Piramide van Maslow Uitleg

De Piramide Van Maslow [Betekenis; Uitleg en Voorbeelden]

Wat is de Piramide van Maslow? En met welke uitleg kan ik jou laten inzien dat het begrijpen van het Maslow Model ook echt nut heeft voor jouw persoonlijke ontwikkeling en toekomst?

Ik was het begrip tijdens mijn studie marketing & communicatie al eens eerder tegengekomen, maar was in de veronderstelling dat het een marketingmodel was. Na nieuw onderzoek kwam ik er achter dat de Piramide van Maslow geen marketingmodel is, maar eerder een theorie om te analyseren wat mensen nodig hebben om met een gezonde visie in het leven te staan.


Als jij begrijpt hoe het model van Maslow werkt weet jij wat je moet nastreven in jouw leven voordat je je dromen achterna kunt gaan.


De Piramide Van Maslow staat voor tevredenheid en levensgeluk! En wie kan leven in levensgeluk kan ook andere doelen stellen in het leven en deze bereiken. Zelfgekozen doelen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en hun ideeën van zingeving / nuttigheid / waarde leveren. Het verandert de manier waarop je plannen maakt voor je toekomst en toe werkt naar een baan of bedrijf waarin je echt kunt doen waar je gelukkig van wordt.

Daar tegenover staat dat degenen die lak hebben aan de behoeftehiërarchie van Maslow veel vaker ontevreden zijn omdat ze hun behoeften niet op de juiste manier invullen. Dit resulteert in het feit dat ze minder positief in het leven staan; minder vertrouwen hebben in zichzelf en de toekomst; en ook minder drang voelen om hun nek uit te steken. Deze mensen zullen minder succesvol worden!

Benieuwd om meer over de Piramide van Maslow te leren? In dit artikel zal ik de Betekenis; kernelementen en Voorbeelden voor jou gaan uitleggen!

De Piramide van Maslow is een model om je leven te verrijken. De precieze uitleg hiervan geef ik je via mijn artikel!Meer leren over Persoonlijke Ontwikkeling of Ondernemerschap? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is de Behoefte Piramide van Maslow? [Uitleg & Betekenis]

De Piramide van Maslow is van origine een psychologisch model wat uitgroeide tot een marketingmodel. Abraham Maslow was een psycholoog die de behoeftehiërarchie van Maslow ontwikkelde en er zijn eigen theorie over schreef. Omdat de theorie van Maslow erg aantrekkelijk was werd deze door veel onderzoekers en marketeers gebruikt om op door te bouwen. Bekijk de tekst onder de onderstaande afbeelding die jou precies uitlegt hoe het Maslow Model werkt...

De Betekenis van de Piramide van Maslow laat zien waarom mensen tevreden zijn met hun persoonlijke situatie.Stel je deze piramide voor in 5 genummerde verdiepingen, waarvan nummer 1 op de grond start en naar de top toe werkt!

De Uitleg van de kernelementen in Piramide van Maslow:

Wat heeft een mens nodig om tot zijn volledige potentie te komen? Dat is eigenlijk waar de Piramide van Maslow antwoord op geeft.

  1. Fysiologische Behoeften (Eten, Drinken, Slapen, Seks);

  2. Behoefte aan Zekerheid en Veiligheid (Bescherming, stabiliteit, regelmaat);

  3. Behoefte aan acceptatie (vriendschap; liefde en ergens bij een sociale kring horen);

  4. Behoefte aan Erkenning (Prestige en Succes);

  5. Behoefte aan Zelfontplooiing (verantwoordelijkheid, ontwikkelingskansen, Creativiteit);

Wanneer jij erkenning ontvangt voor iets wat je hebt gedaan zal jou dat meer motiveren om door te gaan met zelfontwikkeling / zelfontplooiing. Het zal je meer vooruit helpen waardoor jij op langere termijn grotere doelen kunt bereiken!

Wat ik persoonlijk interessant vind aan dit model is dat het weergeeft waarom jij moet zorgen dat je goed in je vel zit als je persoonlijk wilt groeien. Je moet niet alleen je zaken goed op orde hebben maar ook open minded en positief kijken naar jezelf en de omgeving om je heen. Begin jij verder te groeien; valt het op bij anderen; en heb jij mensen die je daarvoor complimenteren? Dan kun jij erg ver komen!

Bekijk ook de onderstaande video waarin het Youtube kanaal Clipphanger op volledig eigen wijze meer Uitleg geeft over de geschiedenis van de Piramide van Maslow! 


Uitleg over wat je zelf kunt bereiken met de Piramide van Maslow.

Zoals ik in de introductie heb uitgelegd gaat de Piramide van Maslow veel meer over het opbouwen van persoonlijke elementen om tot een stabiele en veilige situatie te komen. Als dat jou lukt kun je steeds betere, grotere dingen gaan doen op basis van hetgene dat jouw leven zin geeft (de ultieme zingeving). Je kunt jezelf dan steeds verder opwerken in het vakgebied dat jij gekozen hebt.

Hoe kun je de piramide van Maslow zelf inzetten om jouw leven te verbeteren?

Via de Piramide van Maslow kun jij op de chronologische volgorde aan jezelf en jouw persoonlijke ontwikkeling gaan werken. Dat wil zeggen dat je een framework hebt van aandachtspunten die jij systematisch kunt verbeteren om hoger op de (denkbeeldige) ladder van zingeving en geluk te komen.

En wanneer jij de onderste lagen (Fysiologische Behoeften + Zekerheid + Acceptatie) stabiel hebt gebouwd en succesvol hebt gemaakt, ervaar jij steeds meer vrijheid in jouw leven om nieuwe stappen te zetten.

Je kunt dit doen door na te denken over welke doelen jij wilt stellen en bereiken in het leven en hebt de mogelijkheid om die level na level succesvol te maken. Want wanneer die eerste levels succesvol zijn zul jij een momentum met zelfvertrouwen en verlangen naar succes voor jezelf hebben gecreëerd dat jij kunt benutten om extra groei te ervaren!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Mindset Hacks.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen