Beginnen met Affiliate Marketing of Dropshipping?

Moet ik beginnen met affiliate Marketing of Dropshipping? [Verschillen + precieze Uitleg]

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over Beginnen met Dropshippen OF Affiliate Marketing terecht gekomen bent. 


Beginnen met Affiliate Marketing of Dropshipping? Wat is Beter?

Veel personen die beginnen met affiliate marketing, zijn ook nieuwsgierig naar Dropshipping. Andersom ook; ben jij succesvol met Dropshipping? Dan is Affiliate Marketing ook makkelijk binnen jouw bedrijf te implementeren. Het is namelijk zo dat deze online verdienmodellen op hetzelfde "online framework" gebouwd worden. 

Affiliate Marketing en Dropshipping werken beide op het internet; via een website of een webshop; en zijn beide gebaseerd op producten van iemand anders; waarbij jij eigenlijk als tussenpersoon functioneert. Om helderheid te scheppen tussen affiliate marketing en dropshipping schrijf ik dit artikel waarin ik uitleg wat jij kunt verwachten als je wilt beginnen met affiliate marketing of dropshipping

Wil jij beginnen met affiliate marketing of dropshipping? In dit artikel beschrijf ik precies waar je rekening mee moet houden wanneer je met een van deze online verdienmodellen aan de slag gaat!Er valt veel geld te verdienen met E-Commerce. Beginnen met Affiliate Marketing of Dropshipping kan dan ook een mooie manier zijn om het internet te ontdekken.

Wat is Affiliate Marketing? 

Affiliate Marketing is een e-commerce / online marketing verdienmodel waarbij de eigenaar van een bepaald product zich inschrijft bij een affiliate netwerk. Daar kan hij de basis leggen voor een interessant affiliate programma waarmee hij andere ondernemers de kans geeft om zijn producten in een eigen dat voor zichzelf EN affiliate partners interessant is. 

De producteigenaar geeft externe verkooppartners die zich op dezelfde doelgroep richten de kans om hun producten te verkopen aan hun doelgroep. De ondernemers die hiermee aan de slag gaan en zich aanmelden als affiliate kunnen dan een commissie verdienen door het product aan anderen aan te bevelen. Tegelijkertijd maakt dit het voor affiliate partners (affiliates) mogelijk om geld te verdienen door producten te verkopen zonder deze zelf te maken.

Affiliates kunnen commissies verdienen op eenmalige aankopen of wederkerende commissies door abonnementen of lidmaatschapsprogramma's te verkopen die worden aangeboden door de producteigenaar. 

De kosten voor de klant die het product of de dienst koopt via een gelieerde onderneming zijn hetzelfde als rechtstreeks kopen bij de producteigenaar. Hoewel producteigenaren minder geld verdienen per verkoop omdat ze een percentage van de verkoop aan de aangesloten partner moeten betalen, bereiken ze ook veel meer potentiële klanten die ze waarschijnlijk niet alleen zouden bereiken.


Wat is Dropshipping?

Dropshipping is net als affiliate marketing een online verdienmodel waarmee je producten afzonderlijk bij een groothandel kunt kopen en deze rechtstreeks naar uw klant kunt verzenden. In plaats van veel producten tegelijk te kopen, werk je samen met een dropshipping leverancier en verkoop je hun producten via je eigen kanalen. Vaak sturen dropship leveranciers zelf hun producten op naar de klant, maar veel dropshippers kiezen er ook voor om zelf een (kleine) voorraad aanwezig te hebben.

Met een goede partner hoeft de leverancier geen fortuin uit te geven aan marketing om een merk te ontwikkelen voordat hij zijn producten verkoopt. Dropshippers zijn namelijk experts op het gebied van marketing, verkoop en klantenservice. Dus door een deal te sluiten met een dropshipper krijgt de leverancier toegang tot een retailer die zijn merk succesvol kan introduceren bij klanten.

Voor een klant voelt dropshipping aan als elke andere online winkeltransactie. De dropshipper ziet of behandelt het product nooit, maar verdient een percentage van de verkoop dat gewoonlijk toeneemt naarmate het verkoopvolume toeneemt. De leverancier ziet of handelt nooit met de klant. De klant heeft geen idee dat er twee verschillende bedrijven betrokken zijn bij hun winkelervaring.

In de praktijk zie je vaak dat goedkope spullen worden ingekocht in landen als China / Taiwan; en vervolgens worden doorverkocht naar rijke landen zoals Nederland; Denemarken of Zweden. Dit kan bij winnende producten hoge winsten opleveren.

Beginnen met Affiliate Marketing of Dropshipping kun je doen door aan de slag te gaan met een affiliate marketing of dropshipping cursus. Dit is vaak de beste keuze!

Wat zijn de precieze verschillen tussen Affiliate Marketing en Dropshipping?

Er zijn een aantal verschillen tussen affiliate marketing en Dropshipping. 

 • Affiliate Marketing vindt plaats via affiliate netwerken OF onderlinge deals en affiliate producten zijn vaak Digitale (kennis)producten zoals online cursussen; apps; te downloaden software en sites waar jij reizen of uitjes boekt. Met andere woorden: het zijn producten die geen verzendtijd en verzendkosten hebben. Deze producten worden volledig via het internet gekocht en gebruikt en zijn dan ook in enkele seconden wereldwijd te verhandelen.

  De producten van ondernemers / bedrijven die hun producten via affiliate marketing aanbieden worden in de praktijk (door)verkocht door zelfstandige ondernemers + grotere bedrijven die aan affiliate marketing doen. Hier zitten in principe geen begrenzingen aan.

 • Kopers van Affiliate producten kopen het product normaalgesproken in de webshop van de aanbiedende partij (dus de originele leverancier). Tenzij een affiliate een product verkoopt via een eigen uniek productaanbod is het niet mogelijk om winst bovenop de verkoopprijs te zetten. Het bedrag aan commissie komt voor de rekening van de originele aanbieder en de klant merkt hier niks van.

 • Dropshipping vindt plaats via dropship netwerken OF onderlinge deals en dropshipping producten zijn meestal fysieke producten die per post moeten worden opgestuurd. In de praktijk zie je dat dropshipping producten voornamelijk via Groothandels of grote Webshops worden verkocht. Hierbij is de eigenaar van de webshop vrij om zelf de prijs te bepalen die hij klanten rekent. Dat wil zeggen dat jij als Dropshipper zelf verantwoordelijk bent voor het maken van een sterke betaalpagina, bijvoorbeeld via een online betaalprovider zoals Plug & Pay.

  Er zijn enkele problemen met Dropshipping die ervoor gezorgd hebben dat dit online verdienmodel behoorlijk fraude gevoelig is en foute ondernemers aantrekt. Waar je bij affiliate marketing namelijk ziet dat de producteigenaar ook eindverantwoordelijk blijft voor de producten (of diensten); zie je bij dropshipping dat er simpelweg een transactie plaatsvindt tussen de leverancier en de webwinkel eigenaar.

  Het komt dan ook in de praktijk nog wel eens voor dat webshops na enkele weken of maanden verdwijnen; producten niet geleverd worden; of simpelweg voor 10x de inkoopprijs over de toonbank gaan. Ondernemers hebben eigenlijk te veel vrijheid en de markt is verpest geraakt door veel ondernemers die makkelijk rijk willen worden...

 • Soms Combineren Retail Bedrijven of Dropshippers affiliate marketing in hun shop. Affiliate Marketing is namelijk een goede manier om media partners te belonen voor verkeer dat zij naar een dropshipping webshop sturen.

Wat zijn de precieze overeenkomsten tussen Affiliate Marketing en Dropshipping?

Eigenlijk is het grootste gedeelte van de technische achtergrond van affiliate marketing en dropshipping hetzelfde. 

Beide producten kunnen via websites; een eigen webshop; e-mail marketing campagnes en social media marketing campagnes verkocht worden. 

Ook op de onderstaande vlakken is het online marketing proces van affiliate marketing en Dropshipping ongeveer hetzelfde: 

 • SEO Zoekmachine optimalisatie;

 • SEA Zoekmachine adverteren;

 • E-mail Marketing Strategie gecombineerd met creatieve Copywriting;

 • Bij beide online verdienmodellen speelt conversie optimalisatie, bijvoorbeeld op basis van sterke activerende reclame teksten een belangrijke rol;

 • Beide werken zowel met een website; als met unieke Specifieke Sales Funnels;

Persoonlijk is het enige verschil dat ik me momenteel kan bedenken dat Dropshipping om fysieke producten gaat, waar affiliate marketing vaak op digitale producten toegepast wordt.

Beginnen met affiliate marketing of dropshipping kun je doen door te investeren in een goede cursus over e-commerce.Beginnen met affiliate marketing of dropshipping kun je doen door je te verdiepen in hoe het internet werkt. Mijn advies is om dit via cursussen of coaching te doen.

Hoe kun je starten met affiliate marketing of dropshipping?

Er zijn verschillende mogelijkheden in Nederland waar jij kunt starten met affiliate marketing of dropshipping. Zo ben ik zelf bezig met het opbouwen van een affiliate marketing mailinglijst en cursus; waarvoor je in kunt schrijven via de affiliate marketing cursuspagina. Je zult hier ook enkele Facebook groepen vinden.

Ook zijn er cursussen van andere ondernemers, zoals bijvoorbeeld de affiliate marketing revolutie van Jacko Meijaard, die ik in een ver verleden heb gevolgd! Je mag je vrij voelen om hier ook wat research naar te doen! 

Wanneer jij meer over de technische kant van online marketing wilt weten, waardoor jij zowel met affiliate marketing als dropshipping kunt werken, ben jij bij de IMU Internet Marketing Unie aan het beste adres. Je leert hier het online marketing proces gericht op het produceren van eigen (digitale) kennisproducten, maar kunt hier ook affiliate marketing en dropshipping op toepassen. Dit geeft wat mij betreft echt een stabiele basis om op lange termijn te leren je EIGEN BUSINESS te bouwen.

Qua Dropshipping is Joshua Kaats van de Dropship Academy de absolute koning! Zijn cursus is door duizenden mensen gevolgd en hij runt ook "high stakes" coachingstrajecten waarin dropshippers alle fijne kneepjes van het vak geleerd krijgen. 


De verschillen tussen affiliate marketing en dropshipping leg ik uit in dit artikel. Wil jij meer leren over de verschillen tussen affiliate marketing en dropshipping? Lees dit boek!Lees in dit boek hoe het kernproces van een online business bouwen werkt. Deze strategie is zowel voor Dropshippen als voor Affiliate Marketing relevant (behalve het inkoopproces / verkoopproces)

Kan iedereen zomaar starten met affiliate marketing of dropshipping?

Zeker! Iedereen kan starten met affiliate marketing of dropshipping. Of het slim is; is een ander verhaal! Het bouwen van een online marketing bedrijf op basis van affiliate marketing; dropshipping of eigen producten is een tijdrovend proces. Je moet jezelf in verschillende aspecten verdiepen en blijven studeren om beter te worden. Dit is ZEKER geen makkelijk proces; zeker niet als je het alleen moet doen! Voordat je hier alles over weet EN het toe kunt passen ben je (zonder dure coaching) toch wel een jaartje verder als alles goed gaat. Het geeft alleen op dit moment nog geen garanties dat jij ook daadwerkelijk succesvol bent, omdat je ook nog net de juiste niche productcategorie gekozen moet hebben. 

Het is om deze reden ALTIJD aan te bevelen om een goede cursus te volgen en/of een coach te zoeken die je helpt met de veelgemaakte fouten. 

Verder zit er maar 1 iemand tussen jou en je eigen succes; en moet je harder studeren dan de rest om jouw producten op een unieke, sterke manier aan de man te brengen! 

Het helpt hierbij ook als je het ziet als een lange termijn groeiplan waar jij de komende tien jaar je hele leven aan gaat wijden.

Succes met jouw online marketing avonturen! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing voor Affiliates

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen