De Cirkel Van Invloed en Betrokkenheid

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid (Stephen Covey): Hou jij je bezig met dingen die je kunt VERANDEREN?

Focus jij wel op de juiste dingen in jouw leven of bedrijf? Of ben jij in je hoofd teveel bezig met zaken, waarvan je EIGENLIJK al weet dat ze niet zo belangrijk en urgent zijn als ze lijken?

Via de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid leer jij je minder bekommeren om de alledaagse zaken die jij zelf niet kunt veranderen. Het is een simpel model dat bestaat uit twee niveaus. En die niveaus ga ik jou in dit artikel uitleggen!

Het voordeel van dit soort modellen of principes; zoals ik in het verleden ook het Eisenhower model al heb gepitcht; is dat ze jouw leven veel makkelijker kunnen maken omdat je prioriteiten leert stellen!

Je krijgt er niet alleen een betere "peace of Mind" van; maar het zorgt er ook voor dat je makkelijker kunt focussen op de zaken die ook echt resultaat opleveren! En dat is zeer welkom; in een wereld die draait om afleidingen en andere energievreters!

Laten we gaan kijken naar de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid!

De cirkel van Invloed en betrokkenheid geeft simpelweg tips over het veranderen van jouw leven of bedrijf ten aanzien van zaken die jij daadwerkelijk kunt veranderen. Daar zou ten alle tijden de focus moeten liggen volgens Covey!Benieuwd naar Meer Inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid?

De cirkel van invloed en betrokkenheid herinnert mij altijd aan iets dat mijn ouders altijd deden. Ze keken iedere dag 2x naar het nieuws, terwijl ze NOOIT iets wilden of konden veranderen aan dat nieuws. En toch renden ze na het eten zo ongeveer naar de TV en hoorde je een "SSSHHHH" geluid als je door de televisie heen praatte.

Het zorgde er alleen maar voor dat ze op de hoogte bleven van alle ellende in de wereld. En bovendien de ellende waarvoor ze nooit een vinger hebben uitgestoken om iets te veranderen. Wat mij betreft zijn dat twee hoofdzondes in 1; want het levert ook nog eens alleen maar negativiteit op.

Als je je bezig wilt houden met iets dat voldoet aan deze kenmerken, zorg er dan TENMINSTE voor dat het je plezier en ontspanning oplevert.

Ik kijk al enkele jaren geen nieuws meer; en ik heb er persoonlijk weinig door gemist. Het frustreert mij ontzettend als (bijvoorbeeld) een overheid steeds dezelfde onzin blijft verkondigen en nieuwe regels stelt voor dingen die een jaar later weer veranderen. En ik kan kwaad worden als ik hoor hoeveel geld er naar bepaalde doelen gaan die niks opleveren.

Voor mij is het volgen van zaken zoals een Mocro Maffia rechtzaak; een coronacrisis of een toeslagenaffaire NOOIT relevant; en ik kom ook niet in kringen waar ik er graag iets nuttigs over wil zeggen.

Focus je aandacht aan het verbeteren van jouw specialiteit en besteed de rest van jouw tijd liever op een positieve manier aan (bijv.) familie of vrienden!

De cirkel van invloed en betrokkenheid vraagt je om uit te zoeken wat je verantwoordelijkheid is.

Dit model geeft simpelweg tips over het afvragen wiens verantwoordelijkheid iets is. Het geeft inzicht in jouw leven of bedrijf ten aanzien van zaken die jij daadwerkelijk wilt veranderen EN kunt veranderen. Daar zou ten alle tijden de focus moeten liggen volgens Covey!

Heb jij wel eens ooit een telefonische verkoper gesproken die NIET vooraf de vraag stelde of jij de "verantwoordelijke" was om een bepaalde deal te kunnen sluiten? Hoeveel gefaalde verkoopgesprekken denk je dat dat gekost heeft voordat die verkoper op dat punt stond? Iemand die geen deals mag sluiten hoef je ook ZEKER niet te overtuigen. Je bespeelt deze persoon alleen om tot degene te komen die dat WEL kan doen.

Probeer dat principe eens toe te passen in je leven en ga focussen op dingen die echt relevant voor jou zijn! Op welke manier je dat toepast is eigenlijk niet zo belangrijk; als je het principe maar begrijpt. Persoonlijk herken ik me daarin. Ik werk liever aan iets kleins waaraan ik IETS kan veranderen, dan aan iets groots waaraan ik NIETS kan veranderen.

Dit lijkt me niet de moeilijkste stof om te begrijpen, maar wil je een reactie achterlaten als het voor een bepaald inzicht bij je heeft gezorgd? En wat ga je er precies mee doen om te voorkomen dat je teveel tijd in zaken steekt die niet de gewenste resultaten opleveren?

Je kunt de cirkel van invloed en betrokkenheid zien als de onderstaande cirkels, waarbij de binnenste cirkel de "cirkel van invloed" is. De overige ringen zijn ringen van invloeden die jij van buitenaf op je krijgt afgevuurd, maar die er minder toe doen.

De cirkel van Invloed en betrokkenheid geeft simpelweg tips over het veranderen van jouw leven of bedrijf ten aanzien van zaken die jij daadwerkelijk kunt veranderen. Daar zou ten alle tijden de focus moeten liggen volgens Covey!

Conclusie: Hoe pas je zelf de cirkel van invloed en betrokkenheid toe?

Tenzij je ergens ECHT iets aan wilt veranderen; en daar ook de benodigde tijd en geld in wilt steken; zou je je zo weinig mogelijk moeten bezig houden met zaken die "zinloos" zijn en niet veranderd willen worden. Hoe hard dat ook klinkt!

Dus pak je agenda en/of notitieblok er eens bij en maak eens een opsomming van de zaken die je doet; en van de dingen die in jouw takenpakket horen als persoon; ondernemer; werknemer etc.

Wat zijn nu de negatieve dingen in jouw leven waar je geen energie van krijgt; maar waar je wel te veel tijd en energie in blijft stoppen; terwijl het zelden iets oplevert?

Schrijf die dingen op; en evalueer ze. Misschien kun je ergens een stap terug doen en er minder aandacht aan besteden! Je kunt het artikel over het model van Eisenhouwer gebruiken om uiteindelijk echt de juiste prioriteiten te stellen voor jezelf.

Ik durf te wedden dat jouw leven en takenpakket er op termijn dan heel anders uit gaat zien; en dat jij positiever in het leven komt te staan!

Vond jij dit een interessant artikel? Wellicht wil je dan ook eens naar mijn artikel over Andrew Henderson's Nomad Capitalist kijken. Hierin leert hij (voornamelijk) ondernemers dat je eigenlijk niet bezig moet zijn met dingen die je niet of moeilijk kunt veranderen. Hij zegt dat je naar plekken of oplossingen moet zoeken waar bepaalde veranderingen al doorgevoerd zijn.

In dit geval gaat het om andere landen; waar bijvoorbeeld kosten van leven, belastingen en salarissen lager zijn. Dit is WEER een andere visie die ik in mijn business toepas, en die jou ook nieuwe inzichten kan geven.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen