Wat is Ambitieus

Wat is Ambitie? EN hoe kan je Ambitieuzer worden? [Uitleg, Voorbeelden, Tips]

Wat is Ambitie? En hoe kan je Ambitieuzer worden? Dat is een vraag die een rol gespeeld heeft in mijn leven. Want waar ik in mijn jongere jaren redelijk zonder ambitie / ambitieloos door het leven ging, begon ik me later toch af te vragen hoe het beter kon! 

Ik zal in dit artikel de betekenis / definitie van het begrip Ambitie Beschrijven en jou handvatten en tips geven om extra ambitieus te worden; EN ook daadwerkelijk resultaten te bereiken. Want je kunt erg ambitieus zijn en ambitieuze plannen hebben, maar je moet je ambitie ook waar maken om er uiteindelijk de vruchten van te plukken.

Ambitie is een mooi iets om na te streven en het kan je veel brengen. Daarom ga ik je helpen om over een aantal zaken na te denken... Wat is Ambitie? Welke Ambitie heb je? En hoe kun jij je leven anders aanpakken om een aantal ambitieuzere doelen na te streven? 

Hopelijk kun je er je leven mee verbeteren! Be my Guest! 

Wat is de Betekenis van Ambitie en een Ambitieus leven? In dit artikel leg ik je uit hoe jij ambitieuzer kunt leven!

De Betekenis van Ambitie

Tegenwoordig zijn er veel ambitieuze mannen en vrouwen in Nederland! We leven dan ook in een prestatiegerichte maatschappij waar studeren voor veel mensen (financieel) mogelijk is; waar studeren ondersteund wordt door ouders; en waar studeren beloond wordt wanneer mensen met ambitie hun nek uitsteken; doorzettingsvermogen ontwikkelen en ondernemend gedrag vertonen. 

Sterker nog: Ik denk dat Ambitie nodig is om in Nederland te overleven, want het leven in dit land begint de laatste jaren steeds duurder te worden en als jij niet wilt werken OF je handje omhoog wilt houden ga jij het niet redden om een goed leven en een financieel vrije toekomst op te bouwen. Wellicht heb je het al in de gaten, maar ambitie is de drive en de intrinsieke motivatie om hoger op te komen (succesvol worden) in de doelen die jij wilt bereiken.

Afhankelijk van jouw Ambitieniveau; de mate waarin jij jezelf nieuwe vaardigheden kunt leren; jouw discipline; en het netwerk waarin jij je bevindt kun jij ontzettend succesvol worden! Maar je moet het wel voor jezelf bouwen en uitvoeren. Dus door de juiste Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen kun jij op den duur van een niet tastbare ambitie naar een tastbaar resultaat groeien, en van dat resultaat een super succes maken op lange termijn! 


Waar komt ambitie vandaan?

Ambitie is niet aangeboren, maar je kunt tijdens je opvoeding wel voordelen hebben als jouw ouders een ambitieuze instelling hebben en jou de grondbeginselen leren. Iemand die in een bouwvakkersfamilie geboren wordt zal een ander soort ambitie mee krijgen dan iemand die door een advocatenfamilie op de wereld wordt gezet. En dat wil niet zeggen dat EEN van de twee minder ambitieus is, maar ze werken op een andere manier en hebben een verschillend netwerk! 

Persoonlijk denk ik dat ambitie eerder een te ontwikkelen eigenschap / competentie is waarvoor jij zelf verantwoordelijkheid moet tonen. Vaardigheden en Competenties ontwikkelen kun jij doen door doelen te stellen en hard + slim te werken om deze te behalen. Probeer dat niet alleen te doen, want dat kan eenzaam worden en geen successen delen met andere mensen werkt niet altijd motiverend. Daarbij komt dat andere mensen bepaalde behoeften hebben en elkaar daardoor vooruit helpen, waardoor jij hoger op kunt komen. Want ook het juiste netwerk en de mensen om je heen kunnen een grote invloed hebben op wat jij uiteindelijk met jouw ambitie doet en bereikt.


Ambitie moet voor het grootste gedeelte uit jezelf komen; anders houd je het niet vol...

Ambitie kan ontstaan vanuit een droom uit jouw jeugd; of wanneer jij op een andere manier geslaagd bent om je passie te vinden. Het vormt zich in iets wat jij echt graag wilt bereiken. Over het algemeen mag je zeggen dat mensen met Ambitie een helder beeld voor de Toekomst hebben en zichzelf ergens naartoe aan het werken zijn! 

Als jij grote dromen hebt om verder te komen in jouw zakelijke leven moet jij initiatief nemen en ambitie tonen! Ambitie kan niet zonder Visie, Motivatie, Doelen Stellen en Gedisciplineerd en op lange termijn werken aan deze doelen.


Voorbeelden van Ambitie / Ambities die mensen kunnen nastreven

Mensen; bedrijven of organisaties kunnen verschillende soorten doelen stellen waarin zij zaken ambiëren! Ik noem bijvoorbeeld de belangrijke onderwerpen persoonlijke verzorging; gezondheid; financiën; carrière en business. Maar ambities kunnen zich simpelweg ook in relaties en een gelukkig leven vormen! De redenen waarom mensen bepaalde ambities willen nastreven zijn altijd persoonlijk!

Maar je wilt in ieder geval succesvoller worden op een bepaald vlak...

Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande voorbeelden van ambities

 • Ambitieus Ondernemerschap; door een klein bedrijf te starten met het doel om uiteindelijk op de beurs te komen;

 • Ambitieus op het werk; door in een lage management functie te starten en later een topfunctie na te streven;

 • Ambitie tonen om voor een bepaald bedrijf te werken; en door te zetten wanneer je niet aangenomen bent;

 • Het kan een ambitie zijn om topsporter zoals een voetballer of Tennisser te worden;

 • Ambitieus in hun liefdesleven; door te trouwen en te streven naar een levenslang gelukkig huwelijk;

 • Ambitie hebben om Miss Nederland of een beroemde zanger / acteur te worden;

 • Ambitie hebben om voor je 20ste verjaardag op jezelf te wonen;

 • Ambitie hebben om voor je 30ste miljonair / financieel onafhankelijk te zijn;

 • Ambitie hebben om de meest gewilde man / vrouw te zijn;

 • Ambitie hebben om voor je 30ste een Ferrari te rijden;

Wat is het tegenovergestelde van Ambitieus / Ambitie?

Niet iedereen hoeft ambitie te hebben en het is prima dat er mensen zijn die een simpel leven willen leiden. Zoals gezegd kan ambitie op veel verschillende vlakken plaatsvinden, dus schrijf iemand nooit te snel af als jij niet weet wat zijn / haar doelen zijn! Het tegenovergestelde van Ambitieus is Zonder Ambitie of Ambitieloos. Mensen zonder ambitie zijn niet perse slecht, maar hebben in sommige gevallen gewoon een andere afslag genomen dan mensen die veel ambitie hebben. Of ze zijn minder door familie; vrienden of mentoren ondersteund in hun jeugd / carrière wanneer anderen de kans hadden om door te groeien.

Mensen die niet ver genoeg vooruit kijken en geen doelen stellen worden vaak niet echt ambitieus. Dit kan komen omdat ze nooit echt goed weten waar ze staan op dat moment; en dus ook niet wat ze kunnen verbeteren om hogerop te komen. Je moet toch wel een plan hebben om het ver te schoppen en agressieve acties durven nemen om te komen waar je wilt. Kun je dat niet en ben je afwachtend? Of ben jij wellicht te Ongeduldig of lui om iets voor lange termijn op te bouwen? 

Dan moet jij waarschijnlijk nog aan jezelf gaan werken, want dat zijn niet de beste eigenschappen om (zonder geluk) in een sneltreinvaart verder te komen...

Bestel bijvoorbeeld het onderstaande boek, waarin jij meer leert over meer ambitie en menselijke succesfactoren! Je kunt ook mijn Think and Grow Rich review lezen!

Levensdoelen Stellen | Hoe het stellen van een Concreet Levensdoel jouw toekomst kan veranderen!Dit boek is een aanrader wanneer jij meer ambitie wilt krijgen! Het leert je over zaken doen en jezelf persoonlijk groeien op lange termijn! 

Hoe Krijg ik meer Ambitie?

Vraag jezelf eens af wat je precies wilt bereiken in het leven. Ben jij tevreden met wat je hebt? Of is er iets dat jij veel meer in jouw leven zou willen hebben? STEL je voor dat je ALLES zou kunnen verbeteren in jouw leven, ongeacht de moeite die je er voor zou moeten doen... Wat zou dit dan zijn? Denk daar eens goed over na en ga een actieplan maken! 

Je kunt dit doen door Levensdoelen te Stellen en een Persoonlijk Ontwikkelingsplan te Maken.

Extra Tips voor meer Ambitie [en een Ambitieuzer Leven]...

 • Maak altijd een meerjarenplan. Kijk naar waar jij in 10 jaar zou willen staan en werk daar naartoe door korte termijn plannen te maken.

 • Er is geen ruimte voor onzekerheid... Jij zult om moeten leren gaan met jouw gevoelens en naar een situatie toewerken waarin het jou lukt om jouw onzekerheid te overwinnen.

 • Er is geen ruimte om te blijven twijfelen en piekeren... Jij moet leren om knopen door te hakken en actie te ondernemen! En dat wil zeggen dat jij anderzijds ook heel goed prioriteiten kunt stellen wanneer dat belangrijk is voor jouw persoonlijke / zakelijke voortgang.

 • Ambitieuze mensen bemoeien zich meestal niet met dingen die ze niet willen / kunnen veranderen. Leer focussen op jouw Cirkel van Invloed!

 • Om Ambitieuzer te worden moet jij vaak samenwerken met anderen. Jouw communicatieve vaardigheden verbeteren is dan ook een MUST!

Mocht je hier problemen mee ervaren kun je het overwegen om mijn online community met cursussen over persoonlijke ontwikkeling te joinen! Daar help ik je graag verder vooruit om jouw doelen te bereiken en er in de toekomst beter voor te staan dan nu, wanneer je je afvraagt hoe je ambitieuzer kunt worden... 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? En hoe ambitieus ben jij nu eigenlijk? Laat gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen