Verdienmodellen

40+ Soorten Verdienmodellen om te Implementeren in Jouw Bedrijf!

De manier waarop jij geld verdient is erg belangrijk en veel traditionele ondernemers halen hier niet al het mogelijke uit. Ze zijn niet op de hoogte van de verschillende offline en online verdienmodellen en dat kan op lange termijn grote groei kosten. Dit komt omdat ze zich hier niet over laten informeren en denken dat ze vanwege hun markt tegen bepaalde barrières aanlopen die hen weerhoudt om te innoveren. 

Maar welke soorten Verdienmodellen [offline en online] zijn momenteel populair en kun jij als ondernemer / entrepreneur direct Implementeren in jouw eigen Bedrijf? Bijvoorbeeld als jij geld wilt verdienen met bloggen; Youtube of een eigen app? 

En waarom onderschatten ondernemers standaard de waarde van een bepaalde doelgroep die ze via sociale media kanalen; een Youtube kanaal; een Wordpress / Phoenix Website of een mailinglijst bereiken? Begrijp dit voor eens en altijd en dan kan het jou de mogelijkheid bieden om op lange termijn verschillende verdienmodellen toe te passen en inkomsten te stapelen!!!

Ik leg het je uit via dit korte artikel en de Youtube video die ik voor je heb ingesproken. Hier worden een groot aantal voorbeelden van creatieve (online) verdienmodellen in benoemd! Ga jij aan de slag om deze te implementeren in jouw eigen online bedrijf?   

Welke (online) Verdienmodellen zijn momenteel populair en kun jij (soms) direct Implementeren in jouw eigen Bedrijf? Ik leg het je uit via dit artikel!Meer leren over Online Verdienmodellen? Bekijk de Kennismaterialen en Cursussen in mijn Webshop!

Wat zijn Verdienmodellen? [Betekenis en Uitleg]

Verdienmodellen zijn manieren waarop ondernemers geld (omzet en winst) verdienen met hun [online] bedrijf. De verdienmodellen die ondernemers hanteren zijn allereerst afhankelijk van de markt waarin jij werkt, zoals business to business of business to consumer (bijvoorbeeld via direct marketing). Bij traditionele ondernemers zie je vaak dat fysieke producten verkocht worden en via post worden verstuurd, terwijl je bij online ondernemers vaak het volledige distributieproces online en via online marketing tools gebeurt. 

Wat dat betreft leven we in een gouden eeuw! De eeuw van Internet Marketing, waarin je met enkele klikken een volledig internationale doelgroep bereikt en producten / diensten zonder verzendtijd en verzendkosten kunt versturen! 

Als jij het voor elkaar kunt krijgen om aan een specifieke doelgroep met volgers te bouwen via een kanaal naar keuze (Bijv. een Podcast / Een Eigen Website Maken / Instagram / Youtube / Pinterest / Mailinglijst) kun je deze omvormen naar een trouwe klantenkring. Bijvoorbeeld vanuit een eigen paywall constructie zoals een online academie / online membershop community; of zelfs een Onlyfans of Patreon account.

Op dit precieze proces ga ik in dit artikel niet in, maar lees mijn artikelen "Internet Marketing voor Beginners" of bekijk mijn "Internet Marketing Unie" Kennisbank om meer te leren over online marketing.

Ik ga je hieronder een groot aantal verdienmodellen laten zien waarmee jij jouw bedrijf de komende jaren kunt optimaliseren. Je kunt ook de onderstaande video bekijken waarin ik extra toelichting geef op alle punten uit dit artikel!


Soorten van Traditionele en Moderne Verdienmodellen [Incl. Voorbeelden]

De onderstaande Verdienmodellen kun je als basis-verdienmodellen zien, maar ook met elkaar combineren. In business zijn geen regels, maar moet je simpelweg kijken op welke manier je waarde toe kunt voegen aan jouw klanten en opvalt ten opzichte van jouw concurrentie. Zeker de online verdienmodellen zijn vaak relatief laagdrempelig / goedkoop op te zetten en geven ruimte om te experimenteren / testen...

Niet langer zit je vast aan het bouwen van een productiebedrijf om producten te bouwen waar mensen geld voor over hebben. Je kunt veel zaken met software tools en eigen creativiteit organiseren / managen.

 • Fysieke Producten ontwikkelen en B2B verkopen (Bijv. Schoenen; Kleding of Levensmiddelen)

 • Fysieke Producten ontwikkelen gericht op herhaalaankopen (Paintbal Geweer + Verf Balletjes)

 • Fysieke Diensten leveren op basis van lange termijn herhaalaankopen (Website Management / Social Media Management)

 • Fysieke Kennisproducten Ontwikkelen en Verkopen (Bijv. Boeken). Vaak is dit een promotie opstap voor andere diensten / producten zoals cursussen / coaching / uit handen nemen van diensten

 • Fysieke Producten doorverkopen als distributiecentrum of via een (web)winkel aan de eindklant (Bijv. Schoenen of Kleding)

 • Digitale Freemium / Premium Producten ontwikkelen en verkopen zoals software tools  (gratis te gebruiken, maar met een limited edition)

 • Ontwikkel een Game of laat een game ontwikkelen waarin klanten bonussen kunnen kopen

 • Een rol innemen in de distributieketen van anderen (vervoer met vrachtwagens / boten of een distributiecentrum runnen)

 • Fysieke Diensten Verkopen op Uurtje Factuurtje basis (Bijv. Stoep Aanleggen / Auto Repareren / Belastingformulieren invullen)

 • Fysieke Producten of Diensten Verkopen op basis van Royalties / Participatie van de Winst

 • Locatie Afhankelijk Kennis Verkopen (Bijv. als Advocaat of Marketing Consultant)

 • Digitale Producten Verkopen zoals Rapporten of Digitale Boeken (E-Books)

 • Grote Massa's Gebruikersdata verkopen aan andere ondernemers in ruil voor advertentie inkomsten

 • Digitale Producten Promoten voor anderen via het affiliate marketing Verdienmodel

 • Fysieke Producten Promoten voor anderen via het Dropshipping Verdienmodel

 • Advertenties laten weergeven door Google; Facebook; Twitter of Instagram op jouw gratis Sociale Media Kanalen

 • Abonnementen Verkopen voor jouw Apps; Membership Community of Online Marketing Tools

 • Een Online Spel / Game ontwikkelen en deze verkopen via de Appstore of aan partijen als Facebook; Playstation of X-Box

 • Kleine Commissies verdienen op het handelen in valuta, crypto currencies en aandelen via jouw eigen platform

 • Kleine Commissies verdienen op het koppelen van freelancers / online verkopen / delen van contactgegevens

 • Kleine Commissies verdienen op het koppelen van klanten aan online marktplaatsen / veilingen

 • Muziek; een Film of een Documentaire maken en deze verkopen vanuit een Paywall of op DVD

 • Een Film of Documentaire maken en deze exclusief verkopen aan een platform zoals Ziggo / Videoland / Netflix

 • Een Fee vragen voor Offline Cursussen / Workshops Geven in Prive Coaching of in Groepsverband

 • Donaties / Crowdfunding Vragen via systemen zoals Patreon / Whydonate

 • Jouw kanaal beschikbaar stellen aan andere ondernemers voor marktonderzoek doen [Enquetes / Polls]

 • Een Kickstarter Campagnes Starten om nieuwe ideeën te laten financieren door jouw volgers

 • OF wanneer je geld nodig hebt: Een officiële investeringsronde plannen met externe investeerders

 • Offline Seminars of Branche evenementen organiseren voor bedrijven en andere stakeholders

 • Een Online Academie Bouwen en via deze leeromgeving Online Cursussen Verkopen

 • Reizen of Evenementen organiseren voor een bepaalde doelgroep (Single-Reizen / 65+ Reizen / Wandelreizen)

 • Leads verzamelen binnen jouw niche en doorverkopen aan andere ondernemers

 • Advertorials / online advertenties verkopen op jouw website / social media kanaal / mailinglijst

 • Reclamespotjes maken voor andere ondernemers op jouw sociale media kanalen / podcast / Youtube kanaal

 • Locatie Onafhankelijk Kennis Verkopen (Bijv. als Sales Trainer / Coach via Online Coaching)

 • Zaken verhuren zoals Vastgoed / Auto's / Brommers / Fietsen / Camera's

 • Kapitaal / Geld Lenen aan anderen in ruil voor rente

Welke (online) Verdienmodellen zijn momenteel populair en kun jij (soms) direct Implementeren in jouw eigen Bedrijf? Ik leg het je uit via dit artikel!

Hoe bepaal jij de meest (sc)haalbare verdienmodellen voor je bedrijf?

Allereerst moet je zelf evalueren wat je kunt EN wilt bereiken. Sommige branches lenen zich namelijk veel moeilijker voor bepaalde verdienmodellen dan anderen. Dat wil echter NIET zeggen dat online verdienmodellen niet werken in traditionele offline branches, want ook deze bedrijven hebben vaak hun eigen media kanalen / communicatie kanalen ontwikkeld waarop ze moderne verdienmodellen kunnen toepassen.

Het vergt alleen een nieuwe kijk op de zaken en een verandering in kennis EN online marketing strategie.

Want misschien verkoop jij wel fysieke producten, maar kun je in de verpakking een flyer toevoegen met een link naar een membership community waarin ze tips en coaching kunnen krijgen waarmee ze jouw producten beter en vaker gaan gebruiken. Of juist met andere mensen in jouw doelgroep connecten waardoor je ze uiteindelijk ook tickets kunt verkopen voor een live evenement of een retreat.

Je kunt hiermee experimenteren en combineren wat je wilt, als je maar een doelgroep bereikt via offline / online media en ook ergens opvangt.

Wil jij je verdiepen in nieuwe verdienmodellen? Dan is het verstandig om goed naar concurrenten in je eigen markt en ontwikkelingen in andere markten te kijken. Hierin mag je creatief zijn en nadenken over hoe je het in kunt zetten om jouw doelgroep te helpen. We noemen dit ook wel marktonderzoek doen; en hiermee kun jij goed op de hoogte blijven van wat zich afspeelt in de zakenwereld.


Zorg echter ALTIJD dat de gekozen verdienmodellen bij elkaar aansluiten en in een pakketvorm / logische sales funnel worden verkocht. Anders zal het heel snel ingewikkeld worden om het af te handelen...


Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Strategie Categorie. Wil jij meer leren over belangrijke online marketing Begrippen en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen