Social media kanalen

Wat zijn Social Media Kanalen [Uitleg & Welke Kanalen Inzetten?]

Social Media Kanalen zijn handig om grote massa's mensen te bereiken, maar dat is niet waarom ze in eerste instantie zijn ontstaan. De eerste Social Media Kanalen waren lang nog niet zo geavanceerd zoals die vandaag de dag zijn; met meerdere online verdienmodellen en advertentiemogelijkheden voor online ondernemers, content creators, influencers en andere entrepreneurs.

Er is veel veranderd sinds de beginjaren van het internet, waarin honderden miljoenen dollars werden geïnvesteerd door verschillende bedrijven om het winnende social media kanaal te bouwen en een marktleidende positie in te nemen. Uit die tijd is alleen Facebook nog over...

Maar social media kanalen zullen altijd blijven bestaan en als jij weet hoe ze werken en ze kunt gebruiken kun je er privé en zakelijk mooie doelen mee bereiken. Het doel van dit artikel is dan ook om jou meer informatie te geven over goede social media kanalen! Ik start met wat zijn social media kanalen? Welke social media kanalen zijn er?  En wat kun je er zoal mee?

Zodat jij daarna precies weet hoe je social media marketing voor jouw bedrijf in kunt zetten om jouw marketing doelstellingen te bereiken!

Voordat we beginnen wil ik je er van op de hoogte brengen dat ik meer artikelen heb geschreven over social media marketing; het social media algoritme van verschillende platformen; en hoe je deze het beste kunt inzetten als je snel meer volgers wilt krijgen.

Ook artikelen zoals Internet Marketing voor Beginners zijn erg handig voor mensen die meer willen leren over internet marketing! Een overzicht van artikelen over sociale media voeg ik onderin dit artikel toe!.

Social Media Kanalen zijn handig om meer mensen te bereiken. Maar wat zijn social media kanalen? En wat kun je er precies mee? Ik leg het uit in dit artikel!Benieuwd hoe jij een sterke social media strategie positioneert? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat zijn Social Media Kanalen

Social Media Kanalen zijn beschikbaar via een browser op jouw laptop; vaste computer; mobiele telefoon of Ipad / Tablet. Vaak zijn het Apps die jij kunt downloaden op deze apparaten.

Op Social Media Kanalen komen mensen van een bepaalde doelgroep bij elkaar om informatie te delen met elkaar en dat vervolgens ook te bespreken. Ze laten zien wat ze in het dagelijkse leven doen en normaalgesproken focust dit zich voornamelijk op het privé leven, maar tegenwoordig vinden ook steeds meer online ondernemers en entrepreneurs manieren om hun bedrijf te promoten via een content marketing strategie. Via Social Media Kanalen kun jij als online ondernemer / content creator perfect jouw missie en visie uitdragen en vertellen wat jij allemaal doet.

In de meeste gevallen zijn social media kanalen gebouwd voor tweerichtingsverkeer; dus jij publiceert iets; met het doel om anderen daarmee te inspireren tot een bepaalde actie. Veel social media kanalen draaien om Engagement Rate, oftewel hoeveel mensen echt naar jouw call to actions luisteren. Je kunt jouw fans bijvoorbeeld vragen stellen of vragen naar een pagina op jouw website te gaan om iets te bekijken.

Alle Social Media Kanalen zijn anders en allemaal hebben ze verschillende "kernelementen", maar de basis techniek is overal hetzelfde en kun jij leren via het onderstaande boek!

Social Media Kanalen zijn handig om meer mensen te bereiken. Maar wat zijn social media kanalen? En wat kun je er precies mee? Ik leg het uit in dit artikel!Bestel dit boek van Social Media Marketeer Russell Brunson voor de goedkoopste prijs!

Wat zijn de meest genoemde Functies van social media kanalen?

Het bovenstaande boek bespreekt precies wat social media kanalen zijn en wat je er als online ondernemer mee kunt bereiken! Volgens Brunson zijn alle social media kanalen uniek en heb je inzicht nodig in de richtlijnen en doelen van het management om te kunnen bepalen welke elementen jij in jouw social media strategie moet toevoegen. Alleen als je die achtergrondinformatie kent kun jij jouw bezoeker de juiste content aanbieden om het algoritme tevreden te stellen.

En het algoritme tevreden stellen kun je door bezoekers zo veel en lang mogelijk op het social media platform te houden, zodat ze ook meer advertenties te zien krijgen. De meeste social media kanalen doen dit via EEN of MEERDERE van de onderstaande functies!

 • Interessante, Lachwekkende of Inspirerende Foto's en Video's plaatsen

 • Connecties, Vrienden of Volgers verzamelen

 • Online Presentaties Geven / Live Gaan voor jouw kijkers / Q&A Contactmomenten

 • Spelletjes Spelen / Groepen & Communities bouwen

 • Reacties Plaatsen op Foto's en Video's

 • Externe Links Plaatsen naar jouw website / lead magnets / opt-in pagina / verkooppagina

 • Een Privé Chat (en in sommige gevallen ook groepschats of Fora functies)

 • Op vrijwel alle Social Media Kanalen kun jij organisch bereik bouwen voor jouw bedrijf

 • Op vrijwel alle Social Media Kanalen kun jij als ondernemer Advertenties Plaatsen voor jouw bedrijf


Voordelen en Nadelen van Social Media Kanalen inzetten als ondernemer...

Voordelen zijn dat je een grote doelgroep kunt bereiken via organische groei; advertorials of betaalde advertenties. Door met andere influencers of entrepreneurs te netwerken en samenwerken kun jij zonder zelf een kanaal te bouwen nieuwe leads en verkopen genereren.

Nadelen zijn dat mensen er in principe niet op zitten om iets aan zich te laten verkopen. Ze zitten er op om geëntertaind te worden en te connecten met hun vrienden en familie. Dit zorgt ervoor dat jij een online marketing strategie moet bouwen voor jouw bedrijf en producten.


Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Social Media Kanalen?

De belangrijkste verschillen tussen social media kanalen onderling zitten in de onderstaande factoren! Ieder social media kanaal heeft hier een eigen invulling aan gegeven die beslist is door het management... Daarnaast zijn social media kanalen ook op hun eigen manier gegroeid en veranderd naar mate de tijd verstreek!

 • De belangrijkste Doelgroep(en) die het social media kanaal gebruikt

 • De doelen waarom mensen het social media kanaal gebruiken

 • Het soort Content dat je moet publiceren om te voldoen aan de regels van het social media algoritme

 • De manier waarop ondernemers met elkaar samen kunnen werken

 • De manier waarop ondernemers advertorials / advertenties kunnen kopen via het social media kanaal

Social Media Kanalen zijn handig om meer mensen te bereiken. Maar wat zijn social media kanalen? En wat kun je er precies mee? Ik leg het uit in dit artikel!

Welke Social Media Kanalen kun jij Inzetten als online ondernemer?

Er zijn in het verleden veel verschillende social media kanalen gebouwd, gegroeid en wegens bepaalde redenen weer uitgestorven. Denk bijvoorbeeld aan kanalen zoals Partyflock, Hyves en Msn. Sommigen bestaan nog, maar worden alleen door een harde kern gebruikt en niet meer door de massa. Niet elk social media kanaal is geschikt voor direct marketing, netwerkmarketing of het verkopen van eigen producten, maar met de meeste voorbeelden op deze pagina kun je dat zeker bereiken!

De groei van internet marketing en nieuwe innovaties zorgt ervoor dat er regelmatig nieuwe social media kanalen bij komen en dat zal de komende tientallen jaren niet veranderen. Je weet dus NOOIT of jij vandaag aan een social media kanaal begint te bouwen wat over 10 jaar nog bestaat. Wil jij weten wat de cijfers van social media gebruik in 2022 zijn? Bekijk dan dit artikel!

Dat is geen perfecte positie als je het inzet voor je werk. En daarom geef ik je onder dit rijtje social media kanalen een waardevolle tip!

 • Facebook

 • Instagram

 • Pinterest

 • Twitter

 • Reddit

 • Quora

 • Twitch

 • Linked-In

 • Snapchat

 • Telegram

 • Podcast

 • Tiktok

 • Clubhouse


Zie Social Media Kanalen ALTIJD als EXTERN PROMOTIEPLATFORM

Vestig jouw hoop niet alleen op social media kanalen! In 2022 zagen we opnieuw een voorbeeld van het gevaar van social media marketing toen in volledig Rusland (145 miljoen mensen) Facebook en Instagram werden verbannen. Deze zouden een negatieve houding hebben getoond tegen het land en te veel propaganda vertonen waartegen de bevolking in oorlogstijd beschermd moest worden...

Dit kan in sommige werelddelen zomaar gebeuren en daarnaast kunnen ook andere wetswijzigingen of nieuwe trends opspelen waardoor jouw kanaal ineens niks meer waard is. Zorg dus altijd dat jij slim met sociale media om gaat door te investeren in een of enkele betrouwbare social media kanalen en daarnaast vooral met andere content creators samen te werken.

Je kunt beter een eigen website maken en via speciale acties en lead magnets de e-mail adressen van jouw leads en klanten verzamelen zodat jij per e-mail verkopen aan ze kunt doen. Deze manier van direct marketing is veel laagdrempeliger en volledig van jou, in plaats van een social media bedrijf!

Conclusie: Je hoeft namelijk niet perse op sociale media te bouwen; want je kunt mensen die al gebouwd hebben simpelweg betalen om jou te promoten...

Ik schrijf hier meer over in het artikel geld verdienen met Instagram! 

Social Media kanalen kun jij inzetten om sales te doen of om branding doelstellingen te bereiken. Ik leg je via dit artikel uit hoe je het kunt aanpakken.Bestel dit boek direct om te leren begrijpen hoe ondernemen via het internet werkt!


Tips & Tools om jouw Social Media Kanalen te verbeteren!

Social Media Kanalen werken vaak via Push Marketing, terwijl er ook Pull Marketing bestaat. Wanneer jij wilt starten met social media kanalen om jouw bedrijf te groeien zou je die twee begrippen heel helder moeten hebben voor jezelf. Het is namelijk zo dat Pull Marketing door . Een voorbeeld van Pull Marketing is door te richten op zoekmachine marketing via een Wordpress Website; een Youtube Kanaal of door aan de slag te gaan met een eigen website maken!

Onlangs heb ik een lijst gemaakt met de Beste Online Marketing Boeken en die zijn wellicht wel iets voor jou!

Bekijk via mijn Webshop mijn favoriete kennisproducten om een betere online marketing strategie te bouwen. En maak ook gebruik van online marketing tools zoals Ubersuggest; Google Trends en Semrush om uit te vinden wat mensen willen weten over jouw niche! Door data analyse uit de Zoekmachine van Google; Bing en andere belangrijke platformen te bekijken weet jij waar de meeste vraag naar is!

Je kunt hier na een tijdje ook Hypes en Trends mee herkennen, zodat jij meer overzicht krijgt op wat tijdloze Evergreen Content is; ten opzichte van korte termijn onderwerpen waar over 3 maanden niemand meer op zoek is...

De onderstaande Tools zijn top voor social media marketeers!


Overzicht van al mijn artikelen over social media


Artikelen die nog op de planning staan

 • Hoe werkt Facebook?

 • Hoe Werkt Instagram?

 • Hoe Werkt Twitter?

 • Hoe Werkt Pinterest?

 • Hoe Werkt Discord?

 • Hoe Werkt Linked-In?


Heel veel succes met jouw groeiproces! Hopelijk kun jij aan de hand van dit artikel een doelgroep voor jouw bedrijf bepalen EN een geschikt social media kanaal kiezen om jouw bedrijf te versterken. Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen