Wat is een Affiliate Link

Wat is een affiliate link en wat kun je ermee? Ik leg het uit in dit artikel!

Een Affiliate Link is een begrip dat centraal staat in affiliate Marketing, maar toch ontstaat er soms onzekerheid over hoe het precies werkt. En dit is dan ook per bedrijf / affiliate netwerk verschillend. Dus zal ik uitleggen wat een affiliate link precies is en hoe je deze kunt ontvangen. Daarnaast presenteer ik in dit artikel nog een goede tool waarmee jij de strategie achter het promoten van jouw affiliate linkjes kunt verbeteren.

Ben je er klaar voor? 

Wat is een affiliate link en wat kun je ermee? Dat leg ik uit in dit artikel!

Wat is een affiliate Link? 

Zoals je misschien weet is het affiliate marketing verdienmodel een online verdienmodel / businessmodel waarbij jij als ondernemer producten van andere ondernemers promoot in ruil van een Affiliate commissie. Dit is ideaal voor ondernemers die weten hoe ze een eigen bron van online webverkeer kunnen bouwen, bijvoorbeeld via een website; een social media kanaal of een e-mail lijst. Een ondernemer die de fysieke of digitale producten van zijn bedrijf via een affiliate netwerk promoot geeft dit soort ondernemers de mogelijkheid om op no cure; no pay basis voor hem te gaan promoten. 

De klant heeft er tussenin gezeten en heeft 9 van de 10x niet in de gaten dat ze kopen op een affiliate website. Als alles betaald is, is het cirkeltje weer rond!

Wanneer ondernemers zelf een eigen website maken, Blogs schrijven en daarop beginnen met het toepassen van het affiliate marketing verdienmodel willen ze zeker weten dat ze ook eerlijk betaald krijgen als ze een verkoop doen. Want doordat zij door hun ondernemend gedrag (letterlijk) het winnende linkje hebben gelegd hebben ze recht op een percentage van de omzet. 

Om de resultaten van dit hele proces te meten; analyseren en belonen zijn affiliate links gemaakt die een aantal kenmerken hebben, zoals het ID-Nummer van de Affiliate Publisher. Deze links registreren de cookies van degene die er op klikt en als deze vervolgens binnen een vooraf vastgestelde periode (bijv. 30 of 60 dagen) het product koopt ontvangt de affiliate publisher zijn vooraf vastgestelde commissie over het verkoopbedrag.  Maar hoe kom je aan zo'n affiliate link? 

Hoe Genereer je een affiliate link? 

Om een affiliate Link te ontvangen moet je je aanmelden bij het affiliate netwerk van jouw keuze. Je kunt je aanmelden bij verschillende affiliate netwerken zoals Tradetracker, Awin en Paypro, waardoor jij door hun campagnes kunt kijken wat voor producten zij aanbieden. Binnen deze netwerken kun jij simpel een eigen affiliate link genereren vanaf het moment dat jij door een adverteerder bent geaccepteerd.

Je kunt ook buiten affiliate netwerken op zoek gaan naar aanbieders, bijvoorbeeld door in Google een type product + affiliate in te typen. Soms zie je dan producten voorbij komen die niet op de netwerken staan, waardoor er minder concurrentie mee bezig is. Daarbij geldt: Het is verstandig om eerst een product te zoeken dat bij jouw doelgroep past en jij naar jouw doelgroep wilt promoten. Dan kun je daarna contact op gaan nemen om aan de link te komen...

Vaak moet een affiliate Advertiser promotie kanalen en campagnes goedkeuren voor gebruik

De Affiliate Link komt dus van de affiliate advertiser (de product eigenaar) en zal door de affiliate publisher worden gebruikt om te promoten. Vaak hebben de affiliate advertisers een reglement opgezet dat laat zien wat wel en niet mag tijdens het promoten, want ze kunnen er niet altijd vanuit gaan dat ze met goede, ethische affiliate marketeers te maken hebben.

Daarom is om tot een samenwerking te komen soms contact en controle nodig, wat meestal via de kanalen van het affiliate netwerk gebeurt. Dit gaat meestal via chatboxen of e-mail. Als alles overeengekomen is, kun jij starten met het promoten van jouw affiliate links richting een bepaalde doelgroep. Ook hier zijn weer wat Do's en Don'ts aan verbonden.

In de onderste paragraaf ga ik beschrijven hoe je een affiliate link kunt promoten! De strategie die ik beschrijf kun je uitgebreid teruglezen in het onderstaande boek. 

Persoonlijk heb ik daar erg veel aan gehad in mijn affiliate avontuur! Het gaat dieper in op verkeer verzamelen via sociale media, zoekmachine optimalisatie, e-mail marketing en online communities bouwen om jouw producten in te verkopen! Hopelijk heb jij er ook iets aan!

Wat is een affiliate link en wat kun je ermee? Dat leg ik uit in dit artikel!Bestel dit boek om de online marketing en affiliate strategie van jouw online bedrijf te verbeteren...

Hoe promoot je een affiliate link?

Er zitten wat nadelen aan het affiliate marketing verdienmodel. Er zijn nogal wat cowboys in deze markt omdat het zo laagdrempelig is en deze gebruiken allerlei onorthodoxe methodes om te proberen een sale te scoren. En de meesten hebben geen kaas gegeten van online marketing strategie of conversie optimalisatie. Ik geef je enkele tips op gebied van de onderstaande twee vlakken...

  1. De Affiliate Link Opschonen;

  2. De Affiliate Link Strategisch Verspreiden;

  3. Aftersales;


De affiliate Link Opschonen

Niet iedereen kan het waarderen als je affiliate marketing doet. Sommige mensen denken dat het oplichterij is, of sommige mensen raken verveeld door de onwetende personen die volledig niet-relevante producten in groepen gooien die eigenlijk zijn om te netwerken of om met elkaar in discussie te gaan.

En aangezien affiliate links vaak allerlei nummers en cijfers in de URL hebben zitten is dat makkelijk te herkennen. Om je Link in eerste instantie wat schoner te maken en minder "risico" uit te stralen kun je een Bitly Link Maken. Het voordeel hiervan is dat je deze ook kunt tracken zodat jij precies weet waar bepaalde aankopen vandaan komen. Dit kan op kleine schaal met de gratis versie, maar op grote schaal moet je daarvoor gaan betalen.

Nadat je dit opgezet hebt kun je jouw link daadwerkelijk gaan promoten. En hier heb je verschillende kanalen / methoden voor.

De affiliate Link strategisch verspreiden

In de basis heb je de keuze uit twee verschillende vormen van verkeer dat jij naar jouw affiliate link kunt trekken.

  • Gratis Verkeer;

  • Betaald Verkeer;

Beide methoden kunnen je veel opleveren, maar hebben ook allebei hun voordelen, nadelen en beperkingen. 

Wanneer jij met gratis verkeer werkt, moet je zorgen dat je zo goed mogelijk op gaat in de massa van een bepaald platform. Veelgebruikte platformen voor affiliate marketing zijn Youtube, Instagram, Pinterest, Google en Facebook. Hier kun je starten met het bouwen en inrichten van jouw kanaal om een specifieke doelgroep te bereiken. Hoe specifieker deze is, hoe beter ze zich aangesproken voelen en zich herkennen in jouw aanbod.

Zorg altijd dat jij met jouw volgers in contact komt (engagement) en dat jij denkt wat de klant nodig heeft en wil hebben. Zolang jij ALTIJD de bedoeling hebt om jouw klant vooruit te helpen kun je op lange termijn een mooi project bouwen en managen via het internet. En dat via Gratis Traffic EN vanuit huis! Super Interessant dus.

Als jij met betaald verkeer aan de slag wilt zul jij echt moeten gaan richten op verkopen vanaf een mailinglijst. Hoe dat werkt kan ik je uitleggen in de laatste paragraaf van dit artikel!

Aftersales Strategie: Hoe haal je meer omzet uit jouw leads?

Wanneer jij vanuit gratis bezoekers of advertenties verkoopt is het belangrijk dat jij het geïnvesteerde budget of de geïnvesteerd tijd zo goed mogelijk benut. Je wilt er een hoog ROI (Return On Investment) door verdienen. En dat kan bijvoorbeeld door E-Mail adressen te verzamelen van jouw klanten en deze periodiek op te volgen met herhaalaankopen of upsells; crossells.

Denk bijvoorbeeld aan het promoten van een bepaald merk hondenbrokken. Wanneer jij eenmaal een zak aan iemand verkocht hebt kun je hem een e-mail sturen met een enquête, waarin je kunt vragen hoeveel honden hij/zij heeft. Als je dan weet hoeveel een hond gemiddeld eet kun je een week voordat de hondenbrokken op zijn weer een nieuw mailtje sturen met een speciaal aanbod waarin je een korting geeft op meerdere zakken ineens.

Wanneer een klant eenmaal bij je gekocht heeft en gekregen heeft wat die bestelde, vertrouwen ze het in de toekomst ook. En zo kun je jaren gaan bouwen aan een netwerk van klanten, in zo goed als elke branche!

Zo kun je in bepaalde niches een groot aantal aanvullende producten vinden die je kunt promoten. 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing Begrippen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen