Wat is Vakjargon

Wat is Vakjargon?

Als we het over taal hebben houden sommige branches / industrieën er hun eigen standaarden op na... En ze maken het (soms) voor zichzelf en anderen behoorlijk moeilijk te volgen. We noemen het ook wel Vakjargon of afgekort Jargon...

Maar Wat is Vakjargon precies? In wat voor industrieën gebruiken ze Vakjargon? Wat zijn interessante voorbeelden? EN is het als online ondernemer (mijn vakgebied) nodig / verstandig om vakjargon te leren? 

In dit artikel leg ik het je uit! En daarnaast ga ik in op de voordelen en nadelen van het gebruik van Vakjargon... Hopelijk heb je er iets aan!

Wat is Vakjargon? EN wanneer is het verstandig om vakjargon te leren? In dit artikel leg ik het je uit!Meer leren over een Eigen Bedrijf Starten en Zaken Doen? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is Vakjargon?

Vakjargon is het gebruik van zakelijke woorden (vaktermen) en begrippen die centraal staan in een (voor anderen) ingewikkelde industrie. Het staat centraal in veel verschillende branches en vakgebieden zoals advocatuur, politiek, hoger onderwijs, maar ook in de medische wereld. Sommige mensen noemen het ook wel eens "dure woorden gebruiken".

Het voordeel van het gebruik van Vakjargon is dat je goed kunt meepraten met professionals in jouw vakgebied. Maar het nadeel van het gebruik van Vakjargon is dat je niet kunt meepraten met mensen die nieuw zijn in jouw vakgebied. Want je komt heel snel te technisch over, waardoor veel mensen het niet meer kunnen volgen of zich dom voelen. En dat kan in de meeste gevallen niet je bedoeling zijn.

Om die laatste reden is het VAAK niet verstandig om te communiceren in vakjargon op algemene evenementen waarin jij (bijvoorbeeld) nieuwe klanten, werknemers, stagiaires, investeerders of alle andere doelgroepen die interesse tonen, maar qua kennis en ervaring niet "all the way" kunnen gaan. Want het is bewezen dat mensen die jou niet begrijpen en het idee krijgen dat jij "anders bent dan hen" jou nooit heel erg sympathiek vinden.

En ook heel erg moeilijk zaken met jou willen doen. Dus doe maar gewoon normaal en denk na over wat je zegt, dan doe je al gek genoeg!   

Voorbeelden van Vakjargon

Ik ga hier geen grote lijst van Vakjargon termen noemen, want er zijn veel te veel voorbeelden. Ik hoop via dit korte lijstje vooral te laten zien WAT je voor kunt stellen bij Vakjargon Termen en hoe deze in de praktijk werken...

  • Een Webinar is een Online Presentatie ;

  • Een Curator is iemand die spullen in beslag neemt na een rechtszaak ;

  • Met elkaar Communiceren is met elkaar praten ;

  • Sales doen is iets aan iemand Verkopen ;

  • Online Content Creatie is het maken van video's; het maken van foto's of het schrijven van artikelen ;

  • Een Enquête afnemen is een Vragenlijst laten invullen ;

Dit soort termen zijn voor veel mensen een no brainer, maar voor mensen die niet werkzaam zijn in dezelfde industrie erg lastig.


Hoe belangrijk is het om als online ondernemer vakjargon te leren? 

Ik ben bang dat je er niet onderuit komt om bepaalde termen te leren die belangrijk zijn in online marketing / internet marketing. Je hoeft geen bepaald accent te leren of iets dergelijks, maar je zult je wel moeten verdiepen in een groot aantal kennis categorieën; technische processen en losse termen en begrippen.

Maar het is niet echt belangrijk om dit in mondelinge communicatie toe te passen. Het grote belang van vakjargon binnen online ondernemen / online marketing draait om de online marketing strategie in de zoekmachine van Google en het zoekmachine onderzoek waarmee jij jouw evergreen content positioneert. Het maakt namelijk een groot verschil op welke termen jij jouw kennisbank / producten / categorieën en artikelen positioneert. 

Je kunt hier onderzoek naar doen via online marketing tools zoals Ubersuggest; Answer the Public; Semrush en Google Search Console. En door dit standaard te blijven doen zul jij snel kunnen groeien op de juiste zoekwoorden.

Uiteraard is het geen probleem als jij als beginner bepaalde dingen niet weet; en hoe langer jij meedraait; hoe vaker jij bepaalde kernprocessen tegen gaat komen. Geef jezelf dus de tijd om nieuwe dingen te leren en jouw kennis te groeien! Want Vakjargon is niet het belangrijkste waar jij je mee bezig kunt houden. 

Om jou TOCH vooruit te helpen heb ik een grote Internet Marketing Begrippenlijst voor (startende) online ondernemers / content creators gebouwd met de belangrijkste termen. Scroll hier eens doorheen en verdiep je in de termen die jou interessant lijken, dan ben jij morgen weer een klein stukje verder richting een betere zakelijke situatie! 

Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen