Op deze foto zie je een promotie voor Affiliate Netwerken!

Wat is een Affiliate Netwerk?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel "Wat is een Affiliate Netwerk? terecht gekomen bent. 

Vooral van beginnende affiliate marketeers krijg ik regelmatig vragen over wat het verschil is tussen een affiliate netwerk en een affiliate programma. Deze termen hebben beide een prominente rol in het affiliate systeem. Daarom neem ik via dit artikel alle onzekerheid weg over wat affiliate netwerken zijn en wat je er als affiliate marketeer of online ondernemer / adverteerder mee kunt.

Via een Affiliate Netwerk kunnen slimme marketeers aan de publisherszijde op No Cure No Pay basis een eigen bedrijf bouwen; terwijl adverteerders aan de andere zijde geen eigen promotie op touw hoeven te zetten en kosten effectief hun merk promoten...

In dit Affiliate Netwerken Overzicht geef ik antwoord op de vraag: Wat is een Affiliate Netwerk en wat zijn de beste affiliate netwerken.Wat is een Affiliate Netwerk? Wat zijn de beste affiliate netwerken? Ik leg het je graag uit!

Wat is een affiliate netwerk EN hoe werkt het precies?

Een affiliate netwerk is een partij die als dienstverlener bemiddeld tussen aanbieders van producten (bijvoorbeeld webshops) en affiliates (affiliate marketing publishers). Dit kunnen ondernemers met blogs, e-mail marketing lijsten of grote social media kanalen zijn, maar ook professionele bedrijven die deze producten / diensten willen gebruiken (software) voor doorverkoop / dienstverlening, of simpelweg promotie via relevante e-mail marketing databases, websites, social media communities of andere kanalen. 

Het affiliate marketing netwerk bouwt en beheert de online community (het netwerk) waar deze partijen volledig geautomatiseerd samenkomen om elkaar te ontmoeten. Door zich hierin te specialiseren kunnen zij verkopen van webshops / online ondernemers extra stimuleren door samen te werken met relevante publishers die een website gemaakt hebben en daarmee geld willen verdienen via internet.

Affiliate netwerken brengen vraag en aanbod bij elkaar

Affiliate netwerken brengen vraag en aanbod bij elkaar. Dat wil zeggen dat het affiliate netwerk overzicht heeft van de wensen en behoeften uit de markt. Zij moeten er voor (net)werken om vraag en aanbod aan elkaar te matchen en op de juiste trends in te spelen. 

Wanneer zij dit op een interessante manier kunnen regelen voor alle betrokken partijen, brengt dit een steeds groter groeiend leger van adverteerders en affiliate marketeers / affiliates naar het affiliate netwerk dat dankbaar gebruik maakt van deze "geld verdienen vanuit huis" inkomstenbron en zelfstandig, of bedrijfsmatig producten van elkaar promoten.

Het affiliate netwerk zorgt ook voor de financiële afwikkeling 

Het affiliate netwerk vraagt vaak een no-cure no-pay commissie om tussen deze partijen te bemiddelen. Soms komt het ook voor dat bedrijven of publishers een fee moeten betalen wanneer ze zich inschrijven, maar dit is meestal niet het geval. Affiliate netwerken weten dat wanneer ze te duur zijn, er verschillende concurrerenten hun plek invullen door het gratis aan te bieden. 

In Nederland zijn meerdere grote en kleine affiliate netwerken ontstaan die zich op bepaalde productcategorieën focussen. Zo is door de jaren heen een eerlijke markt ontstaan voor alle betrokken partijen.


Overzicht van de meest bekende affiliate netwerken

Er zijn een groot aantal internationale affiliate netwerken en ook een aantal Nederlandse. Via het onderstaande overzicht kun jij de meest bekende netwerken vinden en doorklikken om te checken hoe dat netwerk samenwerkt met hun affiliates en adverteerders.

In het meeste geval is er een gratis account aan te maken, maar kost het registreren en invullen van jouw documenten wat tijd. Daarom zou ik pas aanmelden voor een affiliate netwerk wanneer ik tenminste 1 website in de lucht had die qua bezoekersaantallen begint te groeien...

Overzicht van de beste Nederlandse affiliate netwerken

Op sommige netwerken kun je klikken en mijn doel is om dit voor alle affiliate netwerken te bouwen! Ik leg je zowel vanuit het oogpunt van de adverteerder EN vanuit het oogpunt van de affiliate uit wat de voorwaarden zijn en hoe het werkt om te registreren. Hierdoor zal het voor jou makkelijker worden om te bepalen met welk affiliate netwerk jij samen wilt werken als affiliate of adverteerder. 

 • Plug & Pay

 • Tradetracker

 • Tradedoubler

 • Awin

 • Paypro

 • Daisycon

 • Linkpizza (opletten, dit is namelijk een verzamelplatform)


Lijst van bekende internationale affiliate netwerken


 • Tradedoubler

 • Clickbank

 • ShareAsale

 • Affilinet


Affiliate netwerken en affiliate programma's: wat is het verschil? 


Dan alleen de laatste vraag nog! Wat is het verschil tussen een affiliate netwerk en een affiliate programma?


Het affiliate netwerk is de faciliterende partij die het netwerk in beheer heeft en het daardoor mogelijk maakt dat de publishers en adverteerders bij elkaar komen voor samenwerkingen. Zij helpen via hun affiliate netwerk om affiliate programma's op te zetten voor adverteerders, die interessant zijn voor publishers (affiliates).

De affiliates op het netwerk gaan met deze programma's aan de slag en maken er campagnes van, die zij promoten bij hun doelgroep, zodat de bedrijven achter deze affiliate programma's meer omzet draaien. 

Met welke van deze affiliate netwerken heb jij ervaring en wat is je favoriet? 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing Begrippen

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen