Op deze foto zie je een promotie voor Affiliate Netwerken!

Wat is een Affiliate Netwerk?

Vooral van beginnende affiliate marketeers krijg ik regelmatig vragen over wat het verschil is tussen een affiliate netwerk en een affiliate programma. Deze termen hebben beide een prominente rol in het affiliate systeem. Daardoor neem ik via dit artikel alle onzekerheid weg over wat affiliate netwerken zijn en wat je er als affiliate marketeer of online ondernemer / adverteerder mee kunt.


Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een partij die als dienstverlener bemiddeld tussen aanbieders van producten (bijvoorbeeld webshops) en affiliates (affiliate marketing publishers), dus mensen met blogs, e-mail marketing lijsten of grote social media kanalen, maar ook professionele bedrijven die deze producten / diensten willen gebruiken (software) voor doorverkoop / dienstverlening, of simpelweg promotie via relevante e-mail marketing databases, websites, social media communities of andere kanalen. 

Het affiliate marketing netwerk bouwt en beheert de online community (het netwerk) waar deze partijen volledig geautomatiseerd samenkomen om elkaar te ontmoeten. Door zich hierin te specialiseren kunnen zij verkopen van webshops / online ondernemers extra stimuleren door samen te werken met relevante publishers die een website gemaakt hebben en daarmee geld willen verdienen via internet. 

Affiliate netwerken brengen vraag en aanbod bij elkaar

Affiliate netwerken brengen vraag en aanbod bij elkaar. Dat wil zeggen dat het affiliate netwerk overzicht heeft van de wensen en behoeften uit de markt. Zij moeten er voor werken om vraag en aanbod aan elkaar te matchen en op trends in te spelen. Wanneer zij dit op een interessante manier kunnen regelen voor alle betrokken partijen, brengt dit een steeds groter groeiend leger van adverteerders en affiliate marketeers naar het affiliate netwerk die dankbaar gebruik maken van deze inkomstenbron en zelfstandig, of bedrijfsmatig producten van anderen gaan promoten. 

Het affiliate netwerk zorgt ook voor de financiële afwikkeling 

Het affiliate netwerk vraagt vaak een no-cure no-pay commissie om tussen deze partijen te bemiddelen. Soms komt het ook voor dat bedrijven of publishers een fee moeten betalen wanneer ze zich inschrijven, maar dit is meestal niet het geval. Affiliate netwerken weten dat wanneer ze te duur zijn, er verschillende concurrenten hun plek invullen door het gratis aan te bieden. In Nederland zijn meerdere grote, en meerdere kleine affiliate netwerken ontstaan die zich op bepaalde productcategorieën focussen. 

Er zijn meerdere verschillende affiliate netwerken

Er zijn meerdere verschillende affiliate netwerken. In sommige gevallen zijn dit affiliate netwerken met honderden adverteerders, maar bij sommige internationale partners ook duizenden of tienduizenden adverteerders. Bij een breed aanbod van adverteerders past natuurlijk ook een breed aanbod van publishers! Dit geeft veel keuzevrijheid voor publishers die zich willen richten op affiliate marketing

Zo is door de jaren heen een eerlijke markt ontstaan voor alle betrokken partijen.

Affiliate netwerken en affiliate programma's: wat is het verschil? 

Het affiliate netwerk is de faciliterende partij die het netwerk in beheer heeft en het daardoor mogelijk maakt dat de publishers en adverteerders bij elkaar komen voor samenwerkingen. Zij helpen via hun affiliate netwerk om affiliate programma's op te zetten voor adverteerders, die interessant zijn voor publishers (affiliates).

De affiliates op het netwerk gaan met deze programma's aan de slag en maken er campagnes van, die zij promoten bij hun doelgroep, zodat de bedrijven achter deze affiliate programma's meer omzet draaien. Met die gedachte gaan we naar een lijst van (inter)nationale affiliate marketing netwerken kijken! 

Lijst van bekende affiliate netwerken

Wil jij meer weten over de Nederlandse affiliate netwerken? Je kunt via de onderstaande lijst meer info vinden over elk netwerk en hoe dat netwerk samenwerkt met affiliates en adverteerders. 


Lijst van bekende Nederlandse affiliate netwerken

Op sommige netwerken kun je klikken en mijn doel is om dit voor alle affiliate netwerken te bouwen! Ik leg je zowel vanuit het oogpunt van de adverteerder EN vanuit het oogpunt van de affiliate uit wat de voorwaarden zijn en hoe het werkt om te registreren. Hierdoor zal het voor jou makkelijker worden om te bepalen met welk affiliate netwerk jij samen wilt werken als affiliate of adverteerder. 


 • Plug & Pay
 • Tradetracker
 • Tradedoubler
 • Awin
 • Paypro
 • Daisycon
 • Linkpizza (opletten, dit is namelijk een verzamelplatform)


Lijst van bekende internationale affiliate netwerken

 • Tradedoubler
 • Clickbank
 • ShareAsale
 • Affilinet


Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn kennisbank!

Wil jij meer leren over affiliate marketing of het starten van een eigen online business? Ga dan via de links terug naar het begin van de kennisbanken over deze onderwerpen! En wil jij leren hoe jij het meeste uit het internet kunt halen? Dan raad ik je deze online marketing bijbel aan, die online marketeers helpt met het groeien van hun online business!

Met welke van deze affiliate netwerken heb jij ervaring en wat is je favoriet? Laat gerust een reactie achter onder deze post!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down