Passief Inkomen via Affiliate Marketing?

Passief Inkomen genereren door verkopen op basis van commissie? Dit is hoe het werkt!

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over Passief Inkomen Genereren terecht gekomen bent.


Waarom een Artikel over Passief Inkomen Genereren?

Ik doe al een tijd onderzoek naar passief inkomen genereren en ik doe dit door te verkopen op basis van commissies. Dit kan in meerdere vormen plaatsvinden, zowel online als offline, en zowel als verkoper of product eigenaar, die zelf externe verkopers de mogelijkheid tot verkopen geeft. De grote droom is om een passief inkomen te genereren en locatie onafhankelijk te werken.

Om er achter te komen hoe dit werkt interviewde ik een tijdje terug een aantal internet ondernemers zoals Harm van Wijk van Trading Navigator (een online platform over starten met beleggen) en Jacko Meijaard van het boek "de Laptop Lifestyle" en "De Affiliate Marketing Revolutie" (Internetsuccesgids.nl). Beide ondernemers zijn er in geslaagd om slim gebruik te maken van het internet en hun eigen online coachingprogramma's en professionele communities te starten waarin ze duizenden mensen iets leren. Beide ondernemers geven anderen de mogelijkheid om hun e-learning producten via internet te verkopen op basis van commissies via affiliate marketing en dit heeft ervoor gezorgd dat zij ontzettend hard zijn gegroeid.

Een andere bron die ik in dit artikel noem is de Internet Marketing Unie (IMU), die via het boek "De Online Marketing Tornado" en de "IMU Plus Online Marketing Academy" aan ondernemers leren hoe je een eigen online bedrijf bouwt dat uiteindelijk passief inkomen op gaat leveren en ondernemers vrijheid geeft om te ondernemen op hun eigen voorwaarden. Zowel Harm van Wijk als Jacko Meijaard werken met de software tools (professionele community software) van de Internet Marketing Unie. Als jij meer wilt lezen over mijn ervaringen met dit bedrijf dat duizenden online ondernemers heeft opgeleid kun je in mijn kennisbank kijken!

Na mijn interviews en het bestuderen van de bovenstaande boeken snapte ik precies hoe online marketing de ultieme waarde kan leveren aan online ondernemers die zich bezig houden met e-learning producten of hun klanten (willen) helpen via internet. Ik zag een aantal overeenkomsten tussen Harm en Jacko; die ik later ook bij andere succesvolle internet ondernemers herkende. Hoe dit zit, leer ik je aan het eind van dit artikel. Maar eerst gaan we leren over de basis van passief inkomen genereren.


In dit artikel geef ik antwoord op de volgende zaken: 

 • Wat is passief inkomen?

 • Passief inkomen heeft twee subcategorieën: Met of Zonder startkapitaal.

 • Wat leerde ik van internet ondernemers zoals Harm van Wijk en Jacko Meijaard?

 • Hoe kun je jezelf voorbereiden om passief inkomen op te bouwen?

 • Welke mogelijkheid van passief inkomen is volgens mij het meest laagdrempelig te bereiken?

  Stuur me gerust een berichtje via Instagram als je na het lezen van dit artikel ergens vragen over hebt!


  Op deze afbeelding zie je iemand die geld tekort komt, en door passief inkomen te genereren naar een betere situatie toe kan werken.


  Wat is passief inkomen?

Het kan zijn dat jij dit artikel gevonden hebt omdat je meer geld wilt verdienen. Vroeg of laat komt bij veel mensen het besef dat ze toch hard moeten werken om via loondienst iets opgebouwd te krijgen. En niet iedereen zit lekker in zijn vel op het werk, want hoe goed jij ook samenwerkt met je collega’s, er zit altijd wel iemand tussen die je niet lekker ligt. Jij komt daar om aan een bepaalde verwachting te voldoen. En als je dat niet kunt, of niet volledig lekker in de groep ligt, vlieg je er uit!

Vertel mij niet dat jij nooit je baan kwijt zult raken, want we hebben tijdens de corona crisis in 2020 allemaal gezien dat er over de hele wereld dingen kunnen gebeuren die niemand aan ziet komen. En kijk hoeveel mensen daardoor geraakt zijn en hoeveel mensen uiteindelijk in de problemen gekomen zijn. Veel van die mensen die in de problemen kwamen, zouden er minder slecht voor staan als zij een passief inkomen achter de hand zouden hebben en daar geld mee kunnen verdienen.

Passief inkomen is een inkomstenbron die geld voor jou verdient zonder dat jij er op dat moment werk voor hoeft te doen. Door werk te doen dat op lange termijn relevant blijft kunnen mensen er op een ander moment van blijven profiteren. En het belangrijke daaraan is dat als het voor andere mensen tijdloos is om te gebruiken, dat jij er als ondernemer ook tijdloos geld mee kunt verdienen.

Als het je lukt om dit voor elkaar te krijgen, kun je op lange termijn op deze manier geld verdienen en inkomsten stapelen zodat jij op lange termijn groeit en je geen zorgen meer hoeft te maken over jouw maandelijkse inkomsten. Door jaren te bouwen aan jouw netwerk en inkomen, zul jij in staat zijn om volledig onafhankelijk door het leven te gaan en jouw eigen voorwaarden kunnen bepalen.

Voordat ik startte met online ondernemen dacht ik anders. Ik was niet serieus met opleidingen, zelfontwikkeling en werken. Ik raakte in een depressie en stopte op mijn 29e met mijn HBO opleiding waar ik 9 jaar in vast had gehangen, omdat ik steeds stopte, een jaar ging werken en dan weer door ging met lanterfanten.

Toen ik uiteindelijk de keuze maakte om te stoppen met mijn HBO (waarover ik twee jaar na had moeten denken), had ik 20.000 euro studieschuld, geen werkervaring, alleen een MBO diploma en ik kon niet goed met mensen om gaan. Ik moest een keuze maken om mijn leven te veranderen, want ik wilde geen 30 jaar in een fabriek of iets dergelijks werken.

Want wat als ik na verloop van tijd meer geld kon krijgen door minder tijd te investeren? Ik wist niet HOE, maar ik moest en zou iets gaan bouwen waaraan ik graag werkte en waarbij ik ook op lange termijn persoonlijk en zakelijk kon blijven groeien. Maar daar moest ik wel naar op zoek gaan, en onvoorwaardelijke keuzes maken waarvan ik niet terug kon keren!

Ik besloot te gaan voor een (gedeeltelijk) passief inkomen via affiliate marketing en andere online marketing deals op basis van wederkerende commissies. Zelf probeer ik het altijd nog net iets verder door te drijven en probeer ik alleen op zaken te focussen die op lange termijn (jaren) geld opleveren. Maar om dat inzicht te bereiken moest ik twee jaar studeren en ontelbaar veel fouten maken.

Iets wat mij ontzettend veel hielp was het boek Think and Grow Rich, van Napoleon Hill (zie mijn review). Dit gaf mij ontzettend veel inspiratie om op zoek gaan naar manieren om echt waarde te bouwen voor de lange termijn. Het veranderde mijn visie volledig en leerde me dat als ik geld wilde verdienen, ik moest zorgen dat anderen door mijn hulp meer geld zouden verdienen.

Wanneer jij werk doet dat genoeg waarde oplevert, kun jij zelf met de andere partij afspreken op welke voorwaarden dat gebeurt. En in mijn geval is dit dus vrijwel altijd op lange termijn commissiebasis, locatie onafhankelijk en door mijn eigen specialiteiten toe te voegen (online marketing + affiliate marketing + relevante connecties leggen).


Passief inkomen heeft twee subcategorieën: MET of ZONDER startkapitaal.

Er zijn verschillende vormen van passief inkomen, namelijk met of zonder startkapitaal. Zelf heb ik geëxperimenteerd met beide varianten, namelijk door te handelen op de beurs (MET startkapitaal) en via affiliate marketing (zonder startkapitaal). Later groeide dat uit tot een eigen online business waarin ik veel tijd en geld investeerde, maar waaruit ook steeds betere ideeën voort kwamen om "passief inkomen te genereren" en "een locatie onafhankelijk inkomen te bouwen".

Om mezelf hier op voor te bereiden en uiteindelijk business te genereren gebruik ik het internet; of werk ik samen met connecties die ik ontmoet via het internet. Mijn online business is ook mijn offline business geworden. Ik zal in dit artikel een aantal verschillende manieren pitchen die haalbaar zijn voor mensen MET of ZONDER startkapitaal.


Passief inkomen waarbij je startkapitaal nodig hebt om te starten.

Bij passief inkomen waarvoor startkapitaal nodig is kun je denken aan beleggen op de aandelenbeurs en de cryptocurrency exchanges. Hierbij is het verstandig om te kijken naar dividendaandelen of groeiaandelen. Of je kunt denken aan het kopen van vastgoed, waarbij je hoopt dat jouw panden meer waard worden of op lange termijn waarde opleveren doordat jij het blijft verhuren.

Bij deze mogelijkheden moet je vooraf al geld ter beschikking hebben om te kunnen starten, dus dit maakt de instapdrempel hoog. Je kunt hierbij ook flinke verliezen krijgen, dus het is altijd een bezigheid waarbij je heel goed op moet passen wat je doet. Dat maakt het onverstandig om "zomaar iets te doen" en niet te weten waar je mee bezig bent.

Investeren in Vastgoed

Ik geef je even een voorbeeld uit de vastgoed industrie, en waarom ik hier niet zo fan van ben. Als jij in Nederland een huis wilt kopen moet jij minimaal 200.000 euro investeren, zodat jij daar maandelijks 1000,- euro voor terug krijgt. Natuurlijk kun je geld lenen om zoiets te kopen, maar dit gaat om grote bedragen die niet voor iedereen haalbaar zijn. Bovendien moet je hier kennis en ervaring over hebben om te voorkomen dat je grote miskopen doet en blijft de makelaar degene die het dichtste bij een passief inkomen komt!

En als jij schade krijgt aan jouw vastgoed zal je het ook zelf op moeten lossen of iemand in moeten huren.


Investeren / beleggen via de beurs

Ook de beurs is niet ideaal. Zoals beleggingsexpert Harm van Wijk tijdens ons interview zei; je concurreert als individu tegen grote groepen financiële experts met veel geld, die er alles aan doen om op de lange termijn jouw geld af te pakken. Je moet hier alleen instappen wanneer je het geld kunt missen en op lange termijn wilt blijven studeren, anders kun je alleen door je geluk succesvol worden.

En succesvol worden door geluk, daar blijf je meestal niet op lange termijn succesvol mee. Geloof mij, daar ben ik op harde manieren achter gekomen. Zelf ben ik enkele jaren van mijn verleden verloren aan online gokken en online beleggen, en in die tijd wilde ik niet studeren om beter te worden.

Dat leverde veel stress en structurele verliezen op en hier heb ik veel van geleerd. Het precieze leerpunt was dat ik nooit meer gok, en alleen nog maar in mezelf en mijn eigen kennis investeer. Daarom ben ik overgestapt naar het genereren van passief inkomen zonder startkapitaal, waarbij ik ben gaan studeren en ging focussen op het bouwen van een online netwerk met online business partners.


Passief inkomen waarbij je geen (of weinig) startkapitaal nodig hebt om te starten.

Vanwege mijn negatieve ervaringen uit het verleden ben ik meer fan van passief inkomen waar geen direct startkapitaal voor nodig is. Een belangrijke focus ligt bij mij op affiliate marketing, waarbij ik via mijn website producten van anderen promoot. Dit is een interessant verdienmodel, maar je moet zorgen dat je aan de juiste kant van het spectrum blijft als je echt wilt profiteren.

Je kunt namelijk affiliate marketing gebruiken om andermans producten te promoten als affiliate marketeer; in een redelijk competitieve markt; maar je kunt ook kiezen om een eigen online bedrijf te starten; waarbij jij degene bent die digitale producten maakt en te koop aanbiedt op affiliate netwerken. Je zult in dat laatste geval zien dat het veel makkelijker is om hoge omzetten te behalen als online ondernemer, doordat je niet in die "concurrentie gevoelige visvijver" van affiliate marketeers probeert te vissen.

Om succesvol te worden in een van deze vormen van affiliate marketing is het nodig om in jezelf en je bedrijf te investeren. Dit kost tijd, geld en zal stressvol zijn, maar je kunt er uiteindelijk ook iets heel moois voor terug krijgen: namelijk vrijheid.


Affiliate Marketing gebruiken om producten te promoten als Affiliate Marketeer

Hierbij promoot je andermans producten via het internet in ruil voor een commissie. Op het internet is veel mogelijk, en dit zal ook blijven groeien in de toekomst, want met een druk op de knop kunnen miljoenen mensen ter wereld jouw website bereiken en producten van je kopen.

Wat ik zelf heel erg mooi vind bij deze vorm van passief inkomen, is dat het weinig risico oplevert. Je kunt er zoveel tijd in steken als je wilt en zult daar altijd wijzer van worden. Natuurlijk kost het je tijd en kleine investeringen in jezelf, maar het zijn relatief goedkope manieren om te concurreren met ondernemers die om dezelfde producten te verkopen duizenden euro’s huur per maand betalen voor een winkel of opslagruimte. Via het internet ben je bovendien nooit afhankelijk van openingstijden en personeel, dus kunt in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week omzet genereren.

Je hoeft daarnaast (als je daar geen zin in hebt) niet met andere mensen samen te werken of een actieve rol te nemen. Het internet handelt als het ware jouw zaken af wanneer jij de basis hebt gelegd op gebied van zoekmachine optimalisatie en advertenties. Je kunt dan op jouw eigen tempo doorwerken. Zelf ben ik ooit begonnen als affiliate marketeer, maar heb dat later naar een nieuw level getild door ook andere projecten op commissiebasis te doen op basis van de skills die ik mezelf als affiliate marketeer aan moest leren.

Er is zeker geld te verdienen als affiliate marketeer, maar er is behoorlijk wat concurrentie. Je kunt die concurrenten beter VOOR je laten werken, in plaats van ermee te concurreren. De echte mogelijkheden liggen wat mij betreft aan de andere kant van het spectrum, dus door zelf mensen te gaan trainen via online cursussen en online coaching trajecten.


Ga zelf mensen trainen als online coach door online cursussen en coaching trajecten aan te bieden via affiliate netwerken. Als je dit goed doet, gaan affiliates die promoten op commissie basis! 

Zoals uitgelegd in de vorige paragraaf, denk ik dat er meer geld te verdienen valt als jij daadwerkelijk specialiseert in een bepaalde skill die jij mensen kunt leren. Dit is een mogelijkheid waar ik heel erg fan van ben. Door online cursussen te geven, online learning communities te starten en e-books uit te geven, kun jij mensen echt iets nuttigs leren.

En door slim te combineren kun je op lange termijn met behulp van affiliate marketing en cursusgeld een mooi wederkerend inkomen verdienen, waarbij je mensen ook nog eens ergens mee kunt helpen. Dit is perfect schaalbaar en wanneer jouw online producten tijdloos zijn, kun je jouw klanten steeds meer leren, waardoor jouw inkomstenbron steeds groeit. Mensen blijven jouw oude "instapcursussen" kopen en blijven ook jouw cursussen voor gevorderden kopen wanneer je goed genoeg bent en in jezelf blijft investeren.

Dit is volgens mij de beste manier om op lange termijn succesvol te worden met online marketing, waarbij jij werkt aan een sterk passief inkomen. Dus door een echte business te bouwen en op grote schaal waarde toevoegt aan jouw klantenkring of netwerk.

Er lopen een groot aantal online ondernemers rond in mijn netwerk die dit voor zichzelf hebben weten te realiseren, dus contact me vooral als je hier meer over wilt weten. Veel van deze ondernemers zijn lid van de IMU Plus online marketing community (check mijn review) en volgen de online marketing cursussen die je hier bij krijgt. Je leert in deze cursussen hoe je dit als online ondernemer kunt opbouwen en managen.


Is het makkelijk om via deze manieren een passief inkomen te bereiken? 

Nee, dit is zeker niet makkelijk. Je moet eerst tijd en geld investeren om het internet te leren kennen en bepaalde skills te leren. Ook moet je kleine investeringen doen in cursussen die je met online marketing tools en online verdienmodellen leren werken, zoals een website en een e-mail marketing software provider.

Echter, of jij nu gaat beleggen in aandelen, of in vastgoed, als affiliate marketeer gaat werken of een online business start en als online business eigenaar jouw producten aanbiedt via affiliates; je zult er altijd hard voor moeten werken. Je zult nieuwe dingen moeten leren en moeten investeren in jezelf. Probeer jezelf hierbij altijd te positioneren op de hoogste trap, waardoor anderen voor je gaan werken...

Dit zijn leerkosten van het zaken doen, en hiermee kun je jaren blijven groeien. De rest draait vooral om de motivatie en energie die jij er consistent in stopt. Jij zult groeien en dit naar iets heel moois op kunnen bouwen als je dit op lange termijn blijft doen, want je komt iedere keer een stukje verder. Het geeft je de mogelijkheid om zonder grote investeringen te beginnen en je kunt ook niet direct geld verliezen zoals op de aandelenbeurs.

Het goede nieuws is dat jij niet alles zelf hoeft te doen. Als jij durft te investeren in bedrijven die dit voor jou kunnen (helpen) bouwen, is het zeker mogelijk om deze doelen in korte tijd te bereiken.


Wat leerde ik van internet ondernemers zoals Harm van Wijk en Jacko Meijaard? 

Een van de conclusies uit mijn interviews is dat je heel goed via internet geld kunt verdienen, en dan met name via affiliate marketing ook kunt bouwen aan een passief inkomen. Beide ondernemers zeggen dat het werkt als jij weet welke richting je in wilt en leert van andermans fouten. Tenzij jij er zelf mee stopt. Quitters never win, Winners never Quit. Dat was een uitspraak van Harm van Wijk toen ik hem vroeg of ik door moest gaan met het bouwen van een passief inkomen, zelfs als het tegen zat. Want het is een weg om in te groeien en er komt niet zomaar geld uit de muur. Je moet er altijd voor blijven werken!

Het enige probleem is dat jij inzicht moet krijgen in de mogelijkheden en daar ook voor moet studeren en experimenteren. Zo merk je of iets werkt en of iets bij je past. Hoe snel dat gaat kan per persoon verschillen, want niet iedereen kan de tijd en motivatie opbrengen om er vol voor te gaan. Maar dat is fijn aan internet ondernemen, dat wat jij vandaag doet of deze week doet, kun je volgende week best een week laten liggen en daarna weer oppakken.

Baseer je keuzes altijd op onderzoek, want dan weet je wat je aan het doen bent. Want als iets er nog niet is, kan dat ook een reden hebben. Lees boeken van inspirerende ondernemers en gebruik kanalen zoals Youtube om aan gratis informatie te komen. Als jij kijkt naar mensen die succesvol zijn geworden in jouw vakgebied kun jij uit gaat zoeken waar hun inkomstenstromen vandaan komen, waardoor jij zelf een soortgelijke strategie kunt gaan bouwen.

Blijf in ieder geval niet eeuwig dwalen, en hak knopen door. Het is beter om af en toe op een dood spoor te zitten, of om een keer uitgelachen te worden, voor iets wat je geprobeerd hebt, maar waar je veel van leert, dan dat jij geen keuzes durft te maken en nooit op dat dode spoor terecht komt. Je kunt in ieder geval met extreem lage risico’s starten met online ondernemen, waardoor voor jou een volledig passief inkomen kan ontstaan. Hou dit in de gaten, want dit verdienmodel kan alle kanten op!


Wat voor mogelijkheid voor passief inkomen ontdekte ik verder op mijn pad? 

Door me te specialiseren in mijn eigen onderwerp, waardoor mijn bedrijf begon te groeien, kwam ik steeds vaker mensen tegen die bepaalde behoeften hadden die ik zelf niet in kon vullen, simpelweg omdat ik nog niet ver genoeg was en geen team had.

Toch had ik al theoretische kennis opgebouwd waarmee ik anderen te woord kon staan en ik begon actief te richten op verkoopgesprekken om mijn affiliate marketing producten aan de man te brengen. En omdat ik gewend was om op commissiebasis te werken als affiliate, begon ik ook na te denken over mogelijkheden om relevant werk door te schuiven naar bedrijven die mijn contacten wel konden voorzien van de diensten die ze nodig hadden.

Met andere woorden: het bedrijf achter mijn affiliate producten. Omdat ik me zelfstandig al georiënteerd had op de producten die ik verkocht, was de drempel super laag om ook mensen te matchen die dat volledig uit wilden laten besteden. En door mezelf extra in een bepaald vakgebied te verdiepen en mezelf zichtbaar op te stellen via sociale media, ontmoette ik regelmatig potentiële klanten, die van mijn diensten of de diensten in mijn netwerk gebruik wilden maken...

Mijn belangrijkste inzichten op gebied van business

Alles in business draait om sales. Als je niet verkoopt, zullen mensen je iets verkopen. Investeer in je sales kennis en ga op zoek naar manieren om zo veel mogelijk waarde te leveren. En besef dat er altijd manieren zijn om waarde te leveren voor anderen, als jij andere mensen geld kunt laten verdienen. Dan kunnen een paar simpele telefoontjes genoeg zijn om de juiste link te leggen...

Wanneer jij zorgt dat andere mensen geld kunnen verdienen; bijvoorbeeld via affiliate marketing of andere sales; zullen diegenen goed voor jou zijn en zorgen dat jij word beloond. Het is daarin alleen de kunst om producten te vinden die veel waard zijn en ook op lange termijn waardevol blijven!

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te focussen op producten / diensten die draaien op het verdienmodel van wederkerende commissies. Dit is mogelijk in affiliate marketing, maar ook zeker in normale sales! En hou in je achterhoofd dat hoe groter het bedrag is dat jij mensen kunt laten verdienen; hoe groter de commissie voor jou zal zijn!

Welke mogelijkheid van passief inkomen genereren is volgens mij het makkelijkst te bereiken?

Laat mij heel duidelijk zijn: "het makkelijkst" is niet "makkelijk". Passief inkomen genereren is niet makkelijk en kost jaren om te leren. En het hangt altijd samen met een vorm van inspanning die jij in het verleden hebt moeten leveren. Sterker nog: je moet je altijd in blijven spannen om jouw kennis te updaten en jouw netwerk te blijven onderhouden.

En er zijn ook wel degelijk offers die jij moet brengen om zo ver te komen. Bij mij was dat 6 maanden lang 16 uur per dag studeren en bouwen aan mijn "online presence". Door structureel dingen te doen waar ik niet klaar voor was, groeide ik tot iemand die overal kansen zag en wilde scoren. Simpelweg omdat de wanhoop van leven op mijn spaargeld me geen tijd gunde om te relaxen...

Ik ging groots denken door simpelweg in te zien dat wanneer jij anderen helpt, anderen ook goed voor jou zijn. Wanneer jij dit inziet en gaat richten op een vakgebied waar geld te verdienen valt, kun jij door een online business te starten en andere mensen te helpen werken aan een passief inkomen, door deals door te schuiven en commissie afspraken te maken wanneer je ze tegenkomt.

Stel vragen, start een online business in een specifiek vakgebied, ga anderen helpen. Ook al ben je er nog niet klaar voor...

Passief Inkomen. Het lijkt een droom, maar is zeker geen fabeltje...

En wat is het lekker als je het bereikt!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing Begrippen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen