Tutorials Maken

Hoe maak je Tutorials voor online marketing?

Wil jij weten wat een Tutorial is? In dit artikel leg ik uit hoe jij krachtige tutorials maakt voor bijvoorbeeld affiliate marketing producten. Door krachtige, duidelijke tutorials te maken kun jij jouw online business verbeteren, want hoe waardevoller jouw content is, hoe makkelijker jouw doelgroep het deelt met anderen. Een logisch gevolg daarvan kan zijn dat jouw volgers stijgen en dat daardoor ook jouw online inkomsten omhoog gaan!

De reden dat ik dit artikel schrijf is om het te gebruiken als een leidraad voor mijn content van de komende maanden. Sinds ik in de IMU Plus online marketing cursus van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren heb geleerd dat sterk scoren in de zoekmachines voornamelijk mogelijk is wanneer ik relevante vragen van mijn bezoekers kan beantwoorden, heb ik besloten om meer doelgroep gericht te werk te gaan.

Dat stappenplan wil ik graag met je delen, want kan jou als online ondernemer ook vooruit helpen met het verbeteren van je content. Wil je meer lezen over het verbeteren en optimaliseren van content? Check dan eens mijn kennisbank over de Internet Marketing Unie (IMU) en met name hun boek de online marketing Tornado. Veel van deze informatie komt hier uitvoerig aan bod.

Tutorials Maken is een van de slimste dingen om jouw online marketing bereik te vergroten. Op deze afbeelding zie je iemand die niet weet waar die moet starten met Tutorials Maken!

In dit artikel lees je alles over het maken, publiceren en promoten van Tutorials voor online marketing doeleinden!

Wat is een Tutorial?

Hoe kan je... ? is een van de meest voorkomende zoektermen op Google en Youtube. De zoekmachine is dan ook in de basis gebouwd om problemen van anderen op te (helpen) lossen en met kwalitatieve antwoorden te komen. Dat is een van de redenen dat het werken met Tutorial Content zo populair (en effectief) is.

Je kunt werken met korte zoektermen, scoort meestal sterk op gebied van zoekwoorden en het maken van Tutorials kan leiden tot de beste content op het web binnen jouw onderwerp. Mensen houden er namelijk van als je met duidelijke, specifieke aanwijzingen komt om een bepaald doel te bereiken.

Een tutorial is een tekst, audiobestand, serie foto's of een video waarin jij iemand anders helpt met het bereiken van een bepaald doel. Dit kan bijvoorbeeld een technisch doel zijn (bijv. een kastje monteren) of een software installeren. Zelf ben ik me vanwege mijn werk met online marketing tools steeds meer op Tutorials aan het richten.

Wat is de betekenis van Tutorial?

De letterlijke vertaling van Tutorial is "een leerprogramma of handleiding waarbij via een stap voor stap uitleg een doel word bereikt".


Als jij Tutorials wilt maken voor online marketing kun jij met dit artikel aan de slag. Het helpt je precies op weg met het maken van handige Tutorials om goed te scoren met online marketing.Tutorials Maken voor E-Learning is populair bij content creators voor online marketing doelen.

Waarom maken mensen Tutorials? 

Tutorials zijn een krachtige, waardevolle manier om mensen te helpen. Je kunt hiermee echt laten zien dat je iets leert en dat je verder komt in je ontwikkeling.

Veel mensen vinden het ook leuk om nieuwe dingen te leren en deze over te brengen aan anderen. In sommige gevallen om het plezier en de waarde die het oplevert, in sommige gevallen ook omdat er geld mee te verdienen valt.

Je ziet dat veel online ondernemers / online marketeers Tutorials maken om mensen succesvol op weg te helpen met Webmaster Tools, zodat ze via (bijvoorbeeld) Youtube mensen bereiken die willen leren werken met de producten die ze al kennen. In sommige gevallen kun je deze producten via affiliate marketing ook in ruil voor een commissie doorverkopen.

Hoe maak je krachtige Tutorials voor online marketing?

Je kunt Tutorials maken in geschreven tekst, gesproken tekst, foto's of video's.

Daarnaast kun je er ook een live aspect aan het maken van jouw tutorials toevoegen door bijvoorbeeld via Webinars; Facebook Live; Youtube Live; Instagram Live of in een Facebook groep / professionele membership community. Als je dit doet, zullen meer mensen jou gaan volgen omdat ze live vragen kunnen stellen.

Vaak zie je dat Tutorials erg populair zijn voor Youtube video's. Heb jij de naam NikkieTutorials ooit gehoord? Zij is een Nederlandse online marketing ondernemer die momenteel meer dan 13.5 miljoen Youtube volgers op haar account over Make-Up heeft.

Zij startte ooit met het maken van Make-Up video's en liet daarbij volledig zien wat je nodig hebt om bepaalde make-up stijlen te kunnen maken, zoals bijvoorbeeld de Kardashians of Lady Gaga hun Make-Up dragen. Ze voegt hier vaak een kooplinkje bij naar het setje wat je er voor nodig hebt en verdient daar geld aan als iemand het koopt.

Je kunt voor ongeveer elk product ter wereld wel Tutorials vinden voor beginners en gevorderden.

Tutorials worden meestal gemaakt voor technische producten of programma's waar mensen niet dagelijks mee werken. Ik zal hieronder enkele Tutorials toevoegen zodat jij weet hoe je goede Tutorial video's kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan

 • Wordpress Tutorials: waarin jij leert om een website te maken.

 • Illustrator Tutorials: waarin jij leert om grafisch design ontwerpen te maken / bewerken.

 • Tutorials Photoshop: waarin jij leert om foto's te bewerken via jouw computer.


Als je Tutorials wilt maken moet je ook een onderwerp hebben! Hoe kom je aan onderwerpen om tutorials te maken? In deze afbeelding laat ik enkele tips zien!

Waar kun je tutorials over maken?

Het is verstandig om altijd een bepaalde doelgroep en een productcategorie te kiezen voordat je start met het maken van Tutorials.

Je kunt onderzoek doen via Google en Youtube, want de meeste mensen zoeken via Google en Youtube naar dingen die ze willen leren.

Als je wilt weten hoe je statistieken kunt zien over waar mensen naar zoeken, kun je mijn artikelen over zoekmachine optimalisatie EN de Ubersuggest zoekwoord onderzoek tool lezen. Met deze tool, waarover ik een Tutorial heb gemaakt, kun jij (zoals in bovenstaande afbeelding) precies zien waar mensen elke maand naar zoeken.

Zo zijn er volgens het zoekwoorden onderzoek technisch gezien al mensen die duizenden keren per maand zoeken naar de volgende onderwerpen

 • Hoe maak je een screenshot? (5400x) | Hoe maak je een printscreen? (1900x) | Hoe maak ik een screenshot? (2400x)

 • Hoe maak je pannenkoeken? (1600x)

 • Hoe maak je een CV? (1900x)

Via dit soort methodes kun jij precies uitzoeken waar jij content over kunt maken waar mensen naar op zoek zijn! Wil jij meer weten over deze zoekmachine analyse?

Een voorproefje daarvan kun je in de onderstaande video vinden, waarbij ik jou aan de hand van een Tutorial meeneem in zoekwoordenonderzoek! :)


Wanneer je weet hoe je dit kunt gebruiken, kun jij onderzoek gaan doen naar de productcategorieën waar jij veel van weet of waar je op lange termijn iets over wilt leren!

Hoe maak jij goede Tutorials voor affiliate marketing producten?

Goed. Hartstikke leuk dat tutorials maken; maar wat als ik je zou zeggen dat je er ook geld mee kunt verdienen? Dit is mogelijk als jij Tutorials gaat maken over producten die een affiliate programma hebben of producten die jij zelf gaat verkopen in een webshop.

Niks helpt mensen beter vooruit dan Tutorial video's en dit kun jij super effectief inzetten in jouw online marketing strategie als verkoper / promotor. Dit principe werkt ook bij affiliate marketing producten en daarom is het een krachtige, soms simpele manier om iets extra's toe te voegen.

Bekijk bijvoorbeeld mijn artikel over het aanmaken van een account voor Tradetracker, een van de grootste affiliate netwerken van Nederland!

Laten we kijken wat je precies nodig hebt om te starten met het maken van Tutorials!

Wat heb je nodig om een video tutorial te maken? 

 • Een script en plan van aanpak over wat jij wilt bespreken.
  Je kunt het maken van een Tutorial verdelen in de voorbereiding, de uitvoerende fase, het uploaden en het promoten.

 • Een rustige, nette plek waar jij niet gestoord kunt worden, zodat jij jouw tutorial kunt maken.

 • Start met een heldere intro waarin je uitlegt wat je precies gaat doen. En maak het visueel aantrekkelijk!

 • Afhankelijk van de manier waarop jij de Tutorial maakt, enkele hulpmiddelen zoals een videocamera en stabiele verlichting. Je kunt hier in veel gevallen ook je telefoon voor gebruiken, maar dit is niet altijd de beste keuze. Doe je dit wel? Koop er dan een statief bij en zet de telefoon altijd op vliegtuigstand!

 • Je kunt er ook een GoPro of een Canon camera voor kopen. Hou er rekening mee dat je de beelden ook moet bewerken met een software zoals Magix Video Deluxe.

 • Zorg voor een goede voorbereiding voor jij begint. Hoeveel moeite heb jij er in gestoken om het product of de dienst te testen?

 • Eindig jouw video met een korte samenvatting van de belangrijkste punten en conclusie.


Welke vragen wil jij beantwoorden in een Tutorial? 

 • Voor wie is deze tutorial gemaakt?

 • Welk product / dienst / leerpunt bespreek je vandaag?

 • Waarom is dit interessant?

 • Wat kun je ermee bereiken?

 • Waar en hoe is het te verkrijgen?

 • Wat missen mensen als ze het niet kopen?


Ik krijg vaak de vraag hoe je video tutorials maakt. Dus hoe maak je een tutorial via magix? Het video programma Magix geeft je laagdrempelig de kans om video's te bewerken en op Youtube te zetten.Persoonlijk maak ik mijn Tutorials via Magix Video Deluxe. Er staan meerdere linkjes in dit artikel met meer informatie over dit video bewerkingsprogramma. 

Via welke kanalen kun je jouw Tutorials het beste plaatsen en verspreiden? 

Het is altijd goed om na te denken over via welke kanalen je jouw tutorials maakt, plaatst en verspreid. Jij wilt namelijk dat de Tutorials die je maakt, ook bekeken worden en dat je er een groep relevante volgers mee op kunt bouwen. Je kunt niet op elk platform aanwezig zijn, omdat dat ontzettend veel tijd kost als content creator. Daarom doe je er verstandig aan om een of twee platformen te kiezen waar je volledig op gaat focussen.

Via welke kanalen kun je jouw tutorials het beste plaatsen? 

Veel mensen maken tutorials in de vorm van een blog, ondersteund met video's. Of zelfs alleen via een video. Een relevant platform om te plaatsen is dan Youtube of Vimeo. Je kunt jouw video ook direct op Instagram, Linked-In of Facebook uploaden, maar dit is lastig te monetizen. Om die reden kies ik er zelf voor om alles via mijn website te laten verlopen, en daarnaast "snippets" oftewel korte stukjes op andere kanalen te plaatsen ter promotie.

Extra tip: Je kunt via het platform GetResponse super simpel een website opzetten waarmee je e-mail adressen kunt verzamelen en opzetten. Je kunt hier meer over lezen in mijn artikel "starten met e-mail marketing". Je kunt via een simpel linkje onder jouw social media kanaal mensen naar jouw website sturen en hun e-mail adres in laten voeren voor meer informatie. Je weet dan zeker dat ze steeds terugkomen als jij ze nieuwe updates stuurt en kunt ze misschien in de toekomst wel cursussen of producten verkopen!

Via welke kanalen kun je jouw tutorials het beste verspreiden?

In de vorige paragraaf hadden we het over het plaatsen van content. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als deze paragraaf, maar ik wil er toch een andere wending aan geven. Het plaatsen van content zie ik namelijk als de eerste bron (Website / Youtube / E-mail marketing)  en het verspreiden van content zie ik als Facebook; Instagram; Whatsapp; gastblogs; andere websites; social media advertenties etc.

Zoek hierbij echt de netwerken uit die bij jou als persoon; en bij jouw doelgroep passen. Zo passen zakelijke dingen beter bij Linked-In dan bij Facebook bijvoorbeeld. Hier zitten veel verschillen in! Je moet er in eerste instantie niet vanuit gaan dat deze kanalen echt geld op gaan leveren, maar om jou een gratis (extra) promotiekanaal te bieden waarmee jij mensen naar jouw website of webshop krijgt.

Op jouw website of webshop kun jij uiteindelijk producten verkopen waar je de tutorials over hebt gemaakt OF je laat ze inschrijven op je mailinglijst, waardoor je meer content toe kunt sturen over de producten uit jouw tutorials...


Hoe maak je een Tutorial? Nog 6 Extra tips voor wanneer jij Tutorials gaat maken!

 • Start altijd met jouw eindresultaat. Welk doel wil jij bereiken? Werk van daaruit terug en teken alle stappen op een A4'tje.

 • Neem jouw Tutorial in stappen op. Je hoeft het niet in 1x perfect te doen. Kleine stapjes maken een grote stap!

 • Gebruik meerdere vormen van media in jouw Tutorial, zodat het afwisselend blijft.

 • Een Tutorial mag best humor bevatten en je zou het in de basis best voor de lol mogen doen! Het is veel leuker om naar iemand te kijken die iets uit passie doet, dan om naar iemand te kijken die iets doet omdat het moet.

 • Wanneer jij Tutorials maakt over digitale producten of software kun jij beeldopnames maken met video editing programma's zoals Magix.

 • Vraag jouw bezoekers / kijkers om feedback en laat ze vragen stellen. Heb jij een doelgroep opgebouwd? Overweeg ook eens live iets te doen samen?

Denk na over wie jouw doelgroep is! Bepaal hun ideale eindpunt en beslis hoe ze daar naartoe komen! 

Probeer hierbij de meest creatieve, logische content te maken en werk met kleine trapjes door jouw niche onderwerpen heen. 

Veel succes! Laat je me weten waar jij momenteel nog tegen aan loopt en wat jou in de weg staat om jouw eigen tutorials te maken?

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing Begrippen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen