Onzekerheid Overwinnen

Onzekerheid overwinnen? DIT is hoe jij jezelf minder onzeker gedraagt!

Veel mensen kampen in bepaalde mate met onzekerheid, waardoor ze bepaalde doelen in hun leven niet bereiken; of zelfs helemaal geen doelen stellen. Deze onzekerheid staat dan kansen in de weg om persoonlijk te groeien en dat kan niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen in jouw omgeving grote gevolgen hebben. Het komt namelijk vaak voor dat mensen die onzeker zijn kampen met gezondheidsproblemen zoals depressies, drank / drugs / sex of gokverslavingen. Maar ook als er geen fysieke problemen zijn, kan jouw onzekerheid problemen opleveren waardoor anderen zich zorgen om je maken.

Dit is niet altijd het geval, maar het is belangrijk dat onzekerheid in de kiem gesmoord wordt. Dus zelfs als het bij jou zo ver (nog) niet heeft hoeven komen, is het belangrijk dat jij bewust bent van de risico's van onzekerheid en hoe je jezelf en je Mindset kunt verbeteren om in plaats van onzeker, juist krachtig of "zeker van je zaak" in het leven te staan.

Dus wil jij jouw onzekere gedrag aanpakken of jouw onzekerheid overwinnen? Dan zal ik je via dit artikel vast een stuk vooruit helpen!

Lees ook mijn artikel over perfectionisme loslaten en te veel twijfelen en Piekeren als dit onderwerp je aanspreekt!

Onzekerheid Aanpakken kun je doen door je comfort zone vaker te stretchen. Je kunt nieuwe dingen gaan proberen en iets zoeken wat je leuk vind en daar in te groeien.Onzekerheid Aanpakken kun je doen door je comfort zone te rekken

Wat is Onzekerheid (En wat zijn de Symptomen)?

Onzekerheid is een emotie en angst die veel mensen op jonge leeftijd (bijvoorbeeld in de puberteit) ervaren. Sommige komen daar makkelijk en snel overheen; of leren er in ieder geval mee omgaan. Anderen blijven vechten tegen hun angst en lopen bepaalde dingen mis in het leven doordat ze zichzelf niet goed genoeg vinden of bang zijn om nieuwe dingen te proberen.

In sommige gevallen lopen mensen rond met "maskers", waardoor onzekerheid goed verborgen blijft. De waarheid is dan ook dat onzekerheid een gevoel is dat door andere mensen niet vaak gezien wordt, tenzij het in zo'n grote mate is dat je er uiterlijke kenmerken van gaat vertonen zoals bijvoorbeeld trillen, hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid, stotteren of blozen. Mensen die rondlopen met onzekerheid voelen zich nooit echt relaxt en staan voortdurend onder spanning wanneer ze in situaties komen die ze onzeker maken.

Waarom en wanneer voelen mensen zich Onzeker?

Onzeker zijn over jezelf is geen schande, maar het is wel jammer. Je wordt er namelijk niet beter van en saboteert jezelf waardoor je minder grote successen zult bereiken. Onzekerheid ontstaat bijvoorbeeld als je samen moet werken met anderen, of wanneer mensen toekijken wanneer jij iets moet doen waar je bang voor bent.

Hieronder volgen een aantal situaties waarin onzekerheid optreedt:

  • Sommige mensen zijn onzeker of hun (potentiele) partner hen leuk vindt;

  • Sommige mensen zijn onzeker op het werk; bijvoorbeeld over hun samenwerkingen met collega's of hun resultaten;

  • Sommige mensen zijn onzeker over hun lichaam / uiterlijk;

  • Sommige mensen zijn onzeker in hun relatie; in de liefde of in bed;

  • Sommige mensen zijn onzeker door de grote invloed van social media; en willen hun leven beter voordoen;

Maar wat is de oplossing voor deze zaken? Hoe kun je nou aan een minder onzeker leven bouwen?

Wat is de oplossing om onzekerheid te overwinnen? 

Onzeker gedrag zit in jezelf en de manier waarop je naar de andere mensen in jouw omgeving en de kansen in de maatschappij kijkt. Maar hoe kun je Onzekerheid Overwinnen / Aanpakken?

Je kunt onzekerheid overwinnen, maar dan moet je jouw onzekerheid aanpakken bij de kern. Veel mensen proberen hun onzekerheid te verdoven of verbergen door bepaalde maskers te dragen of gevaarlijke afleidingen te zoeken die de gevoelens (tijdelijk) uit de weg ruimen. Door weg te lopen van de onzekere gevoelens bouwen ze een leven dat nep is en geen oplossing geeft en het slechte gevoel zal iedere keer NA het verdoven weer terugkomen. Het verdoven van onzekerheid door dingen te kopen, eten, alcohol, seks, drugs of gokken is dan ook geen goede optie.

Het is beter om je angsten en onzekerheden te trotseren en met lange termijn visie te groeien voor de lange termijn. Zo werk je aan echte oplossingen.

Je kunt dit doen door doelen te stellen en te werken aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen is cruciaal om succesvol te worden en helpt je capaciteiten en talenten te bouwen om andere mensen te kunnen helpen. Je leert hier meer over in het artikel over nieuwe kwaliteiten, competenties en vaardigheden leren...

Het is belangrijk dat je zonder angst, stress, zorgen en onrust kunt leven en je zult zien dat het trotseren van jouw angsten daarna een heel stuk makkelijker wordt. Je hoeft het alleen maar te bestuderen, oefenen en herhalen. Daarmee kun je uiteindelijk een versie van jezelf gaan bouwen die constant aan het groeien is en voor jezelf en anderen super waardevol is.

Geloven in jezelf is de grootste kracht om je onzekerheid te overwinnen!

Een positief leven en een krachtige Mindset zijn belangrijk als jij een krachtige persoonlijkheid voor jezelf wilt bouwen. Een krachtige persoonlijkheid die andere mensen helpt om hun doelen te bereiken is een persoonlijkheid die door veel mensen omarmt zal worden. In dergelijke situaties zal minder onzekerheid optreden en veel ruimte zijn voor groei.

Maar hierbij moet benadrukt worden dat onzekerheid nog steeds een intern probleem is. Mensen kunnen je bestoken met complimenten, maar als jij er niet naar luistert of daar niet mee om kunt gaan zal er niks veranderen. Dus hoe jij je voelt en hoe jij denkt over jezelf en je omgeving bepaalt precies hoe jouw leven er uit gaat zien. Door excuses te verzinnen hou jij jezelf buiten schot, maar raak jij niet verder in jouw persoonlijke of zakelijke leven!

Richt op positieve dingen en stop met het focussen op je onzekerheid!

Wanneer jij je onzeker voelt moet je daar mee leren om gaan. Je moet jezelf nieuwe dingen leren doen zodat je sterker wordt en groeit in een bepaalde kwaliteit. Daarbij is het belangrijk dat je niet blijft hangen in je onzekerheid; en er ook niet te veel aandacht aan besteed wanneer je met anderen om gaat. Het is beter om via persoonlijk leiderschap na te denken hoe je minder onzeker kunt worden, bijvoorbeeld door de dingen die je onzeker maken te veranderen, verbeteren of elimineren.

Ga er in ieder geval niet constant over praten met andere mensen in je omgeving (tenzij het een coach is) en pas goed op met wie jij jouw onzekerheid deelt. Door constant te praten over je onzekerheden zet je jezelf neer als een zwak en onprofessioneel persoon en iemand die altijd negatief en aan het klagen is. Daar zit lang niet iedereen op te wachten in jouw persoonlijke omgeving, dus hou het liever positief!

Ga zo snel mogelijk aan jezelf werken en maak de keuze om jezelf steeds op een krachtigere manier neer te kunnen zetten, terwijl je groeit als persoon. Je zult merken dat het je steeds beter af zult gaan en dat de onzekerheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

Wat kun jij vandaag doen om je onzekerheid te overwinnen?

Vraag jezelf eens af hoe jij zelf kijkt naar je onzekerheid! En hoe belangrijk is het voor je om jouw onzekerheid te overwinnen? Het is namelijk zo dat sommige mensen zichzelf echt aanpraten dat ze onzeker zijn, maar eigenlijk alleen onzeker worden van dat stemmetje dat ze zelf programmeren. Zorg ervoor dat je aan de slag gaat met heldere doelen stellen in je persoonlijke en/of zakelijke leven.

Dit hoeven niet direct grote doelen te zijn, maar mag jij gerust langzaam opbouwen. Door hier consistent mee aan de slag te blijven gaan zul jij merken dat het steeds een stukje beter gaat; dat jouw doelen groeien; dat jouw resultaten groeien en dat ook jouw persoonlijkheid meegroeit met de nieuwe risico's en kansen in het leven. We noemen dat het stretchen van de comfort zone, waardoor jij steeds meer nieuwe dingen durft te proberen.

Een feit is dat als je een droom of een SMART geformuleerd doel hebt om naartoe te werken dat belangrijk voor je is; jouw onzekerheid minder belangrijk wordt omdat jij resultaten wilt. Hoe belangrijker deze doelen, hoe groter jouw inzicht in de problemen en hoe groter het verlangen om te slagen. Op een gegeven moment zal de onzekerheid verdwijnen omdat jij jezelf geen ruimte wilt / kunt geven om te falen... Het wordt simpelweg een belangrijker onderdeel van jouw leven en de positieve energie die om dat onderwerp hangt geeft je innerlijke kracht.

Hoe sta jij momenteel op gebied van onzekerheid? En wat heb je opgestoken van dit artikel? Laat me weten of je denkt dat dit gaat helpen om je onzekerheid te overwinnen! 

Dit was een artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.


Reactie plaatsen