Intrinsieke Motivatie

Heb jij invloed op Intrinsieke motivatie en Extrinsieke Motivatie? Hoe kun je DIRECT jouw motivatie verbeteren?

Er kunnen veel redenen zijn om je motivatie verbeteren centraal te zetten in je leven; of zelfs te stimuleren; bijvoorbeeld om met minder moeite jouw doelen te bereiken. Maar hoe werkt de psychologie achter motivatie precies? En wat is er nodig om gemotiveerd te raken? 

Ik verdiepte me in het begrip Motivatie en ging op zoek naar bekende Motivatie Technieken. Zo kwam ik er achter dat er in de theorie rondom motivatie verschillende soorten motivatie benoemd worden; namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

En beide spelen een belangrijke rol in jouw leven; bewust of onbewust! Maar wist jij dat 1 van deze twee jou een vrijer; gelukkiger mens kan maken in jouw doen en laten? Door minder afhankelijk te zijn van andere mensen en juist meer jouw eigen ding te doen? DAT, en enkele andere zaken ga ik jou DIRECT uitleggen via dit artikel.

 1. Wat betekent het begrip Motivatie? 

 2. Hoe werkt de psychologie achter intrinsieke en excentrieke motivatie?

 3. Heb jij invloed op jouw eigen Intrinsieke motivatie en Extrinsieke Motivatie?

In dit artikel leer je hoe jij jouw intrinsieke motivatie kunt verbeteren en gemotiveerder werkt! En daarbij geef ik je direct tips over hoe jij DIRECT jouw motivatie kunt verbeteren!

Jouw intrinsieke motivatie verbeteren kan door sterkere doelen te formuleren die jij echt graag wilt bereiken. Het verbeteren van motivatie heeft volhardendheid nodig.In het boek Think and Grow Rich spreken ze ook wel van een bepaald verlangen om iets te bereiken; dat direct invloed heeft op de motivatie om echt stappen te zetten..

Wat betekenen de begrippen Intrinsieke en Extrinsieke motivatie? En waarom kunnen deze je vrijer maken?

Veel mensen klagen dat ze geen motivatie hebben om ergens mee aan de slag te gaan en krijgen lange tijd niks gedaan, maar is dat ook zo? Of hebben ze gewoon de juiste vorm van motivatie nog niet gevonden om ergens tijd in te investeren? Helaas hoorde ik daar zelf ook lange tijd bij! Maar door onderzoek te doen naar Mindset en Persoonlijke ontwikkeling ben ik me steeds meer gaan verbeteren waardoor ik op een andere manier in het leven sta. Ik kwam er achter dat je twee verschillende vormen van motivatie hebt, namelijk intrinsieke en extrinsieke motivatie.

En het verschil tussen deze twee vormen begrijpen veel mensen nog niet; wat erg jammer is. Daarom leg ik je in de onderstaande paragrafen precies uit Wat de verschillen zijn; Waar je het aan herkent EN waarom je naar een ideale situatie toe wilt werken (dus betere motivatie). Omdat de meeste mensen geleid worden door extrinsieke motivatie starten we met dat begrip!

Wat betekent extrinsieke motivatie?

Excentrieke motivatie komt door prikkels van buitenaf, dus wanneer iemand anders iets voor jou wil en jij daarnaar moet luisteren. Veel mensen ervaren deze vorm van motivatie omdat ze niet op zoek gaan naar iets wat ze leuk vinden. Ze gaan naar school, kiezen een studie, gaan studeren en rollen zonder vragen te stellen het "werkleven" in voor een normale carrière. Dat doet iedereen toch? :-)

Nee, NIET IEDEREEN... Persoonlijk ben ik online ondernemer geworden om dit te omzeilen en JUIST op zoek gegaan naar manieren om dit te voorkomen. Ik had namelijk het gevoel dat ik niet binnen een team wilde werken en de soorten werk die ik deed, vond ik saai. Ik had altijd het gevoel dat ik dingen met tegenzin moest doen. Maar aan de andere kant wilde ik ook geen doelen stellen op dat moment, want dat geld dat iedere maand binnenkwam door klusjes te doen was toch maar handig. 

Anyway. DAT is precies hoe het werkt. Mensen die geen keuze willen maken over wat ze leuk vinden; zich nergens ECHT in willen verdiepen (specialiseren); en te veel naar anderen luisteren zullen zich altijd af blijven vragen of het ooit beter gaat worden. Tenminste: Dat deed ik zelf in die tijd. Een bekend gezegde luidt: "Iemand die faalt om eigen doelen te stellen; zal altijd moeten werken voor andermans doelen".

En daar is op zich niks mis mee, maar persoonlijk wilde ik iets opbouwen dat van mij was en waarmee ik echt mijn eigen ding kon doen. Ik wist niet precies hoe het moest, maar de nadelen die ik van mijn toenmalige levensstijl ondervond triggerden mij eind 2018 om actie te ondernemen en uit te gaan zoeken wat er mogelijk was op gebied van online ondernemen. Ik wil je niet te veel lastig vallen met persoonlijke informatie over mijzelf, maar als je interesse hebt in het verhaal kun je mijn Over Mij pagina lezen!

Wat zijn de nadelen van Extrinsieke Motivatie?

Het probleem EN grootste nadeel van Extrinsieke Motivatie is dat het niet vanuit jezelf komt. Er is altijd iemand die jou taken geeft; controleert en ervoor moet zorgen dat jij aan het werk blijft gaan. En omdat jij het niet vanuit je zelf wilt doen, beleef jij er ook minder vreugde aan. Je doet het "omdat het er bij hoort" of "omdat je nu eenmaal moet werken voor je centen". Want dat is een van de belangrijkste punten waaraan je Extrinsieke Motivatie herkent: Je krijgt er een beloning voor; OF je ervaart een straf / pijn / dreigement als je niet meewerkt.

Maar diep van binnen weet jij dat niet alles wat je doet het beste is voor jouw situatie, en dat het geen verschil zou maken als iemand anders het zou doen. Je kunt in deze situatie niet overal zelf voor kiezen en hebt je aan te passen aan anderen. En in sommige gevallen kijk jij ook met tegenzin naar de toekomst, omdat je gewoon niet zo'n spannend leven meer hebt.

Iets wat kenmerkend is voor Extrinsieke Motivatie: over het algemeen kost een studie; een beroep; een onderneming of zelfs een relatie op basis van extrinsieke motivatie veel meer energie om in stand te houden. Je vraagt je wel eens af waar je het allemaal (nog) voor doet...

Wat zijn voorbeelden van Extrinsieke motivatie

 • De belasting zegt dat jij voor 1 juli je jaarverslag in moet leveren;

 • De overheid zegt dat jij mondkapjes moet dragen en niet meer naar festivals / uitgaansgelegenheden / restaurants mag;

 • Je baas zegt dat jij voor woensdag de bedrijfswagen gepoetst moet hebben;
 • Je vrouw zegt dat jij eindelijk eens de lamp op de zolder moet vervangen;

 • Je moet leren voor een toets; omdat je anders een onvoldoende krijgt en niet door mag naar het volgende jaar;

Wat kost het je als je te lang blijft hangen in Extrinsieke motivatie?

Het is niet perse schadelijk als je blijft hangen in Extrinsieke motivatie, tenzij je zelf iets wilt veranderen omdat iets niet lekker loopt. Het is zo dat veel mensen een gemiddeld of een normaal leven helemaal niet zo vervelend vinden. En sommige mensen nemen zelfs met een slecht leven genoegen, blijkt uit reizen die ik heb gemaakt in Malta; Polen; Roemenië en Ukraine. Maar er zit een kans in dat het een keer te veel wordt en dat de emmer overloopt.

Tot die tijd zal er weinig veranderen, want de urgentie EN het ongemak wat jij ervaart is niet hoog genoeg om je leven om te gooien. Maar ALS het zo is dat jij iets meemaakt dat heftig is, terwijl je al langer met een stemmetje in je hoofd rondloopt dat zegt dat het slecht geregeld is; dat er geen vooruitgang in zit; of dat je beter iets anders kunt gaan doen; dan komt het NA dat moment vaker terug.

De reden hiervan is dat je er na slechtere ervaringen meer over na gaat denken; er meer op gaat letten; en het dus ook meer opvalt als er NIKS verandert in jouw situatie.

Daarom is het dus schadelijk als je langere tijd blijft hangen in Extrinsieke Motivatie; terwijl je het niet naar je zin hebt op je studie; je werk of in je dagelijkse leven. De reden hiervan kan zijn dat je niet lekker in je vel zit of richting een burn-out zit, en dat kan grote gevolgen voor jouw psychische en fysieke gezondheid hebben.

Om tot de kern te komen: Er is een reden waardoor jij geen goede keuze voor jezelf maakt; bijvoorbeeld omdat je niet weet HOE; EN je gaat niet actief genoeg op zoek naar wat je wilt in het leven. En die combinatie kun je NIET hebben als je op zoek bent naar serieuze verandering.

Daarom gaan we nu kijken naar de kracht van Intrinsieke Motivatie; en waarom dat in zoveel opzichten voor een mooiere situatie zorgt!

Eigen Motivatie Stimuleren is DE manier om van Extrinsieke motivatie naar Intrinsieke motivatie te gaan. Start met proberen en ga doelen stellen voor jezelf!Eigen Motivatie Stimuleren door DOELEN TE STELLEN is DE MANIER om van Extrinsieke motivatie naar Intrinsieke motivatie te gaan.

Wat betekent intrinsieke motivatie? 

Intrinsieke Motivatie is door iedereen te leren. Het is het beste als ouders intrinsieke motivatie stimuleren bij hun kind en leren dat jij alles kunt gaan doen waar je met plezier over nadenkt, maar dat gebeurt niet altijd. Of in sommige gevallen pikt het kind het zelf niet op (Been There; Done That)...

Intrinsieke Motivatie is iets dat jij zou doen ZONDER een beloning of straf / maatregel in het vooruitzicht te hebben staan. En als jij veel intrinsieke motivatie hebt wil dat zeggen dat jij op een positieve plek in het leven staat en ook positiever naar de toekomst kijkt.

Intrinsieke Motivatie betekent dat jij uit jezelf aan de slag gaat om een bepaald doel te bereiken en daar gemotiveerd verder in doorgroeit. Een synoniem voor "gemotiveerd" kan "enthousiast / fanatiek of vurig zijn. In sommige gevallen kun je ook obsessief / geobsedeerd gebruiken, maar dan is het wat extreem!

In de zakelijke wereld noemen sommige ondernemers jouw intrinsieke motivatie vinden ook wel "jouw innerlijke kracht vinden" of "jouw drijfveer vinden". In sommige gevallen noemen ze het ook Passie, maar dit zijn wat mij betreft termen die wat dromerig klinken. Wat het volgens mij betekent is dat jij simpelweg iets hebt gevonden dat je:

 1. Leuk; interessant EN nuttig vind om te doen;

 2. Je wilt er graag meer over leren, dus ziet het als nuttig om in te investeren;

 3. ONDANKS sommige mindere kanten, zie jij een pad dat op lange termijn groeit en kansen bied;

 4. Ook wanneer je er lange tijd mee bezig bent krijg je er energie van;

 5. ALS je je intrinsieke motivatie eenmaal gevonden hebt; wil je er ALLES aan doen om dat in stand te houden om de oude situatie te voorkomen;

Voordelen wanneer jij kunt werken vanuit intrinsieke motivatie. 

Hopelijk ben je het met me eens dat dit direct een stuk prettiger klinkt dan die baan die je doet "omdat het geld oplevert". Waar het op neer komt is het volgende:

Intrinsieke motivatie komt door prikkels van binnen jouw hersenen, dus omdat jij zelf graag iets wilt. Doordat jij dit zelf heel graag wilt is jouw motivatie hoger om er serieus mee aan de slag te gaan. Je neemt hogere risico's om iets te bereiken; je bent geconcentreerder; creatiever en flexibeler in jouw doen en laten. Het is veel makkelijker om doelen op basis van intrinsieke motivatie te bereiken omdat je vanuit jezelf een oplossing zoekt en ook trots bent op het resultaat.

Het is leuker om met intrinsieke doelen bezig te zijn en je groeit voor je gevoel jouw eigen richting in. Als het lukt om dergelijke doelen te bereiken, mag je daar echt trots op zijn! Want je hebt niet alleen jouw doelen moeten vinden, maar ook moeten groeien vanuit onvrede om iets te gaan doen (na veel gericht te hebben op extrinsieke doelen; door uit te zoeken wat jou leuk lijkt; EN door te testen waarschijnlijk.

Jij hebt nooit dwang nodig om aan het werk te gaan. Je werkt voor jezelf en je hebt plezier in je doelen. Je weet dat wat jij doet het beste is voor jou en degenen met wie je het doet (partners / relaties / klanten).

Uiteraard is het een fabeltje dat je nooit dingen hoeft te doen die je niet leuk vind wanneer je vanuit intrinsieke motivatie werkt, maar je weet wel zeker dat WAT je doet, direct bijdraagt aan de doelen die jij zelf hebt gekozen en jouw persoonlijke groei. Daardoor komt het altijd op een andere manier binnen in jouw brein en perceptie.

Wat zijn voorbeelden van Intrinsieke Motivatie?

Voorbeelden van Intrinsieke motivatie kunnen persoonlijk en zakelijk zijn, maar voor alles wat je doet is een motivatie nodig. Zeker als je het op lange termijn wilt / moet blijven doen.

 • Jij wilt meer keuzevrijheid in de toekomst, dus krijgt motivatie om te leren op school of zelfstandig te ondernemen;

 • Jij wilt betere relaties met je familie, dus krijgt motivatie om bij je familie op bezoek te gaan;

 • Jij wilt sterker en fitter worden, dus krijgt motivatie om te sporten;

 • Jij wilt fitter en knapper worden, dus krijgt motivatie om met afvallen aan de slag te gaan;

 • Jij wilt een beter betalende baan, dus krijgt motivatie om aan zelfontwikkeling te werken via boeken of cursussen;

Als jij je nou herkent in dit verhaal... Ga er dan eens heel serieus over nadenken wat jij eigenlijk wilt bereiken... Als jij nu een keuze zou kunnen maken over waar jij 2 of 5 jaar vanaf nu zou willen staan, waar is dat dan?

En wat zou het voor je betekenen als je dat zou kunnen bereiken? Als jij er in gaat geloven dat jij jezelf kunt motiveren en veranderen kun jij VANDAAG nog starten!

Wil jij iets veranderen in je leven? Ga je dan verdiepen in nieuwe skills die de potentie hebben om je toekomst te verbeteren!

Hoe kijk ik zelf naar het begrip Intrinsieke Motivatie?

We hebben nu gekeken naar de theoretische betekenis van Intrinsieke Motivatie, maar ik heb er zelf ook over nagedacht wat het nu eigenlijk voor mij betekent en hoe ik er tegen aan kijk. Ik heb de helft van mijn leven (15 jaar) motivatie en concentratieproblemen gehad. Ik rookte liever jointjes en keek naar Netflix en heb eigenlijk altijd een uitzichtloos gevoel in mijn werk gehad.

Ik heb lang niet weten wat ik wilde; was depressief; en ik had nooit de motivatie om echt serieus iets te gaan doen. Want het was nooit "erg genoeg" om iets moeilijks te gaan doen. Dit duurde totdat ik een baan kreeg die ik totaal niet zag zitten, en toen besefte ik dat dit voor de rest van mijn leven zo zou blijven als ik mezelf niet nog 1 kans gaf om mijn eigen toekomst te veranderen. Op dat moment ben ik mezelf gaan motiveren om met Mindset en doelen stellen aan de slag te gaan, juist omdat ik zonder dat te doen geen richting had.

Het "Verlangen om iets te veranderen"; en de "angst om te falen" zorgden er voor dat ik lange tijd alles heb gegeven. En dat heeft zich eigenlijk in alles van mijn leven doorgezet. Het is voor mij niet zo dat ik heel veel waarde hecht aan het begrip Intrinsieke Motivatie; maar wel dat ik weet dat WAT ik doe; daar heel dicht bij in de buurt komt. Het is namelijk zo dat ik veel liever wil blijven doen wat ik NU doe, dan wat anderen (vrienden bijv.) doen om de rekeningen te betalen.

Dus of het voor mij Motivatie; een passie; een verslaving OF ANGST is om te falen; ik word elke dag wakker met het gevoel dat ik achter mijn laptop wil gaan zitten om te werken. En sommige dagen duurt dat 6 uurtjes, maar het grootste gedeelte van 2021 heeft dat eerder 12 uur per dag gekost, wat voor mij echt een teken is dat ik mijn Motivatie gevonden heb.

Ik denk er niet bij na, maar het bouwen aan mijn online project is voor mij in 2021 een vast onderdeel van mijn leven geworden. Een keuze die ik heb gemaakt die belangrijker is geweest dan al het andere; en iets waar ik mezelf niet meer mee zie stoppen na al die tijd. Dat zou ontzettend zonde zijn van alle geïnvesteerde tijd; het geld; en dan zou ik alles wat ik tot nu toe heb geleerd en opgebouwd weer weggooien; en alsnog op een dood spoor terecht komen...

Want wat dan? Weer terug naar mijn oude werkgever?

Ik ben gestart met een doel om dit project groot te maken; en heb ervoor gekozen om de komende jaren alles te doen dat nodig is; zodat ik niet meer in de problemen kom die ik eerder had met werk; onzekerheid; geld en afhankelijkheid van iedereen.

DAT is voor mij motivatie geweest. En het enige wat ik anders gedaan heb dan bij mijn andere; minder succesvolle projecten; is dat ik iedere dag ben doorgegaan waar ik de vorige dag stopte; zonder daarbij een ultimatum voor mezelf te stellen over "wanneer ik zou stoppen". 

De extrinsieke motivatie voorbeelden die ik heb genoemd zijn praktisch toepasbaar om iets te veranderen in jouw leven. Durf jij aan de slag te gaan?De extrinsieke motivatie voorbeelden die ik noem zijn praktisch toepasbaar om iets te veranderen in jouw leven. Durf jij aan de slag te gaan?

Hoe kun jij zelf jouw intrinsieke motivatie stimuleren en verbeteren?

Ik ben van mening dat je zo snel mogelijk iets nuttigs in je leven moet gaan doen, waardoor jij van extrinsieke motivatie naar intrinsieke motivatie schuift. Het is belangrijk dat jij van extrinsieke motivatie naar intrinsieke motivatie groeit. Je kunt dit doen via de onderstaande tips!

 • Start Laagdrempelig en werk elke dag aan jouw persoonlijke GROEI!

 • Hou de plek waar jij wilt werken schoon; opgeruimd en vrij van afleidingen.

 • Van uitstel komt afstel! Probeer door continue kleine stappen te zetten daadwerkelijk iets gedaan te krijgen...

 •  Hou je einddoel voor ogen en werk daar op eigen tempo naar toe! Wil jij leren hoe doelen stellen werkt?

 • Doe niet te veel dingen tegelijk! Hoe minder dingen jij doet; hoe minder dingen er fout kunnen gaan.

 • Maak ook ELK ding dat je doet af; voordat je aandacht naar het volgende verschuift.

 • Het kan ook werken om alleen aan jouw doelen te werken, zodat jij op je eigen voortgang kunt vertrouwen.

 • Zonder Doorzettingsvermogen ben jij nergens! Leer in dit artikel hoe je start met doorzettingsvermogen ontwikkelen!

 • Focus op zaken die werken; en elimineer de zaken die niet werken (lees ook mijn artikel over prioriteiten stellen).

 • Leer Perfectionisme Loslaten! Doe jouw werk op jouw eigen manier en laat niemand tegen je zeggen dat het anders moet.

 • Denk aan mensen die het slechter hebben dan jij! Of mensen die niet meer de kans hebben om kansen na te jagen.

 • Beloon jezelf als je bepaalde doelen bereikt! En ja, je mag kleine dingen vieren!  

Wat kun je doen om iemand anders te Demotiveren? 

Zoals ik in een andere paragraaf al benoemd heb is het belangrijk om kinderen de juiste Mindset en Motivatie mee te geven. Dat kan op latere leeftijd een groot verschil maken. Echter; mensen moeten het ook zelf beleven en vaak kun je beter een klap krijgen van het leven om er achter te komen hoe het echt werkt. Je ziet in de praktijk vaak gebeuren dat het eerst een keer mis moet gaan voor mensen ECHT na gaan denken over verandering.

Sommige mensen kun je niet helpen. En als iemand niet gemotiveerd is hoef je hem / haar niet perse te veranderen. Het zou goed zijn om te laten zien wat de mogelijkheden zijn, maar je moet voorkomen dat jij alles voor ze gaat doen, terwijl ze zelf vervolgens nog steeds niks doen. Dan sta je simpelweg je eigen groei in de weg en maken mensen misbruik van je... 

Ga NOOIT iemand veranderen die niet wil veranderen. Alle moeite zal voor niks zijn en eigenlijk is degene waar het over gaat daar zelf verantwoordelijk voor; ook wanneer bijzondere omstandigheden hem / haar naar een mentale plek hebben gestuurd.

Een tip die ik persoonlijk altijd meegeef is om het boek Think and Grow Rich aan iemand cadeau te doen die minder goed in zijn vel zit. Met dat boek begon het proces bij mij en van daar uit ging het groeien...

Motivatie Quotes zijn handig om jezelf scherp te houden. Maar werken ze ook? Voor mij zijn Motivatie Quotes (of in ieder geval Muziek / Podcasts) erg belangrijk geweest.

Conclusie: Heb jij invloed op intrinsieke en extrinsieke motivatie? Wat kun je doen?

Jij hebt ALTIJD invloed op het stellen en bereiken van jouw doelen; en om jouw doelen te stellen heb jij motivatie nodig. In dit artikel heb ik beschreven WAAROM het belangrijk is om zo snel mogelijk van EXTRINSIEKE MOTIVATIE naar INTRINSIEKE MOTIVATIE te groeien. Het zal je leven altijd beter maken wanneer jij jouw eigen pad gaat volgen en de vrijheid hebt om te werken aan iets waar jij zelf in gelooft en de vruchten van mag plukken op lange termijn.

Jij kunt direct jouw intrinsieke motivatie verbeteren door levensdoelen en zakelijke doelen te formuleren die jij echt graag wilt bereiken. Het is hierbij belangrijk dat jij begrijpt dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn, en dat het in stapjes zal gebeuren. Want je weet op dit moment nog niet wat jij graag zou willen doen; en daar kom je alleen maar achter als je die eerste stap zet en daadwerkelijk gaat ervaren hoe het is.

Probeer iets voor een paar maanden; Is het niks? Dan zoek je naar iets anders... En dat proces blijf je herhalen tot je iets gevonden hebt dat je echt lekker ligt en waarin jij door wilt groeien omdat je er interesse in hebt en toekomst in ziet. En dan kan jouw leven (zelfs als je ondertussen fouten maakt) er over enkele jaren een heel stuk beter voor staan.

Want er is maar 1 manier waarop je NOOIT van extrinsieke naar intrinsieke motivatie groeit; en dat is door de rest van je leven met tegenzin in een situatie te blijven zitten waarvoor je niet gekozen hebt. Dus START met het veranderen van iets in je leven, ga eens een cursus volgen in iets wat jou leven zou kunnen verbeteren; en groei je manier van denken en een positieve Mindset terwijl je bezig bent.

Bekijk de onderstaande video eens als alles tegen zit; en jij zult compleet anders in het leven gaan staan! Persoonlijk heeft het voor mij veel betekent en ik zet deze psychologie ook centraal in mijn Ondernemen & Mindset Community. Ik denk dat je veel kunt hebben aan deze denkwijze, dus trek er de komende week eens een dag voor uit om hier rustig naar te luisteren!

Hij duurt best lang, maar dit is oprecht het beste wat ik ooit heb gehoord. Je kunt het eerst een uurtje proberen; en als het NIKS voor je is; wegdrukken! Voor mij was het SUPER waardevol...


Een andere bron van inspiratie die voor mij ontzettend waardevol is geweest was Think and Grow Rich, waarvan ik onlangs een samenvatting schreef. Dit boek gaat tot in detail in op alle vormen van persoonlijke ontwikkeling, groei en het stellen van doelen. Je kunt ook overwegen om even door te klikken naar de rest van mijn kennisbank over persoonlijke ontwikkeling, waar jij nog een aantal artikelen kunt vinden zoals deze:

 • Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan Maken;

 • Doorzettingsvermogen Ontwikkelen;

 • Leer Prioriteiten Stellen voor jouw leven of bedrijf;

 • Leer Perfectionisme Loslaten;

 • Lees hoe mijn Online Onderneming mijn doelen veranderde;

 • Hoe jij SMART doelen kunt stellen en bereiken;

Jij bent hoe je denkt; en je doelen zorgen voor richting in je leven. Dus zorg ervoor dat je positief in het leven leert staan en achter jouw eigen doelen aan gaat! Ik wil het nogmaals benadrukken:

Heb jij geen doelen en faal je om doelen te stellen voor jezelf? Dan zul je altijd met extrinsieke motivatie voor iemand anders z'n doelen moeten werken.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken.  Ik wil je echt motiveren om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om iets te starten, zoals ik persoonlijk ook heb gedaan door met een eigen online onderneming aan de slag te gaan.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen