Wat is een Referral

Wat is NetwerkMarketing / Referral Marketing? [Betekenis & Uitleg]

Referral Marketing is een Netwerkmarketing strategie die positief invloed kan hebben op de verkopen van jouw bedrijf! ZEKER als jij (net als ik) als online ondernemer focust op het verkopen van digitale kennisproducten zoals Online Cursussen; Online Coachingstrajecten of Masterminds. We noemen het in deze vorm ook wel het affiliate marketing verdienmodel, waarover ik een volledige kennisbank met artikelen heb.

De reden waarom Referral marketing zo interessant is, is omdat jij als online ondernemer / entrepreneur geen geld of tijd hoeft te investeren in promotie partners die geen verkopen binnenhalen. Deze online marketing strategie is namelijk gebaseerd op het no cure-no pay verdienmodel; oftewel op eigen risico van partners die promoten via zoekmachine marketing of social media marketing / social media kanalen (Influencer Marketing). 

En hoewel dit nadelen met zich meebrengt omdat (veel) mensen hierdoor minder sterk of gemotiveerd zijn; is het mogelijk om op lange termijn SUPER sterke Referrals werkzaam te hebben voor jouw bedrijf die voor een grote extra omzet zorgen...

In dit artikel ga je meer leren over WAT referral marketing (Netwerk Marketing) is en hoe jij het toe kunt passen!

Wat is Referral Marketing? Dat is de vraag die centraal staat in dit artikel!Wil jij meer leren over Referral Marketing en Online Ondernemen? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is Netwerk Marketing & Referral Marketing?

In de inleiding heb ik al iets meer verteld over Netwerk Marketing / Referral Marketing. Maar ik zal deze informatie nog wat aanvullen met de meestgevraagde details...

Netwerk Marketing in de vorm van Referral Marketing komt vooral veel voor bij Direct Marketing producten die veel geld kosten of bij vrij nieuwe producten die op de markt worden geïntroduceerd. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor producten die nodig zijn in een zakelijke omgeving die wordt overspoeld door verschillende leveranciers. Door verkopers te belonen met een Referral Commissie wordt het aantrekkelijk(er) gemaakt om een zelfstandig bedrijf te starten. 

Ondernemers die met Referral Marketing aan de slag gaan maken zich (gedeeltelijk) afhankelijk van mond-tot-mondreclame binnen een zakelijk netwerk; of persoonlijk netwerk zoals familie en vrienden. Je hoeft je overigens niet VOLLEDIG op referral marketing te richten, want het kan ook een klein deel van je online marketing strategie zijn. Bijv. een van jouw online verdienmodellen die jij toepast op een blog / eigen wordpress of Phoenix website.

Wat is een Referral en waar staat deze in het NetwerkMarketing proces?

In marketing verwijst een Referral naar de situatie waarin een klant of verkoper van jouw bedrijf een artikel naar iemand anders promoot. Dit kan online EN offline plaatsvinden en jij beloond degene wanneer een aankoop plaatsvindt. Mensen worden vaak Referral wanneer ze als klant een goede ervaring hebben gehad met een product of een dienst.

Tips voor Netwerk Marketing / Referral Marketing

Je wilt nadat jouw bedrijfsplan staat zo snel mogelijk mensen bereiken. Je hebt hier een sterke online marketing strategie voor nodig. Je kunt je bezighouden met de normale online marketing strategie, zoals Zoekmachine Marketing; Zoekmachine Optimalisatie of Social Media Adverteren, maar ook door te richten op creatieve reclamestunts via advertorials en Viral Marketing / Buzz marketing. 

Bij Referral Marketing / Netwerkmarketing zijn bedrijven gedeeltelijk afhankelijk van hun klanten / zakenpartners om nieuwe klanten te vinden. Je moet daarom altijd blijven netwerken om tot relevante nieuwe samenwerkingen te komen.

In het onderstaande boek leer je een sterke online marketing strategie opzetten. Dit is erg nuttig om te lezen wanneer jij overweegt om met Referral Marketing aan de slag te gaan!

Met Netwerk Marketing of Referral Marketing kun jij een eigen bedrijf starten waarbij je aan je familie en vrienden verkoopt. Netwerk Marketing is een eerlijk verdienmodel.Bestel dit Boek van DE Internet Marketing Autoriteit om jouw strategie te verbeteren!

Risico's van NetwerkMarketing / Referral Marketing

Referral Marketing is een vorm van netwerkmarketing en in sommige gevallen ook een vorm van Multi Level Marketing. In dit soort industrieën zijn regelmatig bedrijven die zich bezig houden met illegale of louche praktijken. Je moet je daarom altijd afvragen of partners betrouwbaar zijn en het verdienmodel dat jij gaat promoten niet te mooi is om waar te zijn... 

Hoewel referral marketing een lange tijd kan duren om te bouwen en succesvol te maken, is het een verdienmodel dat zeer goed wordt vertrouwd. Het is ook winstgevend omdat het gedaan wordt door de klant die het product eerst koopt; enthousiast is en verder promoot. Dus met referral marketing zijn er zeer lage risico's en hoge rendementen. 

Daarom is referral marketing een kans voor online marketing- of verkoopspecialisten! Als verkoopspecialist hoef jij maar aan één klant te verkopen die het vervolgens binnen zijn netwerk gaat verspreiden. Deze methode is een geweldige kans, want het is niet alleen een laag risico, maar bespaart ook tijd en ruimte in jouw agenda!


Hoe start je met referral marketing als bedrijf?

De stappen om als ondernemer Referral marketing aan te bieden in jouw bedrijf gaan als volgt;

 1. Zorg dat je een product maakt en produceert met een edge of een onderscheidende factor.

 2. Laat de gebruikers jouw primaire focus worden, niet jouw persoonlijke voorkeuren. Referral Marketing draait NIET om jouw, maar om jouw klant.

 3. Zorg ervoor dat u uw winstdoelen hebt ingesteld, zodat u weet wat uw doel is voordat je verder gaat.

 4. Gebruik bij het verkopen van het product slogans die blijven hangen, zodat het voor klanten of influencers makkelijker is om door te verwijzen.

  5. Als je een methode heeft om statistieken op te nemen waarmee u de verkoop kunt analyseren, des te beter.

Je kunt hier meer over lezen in mijn affiliate marketing voor adverteerders kennisbank.

Hoe start je met referral marketing als tussenverkoper?

 1. Ga op zoek naar producten van Referral aanbieders om te testen;

 2. Maak een plan van aanpak over hoe je deze producten kunt promoten;

 3. Kies een doelgroep waaronder jij de producten gaat promoten. Het werkt het beste om een campagne te maken voor een vaste doelgroep!

 4. Verdiep je in verschillende online en offline kanalen om de producten te promoten;

 5. Ga op zoek naar manieren om via de producten het leven van jouw klanten te verbeteren! Positiviteit verkoopt altijd het beste!

Je kunt hier meer over lezen in mijn affiliate marketing voor affiliates kennisbank!

Met deze stappen ben jij klaar om met Netwerk marketing en Referrals te starten. Wanneer jij er veel tijd in steekt en jezelf constant blijft ontwikkelen tijdens het bouwproces zal jouw moeite zeker beloond worden! De aanhouder wint! 


Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Strategie Categorie. Wil jij meer leren over belangrijke online marketing Begrippen en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen