Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen

Leiderschapskwaliteiten Ontwikkelen? Dit is hoe je VANDAAG nog kunt beginnen!

Iedereen beïnvloedt bewust en onbewust andere mensen in verschillende cirkels van hun leven. Maar hoe mensen daar mee om gaan is hun eigen verantwoordelijkheid. Wil je echt iets bereiken? Dan vergt dat een bepaalde mate van verantwoordelijkheid waarin jij Leiderschap moet Tonen. Leiderschap naar jezelf en anderen. Om jezelf hierin te verbeteren kun jij Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen zodat jij (grotere) doelen kunt bereiken.

Meer inzicht krijgen in Leiderschap en het verbeteren van jouw persoonlijke Leiderschapskwaliteiten staat centraal in dit artikel!

Wat is Leiderschap? En hoe kun jij jouw leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Dat staat centraal in dit artikel!


Wat is Strategisch Leiderschap?

Strategisch Leiderschap is het aanvoelen, overdenken en beïnvloeden van interne en externe factoren in jouw omgeving om optimaal toe te werken naar jouw doelen. Leiderschap draait om strategisch denken en te handelen met het doel om duurzame waarde te leveren. Je kunt dit op verschillende vlakken in je leven toepassen; afhankelijk van de persoon die jij bent EN / OF wilt worden.

Je hebt bijvoorbeeld Leiderschap nodig in jouw persoonlijke leven; in jouw carrière in loondienst; in jouw carrière als ondernemer en hoe belangrijker jouw rol op de wereld is; hoe meer leiderschap jij moet tonen en beheersen om jouw doelen te blijven behalen.

Wat is Persoonlijk Leiderschap?

De definitie van Persoonlijk Leiderschap is dat jij op een onafhankelijke en omgevingsbewuste manier keuzes maakt en deze ook concreet kunt maken. Door een zelfgekozen strategie te volgen groei jij als mens en hebt daarbij de keuze om bepaalde dingen te veranderen in je leven. Je moet hierbij duurzame keuzes maken en ja of nee zeggen tegen de verschillende mogelijkheden die op jouw pad komen.

Zo leer jij als persoon om midden in de maatschappij te staan en zelfverzekerd op jouw zelfgekozen pad te blijven. Leiderschap is dan ook een Competentie die jij zelf moet ontwikkelen. Sterker nog: het is een van de belangrijkste competenties om succesvoller te worden. Want elke keuze die jij maakt heeft invloed op jouw eigen resultaten en die van anderen die jou volgen. Een Leider kan dan ook positieve (en negatieve) veranderingen bewerkstelligen bij zijn volgers; of dat nu op de werkvloer of in hun persoonlijke leven is.

Sterke Strategische Leiders weten op welke vlakken ze beslissingen moeten nemen en kunnen dit op intuïtie doen. In sommige gevallen zonder er al te veel tijd over na te denken. Een goede leider ZIET wat er aan de hand is; IS DAAR wanneer dat nodig is; en DOET wat er gedaan moet worden om een bepaald doel te bereiken. Daarbij worden zo duurzaam mogelijke keuzes gemaakt die in het belang zijn van alle betrokkenen.

Compound Effect hoort tot de beste leiderschap boeken! WIl jij jouw leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Lees dan direct!Compound Effect is een van de meest interessante boeken over Persoonlijk Leiderschap en Lange Termijn Visie Ontwikkelen.

Wat zijn nodige Leiderschapskwaliteiten / Leiderschapsvaardigheden wanneer jij anderen wilt leiden?

Een leider moet niet alleen een heldere visie hebben, maar ook om kunnen gaan met weerstand van buitenaf. Dit is alleen mogelijk als je mensen duidelijk kunt maken waarom iets de beste optie is om een bepaald doel te bereiken. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen:

  • Jij kunt goed uitleggen en onderbouwen wat je ziet en wat de positieve of negatieve consequenties zijn van iets wat je ziet...

  • Jij doet precies wat je zegt wat je doet en daardoor kom jij als betrouwbaar over voor andere betrokkenen...

  • Jij hebt een actieve houding die richt op het gedrag van anderen. Je weet wat er speelt; bent altijd aanwezig en kunt samenvatten wat er precies aan de hand is. Hierdoor activeer jij anderen om enthousiast en actief mee te werken aan het einddoel.

  • Jij accepteert dat er meerdere manieren zijn om naar Rome te gaan en bent flexibel genoeg om iets te veranderen, maar het doel blijft altijd concreet.

Bij de bovenstaande kwaliteiten en vaardigheden komen nog een aantal andere kenmerken van leiderschap kijken. Zo kun jij prima om gaan met Onwil van jouw volgers en weet op te treden wanneer mensen werk weigeren of dingen laten liggen. Ook met Onkunde weet jij raad en maak jij korte metten wanneer blijkt dat iemand een kenniskloof of vaardigheidskloof heeft.

Je kunt Communicatieve barrières wegnemen en vertrouwen wekken wanneer mensen bewust of onbewust gedemotiveerd zijn en wanneer hun aandacht verslapt. Daarbij kun jij rationele argumenten en discussies voeren waarin jij anderen op een eerlijke manier kunt overtuigen om een negatieve houding te veranderen, zelfs wanneer je op emoties stuit zoals angst, boosheid en verdriet.

Dit volledige profiel is ontzettend moeilijk te perfectioneren, maar als je dit kunt ben je echt een sterk en empatisch persoon. Mensen zullen graag met je werken en met veel vertrouwen en motivatie jouw doelen volgen. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat Leiderschap vanuit het hart komt, dus dat jouw volgers zich vrijwillig over geven aan jouw macht. Ze voelen zich vrij en werken niet omdat jouw positie ze dwingt om te luisteren.

Een goede leider geeft leiding zonder macht en gezag!

Leiderschap Ontwikkelen kan jouw carrière en leven een stuk effectiever maken. Daarom is het verstandig om er snel achter te komen wat leiderschap is en hoe je het ontwikkelt.Dit boek is erg interessant wanneer jij meer wilt leren over persoonlijk Leiderschap. Onderstaande boeken zijn ook een aanrader!


Boeken over Persoonlijk Leiderschap

Er zijn een aantal boeken over het ontwikkelen van Leiderschapskwaliteiten die erg de moeite waard zijn om te lezen. Ze hebben niet allemaal het begrip "leiderschap" in de titel, maar geven allemaal wel inzage in welke factoren jij moet ontwikkelen om een betere leider te worden voor jezelf en jouw omgeving.

#1 Think and Grow Rich van Napoleon Hill;

#2 Compound Effect van Darren Hardy;

#3 Leiderschap boek: Stephen Covey 7 Kenmerken van Leiderschap;

#4 Ontwikkel de Leider in jezelf: John Maxwell;

Deze boeken hebben tot inspiratie geleid in de cursussen en coaching die ik geef over jezelf ontwikkelen en online ondernemen. In deze trainingen staat persoonlijk leiderschap en het ontwikkelen van jouw vaardigheden om nieuwe doelen te stellen en bereiken centraal. Vanuit de bijbehorende community help ik mensen om scherp te blijven en iedere dag opnieuw met een positief en ambitieus gevoel met hun doelen aan de slag te gaan.

Kom gerust eens langs in mijn Webinar waarin ik meer vertel over de manier waarop ik werk of bekijk direct de verkooppagina van mijn online cursus community!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen