Affiliate Salesforce

Hoe bouw je als online ondernemer een onverwoestbaar eigen (affiliate) sales force?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over een Salesforce Bouwen terecht gekomen bent.


Hoe bouw je als online ondernemer een eigen affiliate sales force? 

Deze vraag beantwoord ik voor jou als (startende) affiliate marketing adverteerder die affiliate marketing in wil zetten als marketingtool voor de producten van jouw online business. Zoals je weet is affiliate marketing een manier om te adverteren op "no cure, no pay" basis en daardoor is het voor jou als ondernemer super interessant. Je kunt hiermee namelijk een team creëren dat jouw producten volledig op eigen risico promoot!

Echter, wat hier tegenover staat is dat veel "affiliate marketeers / affiliate publishers" op laag niveau meedraaien en niet echt sterk zijn qua online marketing strategie. Het zijn veelal mensen die "iets nieuws proberen" en hopen op een "Get Rich Quick Scheme". De moraal van dit verhaal is dat velen zullen afvallen voordat ze ooit iets gaan verdienen; laat staan dat ze er ooit fulltime van kunnen gaan leven.

Ik kom hier later in dit artikel nog op terug, maar voor nu wil ik dat je begrijpt dat jij je moet gaan focussen op afilliates die zich in jouw producten en jou als ondernemer herkennen, zodat ze op een positieve manier met jouw online onderneming om gaan. Dit kun jij doen door zelf te investeren in de juiste mensen, zodat jij alleen met betrouwbare affiliates werkt die het beste met jou en je producten voor hebben.

In dit artikel ga ik uitleggen hoe jij als online ondernemer van A tot Z kunt inrichten en aan een affiliate salesforce kunt gaan werken waarbij je richt op jouw eigen leger van "droom-affiliates". 


Deze afbeelding toont een promotie voor affiliate marketing.


Wat versta ik onder een eigen affiliate sales force? 

Onder een eigen affiliate salesforce versta ik een vast team van affiliate marketeers / affiliate publishers die jouw digitale producten promoten alsof het hun eigen product had kunnen zijn. Je wilt dat jouw affiliates op een nette manier met jouw producten om gaan en dat ze geen (online marketing) methodes toepassen die jou als online ondernemer in een slecht daglicht kunnen plaatsen. Dit affiliate salesforce of sales team moet jij zelf bouwen en trainen op je eigen voorwaarden en kernwaarden, zodat iedereen begrijpt waar jij als ondernemer voor staat.

Zoals ik in de inleiding schreef zijn er veel affiliates die er nooit van kunnen leven, omdat ze geen lange termijn visie hebben, niet door kunnen bijten of simpelweg te weinig studeren om online marketing te begrijpen. En sommige daarvan hebben dure online cursussen gevolgd of zien het als hun laatste hoop, dus gaan vreemde dingen doen om "succesvol" te worden.

Daar komt bij dat je er soms "pareltjes" tussen hebt zitten die letterlijk alles willen doen om jouw producten te verkopen. Om een positie te scoren op zoektermen waar weinig andere affiliates over schrijven gaan ze jou als ondernemer bijvoorbeeld zwart maken via "negatieve zoektermen", waar andere affiliates de grens trekken. Ze beantwoorden in hun artikelen dan bijvoorbeeld de vraag of jij "betrouwbaar" bent of stellen de vraag of jij een "oplichter" bent. Soms gaan ze zelfs adverteren op dit soort zoektermen.

Ben daarom selectief tijdens jouw "werving en selectie" van affiliates.

Dit soort personen wil je liever niet in je business toelaten, want ze bezoedelen je naam puur en alleen omdat ze niet weten hoe ze op de juiste manier kunnen uitblinken met jouw producten. Om die reden ben ik voorstander van een "gesloten affiliate constructie", waarbij jij zelf besluit wie jij als affiliate partner toe wilt laten.

Sterker nog: ik ben van mening dat jij het succes van jouw affiliate marketing campagne als adverteerder zelf in handen moet houden en dat jij ZELF je best moet doen om je affiliates te screenen en op te leiden. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door interne opleidingsmaterialen aan te bieden en je affiliate marketing funnel / campagne voor lange termijn succes te bouwen, waarbij je affiliates motiveert om zich voor langere termijn aan jouw affiliate programma's te verbinden.

Je voorkomt hiermee dat "snelle jongens" met je producten aan de slag gaan en verplicht jouw affiliates om op jouw voorwaarden te werken. Je bouwt met een affiliate salesforce toe naar een ideale situatie en een sterk sales team met veel kennis over jouw producten of diensten.

Voordelen wanneer jij een eigen affiliate sales force / sales team bouwt en traint.

Het bouwen van een sales force kost tijd en investeringen. Je hoeft hier maar 1x in te investeren en kunt het jouw strategie maken om super affiliates op te leiden. Super affiliates zijn online ondernemers die bereid zijn om hard te werken om jouw producten te promoten. Dit zijn dan vaak ook affiliate publishers die veel ervaring hebben met affiliate marketing en goed na hebben gedacht of ze met jouw product(en) aan de slag willen gaan.

Als jij een sterke relatie bouwt met deze mensen en ze eerlijk beloond, zal dit er voor zorgen dat jouw affiliates meer kennis over je producten krijgen, meer vertrouwen in jou als ondernemer krijgen en dat je online business harder gaat groeien, terwijl je ook nog eens investeert in een jarenlange relatie die voor beide partijen (veel) geld op kan leveren.

Zomaar een greep uit de voordelen.

 • Je kunt mensen screenen op ervaring en betrokkenheid wanneer ze zich aanmelden.
 • Je laat minder "Cowboys" toe die alles maar promoten wat ze tegenkomen.
 • Dit leidt tot hogere betrokkenheid van de affiliates en zorgt voor lange termijn visie.
 • Het biedt mogelijkheden voor betere content, dus ook een mooier plaatje voor jou als ondernemer.
 • Beide partijen hoeven geen aandacht aan elkaar te besteden / tijd te verdoen aan "niet serieuze" partners.

Deze voordelen dragen over het algemeen allemaal bij aan betere resultaten (op gebied van marketing + financiële resultaten) voor jou als online ondernemer / affiliate adverteerder EN ook voor de doelstellingen van de affiliates.

Je zult begrijpen dat je minder affiliates krijgt, zodat er minder concurrentie (en ruis) in de markt is. Daardoor is het voor de affiliates die zich hier voor lange termijn in willen specialiseren veel makkelijker om harder te groeien. En het geeft jou als ondernemer de mogelijkheid om echt samen te werken met je affiliate publishers en daardoor ook voor hogere gezamenlijke doelen te gaan.


Hoe bouw je als online ondernemer een onverwoestbaar sales team?

In eerste instantie zorg je voor een gestructureerde planning en automatisering via software tools in dit proces. Dit moet voor jou als online ondernemer geen vreemd onderwerp zijn en waarschijnlijk gebruik je de benodigde software zoals e-mail marketing software en Webinar software al in jouw bedrijf!

Je gaat in de voorbereidingsfase doelen stellen, uitzoeken wat je deze affiliates te bieden hebt en zorgen dat je sterke informatieve materialen bouwt om ook echt te zorgen dat iedereen de benodigde materialen heeft om op lange termijn te kunnen groeien. Hier kun je het beste 1x veel tijd in investeren en dit blijven optimaliseren zodat je in de toekomst vooruit kunt.

Je wilt dat het eerste proces na verloop van tijd via funnels plaatsvindt en dat jij zelf (of jouw affiliate manager) alleen via een wekelijks Webinar updates hoeft te doen en vragen kunt beantwoorden. Ik heb een aantal kernpunten voor je samengesteld die jij kunt gebruiken om te bouwen aan jouw perfecte affiliate marketing plan!

De kernpunten die ik gebruik om tot een succesvolle affiliate salesforce te komen! 

 1. Ga ZELF op zoek naar jouw Droom Affiliates en selecteer streng op met wie jij werkt.

 2. Bouw en promoot een voorbeeld campagne die alleen interessant is voor jouw Droom Affiliates.

 3. Zorg voor aantrekkelijke voorwaarden die respect tonen naar affiliates die werken voor jouw campagne.

 4. Zorg dat deze Droom Affiliates jouw producten door en door kennen.

 5. Geef jouw Droom Affiliates de handvaten om goede content te bouwen.

 6. Zorg dat jouw Droom Affiliates voldoende aandacht krijgen.

 7. Zorg dat jouw Droom Affiliates gemotiveerd worden om (beter) te presteren.


Voorwaarden waaraan jou online business moet voldoen VOORDAT jij aan de slag gaat met je affiliate salesforce!  

Er zijn een aantal zaken belangrijk wanneer jij met affiliate marketing aan de slag gaat om jouw (digitale) producten te promoten. Enerzijds wil jij een sterk uitgedachte, winstgevende sales funnel hebben gebouwd die SCHAALBAAR, dus probleemloos, goed converterend werkt. Het moet in dit stadium niet uitmaken of er 10 of 10.000 mensen per dag door jouw sales funnel gaan, want affiliate marketing kan jouw bereik echt laten exploderen.

Affiliate Marketing is pas interessant vanaf het moment dat jij alle capaciteit aan kunt! Is dit niet mogelijk? Dan kom jij als online ondernemer snel in de problemen. Het is om deze reden ook ontzettend belangrijk dat jij goede partners kiest om mee samen te werken. Partners die geen (technische) problemen hebben en een sterke financiële status. Gaat jouw affiliate programma een paar dagen offline? Dan zit jij met een gigantisch probleem met je online business EN je affiliates. Zorg dat je dit begrijpt en dat je hier niet op budgetteert, want een goede affiliate marketing strategie en een goed affiliate netwerk betalen zich altijd terug!

Dit artikel is echter GEEN artikel over HOE JIJ EEN AFFILIATE MARKETING FUNNEL BOUWT of WELK SYSTEEM JE MOET KIEZEN. We gaan in dit artikel alleen in op de salesforce!

Wanneer jij de onderstaande stappen volgt ben jij in staat om jouw affiliate salesforce te bouwen en trainen voor een betere connectie met meer succes!


Stap 1: Ga ZELF op zoek naar jouw Droom Affiliates en selecteer streng op met wie jij werkt.

Denk na over wie jouw favoriete affiliate is, waar je deze kunt vinden en hoe je deze gaat benaderen!

Denk na wie jouw droomaffiliate is waar jij dit groeiproces mee aan durft te gaan! Hoeveel ervaring wil je dat deze heeft? Wat voor kanalen mag je affiliate gebruiken om te promoten? Hoeveel bereik wil je dat de partner met zijn kanalen minimaal heeft? Dit zijn zaken die jij als ondernemer vooraf in kaart wil brengen voor jezelf. Je kunt dit soort zaken namelijk gebruiken in jouw promotiematerialen zodat je precies aan kunt trekken wie je zoekt, en de rest afvalt.

Je kunt er altijd bij zetten dat je open staat om mensen te leren kennen die niet volledig aan de eisen voldoen, maar wel echt willen reageren op je samenwerking. Dit scheelt je veel tijd! In de vorige paragraaf heb ik een aantal bronnen gegeven over waar jij affiliates kunt vinden.

Waar kun je affiliate marketeers vinden?

Affiliate Marketeers zijn net mensen, zeg ik wel eens! Je kunt affiliate marketeers vinden in allerlei online en offline locaties!

 • Social Media Kanalen (groepen / pagina's)
 • Affiliate Netwerken (duh!)
 • Youtube kanalen / Instagram Influencers
 • Google Zoekmachine Resultaten (SEO + SEA)
 • Affiliates van jouw concurrenten / bedrijven met soortgelijke doelgroepen
 • Whatsapp groepen / Telegram / Discord / E-mail marketing
 • Je kunt zelfs bedrijven benaderen die op dezelfde doelgroep richten met een ander product
 • (online) Tijdschriften met dezelfde doelgroep


Stap 2: Bouw en promoot een voorbeeld campagne die alleen interessant is voor jouw Droom Affiliates.

Bouw een heldere Opt-In pagina voor jouw affiliate programma en adverteer deze bijv. in Google of Facebook. Door een heldere Opt-In pagina te bouwen met informatie over jouw affiliate programma, geef jij ze een "kijkje in jouw business" en wat voor partners jij de komende periode zoekt. Je laat ze zien wat je van plan bent en zorgt ervoor dat ze de mogelijkheid hebben om hun e-mail adres achter te laten voor meer informatie. Affiliates kunnen dan zelf beslissen of ze het interessant vinden en meer informatie willen.

Wanneer de affiliate inschrijft geef je ze eerst wat basis informatie over affiliate marketing, zodat je zeker weet dat ze weten wat het precies is. Sommige mensen schrijven zich zomaar in voordat ze begrijpen waar het over gaat.

Stap 3: Zorg voor aantrekkelijke voorwaarden die respect tonen naar affiliates die willen werken voor jouw affiliate campagne. 

Zorg dat jij jouw affiliate programma goed hebt geregeld voor alle betrokken partijen. Wanneer je een sterke salesfunnel hebt weet je dat je op lange termijn geld kunt verdienen aan de klanten die via affiliates binnenkomen. Je moet je sales funnel hier ook echt op inrichten om alles uit je reclamebudget te halen en de "customer lifetime value" zo veel mogelijk te optimaliseren.

Stel dat je een instapproduct hebt van 48,- euro; een vervolgaankoop van 497,- euro en een coachingstraject van 1997,- euro; dan weet jij dat er een bepaald percentage is dat die vervolgaankopen zal doen. Met die gedachte in je hoofd is het niet meer dan logisch om affiliates een hoog percentage over het eerste product te geven, omdat je dat later in de sales funnel altijd terugverdient. Op die manier heb ik op affiliate netwerken zoals Plug & Pay en Paypro regelmatig commissies van 75% of meer gezien.

Dan kun je het simpelweg veroorloven om vooraan in de funnel hoge percentages te geven om het voor jouw affiliates super interessant te maken.

Je kunt er daarnaast over nadenken om affiliates later in het proces (bij upsells) mee te laten delen in de winst, maar dan loop je het risico dat je affiliates wanneer de buit binnen is ook stoppen met promoten. Je wilt eigenlijk richten op lange termijn samenwerkingen waarbij door jou als online ondernemer, maar ook door de affiliates regelmatig nieuwe materialen worden uitgebracht.

Stap 4: Zorg dat deze Droom Affiliates jouw producten door en door kennen! 

Je kunt veel dingen ondernemen om er voor te zorgen dat jouw affiliates de producten goed kennen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die het alleen mogelijk maken om hun producten te promoten voor klanten die daadwerkelijk het product in bezit hebben. Vooral voor technische producten zoals software kan dit een goede optie zijn om geen "ruis" in de markt te krijgen.

Hoewel dit te verantwoorden is, is dit echter niet altijd de beste oplossing. Vaak vind ik het een beter idee om er gewoon voor te zorgen dat affiliates veel materialen krijgen en/of opleiding krijgen in de producten van het bedrijf. Dit kan door (online) cursussen, Webinars of Youtube video's. Ook trainingsdagen zijn een goede optie.

Je kunt ook affiliates die bepaalde stappen doorlopen hebben belonen met een hoger percentage van de omzet. Ik noem bijvoorbeeld een affiliate model waarbij mensen die op lange termijn cursussen hadden gevolgd 10% extra commissie kregen. Door met dit soort regelingen te werken zorg jij dat affiliates (tijd) gaan investeren in jouw producten en klanten echt kunnen helpen.

Een affiliate met veel informatie is een gevaarlijke affiliate. Zorg dan ook dat affiliates wat weten van het verkoopproces en de volledige gang van zaken van het bedrijf.

Stap 5: Geef jouw Droom Affiliates de handvaten om goede content te bouwen.

Zorg dat jouw affiliates toegang hebben tot een grote bibliotheek van professioneel ogende promotiematerialen die te plaatsen zijn in allerlei verschillende formaten. Je wilt niet hebben dat affiliates zelf verantwoordelijk zijn voor de promotiematerialen want dan gaan ze kloten in goedkope software programma's of paint. Dat wil je niet hebben als online ondernemer die zijn / haar producten in hoge kwaliteit online wil krijgen.

Draag er ook zorg voor dat een affiliate toegang heeft tot een database met verschillende (goede) promotiematerialen die jouw affiliates kunnen gebruiken in meerdere stadia van het verkoopproces. Door meerdere verschillende vormen van content en "ingangen" in je bedrijf te promoten, zul je zien dat ze meer en bredere content kunnen creëren en dat ze op gebied van zoekmachine optimalisatie veel meer mogelijkheden hebben.

Een laatste voorbeeld van Pro-Actief gedrag is dat jij letterlijk in jouw affiliates kunt investeren. Bouw zelf een training of geef affiliates die door de training heen komen korting op een online marketing cursus zoals die van de Internet Marketing Unie. Wanneer jij ze laat investeren in online marketing cursussen zul jij daar als online marketing ondernemer alleen meer door groeien!.

Maak jij het jouw affiliate publishers graag zo makkelijk mogelijk? Dan zul je zien dat je affiliates het makkelijker hebben en kunnen focussen op de rest.

Stap 6: Zorg dat jouw Droom Affiliates voldoende aandacht krijgen.

Zorg dat je actief betrokken blijft met het proces waar jouw affiliates doorheen gaan. Affiliate Marketing kan een eenzame "carrière" zijn waarbij affiliates veel moeten werken om (in het begin) magere resultaten te halen. Stuur ze af en toe een mail met updates, vraag naar hun mening en organiseer wekelijkse of tweewekelijkse Webinars waarin ze hun vragen kunnen stellen of feedback kunnen geven. Je wilt veel contact met ze hebben om te peilen wat ze meemaken en wat ze op het internet (bijv. van concurrentie) tegenkomen.

Gebruik deze contactmomenten nuttig om jouw affiliate programma te verbeteren en een hechte groep online ondernemers te bouwen die zich prettig en gehoord voelen. Combineer het bijvoorbeeld met cursus onderwerpen om jouw affiliates dingen bij te leren over een onderwerp in jouw cursus.

Stap 7: Zorg dat jouw Droom Affiliates gemotiveerd worden om (beter) te presteren. 

Zorg voor incentives voor de SUPER AFFILIATES die de beste resultaten opleveren. Organiseer wedstrijden (challenges) en zorg voor exclusieve bonussen die NIET alleen met geld te maken hebben. Geef bijvoorbeeld eens iets weg waar de affiliate EN zijn/haar familieleden iets aan hebben.

 • Een vakantie.
 • Een auto.
 • Een laptop.

Zorg dat jouw affiliates zich thuis voelen, betrokken raken met jou en je bedrijf en dat ze de voorwaarden krijgen die ze ook bij een baas zouden kunnen krijgen.

Hoe beter jij het voor je affiliates maakt, hoe harder zij zullen werken, hoe meer geld jij als online ondernemer zult verdienen.


Handige Checklist voor adverteerders om een succesvolle affiliate salesforce te bouwen! 

 1. Ga ZELF op zoek naar jouw Droom Affiliates en selecteer streng op met wie jij werkt.
 2. Bouw en promoot een voorbeeld campagne die alleen interessant is voor jouw Droom Affiliates.
 3. Zorg voor aantrekkelijke voorwaarden die respect tonen naar affiliates die willen werken voor jouw affiliate campagne.
 4. Zorg dat deze Droom Affiliates jouw producten door en door kennen.
 5. Geef jouw Droom Affiliates de handvaten om goede content te bouwen.
 6. Zorg dat jouw Droom Affiliates voldoende aandacht krijgen.
 7. Zorg dat jouw Droom Affiliates gemotiveerd worden om (beter) te presteren.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing voor Adverteerders.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen