Canva Handleiding

Canva Handleiding | Hoe kun je met Canva je content optimaliseren?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn Canva Handleiding terecht gekomen bent. Werk jij al met de Canva content creator om jouw content strategie te ontwikkelen? Wanneer jij wilt groeien op het internet is het belangrijk om jouw inhoudelijk goede content te versterken met uitnodigend grafisch design. 

Content = King! En daarom help ik jou met deze Canva handleiding direct op weg om jouw content strategie te verbeteren / optimaliseren. Want als je een online business wilt runnen en grafisch design niet wilt uitbesteden via partners, zul je moeten werken aan je eigen skills op gebied van creatief design.

Tijdens het lezen van deze Canva Handleiding ga jij een aantal belangrijke zaken leren over Canva! Hierbij hou ik rekening met de onderstaande kernpunten...

 • Wat is Canva?

 • Hoe Werkt Canva?

 • Heb je een Abonnement nodig voor Canva?

Laten we starten met de Canva handleiding!    

In deze Canva Handleiding leer jij precies hoe je content kunt ontwikkelen met Canva. Zie het als een Review en beslis of het programma een aanvulling is voor jouw content strategie!Na het lezen van dit artikel benieuwd naar meer mogelijkheden om jouw bedrijf te verbeteren? Bekijk mijn Webshop eens!

Het goede nieuws is dat content ontwikkelen en promoten via (bijv.) social media marketing in veel gevallen gratis is! Zo ook Canva! 

Maar jij als content creator moet er wel een keer mee starten en het DOEN om er beter in te worden. Door vanaf het eerste moment te bouwen aan de juiste skills en gewoontes kun jij met weinig moeite veel winst behalen door jouw doelgroep mooiere visuele content aan te bieden. 

Je kunt dit toepassen op jouw persoonlijke en zakelijke mediakanalen en gebruiken voor je hele huisstijl. Denk aan social media kanalen zoals Instagram, Facebook, Youtube Thumbnails en geprinte media zoals e-books, rapporten, presentaties, werkbladen, grafieken en diagrammen. 

Na het lezen van dit artikel ben jij in staat om jouw bezoekers een goede eerste indruk te geven. Ook geef ik in dit artikel een overzicht van hoe ik zelf content maak en edit; en welke online marketing tools en online marketing strategie ik daar voor gebruik. De Canva content creator software is super interessant om met weinig ervaring jouw content strategie te ontwikkelen. Canva is een geweldig programma om laagdrempelig met grafisch design aan de slag te gaan. Dit is zeer effectief voor startende online ondernemers.Via deze Canva Handleiding leer ik je gratis hoe jij een Content strategie kunt Ontwikkelen! Je kunt je aanmelden voor het programma via deze link en dan krijgen wij beide een aantal gratis designs cadeau! 

Grafisch design met de Canva content creator: Wat is Canva?

En hoe kun je met deze software tool je content strategie ontwikkelen en verbeteren? 

Canva is een Tool die het zo makkelijk mogelijk probeert te maken voor mensen zonder ervaring. Dat maakt het een goede tool om te gebruiken bij Internet Marketing Voor Beginners.

Allereerst wil ik benoemen dat er verschillende tools zijn waarmee je jouw content strategie kunt ontwikkelen. Die zijn niet allemaal even makkelijk, gratis of uitgebreid. En dat wil zeggen dat het goed zoeken is naar welke content creatie tool jij eigenlijk op zoek bent. Zo heb je bijvoorbeeld duur betaalde programma's zoals Photoshop, Illustrator, maar ook een aantal goedkope / gratis programma's zoals:

 • Powerpoint;

 • Prezi;

 • Canva;

Persoonlijk heb ik met al deze programma's gewerkt (Photoshop / Illustrator HEEL LANG geleden), maar tegenwoordig ben ik echt blij met mijn gratis abonnement bij Canva. 

Het is leuk om te werken met de content creator van Canva omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor mooie content. Het werkt voornamelijk met templates, die jij naar eigen wens kunt aanpassen. Je kunt gaan voor een simpele content strategie waarin weinig gekke dingen gebeuren, maar je kunt ook content maken met allerlei bewegende elementen en in meerdere lagen. Dat maakt Canva een ontzettend veelzijdige, simpele tool die voor iedereen te leren is. Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet kun je met Canva content bouwen voor een groot aantal verschillende bronnen zoals social media (Facebook; Instagram; Linked-In; Pinterest; Youtube); of ter ondersteuning van een eigen online business / website. 

Het software programma Canva, dat voor het grootste gedeelte gratis is, is dan ook erg populair voor persoonlijk gebruik en bij (kleine) ondernemers / groeiende bedrijven. 


Voorbeelden van content items die jij via de Canva content creator in minuten kunt ontwikkelen:

 • Youtube Thumbnails / Instagram Posts / Facebook Posts / Instagram Stories

 • Flyers / Posters / Folders / Kortingsbonnen / E-boeken / Presentaties / Moodboards

 • Zakelijke documenten: CV maken (Curriculum CV) / Branded Nieuwsbrieven / Visitekaartjes / Logo's / Facturen / Mediakit

 • Persoonlijke content: Foto Collages / Stickers / Gifjes / Bedankkaartjes / Persoonlijke Felicitaties


Waar gebruik ik de Canva content creator zelf voor? (Instagram Posts & Youtube Thumbnails) 

Sinds ik via de Internet Marketing Unie aan de slag ging met online marketing, werd ik gedwongen om ook mijn content te verbeteren. Hoe dat werkte wist ik niet, maar ik moest echt aan de slag om een content strategie te ontwikkelen. In eerste instantie dacht ik met Photoshop of Illustrator te moeten werken, maar kwam vrij snel via het IMU Plus Online Marketing traject bij Canva uit. Zowel de leercurve als de kosten zijn een stuk lager, dus toegankelijker voor mij (als beginner). 

Zelf gebruik ik het voornamelijk voor social media content zoals Instagram Posts, Facebook posts en Youtube video Thumbnails. Deze mediakanalen werken allemaal in verschillende formaten, wat mij VOOR Canva veel tijd en frustratie kostte. Toen ik er achter kwam dat je via Canva alleen maar het juiste type hoeft te kiezen was dat echt top! 

Deze Canva Handleiding laat je precies zien hoe je Canva gebruikt om jouw content te verbeteren op social media! In dit artikel laat ik je precies zien hoe ik werk met Canva!

Mijn visie ten opzichte van content ontwikkelen via Canva!

Qua content ben ik nog geen held. Zowel in mijn lange termijn planning als mijn ontwikkeling heb ik nog veel verbetering nodig. Betere kwaliteit is altijd beter, want jouw foto's en video's concurreren altijd met andere content creators. Als deze een ontzettend mooie afbeelding of thumbnail hebben, en de jouwe niet, dan zullen ze waarschijnlijk op de video van jouw concurrent klikken.

Ik ben er daarom van overtuigd dat je veel tijd en moeite moet steken in dit grafisch design programma, dat gelukkig gratis is! Ga hier mee spelen en zorg voor een creatieve workflow. Het kan helpen om jouw video's vooruit te plannen en een "standaard template" te maken, dan kost het je minder tijd! Doe er je voordeel mee en zorg er voor dat jij uit kunt gaan blinken op social media. Dit zal jouw CTR (Click Through Rate) verbeteren en jouw groei versnellen!

Probeer zo effectief mogelijk te werken, door bijvoorbeeld videocontent te maken en daar andere content uit te knippen. Zo maak ik veel video's en daar kan ik via mijn videobewerkingsprogramma de mooiste afbeeldingen uit selecteren. 

Ik leg in deze video precies uit hoe ik mijn content maak via GoPro's; Canva en Magix Video Deluxe

Overige Gear die ik verder gebruik om mijn content te maken

 • Filmen (voornamelijk outdoor): GoPro 7 Hero Black + GoPro 8 Hero Black + handige accessoires. Ik gebruik voornamelijk kleine actiecamera's en hiermee kan ik filmen vanuit verschillende invalshoeken. Het nadeel hiervan is dat deze binnen geen goede kwaliteit geven, daarom doe ik veel buiten! Wil je binnen filmen? Kijk dan eens naar een camera zoals een Canon Powershot!

 • Magix Deluxe 2021 Video Editing Software (films monteren en exporteren voor social media). Dit programma is makkelijk te leren voor beginners en draait lekker licht op je laptop. Het maakt ook automatisch cookies, waar ik bij andere programma's vaak de fout in ging omdat ik de foute kwaliteitsstandaarden koos. Lees hier mijn review over Magix Video Deluxe!

 • Laptop: HP Pavilion met een Core i7 processor en Nvidia videokaart. Zorg voor 16 tot 32 GB geheugen. Deze is goed geschikt om via Magix video's te editen.

 • Meer leren over (online) marketing en/of het verbeteren van jouw social media content? Wellicht kun je iets hebben aan het boek "De Online Marketing Tornado" van IMU (Nederlands) of het Amerikaanse boek van Gary Vaynerchuk (Jab, Jab, Jab, Right Hook!)

 • Wil jij meer leren rondom het ontwikkelen van een content strategie (bijv. om een online business te bouwen)? Dan wil ik je het onderstaande boek aanraden waarin je precies leert hoe je een sterke online strategie kunt bouwen. Ik heb hier zelf erg goede ervaringen mee!


Op de onderstaande afbeelding zie je Canva Content Ideeën. Je kunt via de link in dit artikel direct aan de slag om jouw creativiteit rijkelijk te laten vloeien.Canva Content strategie ontwikkelen kan ontzettend bijdragen aan een betere, extra betrouwbare online business! In dit stappenplan leer je nog enkele andere tips over het verbeteren van jouw online presence!Extra tip: Via Canva kun jij jouw Content strategie sterk ontwikkelen en dit kan ontzettend bijdragen aan een betere, extra betrouwbare online business / imago als ondernemer! Wat dat NOG MEER kan verbeteren is een online marketing stappenplan, waarin je meer andere tips leert over content creatie en het verbeteren van jouw online presence!


Enkele (gratis) tips om te starten met Canva: Hoe Werkt Canva?

 En hoe ga je er het beste mee aan de slag? Wil jij weten hoe je het beste met Canva aan de slag kunt als ondernemer zonder kennis van grafisch design? Bekijk dan de onderstaande tips waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen tot een Canva Professional! Je zult zien dat wanneer jij een content plan maakt in combinatie met Canva, jij in enkele uurtjes per maand jouw content strategie kunt optimaliseren met een laag budget.


Wanneer implementeer je de content creator van Canva in je content strategie? 

Persoonlijk geloof ik dat je als ondernemer de juiste basis moet leggen in je content. Je content is namelijk je visitekaartje naar de buitenwereld. Content hoeft niet altijd perfect te zijn, maar je moet wel je best doen om er het beste van te maken en het voor jouw volgers extra mooi te maken. 

Er zijn dan ook twee dingen die ik mensen aanraad wanneer ze aan de slag gaan met een eigen online business: 

 1.  Focus een poosje op een mooie huisstijl en Grafisch Design, zoals je kunt doen via programma's als Canva.

 2. Focus een poosje op zoekmachine optimalisatie, zodat jij weet hoe je content moet schrijven voor de zoekmachine van Google. 

Als je dit onder de knie hebt, heb jij een stabiele basis om te starten met ondernemen op internet. 

Een content strategie kun je ontwikkelen met Canva. Dit is een gratis tool waarmee je allerlei mooie content kunt maken!Voorbeelden van content ontwikkelen via Canva Templates. In dit geval zijn het presentaties, maar je kunt allerlei verschillende content vormen ontwikkelen! Benieuwd welk design bij jou past? Check direct wat het beste bij jou past! 

Wil jij leren hoe Canva werkt? Volg de Tutorial video's van de Canva Design School

Wil jij leren hoe de content creator van Canva werkt? De Design School van Canva geeft allerlei verschillende cursussen die richten op beginners tot professionals. Je kunt hier gratis starten zonder ervaring en leert volledig wat je allemaal met het programma kunt bereiken. Dit is super simpel opgezet en doe je door video's te kijken en oefeningen te doen! 

Wanneer jij alle (gratis) cursussen volgt, ben jij als online ondernemer absoluut in staat om creatieve social media content te produceren.

Je zult hier na verloop van tijd steeds makkelijker en sneller in worden! In de onderstaande afbeelding zie je de gratis cursussen met tutorials van Canva. 


Via de Design School op Canva leer jij (gratis) werken met deze grafisch design tool. Dit is super interessant voor startende online marketeers die hun online marketing materialen willen verbeteren zonder ervaring.


Korte stappen naar goede (gratis) resultaten met de Canva content creator.

 1.  Kies het juiste formaat van de media die jij wilt produceren. Zoek ook een mooi format en lettertype uit dat bij jou past, zodat je content op lange termijn matcht.

 2. Bepaal voordat jij begint precies welk doel jouw specifieke content-item heeft en wat de bijbehorende Call to Action is.

 3. Zoek binnen de juiste categorie naar mooie voorbeelden, zodat je een moodboard / ideeënbord kunt maken.

 4.  Gebruik eigen foto's in jouw content die emotie tonen. Mensen willen geen saaie thumbnails / afbeeldingen.

 5.  Doe je best om zo creatief mogelijk te zijn. Je mag op sociale media best opvallen tussen de rest van de massa.

 6. Creëer zo veel mogelijk content in 1x. Plan bijvoorbeeld 1 dag per maand om op pad te gaan naar bijzondere locaties waar jij foto's maakt en bewerk al die foto's dezelfde dag tot unieke designs. Zo hoef jij de rest van de maand alleen een design te kiezen en niet steeds te blijven produceren. Nog beter is het om meteen jouw volledige content strategie te plannen voor de hele maand via de Facebook Creator Studio, zodat jouw social media kanalen automatisch blijven publiceren. Je zult zien dat er meer verhaal in je publicaties zit en dat het minder tijd kost om bij te houden. 


Gebruik de zoekfunctie van Canva om op zoekwoorden / keywoorden te zoeken die matchen met jouw content.

Wanneer jij de zoekfunctie van Canva gebruikt kun jij zoeken naar vergelijkbare designs / afbeeldingen die matchen met jouw content. Zo kun jij inspiratie op doen en/of bepaalde onderdelen overnemen in jouw eigen design. Je zult zien dat de (gratis) mogelijkheden ontzettend breed zijn. Is dit niet genoeg voor je, maar wil je niet upgraden? Dan kun je ook affiliate worden voor het programma en krijg je bij ieder nieuw lid toegang tot meer gratis content!


Bekijk ook de onderstaande Tutorial van Canva om jouw content strategie te verbeteren.

Ik zie mezelf momenteel niet echt als een expert in Canva, dus heb een sterke Tutorial uitgekozen van een andere online ondernemer (The Social Media Company). De credits van deze video gaan dan ook volledig naar "the social media company". 

Verschillen tussen de gratis, Pro en Enterprise versie van de Canva Content Creator.

Iedereen kan (gratis) gebruik maken van Canva en daarbij heb je de beschikking over een groot aantal design types en designs. Je bent echter wel gelimiteerd in het aantal designs dat je dagelijks kunt editen. 

Wanneer je upgrade naar de professionele en/of Enterprise versie krijg je meer mogelijkheden om extra professionele templates te downloaden en met het grafisch design programma te werken. Een voorbeeld hiervan is dat je teams en groepen kunt bouwen waarin meerdere personen tegelijk kunnen werken aan designs.  

Je kunt Canva ook downloaden voor op je Mac, Windows, Android, IOS. 

Hoe duur is de Pro / Enterprise versie van de Canva content creator?

Persoonlijk heb ik tot dusver nog nooit betaald voor Canva. Dit is wel mogelijk, waardoor je kunt genieten van de bovenstaande voordelen. 

Canva Pro / Enterprise kost op het moment van schrijven (april 2021) 109.99 euro per jaar, per persoon. Je ziet dat de prijzen voordeliger worden wanneer je meer mensen in je team hebt. Als ik bijvoorbeeld op 10 personen klik, kost een Pro abonnement 594.91 euro per jaar. Dus zoals bij de meeste SaaS oplossingen, daalt de gemiddelde prijs wanneer jij een grotere organisatie bent. 

De Kosten van de Canva Content Creator zijn redelijk laag en je krijgt er verschillende gebruikers bij. Het is 100 euro per jaar voor 5 gebruikers, dus 20 euro per jaar...Dit zijn de kosten en voordelen die je krijgt wanneer je een Canva abonnement neemt! Je kunt voor dat geld grotere miskopen doen, maar persoonlijk ben ik (nog) geen lid... Check via deze link even of de prijzen nog hetzelfde zijn gebleven! 

Start vandaag met het verbeteren van jouw content strategie via Canva!

Nogmaals, persoonlijk gebruik ik alleen de gratis versie van Canva, maar ik kan me voorstellen dat er ondernemers en bedrijven zijn die een betaald account nemen wanneer ze meer content nodig hebben en voor lange termijn willen werken met de Canva content creator. Voor mij persoonlijk valt er ook nog genoeg winst te behalen op het gebied van social media content optimalisatie, dus wellicht ga ik me nog eens een periode volledig op grafisch design richten. 

Hopelijk heb ik je met dit artikel alvast een stukje op weg geholpen naar het ontwikkelen van een betere content strategie! En anders kun je altijd nog wat extra research doen om het beter te maken! P.S. Start via de bovenstaande link met (gratis) grafisch design via Canva en ontvang direct extra gratis designs!

Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Online Marketing Tools Categorie. Wil jij meer leren over belangrijke online marketing Begrippen en de meest geavanceerde online marketing strategie? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen