Plan van Aanpak Lean

De LEAN methode | Hoe werkt Lean management voor Startups?

Een Plan van Aanpak maken voor jouw bedrijf via de LEAN methode is super interessant omdat je op zoek gaat naar wat de markt wil, voordat je al het werk doet. Dit is een goede, effectieve methode om kostbare fouten te voorkomen en maanden tot jaren te verliezen aan een product waar niemand op zit te wachten.

Lean Management had mij als startende online ondernemer veel problemen kunnen schelen toen ik in mijn start-up fase zat, want ik mocht bij mijn derde pogingen van ondernemen pas "ruiken aan succes" op dit gebied. Als ik TOEN had geweten wat de LEAN methode betekende, had dat wellicht ook bij de tweede poging kunnen zijn!

Ik ben van mening dat je niet ELK online business boek gelezen hoeft te hebben als online ondernemer / Content Creator om online marketing te begrijpen en een succesvol bedrijf te bouwen. Maar dit is EEN van de boeken naast de Online Marketing Tornado en het Amerikaanse DotCom Secrets (handleiding voor de online funnel software Clickfunnels) die jij als online ondernemer gelezen MOET hebben om jouw concurrentie een stap voor te blijven.

En breder overzicht van sterke literatuur is te vinden op mijn lijst van beste online marketing boeken! Laten we naar het artikel gaan kijken! Ben jij benieuwd hoe jij zo effectief en efficiënt mogelijk een (online) bedrijf kunt bouwen op basis van LEAN Management? Lees dan direct door, want in dit artikel deel ik mijn ervaringen met de Lean Methode. 

Via Lean Management zorg jij dat jouw startup idee zo slim en efficient mogelijk gepositioneerd is. Meer Tips en Tools staan in mijn Webshop!Via de Lean Methode zorg jij ervoor dat jouw start-up als online ondernemer zo slim en efficiënt mogelijk gepositioneerd is!

Wat is de Lean Methode en hoe kun je via Lean Management werken?

De lean methode of Lean Management filosofie is niet alleen interessant bij het maken van een plan van aanpak voor jouw onderneming of projectplan, maar ook tijdens het bouwen en analyseren daarvan. Het punt van de Lean Methode is namelijk dat je niet te lang blijft hangen in een eindeloos plan van aanpak, maar juist tijdens het ontwikkelen daarvan de markt op gaat en bijstuurt waar nodig. 

Wanneer jij volgens de Lean methode werkt, werk jij eigenlijk zonder tijd en geld te verspillen. Je probeert zo snel mogelijk te werken en zo snel mogelijk resultaten uit de markt te krijgen. Daarbij zorg je er overigens ook voor dat je op kleine schaal werkt en daardoor de risico's voor jou als persoon en jouw onderneming beperkt. Voorbeeld LEAN: Je zult NOOIT tienduizenden exemplaren van een nieuw product bestellen voordat je ze verkocht hebt... 

De Lean methode zorgt ervoor dat jij goedkoper en sneller jouw doelen kunt bereiken. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat de kans op succes met jouw nieuwe product of dienst meer voor de hand ligt. En dat is ook logisch, want ondernemers worden door deze werkwijze eerder in het diepe gegooid en moeten manieren vinden om hun doelen te bereiken. Simpelweg door vanaf het begin met hun poten in de klei te staan.

Ook zorgt deze manier van werken er voor dat jij als ondernemer direct op zoek gaat naar jouw klanten en op basis van "samenwerkingen" / gedeelde partnerships hun problemen gaat oplossen. Zo vormt jouw bedrijf zich als het ware naar een goede klant, in plaats van een klant naar jouw bedrijf. Dit voordeel van LEAN Management is een manier van werken die mij veel tijd had kunnen besparen!

P.S. Er bestaat volgens mij geen afkorting of definitie voor Lean. Persoonlijk zie ik het als Minimalistisch!

De Lean Methode zorgt ervoor dat jij zo snel en slim mogelijk groeit. In dit artikel laat ik weten hoe het werkt!In dit boek leer je alles over het toepassen van de Lean Methode!

