Persoonlijk ontwikkelingsplan maken

Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan maken voor persoonlijke ontwikkeling? Start vandaag!

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over een Persoonlijk Ontwikkelingsplan Maken met SMART doelstellingen terecht gekomen bent.


Waarom zou je een Persoonlijk Ontwikkelingsplan met SMART doelstellingen maken?

Jij wilt om wat voor reden dan ook aan de slag met persoonlijke ontwikkeling aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan met SMART doelstellingen. Je weet echter niet zo goed waar je moet beginnen en wat dat allemaal betekent. Herkenbaar? Dan zit je goed in dit artikel, want ik leg je precies uit wat voor zaken er bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan centraal staan!

Het is niet erg dat je niet weet hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt met SMART doelen, want ECHT niet iedereen is op deze manier met zijn persoonlijke groei en zelfontwikkeling bezig. Dus wat de reden ook is (studie / stage / werk / persoonlijk); het komt wel goed met jou!

Persoonlijk heb ik het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan centraal staan bij mensen die mijn online marketing en Mindset mailinglijst volgen en klant worden van mijn online business cursus, maar ik heb mijn best gedaan om het ook voor anderen super relevant te maken! Velen moeten grote veranderingen maken in hun leven en van korte termijn naar lange termijn denken switchen. Dat gaat niet iedereen makkelijk af, maar jezelf de tijd geven haalt wel veel "druk van de ketel" en verhoogt de kans op succes op elk vlak.

Lees deze snelle conclusie voordat we gaan kijken naar persoonlijke ontwikkeling en ook echt gaan schrijven aan jouw persoonlijk ontwikkelingsplan! :-)

Verandering en Zelfontwikkeling is niet makkelijk en vergt veel tijd, maar het goede nieuws is dat je het niet in enkele maanden hoeft te realiseren. Meestal heb je de tijd om rustig uit te zoeken wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. Het komt er op neer dat jij de eerste stappen moet zetten om op het juiste spoor te komen, vervolgens SMART doelen gaat stellen en daarbij op lange termijn de kracht vindt om deze op te bouwen. Je moet persoonlijk leiderschap tonen en jouw strategie bepalen, uitvoeren, evalueren en waar nodig bijsturen.

Wanneer dit systeem er eindelijk in zit en de endorfine van jouw nieuwe resultaten en zelfvertrouwen begint te werken gaat het verslavend werken en spreken we van een Growth Mindset. Je gaat op dat moment beseffen dat je de mate van verandering volledig zelf kunt sturen en dat je door veel opvolgende kleine doelen te stellen de grootste doelen bereikt; of je deze nu voor persoonlijke groei, jouw online business, studie of werk hebt geformuleerd!

Benieuwd hoe jij echt aan de slag kunt met een Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? En wil je dat ik je persoonlijk motiveer en "accountable" houd? Je kunt inschrijven voor mijn onderstaande mailinglijst waarin ik je via enkele e-mails per week aan de slag zet met jouw SMART doelen voor persoonlijke of zakelijke doeleinden.

Hoe kun je een persoonlijk ontwikkelingsplan met SMART doelen stellen om iets te veranderen in je leven? Alles wat je nodig hebt moet je uit je eigen brein halen om je mindset te verbeteren. In dit artikel leer ik je hoe!Alles wat je nodig hebt om een persoonlijk ontwikkelingsplan met SMART doelen te stellen kun je bewust of onbewust uit je eigen brein en Mindset halen! 

Wat is persoonlijke ontwikkeling en wat moet jij er over weten (basiskennis)?

Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor waar jij je tijd aan geeft en hoeveel tijd jij bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Yes, deze termen betekenen hetzelfde, maar ik wil ze even benoemd hebben, zodat jij dat voortaan ook weet. Persoonlijke ontwikkeling is jezelf verbeteren op een bepaald vlak om daardoor (grotere) doelen te bereiken. Hoe groter de doelen, hoe moeilijker het is. Maar vaak zijn ook de bijbehorende opbrengsten / baten van grote doelen extra de moeite waard!

Persoonlijke ontwikkeling is niet verplicht en sommigen zien het nut er niet van in, maar wat anderen ook doen: streef hierin altijd je eigen doelen en wensen na. Als jij wilt groeien in het leven of je competenties, moet je altijd zorgen dat je zelf initiatief neemt en aan je doelen en competenties werkt.

Persoonlijke ontwikkeling versterkt je Mindset en helpt je scherp blijven op de route die je aflegt. Het helpt je om uit te vinden wat je WEL en NIET wilt in het leven en zorgt ervoor dat je hier actief over na blijft denken door concrete doelen te stellen en je voortgang te tracken en evalueren. Gaat iets niet zoals je verwacht had? Dan verander je doelen een klein beetje en stuur je bij! Daarom is het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan op basis van SMART doelstellingen zo belangrijk. Het geeft je een vastomlijnd doel met richting en een stappenplan om van kleine stapjes naar een grote toe te werken, met een versterkend effect wanneer je langer bezig blijft.

Persoonlijke Ontwikkeling is een onderwerp dat je op lange termijn in jouw leven moet bouwen als je echt wilt blijven groeien. Door te bestuderen wat jij interessant en waardevol vindt en er resultaten mee te bereiken zal het steeds makkelijker en leuker worden en dit zal je op lange termijn vooruit helpen.

Voorbeelden van Persoonlijke ontwikkeling op verschillende vlakken!

Er zijn allerlei redenen waarom mensen (meer) aan persoonlijke ontwikkeling willen doen en dit kan op allerlei manieren. In deze paragraaf geef ik je een aantal veelvoorkomende voorbeelden en manieren van persoonlijke ontwikkeling die jij toe kunt passen om jezelf te ontwikkelen tot een beter / slimmer persoon!

 • Mensen starten hun pad in persoonlijke ontwikkeling wanneer ze een eigen bedrijf willen starten, bijvoorbeeld door online cursussen en coaching trajecten te doen. Het doel hiervan is dat ze meer vrijheid krijgen om hun leven te bepalen en in sommige gevallen kan er ook een financiële doelstelling bij meespelen.

 • Mensen besluiten dat een sportiever leven beter is voor hun gezondheid. Daarom gaan ze 2x per week naar de sportschool en laten ze alcohol en vet eten vaker staan! Ze hopen hiermee aantrekkelijker te zijn voor anderen, maar ook dat ze langer leven en zich fitter voelen.

 • Mensen willen continue hun sociale vaardigheden en communicatie verbeteren. Veel mensen willen bijvoorbeeld beter scoren bij het andere geslacht of ze willen hun competenties groeien naar een betere, extra commerciële baan in de sales.

 • Mensen gaan ontzettend op hun maandelijkse budget letten om meer te kunnen sparen en in de toekomst vrijer te kunnen leven. Ze doen dit bijvoorbeeld door zich extra te verdiepen in belastingen en mogelijkheden van rente / subsidies.

Alles wat jij consistent doet om jezelf te verbeteren en achter je doelen aan te gaan, valt wat mij betreft onder persoonlijke ontwikkeling en zelfontwikkeling. Of dat privé, zakelijk, emotioneel of fysiek is maakt wat mij betreft niet uit! Zo lang je het met de goede redenen doet is groei altijd groei!

Genoeg theoretische kennis over Persoonlijk Ontwikkeling! Klaar om naar het persoonlijke ontwikkelingsplan te gaan? 

Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken geeft jouw richting naar een plek waar je wilt komen te staan. Het geeft overzicht en concrete actiepunten die jij gaat volgen!Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken geeft jou richting naar een plek waar je wilt komen te staan. Het geeft overzicht en concrete actiepunten die jij moet volgen, maar je bent hier meestal wel zelf verantwoordelijk voor. Daarom houden vrij weinig mensen hun doelen vol of starten niet eens...

Benieuwd waarom weinig mensen aan de slag gaan met een persoonlijk ontwikkelingsplan maken?

Persoonlijke ontwikkeling en een persoonlijk ontwikkelingsplan maken moet uit jezelf komen, ZEKER als je in een omgeving zit waar niemand je motiveert en stimuleert. De reden dat niet veel mensen serieus bezig zijn met hun persoonlijk ontwikkelingsplan is omdat veel mensen een relatief makkelijk leven hebben en andere mensen (bijvoorbeeld ouders / docenten / werkgevers / managers) hun doelen laten bepalen. Ze worden niet beloond als ze meer moeite doen dan de rest en willen door hun omgeving ZEKER niet als uitslovers gezien worden.

Degene die faalt zijn eigen doelen te stellen en leven te leiden, zal altijd andermans doelen nastreven en geleid worden door een ander! 

De meeste mensen leven hun leven via een bepaalde routine; voelen zich daar prima bij; zijn hartstikke gelukkig en willen de zekerheid van een vaste baan; gegarandeerd inkomen en een normaal pensioen. En ALS ze al iets anders willen, gaat dat vaak met zo'n kleine stapjes dat ze niet voldoende commitment hebben om iets vol te blijven houden. Daarbij weten ze vaak niet zo goed wat ze willen of denken dat de situatie waarin ze zich bevinden zo hoort.

Toch komt bij veel mensen een moment dat ze willen losbreken van de bekende routine en iemand anders' werkwijze, maar dat komt meestal niet zomaar. Ze moeten eerst een aantal vervelende ervaringen gehad hebben met de mensen om zich heen en daarbij merken dat iets op lange termijn niet verbetert, voordat ze echt in actie kunnen komen. Het "wat als" stemmetje moet regelmatig voorbij komen; ze structureel uit hun slaap houden; en ze moeten er achter komen dat het wegstoppen van negatieve gedachtes geen lange termijn oplossing is.

een Persoonlijk ontwikkelingsplan met SMART doelen is wat mensen in beweging krijgt. Faal je er in om bij het maken van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan smart doelen te stellen? Stop dan maar direct!een Persoonlijk ontwikkelingsplan met SMART doelen is wat mensen in beweging krijgt. Faal je er in om bij het maken van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan smart doelen te stellen? Stop dan maar direct! 

Pijn en Stress is de beste methode om mensen aan te zetten tot het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan...

Pas als mensen echt de oplossing en verantwoordelijkheid bij zichzelf gaan zoeken, kunnen er grote stappen worden gezet. En voor ze iets kunnen veranderen in hun leven moet het ze voldoende PIJN en STRESS opgeleverd hebben dat ze ALLES willen doen om naar verandering te zoeken. Ze moeten moeten er 100% van overtuigd zijn dat ze op lange termijn flink in de problemen komen als ze blijven doen wat ze doen.

De nadelen moeten VEEL zwaarder wegen dan de voordelen voor iemand echt in beweging komt; EN dat voor de lange termijn vol weet te houden.

Daarnaast moeten ze ook nog iemand tegen komen die de keuze heeft gemaakt om iets in het leven te veranderen, want binnen hun eigen, vertrouwde kring blijft iedereen ronddraaien in dezelfde routine. Om geïnspireerd te raken naar verandering moet je andere mensen ontmoeten die je inspireren om actie te ondernemen; zoals ikzelf; of een personal / business coach die anderen hiermee helpt. Maar hoe dan ook: je moet er zelf naar op zoek zijn en komt ze niet "zomaar" tegen.

Je moet Leiderschap naar jezelf tonen en kunt anderen het beste inspireren om dat zelfde pad te kiezen.

Persoonlijke ontwikkeling gaat om het stellen en bereiken van privé doelen of zakelijke doelen. Dit kunnen leerdoelen of praktijkdoelen zijn. Een leerdoel is iets wat je moet leren aan basiskennis voordat je toe kunt werken naar het toepassen daarvan in de praktijk. Je moet als het ware eerst door de zure appel heen voor je weet hoe en waar je moet starten! Maar als je vervolgens eenmaal bezig bent en je passie gevonden hebt, kan het keihard afbetalen.

Verkies consistente procentuele doelen over tastbare financiële doelen / doelstellingen.

Veel kleine doelen maken een super grote! Het begint letterlijk met jezelf in beweging zetten en na te denken over het onderwerp "verandering". Wat zou je graag anders willen zien? De meeste kennis is overal goedkoop of gratis te vinden bij bibliotheken of via het internet, met enkele muisklikken. Maar het moet er wel uit komen! Voor iets meer gespecialiseerde kennis kun je een personal coach / online coach zoeken of investeren in een Mastermind groep.

 Met jouw Persoonlijk Ontwikkelingsplan streef jij jouw doelen zo onafhankelijk mogelijk na. Daarbij laat je je niet uit de weg slaan door twijfels! Denk aan je SMART doelen!

Laten we eindelijk aan de slag gaan met het maken van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan op basis van SMART doelen.

Je moet doelen formuleren, voordat je doelen kunt bereiken / behalen. Door een Persoonlijk  Ontwikkelingsplan te maken heb jij een plan van aanpak om jouw persoonlijke groei te blijven stimuleren. Je moet leiderschap tonen, studeren en je eigen personal coach worden die op elk vlak blijft werken aan je doelen. Wat voor doelen jij ook wilt bereiken; het is belangrijk om (nieuwe) competenties te ontwikkelen; en vaak zijn er verschillende soorten doelen nodig om tot jouw einddoel te komen. Daarom ga ik eerst de verschillende doelen benoemen waar jij op zou kunnen focussen! Wil je hier een extra uitgebreid artikel over lezen? Bekijk dan ook mijn artikel over SMART doelen Stellen!

Mij is geleerd dat levensdoelen boven business / zakelijke doelen gaan. Het is verstandig dat jij eerst uit zoekt wat jij uit je persoonlijke levensdoelen wilt halen voordat jij zakelijke doelen kunt gaan stellen. Mij is ook geleerd dat er praktijkdoelen en leerdoelen zijn. Praktijkdoelen wil je koste wat kost bereiken en om tot de juiste kennis te komen besef je dat er leerdoelen op je pad komen die jij moet tackelen. Zonder leerdoelen kun je ook niet aan de slag met je praktijkdoelen. Het grote plaatje moet kloppen!

Voorbeelden van praktijkdoelen:

 • Ik wil een boek van minimaal 250 pagina's over mijn vakgebied schrijven en verkopen binnen 6 maanden;

 • Ik wil de omzet van mijn online bedrijf verhogen via e-learning cursussen met 30% binnen het eerste half jaar van 2021;

 • Ik wil zonder inkomen te verliezen je wekelijkse werkdruk verminderen met 30% voor het einde van 2021. In andere woorden: je wilt van 40 uur werken naar 28 uur werken en daarvoor hetzelfde inkomen ontvangen;

 • Ik wil in 2021 2 nieuwe personeelsleden of freelancers aannemen zodat ik minder tijd kwijt ben aan de content creatie randzaken van mijn bedrijf;

Voorbeelden van leerdoelen:

 • Ik wil leren hoe ik online producten kan gaan verkopen via het internet en hiervoor moet ik een online marketing cursus volgen;

 • Om mijn producten online te promoten moet ik een website bouwen. Daarom moet ik leren wat voor website bouwers het beste bij mijn doelen passen;

 • Ik wil in de praktijk meer winst maken, daarom moet ik leren op wat voor zaken ik in mijn bedrijf (meest waarschijnlijk) zou kunnen besparen;

 • Ik moet mensen makkelijker beïnvloeden en beter leren verkopen en daarom verdiep ik me in neuromarketing en beinvloedingsfactoren;

 Het stellen van deze doelen willen we op een bewezen methode doen, namelijk de SMART methode. 

Doelen moeten altijd SMART geformuleerd worden. 

In principe werkt SMART doelen stellen en bereiken voor elk onderwerp hetzelfde; of dit nu om leerdoelen voor school, stage, werk, persoonlijke ontwikkeling of een eigen bedrijf / online business gaat. Het proces is hetzelfde en je moet er allemaal even hard voor werken als je het wilt blijven volhouden. SMART staat voor:

 • Specifiek

 • Meetbaar

 • Acceptabel

 • Realistisch

 • Tijdsgebonden

Voorbeelden van SMART doelen

 • Ik ga de komende 3 weken 2 avonden per week online marketing studeren via de videocursussen van de Internet Marketing Unie om meer inzage in online marketing strategie te krijgen;

 • Ik ga voor het eind van 2021 mijn online omzet met 50% verhogen door een online cursus te bouwen over E-Learning communities bouwen;

 • Ik ga mijn leads 100% ophogen van 100 naar 200 leads door de komende 3 maanden dagelijks 4 bedrijven te bellen met een koude pitch;

Hopelijk is het maken van een Persoonlijk ontwikkelingsplan op basis van SMART doelen nu helder genoeg voor je om gemotiveerd aan de slag te gaan! Ga vandaag nog aan de slag met het ontwikkelen van jouw persoonlijk ontwikkelingsplan via mijn onderstaande template!

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kun je maken via dit voorbeeld en stappenplan! Hiermee kun jij direct aan de slag om jezelf te ontwikkelen en je doelen te bereiken!Ga jij direct aan de slag met dit voorbeeld om jouw eigen persoonlijk ontwikkelingsplan te maken?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken [Voorbeeld / Format / Formulier / Bijlage]

Voel je vrij om dit Formulier in een word bestand te kopiëren en ga er eens fijn voor zitten! Dit is het persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld dat ik regelmatig in mijn business heb gebruikt en ook wel eens met klanten toepas om ze meer inzicht in hun huidige (en gewenste) situatie te geven! Je kunt het op elk vlak toepassen, zoals tijdens je studie, eigen bedrijf of in een baan.

Pak een pen en papier en volg de instructies die ik je geef precies in deze volgorde! Een pen en papier is belangrijk, want als jij iets opschrijft ben je er intensiever mee bezig en kruipen de gedachten in je hoofd. Op deze manier kom jij dichter tot jezelf en je emoties! Doe dit op een rustige plek; leg je telefoon even in een andere kamer en neem alle tijd die jij nodig hebt. Dit is een moment voor jou alleen en er heeft verder niemand iets mee te maken!

 

>>> Vraag 1: Wie ben je? Wat doe je? Waar ben je mee bezig? Hoe lang ben je bezig? En hoe gaat het tot dusver? 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!


>>> Vraag 2: Waar zou je naartoe willen? Wat is je ideaalbeeld en wat zijn je ambities? Wat zie je voor jezelf over een jaar of drie? 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!


>>> Vraag 3: Wat zou het voor je betekenen, oftewel wat zou er in je leven veranderen als je dit zou kunnen realiseren? 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!


>>> Vraag 4: Wat zou er NOG MEER voor je veranderen dan je al benoemde bij vraag 3? 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!

Ik wil je vragen of je hier nog eens goed over na wilt denken en of je nog 1x EXTRA na kunt denken over WAT er zou veranderen. Als je het nog 1x doorleest kun je misschien NOG MEER dingen op schrijven die je misschien in eerste instantie vergeten bent.


>>> Vraag 5: Wat zijn de knelpunten en wat zijn de frustraties? Waarom loopt het op dit moment mis met de doelstellingen die je (niet) bereikt?

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!


>>> Vraag 6: Wat kost het je? Waar heeft het invloed op? En waarom baal je hiervan? 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!


>>> Vraag 7: Wat kost het je nog meer? Denk er nog eens extra over na! 

Schrijf deze vraag over; en start direct met het opschrijven van je antwoord!

Jij bent goed bezig! Ik wil je een compliment geven dat als je dit serieus mee hebt gedaan. Neem de antwoorden op je vragen voor de laatste keer door! 


>>> Vraag 8: Wat is tot nu toe je inzicht op basis van deze oefeningen? Ik zou graag willen weten wat je tot dusver over jezelf hebt geleerd in deze paar oefeningen. 

Schrijf op wat je precies geleerd hebt van deze oefeningen en hoe je dat kunt gaan gebruiken voor de toekomst...


>>> Vraag 9: Wat zouden de doelen zijn die jij nog wilt bereiken en wat moet je leren om tot dit punt te komen? Ga eens een lijstje maken van zaken die je nodig hebt?

Schrijf op wat je nodig denkt te hebben om jouw doel te bereiken en ga dat omzetten in een concrete actie. Koop een studieboek of start met het lezen van online artikelen en bouw commitment voor jezelf in, zodat jij jouw plan in werkelijkheid om kunt gaan zetten.


Is dit tot dusver waardevol voor je geweest? En Was het lastig om tot conclusies te komen?

Kijk nog eens naar wat je hebt opgeschreven en denk nog eens aan dat gevoel wat je voor je ziet. Denk aan wat je over 2 jaar wilt hebben. En denk nog eens na waarom het niet lukt en wat de knelpunten zijn. Denk er nu eens over na wat je je nodig zou hebben om jouw problemen op te lossen en noem 2 dingen waar jij hulp bij kunnen gebruiken?

Persoonlijke Ontwikkeling stond centraal in dit persoonlijk ontwikkelingsplan. Hoeveel heb je er tot nu toe aan gehad en hoe ga je het in de praktijk toepassen?Zorg dat je dit doel om gaat zetten in een concrete actie en start er VANDAAG mee om dat voor elkaar te krijgen. Ga er elke dag even aan werken!

Wat kun je doen om jouw SMART doelen op persoonlijk of zakelijk gebied te bereiken?

Perfectionisme loslaten, consistent handelen, routinematig leren werken, keuzes maken, leefstijl veranderen. Het kan ook helpen om een ochtendroutine, middagroutine en avondroutine in je leven te bouwen en die op lange termijn te blijven volhouden en ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk om kleine veranderingen te zoeken die je makkelijk vol kunt houden en blijven ontwikkelen. Het is namelijk zo dat mensen in de praktijk vaak aan doelen of routines willen werken die veel te groot zijn en daardoor op lange termijn te ingrijpend om vol te houden.

Doelen bereiken gaat om consistent, langzaam en klein. Kleine stapjes werken op lange termijn naar grote doelen! Belangrijk om op lange termijn doelen te stellen en bereiken is om scherp te blijven en ideeën op te schrijven wanneer ze voorbij komen.

Maak je doelen tastbaar en herinner jezelf er constant aan!

Het is belangrijk om jezelf te blijven herinneren aan hoe graag je iets wilt bereiken EN waarom. In het verleden deed ik dit door notities in mijn telefoon te maken, maar deze vergat ik vaak te checken. Daarom ging ik later aan de slag met een notitieblokje in de vorm van een Journal Bulleting. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via Journal Bulleting; oftewel notities maken over dingen die je wereld binnen schuiven.

Dit kun je in een eigen schriftje of een agenda doen, maar werkt nog makkelijker als je op zoek gaat naar een Bullet Journal, zoals deze bij bol.com. Je ziet dat hier ook nuttige tips in te vinden zijn om er een gewoonte van te maken.

Wat kun je doen om je SMART doelen te evalueren? 

Hopelijk begrijp je dat je doelen maakt om er op lange termijn aan te werken. Dat wil zeggen dat je er ook aan moet werken om jezelf accountable en verantwoordelijk te houden en je doelen te evalueren. Sinds ik me met online ondernemen bezig ben gaan houden is mij altijd geleerd: "Meten = weten!" :-) Met andere woorden: hou bij of je nog op schema loopt en of je er alles aan hebt gedaan om zo veel mogelijk te blijven groeien!

Zorg ervoor dat je methoden stelt om te checken in hoeverre je nog de juiste richting in gaat. Dat moet geen probleem zijn met de nieuwe informatie over SMART doelen stellen! Zet je doelen op papier en zorg voor keiharde actie! Maar dan wel keiharde, consistente actie in kleine stappen, waarbij je jezelf niet voorbij draaft en opgeeft omdat het TE ZWAAR en ingrijpend blijkt te zijn.

Je hebt discipline nodig om niet gedemotiveerd te raken, maar dat heb jij in je als je niet te snel wilt gaan! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!


Reactie plaatsen