Rijkste man ter wereld: wie is Elon Musk en wat kenmerkt zijn mindset en carrière?
26 maart 2021 
8 min. leestijd

Rijkste man ter wereld: wie is Elon Musk en wat kenmerkt zijn mindset en carrière?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over De Rijkste Man Ter Wereld [Elon Musk] terecht gekomen bent.  Als ondernemer is het niet onverstandig om mensen te volgen die weten hoe ze geld kunnen verdienen. Jarenlang was Bill Gates van Amazon de rijkste man ter wereld, maar daar kwam in Januari 2021 verandering in.

Op dat moment zag Elon Musk, de CEO van autofabrikant Tesla, door een flinke stijging van de aandelenkoers zijn kapitaal naar de nummer 1 plek stijgen. Het gevolg was dat zijn vermogen groeide tot 185 miljard dollar.

Zelf ben ik nooit zo geïnteresseerd geweest in Tesla, maar het is al jaren duidelijk dat Elon Musk als CEO heel goed weet hoe hij waarde bouwt en geld kan verdienen. Daarom vond ik dit nieuws een mooie gelegenheid om me te verdiepen in zijn achtergrond; wat hij bereikt heeft in zijn leven; hoe hij dat gedaan heeft en wat we van hem kunnen leren.

Als jij meer wilt weten over Elon Musk en hoe zijn achtergrond en denkwijzen hem de “rijkste man ter wereld” maakten, moet je zeker dit artikel lezen!


Op deze afbeelding staat het boek van Elon Musk, de rijkste man ter wereld!

De rijkste man ter wereld: de geschiedenis, het heden en de toekomstvisie van Elon Musk.

Ashlee Vance, een business analist, bracht onlangs de biografie van Elon Musk uit. Ik zal in gaan op wat jij kunt verwachten, zonder spoiler alerts te geven. Wil jij zelf de biografie van Elon Musk lezen? Bekijk dan alle informatie over het boek via BOL door te klikken op deze link!

Wie is Elon Musk en wat heeft hij aan de wereld toegevoegd?

Musk focuste zich in zijn geschiedenis voornamelijk op online ondernemen en grote internet bedrijven.

De geschiedenis van Elon Musk neemt ons mee naar 1971. Geboren in Afrika, maar later verhuisd naar onder andere Amerika en Canada. Dit kwam doordat zijn ouders gingen scheiden in 1980.

Een grappig detail uit zijn geschiedenis is dat hij op 10-jarige leeftijd al begon met programmeren (games) op een oude computer. Dit was het eerste teken van zijn ondernemerschap en die eerste ervaring met computers zou hem ver brengen.

Musk behaalde een Bachelor of Science in natuurkunde en een Bachelor of Arts Economy. Later volgde nog een poging om te promoveren aan een andere universiteit, maar daar hield hij het na enkele dagen voor gezien omdat hij meer kansen zag in zelfstandige ondernemingen.

Het internet begon toen op te komen en daar zag hij kansen in. Hoewel zijn focus op dat moment ook al bij duurzaamheidsprojecten lag, zag hij daar op dat moment nog geen grote doorbraak in. En aangezien er geld nodig was om zijn “idealistische” onderzoeken te blijven doen, moest er ook iets gebouwd worden wat direct potentie had.

Het internet bood hem die kans en hij besloot te gaan ondernemen in deze nieuwe industrie waar direct geld te verdienen was. Zijn start in online ondernemen was dus pure noodzaak en gaf hem de mogelijkheid zich te ontplooien door te focussen op bedrijven die geld verdienen via internet.

De eerste serieuze onderneming en “exit” die hij maakte was een online bedrijf dat werd verkocht voor 22 miljoen dollar. Het bedrijf heette Zip2 en ontwikkelde een digitale stadsgids voor grote kranten zoals de New York Times en de Chicago Tribune. Nadat de investeerders die hadden geholpen met het benodigde startkapitaal Musk geen kans wilden geven om directeur te worden, besloten hij en zijn broer (die dit bedrijf samen gestart waren) het bedrijf te verkopen en naar andere kansen te gaan kijken.

Na Zip2 was het tijd voor nieuwe ondernemingen: X.com & Paypal.

Na deze succesvolle exit, zette Elon Musk een nieuw bedrijf op dat zich focuste op internet betalingen. Hij investeerde in 1999 ongeveer 10 miljoen dollar in dit project en toen dit uiteindelijk fuseerde met Paypal, was Elon nog steeds een groot aandeelhouder met 11% van de totale aandelen in zijn portefeuille.

Dit kwam goed van pas toen Paypal in 2002 werd verkocht aan E-Bay voor anderhalf miljard dollar. Dit leverde Elon Musk een opbrengst op van zo’n 165 miljoen dollar. En hoewel hij hier niet meer bij betrokken was, groeide Paypal uit tot een van de grootste betalingssystemen ter wereld, dus opnieuw had hij een bedrijf opgezet dat op lange termijn ontzettend innovatief en succesvol bleek. Elon maakte niet alleen financieel de juiste keuzes, maar wist ook technisch gezien precies wat hij aan het doen was.

Hij was op dat moment nog steeds aan het focussen op maatschappelijk verantwoorde ondernemingen die de wereld duurzame oplossingen konden schenken.

In een Youtube interview deed hij deze uitspraak die daar bewijs van is:

“Toen ik klaar was met Paypal, vroeg ik mezelf af wat de problemen waren die de meeste barrières op zouden gaan leveren voor de mensheid. Ik was hierbij totaal niet uit op het geld, maar wilde problemen oplossen. Daarom ging ik mij steeds meer op verduurzaming van energiebronnen richten, met grote investeringen die de wereld konden veranderen”.

De manier waarop hij afscheid kon nemen van “Paypal” gaf hem opnieuw vrijheid in denken en doen.


Op deze afbeelding zie je een product van de SpaceX onderneming van Elon Musk.

Doemdenken of kansen spotten? Elon Musk kreeg steeds innovatievere ideeën voor lange termijn.

Vanaf dat moment begonnen zijn investeringen steeds meer een futuristische richting in te gaan. Eindelijk had hij dat benodigde budget waarmee hij zijn dromen kon najagen. Hij richtte de onderneming SpaceX op, waarin hij 100 miljoen dollar investeerde. Dit project was groots, futuristisch en ontzettend innovatief.

Ook trok hij meteen de aandacht naar zich toe door de uitspraken die hij deed. De visie die hij openlijk besprak was dat de aarde kapot gemaakt zou worden door de mensheid en ooit onleefbaar zal worden.

Zijn eigen woorden waren: ik wil niet met 100% zekerheid zeggen dat de aarde zal vergaan, maar ook al is er maar 1% kans dat deze planeet onleefbaar word, is mijn werk belangrijk genoeg om te blijven doen.

Het werd zijn nieuwe lange termijn doel om een zelfvoorzienende stad op een andere planeet te starten die rond 2040 zo’n 80.000 inwoners moet hebben. Daar werkt hij momenteel nog steeds naartoe, terwijl hij meerdere andere projecten runt.

Als entrepreneur kan het leven af en toe tegenzitten en ook SpaceX moest handelen met de nodige ups en downs. Hij ging door dit project bijna failliet toen alles tegen leek te zitten. Er ontplofte een raket en hij moest zijn laatste persoonlijke geld in het bedrijf steken om het te redden. Alsof de duivel er mee speelde ging het vanaf dat moment beter en kwamen de resultaten die hij nodig had.

Ze slaagden er in om raketten te ontwikkelen die goedkoper en efficiënter waren dan die van concurrenten uit Rusland, en kregen als een van de weinige ruimtevaartbedrijven een groot contract bij NASA.

Zo slaagde Elon er opnieuw in om een innovatieve, relatief onbekende industrie meer efficiënt en klaar voor de toekomst te maken, terwijl alle kansen in zijn nadeel leken. Daarmee heeft hij zich als entrepreneur goed op de kaart weten te zetten en veel geld verdiend.



Op deze afbeelding staat een Tesla auto die ontwikkeld werd door Elon Musk, de rijkste man ter wereld

Elon Musk en zijn uitdagingen bij Tesla Inc.

Uiteindelijk werkte Elon altijd vanuit het doel om de wereld te veranderen en verduurzamen. Toen hij met het bestaande bedrijf Tesla aan de slag ging, zag hij daarin een mooie kans voor verbetering.

Elektrische auto’s hadden het imago dat ze “lelijk, traag en niet effectief” waren. Zijn doel werd om mensen in te laten zien dat dit niet altijd zo hoeft te zijn en daarom begon hij zich op extra innovatie te richten. Aangezien duurzaamheid een belangrijk onderdeel van zijn strategie geworden was, investeerde hij ook in soortgelijke projecten op gebied van duurzame energie zoals fabrieken met oplossingen voor groene stroom en zonnepanelen.

Zo bloeiden er door de jaren heen meerdere projecten op.

Musk bleek geen persoon te zijn die kon leven met gemiddelde resultaten.

Uiteindelijk was het Tesla dat zijn vermogen tussen 2018 en 2020 liet exploderen naar meer dan 185 miljard dollar. In enkele jaren tijd steeg het aandeel met meer dan 700% doordat het bedrijf internationaal geaccepteerd werd en uit allerlei richtingen steun en hulp kreeg.

Wereldwijd worden steeds meer problemen zichtbaar en Musk heeft zich door zijn innovatieve werk in een perfecte positie gebracht om nog meer te bereiken. Er zijn overheden met soortgelijke doelstellingen die het belangrijk vinden om zijn plannen te financieren en ook de grootste ruimtevaart organisatie NASA is een trouwe partner.

Zijn ideeën zijn dan ook groot, maar het lijkt alsof hij constant zijn dromen waar kan maken. Wellicht zien we in 2040 inderdaad dat die stad met 80.000 inwoners op een andere planeet werkelijkheid is geworden!


In deze video van Elon Musk op Youtube geeft hij waardevolle adviezen aan startende ondernemers.

Wat kunnen we leren van Elon Musk over Mindset en business?

Wanneer je de bovenstaande video bekijkt, zie je dat Elon in het begin door andere mensen minder serieus genomen werd. Zijn grootse plannen moesten van ver komen, maar vonden door zijn volhardendheid en expertise steeds de juiste doelgroep.

Hoewel hij steeds bezig was met zijn einddoel, moest hij af en toe dingen doen om “makkelijk te scoren” en zeker te weten dat er geld binnen kwam. Ik doel hiermee op zijn internet ondernemingen en Paypal. Door een keuze te maken voor zekerheid, was hij in staat om in de toekomst extra grote doelen te bereiken.

Maar aan de andere kant moet jij als ondernemer ook keuzes durven maken en risico nemen. Toen Elon Musk bijna failliet ging en zijn geld zag verdampen besloot hij zijn laatste geld te investeren en “balls deep” te gaan. Als het daar geëindigd was had niemand verder aandacht voor hem gehad, maar hij geloofde ontzettend in zijn doelen en was bereid daar alles voor te geven.

In ruil daarvoor kreeg hij een geschenk uit de hemel! Mogen we hieruit concluderen dat het runnen van een business nooit zonder pieken en dalen gaat?

Een van zijn motiverende uitspraken voor ondernemers:

“Wanneer je een bedrijf start, werk dan altijd zo snel mogelijk toe naar een werkend prototype. Alles lijkt te werken op Powerpoint, maar als je echt kunt demonstreren dat het werkt, kun je alles bereiken in je leven. Ook al moet het in kleine stapjes, heel veel kleine stapjes werken toe naar een grote stap”.


Van jongs af aan bleef hij naar manieren zoeken om zo veel mogelijk waarde toe te voegen aan bestaande projecten, die zo groot waren, dat elk stukje succes grote waarde zou kunnen hebben. Hij deed dit met de reden dat zijn resultaten daardoor niet genegeerd konden worden door investeerders, overheid en de media.

Wanneer jij dit als ondernemer zelf ook probeert, zal een onderneming uiteindelijk altijd iets toevoegen. “Laat je door niemand tegenhouden, want fantasie en verbeelding hebben de toekomst, dus ga aan de slag en laat iedereen zien wat mogelijk is!”, aldus Musk!

Wil je meer content over inspirerende ondernemers? bekijk dan ook mijn artikel over de Nederlandse Quote 500 ondernemers Won Yip en Roland Kahn eens! En vergeet niet om mijn boekreview over het Mindset boek Think and Grow Rich te lezen. Dit is voor ondernemers een absolute bijbel om groots te leren denken en achter jouw doelen aan te gaan..

Meer over deze succesvolle ondernemer is te lezen in zijn boek; en op de websites van zijn projecten! Hij is ook te volgen via Twitter.

Ook de onderstaande documentaire over Elon Musk geeft een geweldig beeld over de mindset en visie van Elon Musk!


Wat heb jij geleerd van dit artikel?

Persoonlijk is Elon Musk een ontzettende pusher en iemand die alle grenzen breekt van werken en groeien. Hij is een pioneer met een Growth-Mindset die 20 uur per dag; 7 dagen per week blijft werken aan zijn doelen.

Ik probeer een soortgelijke mindset te kweken en ben hard bezig om dit via online marketing zelf ook voor elkaar te krijgen. Daarom stuur ik dagelijks een tip over online marketing naar mensen die zelf ook willen groeien. Zou jij in de schoenen van Elon Musk willen staan? Dan klik even op de onderstaande button; en dan start ik direct met mails sturen over hoe jij aan jezelf en je online business kunt gaan werken!


Over de schrijver
Toen ik (Kevin) in 2018 startte met online marketing, ging dat niet zo lekker! Het was een lange weg waarin ik door veel (kostbare) fouten wijzer werd over internet marketing, mijn eigen persoonlijkheid en de benodigde kenmerken van succesvol ondernemerschap. Een van de grootste leerpunten was dat ik moest investeren in een doelgerichte, succesvolle Mindset; en terwijl ik zelf mijn omzet groei, gebruik ik deze website om andere startende online ondernemers te helpen met tips over online marketing en software die helpen opschalen!
Reactie plaatsen