Visies en Ideeën zijn er genoeg volgens Eric Ries van de Lean Methode! 

Veel mensen lopen rond met goede ideeën volgens Eric Ries; uitvinder van de Lean Methode en schrijver van Lean Startup. Als iedereen met een visie en idee succesvol zou moeten worden was iedereen miljardair (geintje natuurlijk)! Waar het vaak fout gaat is het omzetten van het idee naar een concreet proces. Dat blijkt bijvoorbeeld uit cijfers van NRC, die het statement maken dat 60% van de ZZP'ers die starten binnen 5 jaar niet meer actief zijn.

Ik kan me daar best wel wat bij voorstellen als ik naar mijn start in ondernemen kijk. Daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad! Tussen mijn 20e en mijn 30e ging ik meerdere malen zo goed als "broke" vanwege domme keuzes, bijvoorbeeld door mijn geld op de aandelenbeurs te verbranden en te denken dat ik het zou gaan maken als Daytrader.

Ik wilde TOT de emmer overliep niet studeren; en nog erger: niet leren! Tot de bubbel klapte en ik eens een jaartje in een fabriek ging werken. Het vooruitzicht dat ik daar de komende 30 jaar zou moeten werken als ik mezelf niet HEEL SNEL op de rails zou krijgen was voor mij een belangrijke motivatie.

Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in een betere Mindset en hoe ik via een eigen bedrijf EN het internet slimmer kon groeien op gebied van proces optimalisatie. Toen kwam ik Think and Grow Rich tegen en ontdekte later ook "The Lean Startup" methode...


Volgens deze 5 Principes is een plan van aanpak via de Lean Methode opgebouwd...

In principe is de Lean methode een plan van aanpak en dat is opgebouwd via vaste principes waarin jij zo snel mogelijk leert wat werkt; en wat niet! Lees deze paragraaf als je benieuwd bent hoe dat werkt! Onderaan deze paragraaf geef ik je ook een conclusie over hoe ik zelf als online ondernemer LEAN in mijn business toe pas om sneller te groeien.


LEAN Processtap 1: Experimenteren maakt je wijs... Experimenteer en durf zo vaak als nodig is te FALEN! 

No Guts, No Glory. Je wilt flink groeien en groeien doe je het hardste als er veel op het spel staat en jij fouten maakt. Om jezelf en je bedrijf hard te motiveren moet je in de beginfase je gezicht EN je product laten zien. Daar heb je veel moed voor nodig en je moet je kwetsbaar opstellen; misschien zelfs een beetje faken richting potentiële klanten!

Want ZELFS als jouw product nog niet af is, kan het afbetalen om met potentiële klanten in gesprek te gaan. Als jij kunt laten zien dat het een waardevol product is; stapt er misschien wel een investeerder met geld in die jouw groei kan versnellen! Deze strategie noemen ze in het boek de Minimum Viable Product (MVP) Strategie, waarbij jij met een simpel Prototype werkt dat nog geoptimaliseerd moet worden.


LEAN Processtap 2: Gebruik de praktijk om je product en bedrijf in elke fase te testen.

Niemand zal er wijzer van worden als jij te lang blijft hangen in de ontwikkeling van "het perfecte product". Veel producten zien om die reden namelijk nooit het daglicht. Nodig liever een kleine groep klanten uit om jouw product te testen om te kijken of het allemaal werkt en om te zien hoe het verbetert kan worden om het beter te laten functioneren.

Misschien gaan er in het begin dingen mis, maar die kun je snel verbeteren EN je krijgt geld binnen om je product te verbeteren. Het komt regelmatig voor dat kleine start-ups op beurzen of product presentaties grote spelers tegenkomen die een idee kopen of kennis / ervaring inbrengen dat helpt om naar een nieuw level te komen.


LEAN Processtap 3: Tijdens het bouwen zul je er alles aan doen om te meten en leren van resultaten!

Elk proces binnen LEAN bestaat uit de stappen bouwen, meten en leren. Zorg dat je de resultaten goed analyseert en maak op basis daarvan snelle keuzes om de strategie door te zetten of bij te stellen.

Loopt iets echt lekker? Stop er dan meer geld in! Investeer en ga daar een groter percentage van de tijd op richten (opschalen). Op deze manier loop je zo weinig mogelijk risico en ga je zo veel mogelijk resultaat bereiken, waardoor je tijd wint / koopt om langer te investeren.


LEAN Processtap 4: Kies voor Minimalisme en richt op kleine klanten.

Alle stappen hou je klein, waardoor het makkelijker is om testen te doen en resultaten te meten. Een voorzichtige aanpak drukt de kosten EN verwachtingen waardoor jij uiteindelijk niet te veel mensen teleur hoeft te stellen als het iets langer duurt. En ja: ik zeg bewust "als het iets langer duurt"; omdat je in geen geval wilt falen.

In iedere onderneming heb jij een lange adem nodig en zul jij doorzetten op momenten dat alles tegen zit. Heb je mijn artikel over Elon Musk van Tesla ooit gelezen? Daarin leg ik uit hoe zijn investeringen in Space-X liepen, waarbij hij op het randje van bankroet zijn laatste persoonlijke geld moest investeren toen er een raket ontplofte.

Spoiler alert: die laatste "kogel"; zoals ik dat altijd noem; trok Space X uit het stof en Elon Musk is momenteel de rijkste man ter wereld.

Anyway | De Conclusie van deze stap: zorg voor kleine stappen; verzamel data; analyseer data; vraag je klanten wat ze er van vinden; wat ze anders willen zien; en of ze tips hebben voor de volgende variant. Want waarom zou je in VEEL producten investeren als WEINIG producten al niet aan slaan?


LEAN Processtap 5: Kies jouw team op basis van flexibiliteit. 

Het is een pittige periode waarin jij flexibele, verantwoordelijke collega's nodig hebt. Kies daarom echt mensen uit die het risico kunnen dragen en die geduldig en stressvrij zijn. Je personeel / team members hebben sterke vaardigheden nodig en laten zich niet uit het veld slaan als het even tegen valt.

En ze moeten kunnen schakelen en innovatief zijn als de situatie daarom vraagt. Dus JA; we moeten inderdaad iets anders gaan doen dan wat we de laatste 4 maanden hebben gedaan. "Get Over It". Die mentaliteit heb je echt nodig... Hou daar in elke fase rekening mee.


Welke conclusie kunnen we hier uit trekken en hoe heb ik ondernemen via de LEAN methode opgevat? 

Move Before You are Ready; oftewel START met actie ondernemen voordat je daar klaar voor bent. Het internet geeft je met interessante, alternatieve verdienmodellen de mogelijkheid om voor een fractie van de kosten te ondernemen ten opzichte van ondernemers met fysieke winkels en kantoren. Je leert het beste hoe je zaken kunt optimaliseren wanneer je bepaalde software kunt gebruiken als accelerator voor online groei. Zorg dat je zo snel mogelijk begint te bouwen en bij voorkeur manieren zoekt waarbij je veel meetbare statistieken terug krijgt.

Dat is ook de reden dat online ondernemen wat mij betreft zo'n interessant proces is, want hierbij krijg je letterlijk alle cijfers van de partners van Google. Je kunt zoekvolumes zien; trends; concurrentie analyses en nog veel meer! Bekijk mijn reviews met handleidingen over tools zoals Google Analytics; Google Search Console; Semrush, Ubersuggest, Answer the Public en Google Trends om hier meer inzicht in te krijgen!

Als je 1x leert hoe je dit soort cijfers en statistieken via de juiste kanalen (Google) naar jouw hand kunt zetten, kun je jezelf en jouw bedrijf in de toekomst altijd redden. Je bent dan in staat om keuzes te baseren op meetbare data en hoeft nooit meer te "gissen" of je goed bezig bent.

Focus niet op het besparen van kosten, maar op het verhogen van omzet! 

Aangezien online ondernemen relatief goedkoop is, heb je meer budget om te investeren in online cursus trajecten en sterke marketing tools die 80% van de ondernemers niet gebruiken omdat ze geld kosten. Velen van hen (en ik ook toen ik startte) gaan koopjesjagen en falen dan omdat ze fouten maken. Je komt jezelf tegen omdat je NET niet kunt wat je wilt; of NET niet sterker bent dan de ondernemers die het al jaren doen.

Voor mij was dat inzicht voldoende om te investeren in sterke kennis en software tools waarmee ik redelijk makkelijk 80% van de concurrentie voorbij ben gegaan in mijn eerste jaar ondernemen. Dat kost me zo'n 2.500 euro per jaar, waar andere ondernemers voor 500,- euro per jaar klaar zijn, maar het maakt het gemak veel groter waardoor ik kan focussen op mijn business en resultaten.

Want dat is de realiteit: mensen durven niet in een goede website te investeren die 1.500 euro per jaar kost en waar je je hele business op draait; bijvoorbeeld op basis van het affiliate marketing verdienmodel; maar wel in een fysiek winkelpand dat 3.000 euro per maand dat volledig kaal is...

In de onderstaande sectie kun je enkele bronnen vinden die voor mij SUPER waardevol zijn geweest en waar ik nog steeds iedere dag mee werk.

Bekijk de onderstaande video die het precieze Lean StartUp proces weergeeft! Dit is de beste video over dit onderwerp dat ik ben tegengekomen!


Op zoek naar een extra stappenplan om je bedrijf via internet te groeien?

Het onderstaande stappenplan en de bijbehorende IMU Plus (de grootste van Nederland met duizenden aangesloten ondernemers) heeft mij ontzettend veel verder geholpen tijdens het starten en groeien van mijn online onderneming. Het heeft maanden geduurd voordat ik het kernproces overzichtelijk had, en in die tijd heb ik mezelf en mijn leven best wel wat keren vervloekt, maar de humor waarmee Tonny en Martijn als expert ondernemers alles presenteren heeft me "verslaafd" gemaakt en gezorgd voor keiharde groei in mijn cijfers.

Ik wil van harte aanraden om te checken of het iets voor jou is en je te laten inspireren door de Expert ondernemers van de Internet marketing Unie. Wil je mijn review van de Online Marketing Tornado lezen? Be My Guest! Het zal je ontzettend helpen in jouw zoektocht naar een sterke online marketing strategie.

Een Plan van Aanpak pva om een bedrijf te starten en jouw online marketing strategie te bepalen kun je vinden in dit stappenplan voor ondernemers. Dit, gecombineerd met de Lean Methode zal jou helpen groeien.Zoek jij een Plan van Aanpak om een bedrijf te starten en jouw online marketing strategie te bepalen dat ECHT helpt groeien? Dit boek werd meer dan 25.000x verkocht in 2 jaar tijd. Klik om te checken of het momenteel nog op voorraad is!

Mij hebben deze boeken naar nieuwe hoogtes gebracht doordat ik een heldere structuur en ambitie in mijn werk kreeg. Maar ik was ontzettend hongerig naar succes omdat mijn eerste projecten als online ondernemer waren gefaald. Maar hopelijk begrijp jij dat jij zelf achter het roer staat om iets van je toekomst te maken en grote SMART doelen Stellen kunt stellen! In mijn kennisbank over Internet Marketing kun jij meer informatie en inspiratie vinden over wat er bij komt kijken als jij wilt groeien via het internet tijdens het starten van een eigen bedrijf.

Veel succes met bouwen! Hopelijk heb ik je kunnen activeren om ACTIE te ondernemen! Laat je een reactie achter als jij er iets van opgestoken hebt?

P.S. Je faalt pas wanneer je stopt! Lukt iets vandaag niet? Probeer het dan morgen nog eens en don't take NO for an answer!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen