Smart Doelen Stellen

Wat zijn SMART doelen? EN hoe kun jij SMART doelen stellen en bereiken?

SMART doelen stellen, dus doelen stellen via de SMART Methode is cruciaal als jij op lange termijn doelen wilt behalen en ook een sterk overzicht wilt hebben over jouw situatie. SMART staat voor specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdsgebonden en dit zorgt voor overzicht en een duidelijke structuur. En deze zijn niet alleen veel makkelijker te formuleren, maar ook veel makkelijker uit te voeren en te evalueren.

Hoe dat precies zit ga ik je in dit artikel uitleggen, zodat jij zelf met SMART doelen stellen kunt beginnen. Ik zal je om dit artikel af te trappen een voorbeeld geven van een zakelijk EN een persoonlijk SMART doel ten opzichte van een NIET-SMART doel om je te laten zien wat het verschil is! Je zult zien dat je beide situaties kunt zien als serieuze voorbeeld doelstellingen, maar begrijpt (verwacht ik) direct waar het probleem zit als je op deze manier wilt werken.

 • Persoonlijk doel: ik wil afvallen.

 • Persoonlijk SMART doel: ik wil door meer te sporten voor september 2021 minimaal 10 kilo afvallen zodat ik nog maar 60 weeg.

 • Zakelijk doel: ik wil mijn omzet verhogen.

 • Zakelijk SMART doel: ik wil mijn omzet in de tweede helft van 2021 met 25% verhogen tot 125.000 euro door 2 nieuwe warme sales agenten aan te nemen.

Door SMART doelen te formuleren / stellen en deze na te jagen laat jij niks aan het toeval over! Klaar om verder te gaan kijken hoe we dit voor jou kunnen realiseren?

Smart doelen maken zorgt er voor dat jij op schema blijft en je eigen pad volgt. Je hoeft de wereld niet te veranderen, verander jezelf in kleine stappen!Meer leren over Persoonlijke Ontwikkeling en Doelen Stellen? Bekijk mijn Webshop eens!

Waarom zou ieder mens doelen moeten stellen?

Doelen houden je scherp en zorgen voor richting in je persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Als je hier mee kunt leren werken en het gestructureerd toepast kun jij super succesvol worden in je persoonlijke leven als je zakelijke leven. Heb jij jouw doelen nog niet helder? Dan kun je mijn artikel over het persoonlijk ontwikkelingsplan lezen en de bijbehorende oefeningen doen!

Het falen in het stellen van doelen zorgt ervoor dat je jouw doelen ook nooit bereikt en in het ergste geval blijft hangen in een situatie die jij niet wilt! Dus voordat we gaan kijken hoe jij doelen stellen succesvol kunt maken, staan we eerst even stil bij waarom doelen in de meeste gevallen niet bereikt worden en mensen dus falen!

De meest gemaakte fouten bij het stellen van doelen (begint bij GEEN doelen stellen)...

 1.  Een van de meest gemaakte fouten is om überhaupt geen doelen te stellen; of dat bijvoorbeeld alleen op je werk te doen (omdat het moet). Als je geen doelen hebt blijf je drijven als een schip op de stroom van het water. Je hebt geen duidelijke richting en bent (en blijft) afhankelijk van anderen. Je kunt simpelweg niet op lange termijn groeien als je geen onderwerp kiest om in te groeien!

 2.  Geen duidelijke keuze maken in wat voor doelen je wilt stellen EN de achterliggende gedachte WAAROM je die doelen zou willen bereiken. Schrijf eens op wat je leven er beter van zou worden als je een bepaald doel bereikt en wat het je zou kosten wanneer je faalt in het verbeteren van je competenties. Dat maakt het makkelijker! Kies lange termijn doelen en knip die op in korte termijn doelen, zodat je altijd naar een groot eindresultaat toe werkt.

 3.  Hou een duidelijk overzicht en FOCUS! Hou je niet meer bezig met dingen die je NIET wilt bereiken. Veel mensen maken veel te algemene doelen die eigenlijk niks betekenen voor hun leven of hoppen van het ene doel naar het andere, waarin ze zichzelf nog steeds geen nieuwe gewoontes aanleren. Ze zeggen wel eens dat het leren van een nieuwe skill 10.000 uur duurt voor je het onder de knie hebt, en zo kun je doelen stellen ook zien. Je kunt geen consistente resultaten bereiken als je geen consistente acties neemt.

 4. Keep it Real! Als je tweeduizend euro per maand verdient en het doel stelt om een miljoen te verdienen is dat leuk, maar is dat ook haalbaar? Kijk liever eerst eens hoe je naar de vijfduizend euro komt en werk dan naar de tienduizend euro toe. Mensen stellen vaak veel te grote doelen waardoor ze de kleine tussenstappen vergeten en niet gemotiveerd blijven.

 5. Stel doelen voor jezelf en ga niet voor anderen bepalen waar ze aan mee moeten doen. Ieder mens is verschillend en sommige mensen willen gewoon lekker 5 dagen per week gaan werken en s'avonds tv kijken of met hun partner relaxen. Verander nooit andere mensen, maar kijk naar jezelf. Lees mijn boek review over Nomad Capitalist (Andrew Henderson) eens om te kijken hoe je dit in het internationale ondernemersklimaat toe kunt passen!

 6.  Meten is Weten! Maak niet de fout om conclusies te trekken op basis van meningen of gedachtes. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren om resultaten te meten en op basis van feiten jouw voortgang te tracken. Zorg ervoor dat je manieren vindt om resultaten wekelijks te monitoren EN maak daar registraties van. Zo kun je over 3 maanden ook nog zien hoe je in het verleden stond en wat je bereikt hebt.  

 7.  Geef niet op, maar stel je doelen bij als dat moet! Doordat mensen achter lopen op hun denkbeeldige schema raken ze ontmoedigd en lijken de doelen extra onhaalbaar. Veel mensen stoppen dan, terwijl het juist de kunst is om bij tegenslagen extra alert te zijn en juist te kijken wat er mis is gegaan, in plaats van op te geven... Accepteer gewoon dat het iets langer gaat duren en ga met je rug recht direct verder. Hou er rekening mee dat je dingen de tijd moet geven en niet te snel bij moet sturen. Sommige dingen kosten gewoon maanden of jaren voordat je echt resultaten gaat zien.

Dit waren de meest gemaakte fouten bij het stellen van doelen! We gaan nu kijken naar hoe je WEL succesvol doelen kunt stellen!

Smart Doelen Stellen en bereiken gaat jou ontzettend veel helpen met het bereiken van jouw doelen. Je kunt SMART doelen stellen voor persoonlijke groei, jouw online business, studie of werk!Formuleer je doelen SMART, zodat je de kans op succes vergroot en op een overzichtelijke manier stap voor stap de juiste richting in gaat!

Doelen moeten altijd via de SMART methode geformuleerd worden. 

 Voor welk doel je dit toe wilt passen is onbelangrijk, want je zou elk doel zo SMART mogelijk moeten maken. Dus weet jij momenteel hoe je van A tot Z wilt komen?

Je moet doelen formuleren, voordat je doelen kunt bereiken / behalen. Door een Persoonlijk  Ontwikkelingsplan te maken heb jij een plan van aanpak om jouw persoonlijke groei te blijven stimuleren. Je moet leiderschap tonen, studeren en je eigen personal coach worden die op elk vlak blijft werken aan je doelen. Het is belangrijk om (nieuwe) competenties te ontwikkelen; en vaak zijn er verschillende soorten doelen nodig om tot jouw einddoel te komen. Daarom ga ik eerst de verschillende doelen benoemen waar jij op zou kunnen focussen!

Mij is geleerd dat levensdoelen boven business / zakelijke doelen gaan. Het is verstandig dat jij eerst uit zoekt wat jij uit je persoonlijke levensdoelen wilt halen voordat jij zakelijke doelen kunt gaan stellen. Mij is ook geleerd dat er praktijkdoelen en leerdoelen zijn. Praktijkdoelen wil je koste wat kost bereiken en om tot de juiste kennis te komen besef je dat er leerdoelen op je pad komen die jij moet tackelen. Zonder leerdoelen kun je ook niet aan de slag met je praktijkdoelen. Het grote plaatje moet kloppen!

Voorbeelden van praktijkdoelen:

 • Ik wil een boek van minimaal 250 pagina's over mijn vakgebied schrijven en verkopen binnen 6 maanden;

 • Ik wil de omzet van mijn online bedrijf verhogen via e-learning cursussen met 30% binnen het eerste half jaar van 2021;

 • Ik wil zonder inkomen te verliezen je wekelijkse werkdruk verminderen met 30% voor het einde van 2021. In andere woorden: je wilt van 40 uur werken naar 28 uur werken en daarvoor hetzelfde inkomen ontvangen;

 • Ik wil in 2021 2 nieuwe personeelsleden of freelancers aannemen zodat ik minder tijd kwijt ben aan de content creatie randzaken van mijn bedrijf;

Voorbeelden van leerdoelen:

 • Ik wil leren hoe ik online producten kan gaan verkopen via het internet en hiervoor moet ik een online marketing cursus volgen;

 • Om mijn producten online te promoten moet ik een website bouwen. Daarom moet ik leren wat voor website bouwers het beste bij mijn doelen passen;

 • Ik wil in de praktijk meer winst maken, daarom moet ik leren op wat voor zaken ik in mijn bedrijf (meest waarschijnlijk) zou kunnen besparen;

 • Ik moet mensen makkelijker beïnvloeden en beter leren verkopen en daarom verdiep ik me in neuromarketing en beinvloedingsfactoren;

 Het stellen van deze doelen willen we op een bewezen methode doen, namelijk de SMART methode. Hou er rekening mee dat het een niet zonder het ander kan en dat je bepaalde kennis moet begrijpen voor je het toe kunt passen in de praktijk! Daarom kun je het beste starten met het inzichtelijk maken van je leerdoelen; zelfs als dat verandert naar mate je verder komt.

Smart doelen maken zorgt er voor dat jij op schema blijft en je eigen pad volgt. Je hoeft de wereld niet te veranderen, verander jezelf in kleine stappen!Smart doelen maken zorgt er voor dat jij op schema blijft en je eigen pad volgt. Je hoeft de wereld niet te veranderen, verander jezelf in kleine stappen!

Wat betekent SMART doelen stellen en hoe start je ermee?

Zoals hierboven te zien betekent SMART doelen Specifiek; Meetbaar; Acceptabel; Realistisch en Tijdsgebonden. Met andere woorden het geeft je geen uitweg om te verdwalen in je resultaten. Door deze criteria toe te passen is het makkelijk te zien waar jij naartoe werkt en ook of jouw resultaat positief of negatief is. Je hoeft namelijk nooit echt te blijven hangen in onzekerheid als het om zo'n sterke details gaat.

De SMART Betekenis

 • Specifiek

 • Meetbaar

 • Acceptabel

 • Realistisch

 • Tijdsgebonden

Voorbeelden van SMART doelen

 • Ik ga de komende 3 weken 2 avonden per week online marketing studeren via de videocursussen van de Internet Marketing Unie om meer inzage in online marketing strategie te krijgen;

 • Ik ga voor het eind van 2021 mijn online omzet met 50% verhogen door een online cursus te bouwen over E-Learning communities bouwen;

 • Ik ga mijn leads 100% ophogen van 100 naar 200 leads door de komende 3 maanden dagelijks 4 bedrijven te bellen met een koude pitch;

Hopelijk is het maken van SMART doelen nu helder genoeg voor je om gemotiveerd aan de slag te gaan en heb jij iets gehad aan mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken.

Ga jij vandaag nog aan de slag met het ontwikkelen van jouw SMART Doelen en het bereiken daarvan? Laat me weten hoe je dat aan wilt pakken via de reacties!

Reactie plaatsen