Levensdoelen Stellen

Levensdoelen Stellen | Hoe kan het stellen van een Toekomstgericht en Concreet Levensdoel jouw toekomst veranderen?

Levensdoelen Stellen | WAT een zware en lastige term! Want WAT als jij jouw levensdoel nog niet gevonden hebt en nog zoekende bent naar waar jij op lange termijn in kunt gaan duiken? Geen Zorgen! Als je je momenteel goed voelt, komt er alleen maar verbetering in tijdens het lezen van dit artikel... Dus hopelijk gaat alles goed met je nu je deze term hebt ingetypt in Google... 

Levensdoelen beschrijf ik ook wel eens als toekomstgerichte, levensveranderende doelen. Het zijn doelen die ZO belangrijk zijn dat je er je leven voor wilt veranderen; ongeacht welke slechte gewoonten of barrières die je tegen proberen te houden. Maar je moet wel eerst op dat goede pad zien te komen en hoe dat verloopt is bij ieder persoon verschillend.

De een ziet op jonge leeftijd zijn doelen; en de ander heeft eerst een lange tijd nodig om fouten te maken en/of van het leven te genieten. Maar het leven kan vreemd lopen, en mensen met een grote achterstand kunnen nog steeds "op kop" eindigen wanneer ze hun levensdoel gevonden hebben. Dus zo belangrijk zijn levensdoelen: ze kunnen letterlijk alles veranderen voor je! Dus zullen we eens kijken hoe het stellen van een concreet Levensdoel jouw toekomst eventueel kan veranderen? 

Waarom wil jij een Levensdoel stellen? En wat je er voor moet doen om jouw eigen levensdoel te formuleren EN naleven?

Levensdoelen Stellen | Hoe het stellen van een Concreet Levensdoel jouw toekomst kan veranderen!Mijn persoonlijke levensdoel is om anderen te helpen met het uitvinden en nastreven van hun levensdoelen! :-) 

Wat zijn Levensdoelen? En waaraan voldoet een sterk Levensdoel?

Voordat ik begin wil ik je eerst wijzen op het artikel over SMART Doelen Stellen. Omdat Levensdoelen Stellen een zeer ander karakter heeft heb ik hier een apart artikel over geschreven. Wil jij meer weten over (zakelijke) doelen stellen? Voel je dan vrij om het te raadplegen!  

Zoals in de introductie beschreven zijn levensdoelen belangrijk om voor de lange termijn jouw levenspad te bepalen. Ze zijn wat mij betreft minder zakelijk gericht en leiden meer naar een prettig leven waarin je veel nadenkt over wat je betekent voor andere mensen...

Hoe stel je goede, ambitieuze Levensdoelen? [ Start ALTIJD bij het WAAROM ]

Het is belangrijk om op een serieuze manier te gaan brainstormen over de richting waarop jij je leven wilt gaan opbouwen voor jezelf. Je mag hier creatief in zijn en hoeft ook nog niet te veel na te denken over of iets haalbaar is of niet. Het is namelijk zo dat jij nog jaren, soms tientallen jaren te gaan hebt om jezelf en jouw doelen te ontwikkelen. Hoewel ik een groot fan ben van SMART Doelen, wijst de realiteit uit dat een bepaalde richting ook al een heel mooi startpunt is. 

In principe gaat het er niet om of iets direct haalbaar is; maar of jij jezelf kan pushen om die levensdoelen op basis van intrinsieke motivatie na te streven. Doelen bereiken is er op lange termijn voor werken en zorgen dat je gemotiveerd blijft. Lukt dat? Dan kun jij op een lange termijn van enkele jaren letterlijk elk levensdoel bereiken dat je zou willen. 

Tijdens het brainstormen vraag je jezelf in de basis af wat je wilt bereiken en waarom je dat zou willen bereiken? Motivatie is namelijk erg belangrijk om actie te blijven nemen; ook wanneer het even minder gaat! Dus als jij niet weet WAAROM jij een ander leven weet, zal jij ook geen heel sterke motivatie vinden om op korte termijn de nodige actie te nemen en dat op lange termijn te blijven volhouden.

Vaak is het slim om jouw levensdoelen niet alleen voor jezelf te stellen, maar ook om iemand anders trots te maken, zoals je familie of je sociale cirkel. Veel mensen vinden het makkelijker om realistisch na te denken en gedisciplineerd te blijven wanneer er belangrijke relaties op het spel staan.

Extra Tools om levensdoelen te stellen EN behalen!

Onlangs schreef ik een artikel over beste zelfontwikkeling boeken, waar onder andere Think and Grow Rich in werd benoemd. Dit boek werd in 90 talen vertaald en honderd miljoen keer verkocht over de hele wereld. Voor mij was dit het absolute startpunt van persoonlijke ontwikkeling en een absolute aanrader! 

Levensdoelen Stellen | Hoe het stellen van een Concreet Levensdoel jouw toekomst kan veranderen!Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van jouw leven? Dan kun je NAAST mijn content ook dit boek lezen! 

Voorbeelden van Levensdoelen [Lijst]

Begin eens met het maken van een Bucket List; waarin je een groot aantal dingen op gaat schrijven die jij zou willen doen als geld en tijd geen rol zou spelen. Vaak is dat een mooi begin van wat uiteindelijk overblijft aan Levensdoelen.

Voorbeelden van Vragen die jou kunnen helpen bij het stellen van jouw Levensdoel.

 1. Waar denk jij blij van te worden?

 2. Waar zou jij graag willen wonen? In wat voor land en wat voor omgeving?

 3. Wat voor speciale avonturen zou jij graag mee willen maken en waarom?

 4. Wat voor positieve punten bezit je en zou je willen verbeteren? En hoe zou je dat kunnen doen?

 5. Wat voor negatieve punten bezit je en zou je willen veranderen? En hoe zou je dat kunnen doen?

 6. Op welke manier zou jij laagdrempelig iets aan de dingen kunnen doen die bij vorige vragen naar boven komen?

 7. Hoe ziet jouw perfecte dag er uit? En hoeveel verschilt dat van nu?

 8. Waar ligt jouw Interesse?  En waar zou jij graag in willen groeien?

 9. Wat zijn kernwaarden die een belangrijke rol spelen in jouw leven?

 10. Tegen welke mensen kijk jij op en waarom zou je je met hun willen meten?

 11. Wat voor werk zou jij graag willen doen? [Bv. Iets met mensen / computers / robots / individueel]

 12. Hoe zie jij je (toekomstige) liefdesrelatie het liefste?

 13. Wat voor relatie zou jij met je vrienden / familie / collega's willen opbouwen?

 14. Wat voor financiële situatie zou jij na willen streven?

 15. Aan wat voor (maatschappelijke) doelen zou jij het liefst werken als geld en tijd geen rol speelt?

Extra Tips die het stellen van jouw levensdoel versterken

Zorg ervoor dat de manier waarop jij schrijft ALTIJD vanuit het positieve uitgaat, want het stellen van "negatieve doelen" kan averrechts werken als je er de focus op legt. Een wijze les uit Think and Grow Rich is dat de kans groter is dat jij negativiteit aantrekt wanneer jij alleen aan "risico beperking" en het voorkomen van problemen denkt. Om deze reden schrijf je alleen op WAAROM je iets wilt bereiken en wat daar het voordeel van is! 

Een tweede tip is dat het altijd verstandig is om jouw doelen op te schrijven en te meten op welke manier je er aan werkt. Zo kun jij resultaten tracken en ben jij altijd op de hoogte van hoe jouw leven er momenteel voor staat! 

Denk hier eens over na! En bekijk ook mijn andere artikelen eens over SMART doelen stellen; een persoonlijk ontwikkelingsplan maken; een Plan van Aanpak maken via de Lean Methode en kernvaardigheden, competenties en eigenschappen verbeteren.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen