Wat is Instant Gratification

Wat is Instant Gratification? En waarom dwarsboomt het levens?

Het is de droom van iedere online marketeer... Instant Gratification... Een veelgebruikt Engelse term die in het Nederland zoiets betekent als "Onmiddelijke Bevrediging".  Mensen krijgen iets in hun hoofd wat ze willen bereiken, willen zo snel mogelijk succesvol worden, ze gaan het internet op, pakken hun betaalpas of creditcard en doen een aankoop. Persoonlijk ook wel eens een aantal keren last van gehad; en er een mooi aantal jaren mee verkloot door te investeren in "the next big thing". Maar volgens mij ben ik er ondertussen redelijk vanaf gekomen!

In dit artikel ga ik dieper in op een aantal dingen zoals: 

 • Wat is Instant Gratification?

 • Waarom is het zo gevaarlijk voor jouw leven en persoonlijke ontwikkeling?

 • Hoe kun je voorkomen dat je in de val trapt?

Laten we direct in het artikel duiken!

Wat is Instant Gratification? En waarom is het zo gevaarlijk voor jouw ontwikkeling? Ik leg het uit in dit artikel!Welkom op Online Toekomst! Klaar om met jouw Instant Gratification aan de slag te gaan?

Wat is Instant Gratification? 

Instant Gratification heeft alles te maken met het nemen van "shortcuts" op de route naar succes. Mensen vragen zich af wat ze nodig hebben om meer succesvol te worden, maar hebben niet het geduld om te doen wat echt nodig is om ook echt tot dat punt te komen. En dat kan grote gevolgen hebben voor hoe iets wat je probeert te bouwen zich ontwikkeld.

Je kunt Instant Gratification ervaren in je persoonlijke en zakelijke leven ervaren. Ik wil het vandaag niet te zeer in een hokje duwen, maar zal het aan de hand van doelen stellen uitleggen. Het studeren van online marketing en mijn positie als online marketeer heeft mij het voordeel gegeven dat ik veel video's en artikelen gezien heb over psychologie, waardoor ik er op een andere manier tegen aan kijk.

Tip: Meer leren over Doelen Bereiken? Ik heb een hele categorie met 10+ artikelen over het bereiken van jouw doelen!


Instant Gratification Uitleg en Voorbeelden

Om de betekenis van Instant Gratification uit te leggen moet je even inzien wat de belangrijkste pijnpunten / behoeften van de gemiddelde mens zijn. Ofwel: Wat zouden mensen graag willen wat ze op dit moment in zekere mate hebben, maar wat ze nog steeds pijn doet omdat ze MEER of MINDER willen?

Mensen willen (inclusief voorbeelden van onderliggende gedachtens)

 • Rijker worden; (Meer Geld; Minder Armoede; Minder Werk)

 • Fitter worden; (Meer sportiviteit; Meer spieren; Meer conditie; Meer sexuele partners; Minder Vet; Minder Moeheid; Minder schaamte)

 • Jonger en sexyer worden; (Meer sexuele partners; Meer aantrekkingskracht; Meer Zelfvertrouwen; Minder Onzekerheid; Minder Schaamte)

 • Beter met relaties om gaan; (Meer geluksgevoel; Meer echte vriendschap; Meer Verbondenheid; Minder Schaamte; Minder Ruzie; Minder Roddels)

Het gevoel dat ze fout bezig zijn komt in hun hoofd steeds terug, of dat nu waar is of niet. Want een vrouw in de spiegel die een nieuwe broek aan het passen is zal zichzelf meestal niet complimenteren op de kont die ze heeft, ook al zijn andere mannen en vrouwen er dol op!

En mensen komen zichzelf regelmatig tegen wanneer ze in de spiegel kijken; op hun bankrekening kijken; de nieuwe auto van de buurman zien; alleen thuis op de bank zitten; of misschien zelfs met een "te oude" partner in bed liggen. En op dit soort momenten gaan ze nadenken wat er mis is in hun leven. En ze besluiten om dat te gaan bereiken...

Ze hoeven alleen maar aan zichzelf te gaan werken om dat voor elkaar te krijgen. 

Instant Gratification Voorbeelden benoem ik in dit artikel zodat jij er mee aan de slag kunt. In het boek op deze afbeelding komen ze ook aan bod...Een van de betere boeken over hoe je Instant Gratification tegen kunt gaan! Je kunt deze eventueel bestellen via deze link!


Aan jezelf werken kan op meerdere verschillende manieren...

Aan jezelf werken kan op de goede en de slechte manier... Als je wilt weten met welke basis je zou kunnen starten zou je mijn artikel met Piramide van Maslow Uitleg eens moeten lezen. De goede manier is om uit te zoeken wat je op lange termijn moet leren en wie je kunt vertrouwen om tot dat doel te komen. Een sterke online marketeer is niet altijd een goede coach en soms is het beter om een "mentor" te nemen die niet werkzaam is op het internet. Want op het internet lopen meer mensen rond die beter zijn in internetten dan op werken, problemen oplossen of coachen...

Pas op met aankopen gebaseerd op Instant Gratification die jouw helpen met het probleem...

Om het probleem op te lossen waar je mee zit ga je op Internet zoeken en je zult dan verschillende mogelijkheden vinden om met jouw probleem aan de slag te gaan. Een startpunt is voor enkele tientjes of enkele honderden euro's gemaakt en kan jou op het goede spoor zetten. Dus opgehitst in het moment en op basis van emoties ga jij jezelf ECHT verbeteren deze keer.

Je koopt via internet de resultaten die slimme marketeers jou verkocht hebben, maar dat is geen garantie voor succes. Succes begint pas als je de informatie uit deze module in je hoofd prent en jezelf voor de rest van jouw leven herinnert aan het volgende, pijnlijke principe dat jij diep van binnen waarschijnlijk al kent...

Je zult de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf moeten leggen en je persoonlijk moeten ontwikkelen om op lange termijn doelen te kunnen stellen, analyseren, bereiken en evalueren. Er bestaat geen magische formule of snelle oplossing om succesvol te worden in wat je doet of wilt gaan doen.

En de harde waarheid is dat de programma's die jij hebt gekocht weinig aandacht hebben gehad voor jouw persoonlijke situatie. Het is dertien in een dozijn standaard informatie die je krijgt voorgeschoteld en alleen degenen die zichzelf en hun angsten / belemmeringen en beperkingen kunnen overwinnen krijgen een stukje van de taart.

Je KUNT je succes niet zomaar kopen, want dan zou het veel te makkelijk zijn. En iedereen zou het doen… Hoe gaaf zou het zijn als je naar de winkel zou kunnen gaan om een doosje met succes te kopen dat jou in een klap succesvol zou maken?

Want zou niet iedereen een Lamborghini rijden of in een prachtige villa op Ibiza wonen als "succesvol worden" zo makkelijk was?


Waarom is Instant Gratification gevaarlijk voor je ontwikkeling? 

Dus de realiteit is dat je vanaf het begin keihard moet werken om jezelf op het goede spoor te krijgen en tegen de barrières vecht die tussen jou en de benodigde kerncompetenties of vaardigheden in staan. EN dat eindeloos blijft herhalen zodat je iedere keer een stukje beter wordt en jouw portfolio of bedrijf sterker maakt!

Met Instant Gratification zul je nooit op lange termijn groeien. Het kost je alleen maar geld en je raakt er onzeker door. Want je bent steeds met iets bezig wat niet lijkt te werken omdat je het maar enkele weken of maanden de tijd geeft. En het probleem is niet dat jij geïnvesteerd hebt in een online coach; laat dat duidelijk zijn! Het is een probleem als jij constant in iets investeert waarin jij eigenlijk niet geloofd of waarvan jij weet dat je het niet vol gaat houden om dat je jouw huidige levensstijl niet op wilt geven.

 • Jij wilt geen tijd maken om gezond te koken, maar gaat liever naar de snackbar;

 • Jij wilt geen uren studeren, bouwen en netwerken om een vaardigheid te leren zoals een bedrijf starten; maar wilt gezellig op stap met vrienden;

 • Jij wilt geen 3x per week in de sportschool zijn om af te vallen of gespierder te worden; maar liever pillen of poedertjes om sterker te worden;

 • Jij wilt niet op kantoor starten bij een baas met een minimum salaris als je snel meer geld kunt verdienen in een fout circuit;

Instant Gratification zorgt ervoor dat je nooit kans maakt op "Delayed Gratification", wat betekent dat je kans hebt op een grotere beloning door ergens lange tijd in te investeren. En zoals je misschien uit de vorige paragraaf al begrepen hebt is het veel krachtiger als jij tientallen jaren aan een gezonde levensstijl; een eerlijke carrière of een eigen bedrijf werkt zonder domme of louche shortcuts te pakken die uiteindelijk voor mislukte projecten of andere problemen zorgen...

Geef in de reacties aan of je tot hier gelezen hebt EN of dit verhaal tot zover duidelijk is!

En of je je hierin kunt herkennen?


Wat kun je doen om een Instant Gratification Mindset te voorkomen?

Rome is niet in een dag gebouwd! En jij zult jouw doelen en toekomst ook niet in een dag bouwen. Je moet er voor zorgen dat je gaat beseffen dat het lang duurt om mooie doelen te bereiken, maar alsnog richten op het leven van een "Delayed Gratification Lifestyle". Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, trap er dan niet in! En leer dingen op een meer gestructureerde, analytische wijze aanpakken.

Verdiep je in de nodige activiteiten om op lange termijn te groeien. Ga studeren om dingen beter aan te pakken en bekijk de statistieken om daar lessen uit te trekken. Dit proces kan een tijdje duren, maar succes krijg je niet door een jaar keihard te werken, maar door meerdere jaren, zelfs tientallen jaren jouw vaardigheden te verbeteren en jouw voetafdruk op de wereld te groeien.

 • Stel Levensdoelen voor persoonlijk en zakelijk vlak. Als jij je einddoel in de gaten hebt wil je vaak het nodige werk doen;

 • Ga een doel zoeken dat ECHT met jouw persoonlijkheid matcht, zodat je vanuit intrinsieke motivatie kunt werken;

 • Kies voor een iets minder explosieve levensstijl of zoek je extreme gedrag in gezonde activiteiten;

 • Leer Prioriteiten stellen. Dit is makkelijker als je de voorgaande stappen hebt doorlopen!

 • Blijf focussen op het verbeteren in een richting voor de rest van je leven en denk goed na over die richting...

Zet om te beginnen je notificaties van je social media platformen en apps zoals Whatsapp eens uit. Je zult er achter komen dat de wereld gewoon door blijft draaien als jij minder op je telefoon kijkt; meer in de echte wereld blijft staan; en dat je sterker wordt in uitstelgedrag aanpakken. Je hebt weer ruimte om met een andere visie in het leven te komen staan. Een lange termijn visie die als een rots in het water staat!


Ik schreef onlangs ook een artikel over Delayed Gratification, wat het tegenovergestelde is van Instant Gratification! Klik op het woord Delayed Gratification om te lezen!


Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Mindset Hacks.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen