Consultants Marketing

Wat zijn en doen Consultants? [Betekenis & Uitleg Takenpakket]

Wat zijn en doen consultants? En welke betekenis kan een consultant voor de gang van zaken en de resultaten van een bedrijf hebben?

Gezien deze website over Online Marketing & Sales gaat leg ik de nodige begrippen uit die met deze werkzaamheden / branche te maken hebben.

Dus: Hoe kom je aan Consultants voor Marketing? En voor wat voor organisaties kan een marketing consultant nuttig zijn?

In dit artikel leg ik via basisinformatie uit wat consultants zijn, doen en bieden! Consultants zijn Consultants en doen Consultancy werk. Die kenmerken kun jij zelf vertalen naar een andere branche!

Consultant Worden is een goede groeirichting wanneer jij marketing skills bezit. In dit artikel leg ik uit hoe je start!Meer Leren over Online Marketing & Sales Strategie? Bekijk mijn Webshop!

Wat Betekent Consultant? [Uitleg en het mogelijke Takenpakket]

Een Consultant is een zelfstandige professional met een bepaalde expertise (bijv. marketing) die op basis van projecten samenwerkt met verschillende partners. Vaak zijn dit grote en langdurige projecten waarin consultants vanaf het begin tot het einde verantwoordelijk zijn voor alle acties en resultaten... Denk aan:

 • Het onderzoeken van het probleem waarmee de klant kampt ;

 • Het bedenken van projectdoelen en de wenselijke uitkomst ;

 • De definitieve Doelen Stellen in samenwerking met eventuele stakeholders ;

 • Het toetsen van de mogelijkheden en plannen van de noodzakelijke acties ;

 • Het analyseren van mogelijkheden en uitzoeken / installeren van nodige tools ;

 • Eventueel het inschakelen van andere experts om het team noodzakelijk te versterken ;

 • Het oplossen van de problemen van de klant ;

Als we naar marketing consultants kijken zou het er als volgt uit kunnen zien

Een marketing Consultant komt binnen bij een opdrachtgever en doet een kennismakingsgesprek met deze potentiële klant.

Tijdens dat gesprek bespreken ze de huidige staat van het bedrijf en de Marketing Doelstellingen die de klant wil bereiken. Hierbij houdt de marketing consultant het bedrijf een spiegel voor en stelt veel vragen om er achter te komen wat er precies aan de hand is; wat het probleem kan zijn en hoe ze samen de juiste doelen stellen voor de toekomst.

De consultant gaat aan de slag met het maken van een online Marketing Strategie en presenteert dat vervolgens aan de klant in kwestie. Deze moet immers een Go of een No Go geven voor het project.

Wanneer het project start zal de consultant het project uitvoeren en de klant + eventuele stakeholders op de hoogte houden van de voortgang. De voortgang ligt volledig in handen van de consultant en deze moet aangeven als het ergens dreigt mis te lopen.

Zo zal het volledige proces nauwkeurig worden afgehandeld tot de klus geklaard is en alle doelstellingen zijn bereikt. Op dat moment kan de Consultant zichzelf weer als een vrij man beschouwen, krijgt een mooie beloning van de opdrachtgever en kan door naar het volgende project!

Een consultant zal dus ten alle tijden moeten blijven analyseren en aansturen op basis van data; feiten en betrokken stakeholders...

Consultant Worden is een goede groeirichting wanneer jij marketing skills bezit. In dit artikel leg ik uit hoe je start!

Consultant Worden | Een Groeiproces door de rangen van het bedrijfsleven

De meeste consultants volgen een officiële studie of een serie cursussen over het vakgebied waarin ze later tijdens hun carrière werkzaam zijn. Vaak beginnen mensen te oriënteren binnen het bedrijfsleven en proberen (indien nodig) enkele verschillende functies uit om hun talenten en ambities te leren kennen en groeien. Ze groeien mee met de organisatie en worden steeds effectiever en professioneler, totdat er uiteindelijk iets gebeurt waardoor ze het gevoel hebben dat ze zelfstandig iets beters op kunnen bouwen dan in het bedrijf waar ze hun skills geperfectioneerd hebben.

Zo'n moment kan (omdat het eng en risicovol is) lang vooruit geschoven worden, maar uiteindelijk zal de keuze gemaakt worden om zelfstandig te gaan werken als consultant! Vanaf dat moment is hij/zij volledig zelf afhankelijk van de klanten, maar vanwege een sterk netwerk; veel werkervaring en een uitstekend CV dat in de afgelopen jaren is opgebouwd zal het mogelijk zijn om een goede boterham te verdienen.


Welke Skills & Vaardigheden heeft een Consultant nodig?

Een Consultant moet over de onderstaande kennis, skills en vaardigheden beschikken...

 • Zelfstandig werken en volledig in controle van input & output

 • Grote Projecten kunnen leiden (Projectmanagement)

 • Goed Onderbouwd en analyserend of bronnen en gegevens kloppen

 • Helder en Effectief Communiceren

 • De persoonlijke kracht kunnen verkopen aan een opdrachtgever


Noodzakelijke Tools wanneer jij Consultant wilt worden...

 • Een Consultant heeft meestal een Website waarmee hij / zij werkt. Via deze tips kun jij zelf een website maken!

 • Een sterk netwerk van sterke, kapitaalkrachtige, ambitieuze en Professionele bedrijven

 • Een sterk netwerk van eventuele partners waarmee ze incidenteel samen kunnen werken wanneer de situatie daar om vraagt

 • Een extreme drang om zichzelf te blijven ontwikkelen binnen het vakgebied waarin jij werkzaam bent

 • Een E-Mail adres en eventueel een Mailinglijst om klanten op de hoogte te houden van updates en aanbiedingen


Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen