Think and Grow Rich Samenvatting

Think and Grow Rich Samenvatting / Review [Denk Groot en Groei Rijk]

Ik las het boek Think and Grow Rich (Nederlandse vertaling: Denk groot en word rijk), van Napoleon Hill en het was inspirerend. Dit boek wordt door veel mensen gezien als het belangrijkste boek over zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Via mijn Webshop kun je het EVENTUEEL bestellen als je dat ziet zitten!

Think and Grow Rich leert je groots en positief denken, doelen stellen en plannen maken voor de lange termijn; en aangezien ik daar ontzettend slecht in was; kwam het voor mij als startende ondernemer precies op het juiste moment. Ik had het nodig om te focussen op een Eigen Bedrijf Starten en de juiste stappen te zetten op gebied van persoonlijke ontwikkeling training, zoals het artikel over vaardigheden ontwikkelen.

Iets wat mij opviel is dat de principes uit Think and Grow Rich op elk vlak in je leven iets toe kunnen voegen. Omdat het bij mij persoonlijk veel losmaakte in mijn drang naar meer helderheid in mijn bedrijf, besloot ik deze review / samenvatting te schrijven om mezelf en anderen in de toekomst vooruit te helpen ZONDER honderden pagina’s te hoeven lezen.

In mijn Think and Grow Rich Samenvatting / Review komen alle stappen uit dit persoonlijke ontwikkeling stappenplan naar voren. Je leert je dromen omzetten in succes!


Geen zin om deze samenvatting te lezen? Bekijk dan deze Youtube Video waarin ik je vertel over mijn ervaringen met Think and Grow Rich!
Denk Groot en Word Rijk | Een Dubbele Betekenis

Voordat we starten wil ik 1 ding duidelijk maken. Het lijkt als je de titel bekijkt heel erg over geld verdienen te gaan, maar de kernboodschap ligt in andere vormen van rijkdom en succesvoller worden, die voor veel mensen belangrijker zijn! Een voorbeeld hiervan is o.a. je passie vinden wanneer je het gevoel hebt dat je even in een dip zit! Achter deze links zitten allerlei nieuwe artikelen die met dit onderwerp te maken hebben, dus kijk eens rond als je daar zin in hebt!

NU naar een van de dingen die mij zijn opgevallen tijdens / na het lezen van Think and Grow Rich: Je gaat door dit boek anders naar bepaalde zaken kijken en bent vrij om het in te vullen zoals jij daar zelf behoefte aan hebt!

In mijn Think and Grow Rich Samenvatting / Review komen alle stappen uit dit persoonlijke ontwikkeling stappenplan naar voren. Je leert je dromen omzetten in succes!Think And Grow Rich leert je succesvol en doelgericht denken. Bestel het hier om meer inzicht in jouw verbeterpunten te krijgen!


Think and Grow Rich Samenvatting / Review

Think and Grow Rich behoort tot de beste boeken over zelfontwikkeling en werd geschreven door Napoleon Hill in 1937. Het is wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 80 talen. Hill interviewde meer dan 500 “rijken der aarde” en werd hierin geleid door staalmagnaat Andrew Carnegie.

Het boek is verkrijgbaar in fysieke vorm, E-book (pdf) en audioboek / luisterboek. Als jij dit boek over Mindset kunt waarderen zijn de audioboeken en Mindset-trainingen van de beroemde Mindset coach Michael Pilarczyk (degene die het boek naar het Nederlands heeft vertaald) wellicht ook een aanrader!

In deze samenvatting en review van Think and Grow Rich ga ik in op achtergrond-informatie van het boek. Uiteindelijk laat ik ook weten hoe jij er je business mee kunt verbeteren en wat jij er persoonlijk aan kunt hebben. Ik kocht de Nederlandse vertaling van het fysieke boek via bol.com.

Fijn om te hebben, maar het is niet voor niks een stappenplan voor zelfontwikkeling! Je moet jezelf aan de hand van dit boek gaan ontwikkelen als je wilt dat er iets veranderd in je leven…

Zelfontwikkeling is met oog op de toekomst werken aan een (of meerdere) doelen. Je moet meer met het boek doen dan lezen om alle potentie te benutten. Ook ben ik er van overtuigd dat 1x lezen niet genoeg is om de gewenste resultaten te bereiken. Sommige hoofdstukken uit Think and Grow Rich zijn lastig, bevatten moeilijke termen en sommige hoofdstukken zijn erg lang.

Daarom zal het alleen blijven hangen wanneer jij er oprecht in geïnteresseerd bent.

Maar aan de andere kant, staan er ontzettend relevante stappenplannen en waarheden in die voor iedereen herkenbaar zijn. Dit boek maakt zijn reputatie op gebied van zelfontwikkeling en persoonlijke groei in mijn optiek dan ook zeker waar en kan voor iedereen houvast bieden in moeilijke tijden! Zeker voor mensen die groots durven denken en geen genoegen nemen met een gemiddeld resultaat!

In 2021 kwam er ook een film over Think and Grow Rich (Titel: Think and Grow Rich: The Legacy) uit! 

Persoonlijk heb ik deze nog niet gezien, maar deze staat zeker op de planning! Ga naar de website of bekijk hieronder de trailers!

Waar gaat de storyline van Think and Grow Rich over? 

De storyline van Think and Grow Rich gaat over rijkdom en laat de lezer zelf bepalen hoe die rijkdom zich vormt. Dat wil zeggen: het boek beschrijft de formule voor een succesvol en voldaan leven en richt vooral op rijkdom in vriendschappen, relaties, familiebanden en spirituele inzichten.

Geld en materiele zaken zijn een middel, maar kunnen volgens Napoleon Hill beter geen einddoel zijn. Het draait er in het leven om dat jij leert om jouw beste leven te leiden en daarin zelf jouw ultieme rijkdom mag bepalen.

In dit boek staan identiteit en karakter centraal. Ergens in ieder mens zit een kracht die elke droom en ieder verlangen kan waarmaken, maar je moet zelf die kracht ontdekken en leren gebruiken. De stappenplannen in het boek helpen om dat voor jezelf inzichtelijk te krijgen.

Helaas geven veel mensen tijdens hun leven omstandigheden de schuld van hun persoonlijke situatie en blijven met veel zelfmedelijden voor altijd in die situatie hangen.

Volgens Think and Grow Rich is het leven geen aaneenschakeling van toevallige omstandigheden…

Volgens Think and Grow Rich is het leven geen toevallige aaneenschakeling van gebeurtenissen of bestemmingen. Zelfs wanneer alles tegen je werkt, heb jij de mogelijkheid om het script te herschrijven zoals jij dat wil. Het leven dat je leidt en de persoon die je bent geworden, zijn het resultaat van de gedachten die je hebt gehad en de beslissingen die je hebt genomen.

Jouw overtuigingen en gedachten bepalen hoe jij denkt en wat je doet. Ze bepalen je gedrag en resultaten. Wanneer je weet hoe dit zich heeft gevormd, kun je de controle terugpakken door je gedachten en overtuigingen te veranderen, waardoor je leven kan veranderen.

Door vastberaden beslissingen en besluiten te nemen kun je een proces in werking zetten dat jouw leven verandert. Zo bepaalt elke beslissing in je leven de uiteindelijke bestemming.

Een van de centrale ideeën in dit boek is dat jij moet beslissen wat je leuk vindt om te doen om daar de rest van je leven aan te wijden. Als je doet wat je leuk vindt, is de kans groter dat je succesvol wordt en dat je mensen in jouw omgeving zoekt die met soortgelijke zaken bezig zijn.

Dat blijkt voor veel mensen een uitdaging, want veel mensen denken hier niet over na OF hebben niet genoeg kracht om hun dromen te volgen.

Ze verdwijnen na hun opleiding in het bedrijfsleven en passen zich aan naar de regels van hun werkgever.

Wat is volgens Napoleon Hill de grote succesformule uit Think and Grow Rich?

Napoleon Hill onderzocht de belangrijkste entrepreneurs uit de geschiedenis en deed 25 jaar onderzoek naar positieve en negatieve eigenschappen.

Met Think And Grow Rich schreef hij een motivatie bijbel waarin alles te vinden is over hoe jij jouw Mindset kunt trainen voor succes. Volgens hem zijn er een aantal specifieke vaardigheden nodig om echt achter jouw dromen aan te (blijven) gaan.

In Think and Grow Rich noemt hij een grenzeloos verlangen, passie en een onverslaanbare vastbeslotenheid om een kristalhelder, concreet doel te bereiken.

En hoewel de weg naar succes en geluk vele valkuilen, risico’s en hindernissen kent, moet vrijwel iedereen die echt grote successen wil behalen bij de bodem starten en tegenslagen overwinnen.

Volgens Hill werkt deze succesformule voor iedereen die klaar is om in zichzelf en zijn Mindset te investeren. Onafhankelijk van het opleidingsniveau en omgevingsfactoren, zullen degenen die zich het geheim meester maken en leren toepassen grote successen behalen en met het leven leren onderhandelen op hun eigen voorwaarden.

De grote boodschap uit het boek is dat alles mogelijk is wat jij jezelf voor kunt stellen, zo lang jij er zelf alles aan doet om te zorgen dat het er uit komt! 


Op deze foto zie je een Mindset Boek

Michael Pilarczyk ging door diepe dalen in het verleden, maar kwam door zijn spirituele benadering altijd op zijn pootjes terecht. Tegenwoordig is hij mindset coach en hij vertaalde Think And Grow Rich in het Nederlands! Hij heeft ook een podcast over zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

In deze samenvatting van Think and Grow Rich staan een aantal kernpunten centraal

In deze samenvatting van Think and Grow Rich staan een aantal kernpunten van zelfontwikkeling en succes centraal. Jij moet er als lezer zorg voor dragen dat je deze helder hebt voor jezelf en dat je er moeite voor doet om deze te begrijpen en leren toepassen.

Ik leer je via korte samenvattingen een klein stukje op weg om de wijsheden uit dit boek over zelfontwikkeling te begrijpen.

In deze Think And Grow Rich Review lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 1: Gedachten zijn dingen!

Volgens Think and Grow Rich is succes mogelijk wanneer gedachten gecombineerd worden met een concreet doel, doorzettingsvermogen en een vurig verlangen naar succes. Wanneer dit lukt zal geen barrière te hoog zijn en zullen gedachten zich manifesteren in een drijfveer om doelen te bereiken en grote successen te behalen.

Door actief aan je Mindset te werken en vastberaden keuzes te maken is er geen ruimte om op te geven, zelfs wanneer angsten of omstandigheden je tegenwerken.

Ook als iets tijdelijk mislukt, maar jij niet opgeeft, denk je na over wat er mis ging en hoe je dat de volgende keer beter aan kunt pakken.

Door je bewustzijn te programmeren voor succes (je wilt iets, je doet iets, je geeft niet op, je krijgt het) bereik je uiteindelijk de grootste doelen!

In deze Think And Grow Rich Review lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 2: Een brandend verlangen! 

De oorsprong van elk succes is een brandend verlangen. Wanneer jouw verlangen alles overstijgt is succes onontkoombaar, want jij zult jezelf geen optie geven om te falen en niet terugdeinzen wanneer iets langer duurt dan verwacht.

Wie succes wil behalen, moet obsessief verlangen naar dat succes en bereid zijn om grote offers te brengen om zijn doelen te bereiken.

Via deze 6 stappen verander jij een verlangen naar succes!

1. Bepaal het exacte bedrag dat je verlangt. Schrijf dit duidelijk op.

2. Bepaal exact wat je er voor over hebt om dat geldbedrag te ontvangen.

3. Bepaal de datum waarop je het geldbedrag dat je verlangt in je bezit wilt hebben.

4. Stel een concreet en duidelijk plan op en begin meteen met de uitvoering daarvan, zonder jezelf af te vragen of je “er klaar voor bent”.

5. Schrijf een heldere, beknopte verklaring met daarin de hoeveelheid geld, tijdslimiet, wat je er voor wilt doen, wat je ervoor wilt laten, en het uiteindelijke plan.

6. Lees deze verklaring elke morgen en avond door. Zie, voel en geloof dat je het geld al in bezit hebt! Het idee hierachter is dat jouw Mindset doordrenkt moet zijn door het verlangen om het doel te bereiken. Hierbij zet jij alles op alles om de obstakels uit de weg te ruimen door met overtuigingskracht en wilskracht hulpbronnen in te schakelen.

In deze Think And Grow Rich Review lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 3: Bouw aan Geloof en Overtuiging!

Via visualisatie kun je je verlangen uiteindelijk verwezenlijken. Je leert in het boek technieken om je onderbewustzijn ervan te overtuigen dat je oprecht gelooft dat je krijgt wat je vraagt. Je onderbewustzijn zal zich door die overtuiging laten leiden en geeft er rotsvast vertrouwen voor terug.

Geloven in jezelf en je talenten is een positieve geoptimaliseerde Mindset en zal zich vertalen in resultaten!

Je moet dit zelf in jouw onderbewustzijn planten middels een techniek die “Autosuggestie” genoemd wordt (dit is het oneindig herhalen van jouw doelen en overtuigingen). Hierbij wordt de waarschuwing gegeven dat negatieve denkwijzen even krachtig zijn en mensen kunnen ruineren.

Je krijgt volgens Hill alles terug wat je zelf op lange termijn in het leven stopt, dus focus ALTIJD op positieve dingen…

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 4: Dit gaat over Autosuggestie!

Hierin wordt autosuggestie uitgelegd. Volgens Hill is bewezen dat je onderbewustzijn het beste reageert op gedachten die doordrenkt zijn van emoties en gevoel. Als je jouw onderbewustzijn niet weet te bereiken met woorden en gedachten die zijn verwezen met geloof en emotie, zullen jouw inspanningen geen resultaat bereiken.

Door te blijven concentreren verandert jouw verlangen in een vurige obsessie!

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 5: Ontwikkel Specialistische Kennis!

Hill zegt dat er twee soorten kennis zijn, namelijk algemene kennis en specialistische kennis. Volgens Hill is alleen toegepaste, specialistische kennis geld waard, en alleen wanneer deze kennis gestructureerd, toegepast en gericht is op het specifieke doel om rijkdom te verwerven.

Kennis wordt pas macht wanneer het gestructureerd is in praktische plannen van aanpak, gericht op een duidelijk resultaat. Om deze reden moet je blijven ontwikkelen door te investeren in jezelf en je persoonlijke + zakelijke netwerk!

In dit Mindset boek van Napoleon Hill leer je hoe belangrijk zelfontwikkeling is om je mindset te verbeteren!

Think and Grow Rich Hoofdstuk 6: Werk aan jouw Verbeeldingskracht!

De meeste ideeën komen uit jouw gedachten, en jouw gedachten ontstaan uit jouw verbeelding. Met behulp van verbeeldingskracht krijgt je verlangen vorm en daadkracht. Alles wat je je kunt verbeelden kun je waar maken wanneer je start met je plannen op papier schrijven.

Vanaf dat moment heb je de eerste tastbare stap gezet op weg naar het realiseren van realistische doelen en dus realiteit!

Degene die nooit doelen op schrijft zal het ook lastig vinden om heldere doelen te formuleren en overbrengen naar anderen.

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 7: Werk met een Gestructureerde Planning!

Tot nu toe is geleerd dat alles wat iemand creëert of verkrijgt begint met verlangen dat ontstaat uit verbeeldingskracht. In jouw verbeelding worden plannen samengesteld die door jou en een team van specialisten waargemaakt kunnen worden. Dit kan alleen waargemaakt worden met Doelen Stellen.

Je kunt nooit alles alleen doen en daarom moet je op zoek naar een gemotiveerde Mastermind groep waarmee je het plan om concreet geld te verdienen perfectioneert. Werk samen om de voordelen te benutten en zorg dat iedereen op dezelfde golflengte zit!

In dit hoofdstuk worden ook lijsten gegeven met tientallen factoren die dergelijke projecten laten slagen door goed leiderschap en mislukken. Daarnaast leggen ze de basis voor een jaarlijkse zelfkennis test die jij kunt gebruiken om te evalueren hoe je bedrijf ervoor staat.

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 8: Werk aan Besluitvaardigheid!

Het gebrek aan besluitvaardigheid is een van de belangrijkste oorzaken van mislukking omdat het uitstelgedrag in de hand werkt.

Als jij iets wilt bereiken in het leven moet je zo snel mogelijk besluiten leren nemen en niet meer terugkijken wanneer je een keuze hebt gemaakt.

Mensen die dit niet kunnen twijfelen constant, veranderen van richting en ontnemen zichzelf de kans om te groeien.

Goede leiders nemen keuzes met moed en denken daarbij niet aan de mening van anderen.

Ze streven met vertrouwen hun doelen na en betalen de prijs voor hun daden.

In deze Think And Grow Rich Review lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 9: Werk met Volharding, oftewel doorzettingsvermogen!

Volharding, oftewel doorzettingsvermogen ontwikkelen, is een essentiële factor bij het omzetten van een verlangen in een resultaat.

De basis van volharding is wilskracht gecombineerd met verlangen.

Succesvolle mensen die resultaten bereiken komen zo ver omdat ze met doorzettingsvermogen aan hun doelen hebben gewerkt.

Wanneer iets niet lukt, maar jij niet opgeeft, geef je jezelf veel ruimte om jouw doelen te bereiken.

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 10: De Mastermind Power!

Georganiseerde en intelligent gestuurde energie is de stuwende kracht om doelen te bereiken. Zorg er voor dat jij met jouw Mastermind zo optimaal mogelijk alle problemen oplost.

Mensen nemen karaktereigenschappen, gewoontes en denkwijzen over van degenen met wie ze omgaan, dus door je met grotere denkers te verbinden zul je zelf ontwikkelen en toegang hebben tot gezamenlijke intelligentie, kennis, ervaring en spirituele kracht.

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 11: De Wonderlijke Transformatie van Seksuele Energie!

De emotie van seks brengt mensen in een staat van bewustzijn die in verband wordt gebracht met lichamelijke energie, terwijl geestelijke energie niet worden opgemerkt.

De kracht van seks brengt energie teweeg waar mensen onvoorstelbaar vindingrijk, moedig, creatief en doorzettend van worden. Niet alleen waren succesvolle mensen in de geschiedenis sterk gericht op seksuele verlangens, maar ze hadden meestal ook een sterke levenspartner achter zich staan.

Door de onweerstaanbare kracht van seks zijn mensen in staat tot superieure daadkracht en vechtlust. Maar gebruik jij deze kracht op de foute manier of raak je er zelfs slachtoffer van? Dan kan seksuele energie ook jouw ondergang worden!

In dit Mindset boek van Napoleon Hill leer je hoe belangrijk zelfontwikkeling is om je mindset te verbeteren!

Think and Grow Rich Hoofdstuk 12: Het onderbewustzijn!

Het onderbewustzijn bestaat uit een veld van bewustzijn waarin elke gedachte via een van de vijf zintuigen de geest bereikt. Alle signalen, indrukken, ingevingen en gedachten worden er ontvangen en opgeslagen; of jij dat nu wilt of niet.

Je onderbewustzijn reageert vooral op overheersende gedachten en verlangens die zijn vermengd met emotie en vertrouwen. Wanneer je hier kunstmatig ideeën wilt planten moeten die gebaseerd zijn op die richtlijnen. Mede daarom is het zo belangrijk dat wat jij ook doet; jij met groot verlangen doet.

Think and Grow Rich leert je hoe je onderbewustzijn kunt sturen op een positieve manier!

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 13: Het Menselijke Brein!

Veel mensen nemen het menselijke brein en het trainen van je Mindset niet zo serieus, maar geven toe dat je grote dingen kunt veroorzaken via je brein.

Het is belangrijk dat je je brein blijft trainen door te lezen en studeren. Je zult zien dat jij wanneer je begint steeds verder komt op gebied van zelfontwikkeling.

Er is nog zoveel onduidelijk over het brein, maar door gespecialiseerde kennis en krachten te bundelen kun je praktische gemeenschappelijke doelen bereiken!

In deze Think And Grow Rich Review lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 14: Het zesde Zintuig!

Wanneer jij de voorgaande 12 principes beheerst, blijft er nog een dertiende principe over. Dit noemen succesvolle mensen het zesde zintuig. In dit onderbewustzijn komen ingevingen, ideeën en gedachten onze wereld binnen, op momenten dat er nood aan is..

Je kunt dit zesde zintuig (ook creatieve verbeeldingskracht genoemd) trainen voor succes, zodat jouw karakter beter in staat wordt om succesvol te denken en handelen.

In deze Think And Grow Rich Samenvatting lees je alles over dit zelfontwikkelingsboek van Napoleon Hill.

Think and Grow Rich Hoofdstuk 15: De Spoken van Angst!

Angsten zijn levensgevaarlijk en vormen de basis voor ontmoediging, verlegenheid, uitstelgedrag, onverschilligheid, besluiteloosheid en gebrek aan ambitie, zelfvertrouwen, initiatief, zelfdiscipline en enthousiasme.

Angst zit in je onderbewustzijn en bestaat alleen in je gedachten en verbeeldingskracht.

Het gevaarlijke aan angsten is dat ze niet alleen je eigen leven bederven, maar ook dat van de mensen om je heen. Want mensen die hun angsten niet de baas zijn kunnen moeilijk succesvol worden.

Het hoofdstuk in Think and Grow Rich over angsten geeft een duidelijk beeld van alle vormen van angst die mensen moeten overwinnen voordat zij succesvol kunnen worden.

Via stappenplannen helpt het vervolgens ook uitstelgedrag aanpakken; actie nemen en angsten overwinnen.

Think and Grow Rich is in Nederlandse vertaling EN pdf uitgegeven. Ik raad je aan om deze te lezen en er iets mee te doen als je geïnspireerd bent geraakt door dit artikel!

Ik zit nog redelijk “vers” in mijn Mindset modules, maar ik zou je toch uit willen nodigen om even een kijkje te nemen in mijn “Mindset & Motivatie” kennisbank. Deze zal de komende maanden aangevuld worden met nieuwe artikelen over gestructureerd werken; mindset & doelen stellen!

Is Think and Grow Rich voor iedereen een aanrader?

Hoewel ik denk dat iedereen er wijzer van zou worden, en iedereen zich structureel zou kunnen verbeteren via de stappenplannen uit dit boek, leg ik in de onderstaande paragraaf uit waarom dit boek niet voor iedereen geschikt is.

Think and Grow Rich leert een verandering in mindset aan die in jouw persoonlijke en zakelijke leven voor progressie kan zorgen. Het geeft je via zelfanalyse en bijsturing inzicht in de doelen die je wilt bereiken en dat kun je op elk vlak van je leven toepassen.

Think and Grow Rich en de denkwijzen zijn met name interessant voor doelgroepen zoals

  • Startende ondernemers die moeite hebben met planning en structuur. Het boek leert heel duidelijk positioneren en specialiseren in een waardevol, specialistisch segment.

  • Iedereen die op zakelijk en persoonlijk vlak wil groeien door op een eerlijke wijze naar zichzelf en de huidige situatie te kijken.

  • Mensen die worstelen met zichzelf en nog niet precies weten wat ze waard zijn of wat ze willen in het leven.

Ik ben van mening dat Think and Grow Rich onderwezen zou moeten worden op het middelbaar onderwijs. De wijsheden in het boek zijn erg logisch geschreven en voor iedereen toe te passen.

Wel denk ik dat het voornamelijk interessant is voor mensen die daadwerkelijk op zoek zijn naar positieve verandering en echt iets willen bereiken in hun leven. In het boek staat dat je “verlangen om iets te bereiken” groot genoeg moet zijn om actie te ondernemen, en dat is ook een mooi uitgangspunt om de waarde voor jou als persoon te bepalen.

Mensen die dit boek lezen ZONDER het verlangen om zichzelf eerlijk te beoordelen en ZONDER de kracht om met een open mind aan zichzelf te werken, zullen het einde van het boek niet halen!

Wie zal weinig wijzer worden van Think and Grow Rich?

  • Het boek is minder geschikt voor mensen die niet geloven in zelfontwikkeling en niet denken aan succes op de lange termijn. Ook kortzichtige mensen die geen open mind hebben zullen snel klaar zijn met dit boek, want hoewel veel van de content in heldere termen geschreven is, zit er in sommige hoofdstukken ook echt een bepaalde vormen van “spirituele fantasie” in die je meerdere keren gelezen moet hebben voor je het begrepen hebt. Iemand die dat “flauwekul” vindt, zal hier überhaupt niet aan beginnen!

  • Als jij iemand bent die altijd op basis van feiten en analyses wil groeien, dan is Think and Grow Rich misschien te vreemd voor jou! Dit boek speelt in op je gedachten en je Mindset en leert je sturen naar de kant met de meeste kansen: het positieve. Dit moet je opwekken door oefeningen te doen die iedereen met een vooroordeel aan het lachen zullen maken. Maar als JIJ er in gelooft zal je hier veel kracht en energie uit kunnen putten. Het gaat in JOUW leven immers om JOUW identiteit, JOUW karakter, JOUW acties en JOUW resultaten! Om dit te bereiken werk je aan JOUW Mindset, en daar heeft niemand iets mee te maken! Ook dat maken ze via dit boek duidelijk…

Zorgde Think and Grow Rich voor mijn eerste spirituele ervaring? (Geintje natuurlijk; keep it real!)

Een grappig detail is dat ik dit boek las toen het social media netwerk “Clubhouse” opkomend was in Nederland. Dat is een audio-based app waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ik was op dinsdag klaar met het lezen en samenvatten van het boek; en snapte van een hoofdstuk helemaal niks.

Op woensdagavond logde ik in op Clubhouse en kreeg ineens een melding van een “Clubhouse Room” zonder titel, en per ongeluk klikte ik er op. Voorheen had ik nooit van de naam Michael Pilarczyk gehoord, maar deze had zojuist ingelogd op Clubhouse en was aan het experimenteren met dit nieuwe social media platform.

Zo belandde ik de dag NA het lezen van dit boek met de Nederlandse vertaler in gesprek. Dat voelde op dat moment heel erg apart, aangezien dit boek ook een sterke spirituele kant kent.

Ik ben het podium op gegaan en heb hem enkele vragen mogen stellen over het boek. Later ben ik hem ook nooit meer tegen gekomen. Hoeveel toeval kan er bestaan?

Bekijk via de onderstaande video een boekreview in animatie! Deze is niet door mij gemaakt, maar omschrijft het idee van het boek op een leuke en heldere manier!

Waarom zou jij Think and Grow Rich lezen?

De belangrijkste boodschap uit Think and Grow Rich is dat jij ten alle tijden zelf beslist wat jij wilt doen en bereiken in het leven. Jij bent degene die achter het stuur zit en de motivatie moet vinden om iets te veranderen, zonder iemand de schuld te geven van jouw fouten.

Wat jouw doel ook mag zijn, je moet zelf je dromen volgen en naar manieren en personen zoeken om die dromen te realiseren. En waar veel mensen voor anderen leven omdat ze niet weten hoe ze succesvol kunnen worden, hoef jij dat na het lezen van Think and Grow Rich niet meer te doen.

Deze bestseller geeft alle handvatten om op zoek te gaan naar jouw ultieme doel.

Daarnaast leert het een manier aan om ten alle tijden positief en ambitieus te denken.

Wanneer jij negatief denkt, zul jij waarschijnlijk niet genoeg ambitie hebben om jouw grootste doelen te bereiken. Je voelt je al snel zwaarmoedig, angstig of nutteloos en hebt geen zin om ergens mee te starten. En als je al start, zullen de obstakels jou snel op andere gedachten brengen.


Wanneer kun je Think and Grow Rich het beste lezen?

Zelf las ik het boek toen ik drang had naar meer structuur in mijn bedrijf. Op dat moment had ik het al een tijdje in de kast liggen, maar was het er nog niet van gekomen. Dit boek kan uitstekende kansen bieden wanneer jij het echt nodig hebt en daarom vind ik het een aanrader om te kopen. Ook voor jouw bedrijf geeft het boek kansen, want het helpt je precies helder te krijgen wat je wel en niet wilt doen. Het legt uit waarom mensen succesvol worden en ook waarom mensen falen, en hoe herkenbaar en logisch dit ook klinkt, het is echt nuttig om te lezen. Ik combineerde de oefeningen uit Think and Grow Rich dan ook met het schrijven van mijn online businessplan via deze online marketing cursus.

Dat lijkt me een prima insteek voor jou, als jij in een soortgelijke fase zit! Dit boek helpt je doelen helder te krijgen en is daarom in de planningsfase extra verhelderend. Wanneer jij dit boek zomaar tussendoor leest, kan het lastig zijn om echt aanpassingen te doen. Toch is het lezen van dit boek nooit weggegooide tijd, doordat het zoveel waardevolle informatie te bieden heeft. Zo stimuleert het boek lange termijn visie en zorgt ervoor dat jij realistische, maar gedurfde doelen stelt om jouw gewenste resultaat te bereiken.

Mijn Persoonlijke conclusie over Think and Grow Rich! 

Het boek Think and Grow Rich geeft een volledig stappenplan voor een voldaan en succesvol leven, waarin jij jouw angsten trotseert en jouw mooiste doelen nastreeft.

Jij hebt alleen een goed idee, een brandend verlangen en een concreet plan nodig. Een concreet plan om jouw idee te vermarkten en geld te verdienen voor anderen.

Door dat zo groot en succesvol mogelijk te maken kun jij jouw beste leven gaan leven en er goed voor betaald worden!

Voor mij opende Think and Grow Rich een deur naar herkenning en zelfontwikkeling. Na jaren vechten tegen nutteloosheid was ik er klaar mee dat ik niet verder kwam.

En ik wist niet hoe ik daar iets aan kon veranderen, omdat ik niet in “kringen” kwam waar dit besproken werd.

Het boek was een startpunt om anders over mezelf en mijn toekomst na te denken en ik ben hierdoor ook meer in onderwerpen zoals angst, succes en zelfontwikkeling gaan investeren.

Dit deed ik simpelweg door met mensen in aanraking te komen die op hun eigen manier met dit onderwerp bezig zijn!

Alleen die ontwikkeling is al een reden om het boek te kopen en eens regelmatig door een hoofdstuk heen te bladeren wat je op dat moment raakt! Of ga jij liever voor het luisterboek van Michael Pilarczyk?

Het onderstaande boek valt wat mij betreft ook onder de beste boeken over zelfontwikkeling en persoonlijke groei! Ook deze kun je vinden in mijn webshop!

De Beste Mindset Boeken zijn wat mij betreft Think and Grow Rich; Compound Effect en Atomic Habits. Deze moet je zeker gelezen hebben!


Ik wil tot slot nog een belangrijke uitspraak met je delen: “een opgever wint nooit, en een winnaar geeft nooit op!” 
Met andere woorden: je bent nooit verslagen tot je toegeeft aan je eigen falen.

Ook al duurt het een jaar langer tot jij je doelen bereikt, wanneer jij stappen in de juiste richting blijft zetten is elk stukje falen te overwinnen. Je hoeft hierbij geen verliezen te pakken wanneer je je daar niet prettig bij voelt! Blijf gewoon vechten en geef het nog een nieuwe (laatste) kans!

Wat heb jij geleerd van deze review / samenvatting? Zijn er nog vragen die ik voor je kan beantwoorden? Laat het me weten in de reacties!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Mindset Hacks.

Reactie plaatsen