Wat Betekent Delayed Gratification

Wat is Delayed Gratification? En waarom kan het jouw leven veel brengen?

Onlangs Schreven we al dat Instant Gratification (LEZEN!) de reden is dat veel mensen nooit iets heel moois op weten te bouwen tijdens hun leven. Uit dat artikel hebben we geleerd dat Delayed Gratification beter is omdat je genoegen neemt met minder resultaat in het begin, met het inzicht dat je op lange termijn naar een beter resultaat toe werkt. Ze accepteren dat het nodig is om te groeien en blijven werken aan iets dat ene ding om te verbeteren tot een ECHT lange termijn resultaat / asset. Dit staat haaks op de mensen die gevoelig zijn voor Instant Gratification en constant op korte termijn GROTE DOELEN najagen, maar die steeds afbreken. In het artikel zagen we dat Instant Gratification domme aankopen in de hand werkt door slimme marketeers, door mensen te verkopen dat ze makkelijk hun doelen gaan bereiken als ze product X kopen.

In dit artikel ga ik dieper in op een aantal dingen zoals: 

 • Wat is Delayed Gratification? 

 • Waarom is een visie gebaseerd op Delayed Gratification zo interessant voor jouw leven en persoonlijke ontwikkeling?

 • Hoe kun je werken aan een Mindset gebaseerd op Delayed Gratification?

  Laten we direct naar het artikel gaan kijken!

Wat is Delayed Gratification? En waarom is het zo'n mooie eigenschap als jij grote doelen durft te stellen? Ik leg het je uit in dit artikel!

Wat is Delayed Gratification? 

Het is bewezen dat mensen altijd het liefste naar genot toe bewegen, terwijl ze pijn uit de weg proberen te gaan. Waar Instant Gratification alles te maken heeft met het skippen van de voorbereiding en te richten op mogelijke "shortcuts" op de route naar succes, is Delayed Gratification gericht op het tegenovergestelde. Mensen plannen op analytische wijze hun pad en proberen langzaam en zonder gehaast succesvol te worden, of zijn uberhaupt niet zo op "succesvol worden" gefocust. Ze zijn bezig met bouwen en hebben het geduld om te doen wat echt nodig is om ook echt tot dat punt te komen.

Ze zullen zich niet makkelijk van hun pad laten brengen en kijken met een positieve blik naar de toekomst.

Je kunt Delayed Gratification ervaren in je persoonlijke en zakelijke leven. Ik wil het vandaag niet in een hokje plaatsen, maar zal het aan de hand van doelen stellen uitleggen. Als je Meer wilt leren over Doelen Bereiken heb ik een hele categorie binnen mijn kennisbank klaarstaan met 10+ artikelen over het bereiken van jouw doelen!


Mensen willen bijvoorbeeld de volgende zaken bereiken: 

 • Rijker worden; (Meer Geld; Minder Armoede; Minder Werk)

 • Fitter worden; (Meer sportiviteit; Meer spieren; Meer conditie; Meer sexuele partners; Minder Vet; Minder Moeheid; Minder schaamte)

 • Jonger en sexyer worden; (Meer sexuele partners; Meer aantrekkingskracht; Meer Zelfvertrouwen; Minder Onzekerheid; Minder Schaamte)

 • Beter met relaties om gaan; (Meer geluksgevoel; Meer echte vriendschap; Meer Verbondenheid; Minder Schaamte; Minder Ruzie; Minder Roddels)

Mensen komen zichzelf in hun gedachten regelmatig tegen, bijvoorbeeld wanneer ze in de spiegel kijken; op hun bankrekening kijken; de nieuwe auto van de buurman zien; alleen thuis op de bank zitten; of misschien zelfs met een "te oude" partner in bed liggen. Op dit soort momenten gaan ze nadenken wat er mis is in hun leven. En ze besluiten om dat te gaan bereiken...

Maar vaak is het veranderen van je situatie op lange termijn niet zo makkelijk. En als mensen ergens heel erg mee zitten, is het vaak zo dat dit soort gedachten al lang in hun hoofd zitten omdat ze hun (negatieve) gedrag dat het veroorzaakt niet de baas zijn. Daarom is er iets belangrijks dat tussen het behalen van het gewenste resultaat staat, zoals een realistische, consistente aanpak.

Hoe dat werkt gaan we onder deze afbeelding bekijken...

Instant Gratification Voorbeelden benoem ik in dit artikel zodat jij er mee aan de slag kunt. In het boek op deze afbeelding komen ze ook aan bod...Wil jij meer lezen over het opbouwen van een toekomst op basis van Delayed Gratification? Dit boek is een aanrader!


Aan jezelf werken kan op meerdere verschillende manieren...

Als je wilt weten met welke basis je zou kunnen starten met het bouwen van jouw toekomst zou je mijn artikel met Piramide van Maslow Uitleg eens moeten lezen. De goede manier is om uit te zoeken wat je moet leren en wie je kunt vertrouwen om tot dat doel te komen. Ik wil je doorverwijzen naar mijn artikel over Instant Gratification om te lezen hoe het NIET moet, dan kan ik in dit artikel focussen op Delayed Gratification...

Je zult de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf moeten leggen en je persoonlijk moeten ontwikkelen om op lange termijn doelen te kunnen stellen, analyseren, bereiken en evalueren. Er bestaat geen magische formule of snelle oplossing om succesvol te worden in wat je doet of wilt gaan doen.

En de harde waarheid is dat de programma's die jij hebt gekocht weinig aandacht hebben gehad voor jouw persoonlijke situatie. Het is dertien in een dozijn standaard informatie die je krijgt voorgeschoteld en alleen degenen die zichzelf en hun angsten / belemmeringen en beperkingen kunnen overwinnen krijgen een stukje van de taart.

Want zou niet iedereen een Lamborghini rijden of in een prachtige villa op Ibiza wonen als "succesvol worden" zo makkelijk was?


Waarom is Delayed Gratification een sterke houding voor je ontwikkeling? 

Dus de realiteit is dat je vanaf het begin keihard moet werken om jezelf op het goede spoor te krijgen en tegen de barrières vecht die tussen jou en de benodigde kerncompetenties of vaardigheden in staan. EN dat eindeloos blijft herhalen zodat je iedere keer een stukje beter wordt en jouw portfolio of bedrijf sterker maakt!

Met Instant Gratification zul je nooit op lange termijn groeien. Het kost je alleen maar geld en je raakt er onzeker door. Want je bent steeds met iets bezig wat niet lijkt te werken omdat je het maar enkele weken of maanden de tijd geeft. En het probleem is niet dat jij geïnvesteerd hebt in een online coach; laat dat duidelijk zijn! Het is een probleem als jij constant in iets investeert waarin jij eigenlijk niet geloofd of waarvan jij weet dat je het niet vol gaat houden om dat je jouw huidige levensstijl niet op wilt geven.

 • Jij wilt geen tijd maken om gezond te koken, maar gaat liever naar de snackbar;

 • Jij wilt geen uren studeren, bouwen en netwerken om een vaardigheid te leren zoals een bedrijf starten; maar wilt gezellig op stap met vrienden;

 • Jij wilt geen 3x per week in de sportschool zijn om af te vallen of gespierder te worden; maar liever pillen of poedertjes om sterker te worden;

 • Jij wilt niet op kantoor starten bij een baas met een minimum salaris als je snel meer geld kunt verdienen in een fout circuit;

Instant Gratification zorgt ervoor dat je nooit kans maakt op "Delayed Gratification", wat betekent dat je kans hebt op een grotere beloning door ergens lange tijd in te investeren. En zoals je misschien uit de vorige paragraaf al begrepen hebt is het veel krachtiger als jij tientallen jaren aan een gezonde levensstijl; een eerlijke carrière of een eigen bedrijf werkt zonder domme of louche shortcuts te pakken die uiteindelijk voor mislukte projecten of andere problemen zorgen...

Geef in de reacties aan of je tot hier gelezen hebt EN of dit verhaal tot zover duidelijk is!

En of je je hierin kunt herkennen?


Hoe bouw je een Delayed Gratification Mindset?

Rome is niet in een dag gebouwd! En jij zult jouw doelen en toekomst ook niet in een dag bouwen. Je moet er voor zorgen dat je gaat beseffen dat het lang duurt om mooie doelen te bereiken, maar alsnog richten op het leven van een "Delayed Gratification Lifestyle".

Verdiep je in de nodige activiteiten om op lange termijn te groeien. Ga studeren om dingen beter aan te pakken en bekijk de statistieken om daar lessen uit te trekken. Dit proces kan een tijdje duren, maar succes krijg je niet door een jaar keihard te werken, maar door meerdere jaren, zelfs tientallen jaren jouw vaardigheden te verbeteren en jouw voetafdruk op de wereld te groeien.

 • Stel Levensdoelen voor persoonlijk en zakelijk vlak. Als jij je einddoel in de gaten hebt wil je vaak het nodige werk doen;

 • Ga een doel zoeken dat ECHT met jouw persoonlijkheid matcht, zodat je vanuit intrinsieke motivatie kunt werken;

 • Werk in kleine stapjes en blijf op een positieve richting focussen en verbeteren!

 • Kies voor een iets minder explosieve levensstijl of zoek je extreme gedrag in gezonde activiteiten;

 • Leer Prioriteiten stellen. Dit is makkelijker als je de voorgaande stappen hebt doorlopen!

Delayed Gratification is de weg die jij moet gaan! Ben jij het daar mee eens?

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Mindset Hacks.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen