B2C Betekenis

B2B vs. B2C vs. B2G Betekenis

De Begrippen B2B; B2C en B2G zijn allesbepalend in de zakenwereld. Maar wat is de betekenis van deze termen precies? Waarom is het belangrijk om een goed gemotiveerde keuze te maken wanneer jij een eigen bedrijf wilt starten?

En wat  kenmerkt de handel in deze branches voor ondernemers?

Enkele vragen die ik voor je uitleg in deze korte post!

De B2B Betekenis staat voor Business to Business. Je verkoopt hierbij als producent of handelaar aan andere bedrijven.Meer leren over Online Marketing Strategie? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is de Betekenis van de Begrippen B2B; B2C en B2G?

De Betekenis van B2B, B2C en B2G heeft te maken met de manier van zaken doen. Je hebt met verschillende handelspartners van doen en bevindt je in een andere situatie ten opzichte van de eindklant. Ook de Customer Journey oftewel de doelgroep en hoe je deze uiteindelijk gaat benaderen ziet er in veel gevallen anders uit per handelsvorm.

Wat is de Betekenis van B2B (Business 2 Business)?

De B2B Betekenis staat voor Business To Business. Dit is een handelsvorm waarin als producent of tussenhandelaar aan andere bedrijven verkocht wordt. Deze verkopen het op hun beurt weer door aan een nieuwe schakel van andere bedrijven OF de eindconsument...

 • B2B gaat vaak via een Groothandel;

 • Als jij een tussenhandelaar bent heb je de mogelijkheid om pas in te kopen wanneer je een koper hebt;

 • Business to Business gaat vaak om grote aantallen tegelijk, tenzij het om erg dure producten gaat;

 • B2B kan tot sterke relaties leiden die elkaar jaren achtereen kunnen bevoorraden. Dat is goede handel met aantrekkelijke marges / winst!

 • Je staat vrijwel nooit in contact met de eindgebruiker en krijgt dus ook weinig commentaar / reviews.

Wat is de Betekenis van B2C?

De B2C Betekenis staat voor Business To Consumer. Dit is een handelsvorm waarin direct aan de eindklant verkocht wordt.

 • B2C gaat vaak via een offline winkel of een online winkel / webshop.

 • Het gaat vaak over losse klanten en eenmalige deals, tenzij jij hard je best doet om klantenbinding te creëren.

 • Vrijwel altijd kopen klanten enkele producten van je in plaats van grote volumes zoals bij de andere handelsvormen.

 • Jij moet 9 van de 10x de spullen inkopen voordat jij een koper hebt, tenzij je aan dropshipping of affiliate marketing doet.

 • Bij Business to Consumer worden vaak specifieke promoties gedraaid via social media platformen etc, terwijl dat bij de andere vormen vaak niet zo is.

 • Degene die van jou koopt heeft ook de vrijheid om social proof / testimonials achter te laten...

Wat is de Betekenis van B2G?

De B2G Betekenis staat voor Business To Government. Dit is een handelsvorm waarin jij als producent of tussenhandelaar aan Overheden / Gemeenten verkoopt.

 • B2G kan van alles zijn, maar gaat vaak via grote deals. Dit kan via een groothandel of in de dienstverlening zijn...

 • Vaak zit er schaalvoordeel aan verbonden en kun jij grote volumes verkopen, hoewel overheden ook een eerlijke prijs verwachten...

 • Je zult vaak moeten leren werken met aanbestedingstrajecten waarin de concurrentie een belangrijke rol speelt...

 • In veel gevallen kan het om tijdelijke en incidentele, niet terugkerende projecten gaan. Het kan ook om diensten gaan en heeft vaak een maatschappelijk belang.

 • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je geld niet krijgt, want overheden zijn eerlijke en betrouwbare partners!

In Zowel B2B; B2C en B2G kun je werken met online verdienmodellen zoals Leadgeneratie; Dropshipping of het Affiliate Marketing Verdienmodel.


Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen