Zelfbeheersing Verbeteren

Zelfbeheersing Verbeteren | Hoe jij afleidingen en slechte gewoonten kunt elimineren!

Wat is Zelfbeheersing? En hoe kan jouw Zelfbeheersing verbeteren helpen om in lastige situaties afleidingen en slechte gewoonten te verminderen of volledig elimineren?

Het antwoord op deze vragen ga jij vinden in dit artikel! Het beheersen van jouw emoties zoals angst, verdriet, agressie / woede is belangrijk om jezelf volwassen te gedragen. Niet dat je nooit eens iets geks mag doen, maar in bepaalde kringen (bijv. zakelijk) is het verstandig om jezelf professioneel te gedragen en jezelf te leren beheersen. Dit zal jou op lange termijn zeker prettiger in de omgang, rustiger en ook meer succesvol maken!

Klaar om aan de slag te gaan?

Wat is Zelfbeheersing? En hoe kun jij in lastige situaties je afleidingen en slechte gewoonten beheersen of zelfs volledig elimineren?Het verliezen van jouw zelfbeheersing kan ongewenste situaties opleveren voor jezelf en jouw omgeving. Gelukkig kun je jezelf leren beheersen! 

Wat is Zelfbeheersing? [Betekenis en Definitie]

De Betekenis van Zelfbeheersing of Jezelf Beheersen is dat jouw emoties niet de baas over je worden wanneer je in lastige, onverwachte situaties komt. Denk aan situaties waarbij jij boos of agressief wordt om bepaalde redenen. Afhankelijk van Waar en Wanneer dit gedrag voorkomt kan je Zelfbeheersing Verliezen belangrijke zaken kosten zoals je relatie, je baan, je vrijheid (gevangenis) en je kunt er zelfs door overlijden.

Je zult niet de eerste en de laatste zijn die zich verliest in zijn / haar emoties en (on)bewust iets stoms doet dat levens veranderende gevolgen heeft, puur doordat er op het foute moment emoties opspelen die je uit je dak laten gaan. Een voorbeeld hiervan is dat een jongen met liefdesverdriet enkele jaren geleden dronken zijn ex-vriendin tegen kwam en in de kroeg ruzie met haar kreeg. Onder invloed van drank en drugs volgde hij haar en vermoordde haar.

Dit soort situaties komen helaas vaak voor doordat mensen zichzelf of hun slechte gewoontes niet kunnen beheersen. Ze verliezen hun controle en draaien door op een moment dat ze niet goed weten waar ze mee bezig zijn. De genoemde situatie is natuurlijk extreem, maar heeft voor vele mensen in hun omgeving grote gevolgen gehad die niet meer terug te draaien waren.

Wanneer Jezelf Beheersen extra belangrijk is...

Er is in deze maatschappij niet geweldig veel ruimte voor mensen met een kort lontje.

In mijn optiek is zelfbeheersing (extra) belangrijk als je met andere mensen samen moet leven / werken. Het is niet fijn als andere mensen last van jouw gedrag hebben en buiten dat kan het ook jouw eigen succes flink in de weg staan als jij structureel over grenzen heen gaat.

Zeker in Professionele kringen moet jij jezelf leren beheersen. Dit voorkomt dat jij onfatsoenlijk of onvoorspelbaar overkomt en grote fouten maakt. Probeer bijvoorbeeld vanuit principe geen ruzie te maken of seksuele relaties aan te gaan met mensen waarmee je lange termijn moet werken. Zorg voor een volwassen benadering en hou je pleziertjes buiten de deur, want dit soort situaties kunnen voor spanningen zorgen, escaleren en de sfeer verpesten voor iedereen binnen het team.

Beheersen van Emoties en Beheersen van Gedrag

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Agressie / Driften / Woede Beheersen;

 • Hoe moeilijk ook... Kwaadheid kun je het beste uitspreken; onder begeleiding oplossen of vermijden;

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Frustratie Beheersen en zaken niet te lang opkroppen;

 • Jij wilt ten alle tijden jouw stress beheersen en goed voor jezelf zorgen door ontspanning;

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Jaloezie Beheersen;

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Zenuwen en Angsten Beheersen. Pak Angst Stoornissen direct aan!

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Verdriet Beheersen. Denk goed na waar jij jouw ware emoties toont!

 • Jij wilt ten alle tijden jouw Seksualiteit en seksuele behoeften Beheersen; denk een beetje na met wie je het bed deelt en pas op met vreemdgaan! Ook Porno kan een behoorlijk slechte invloed op jouw dagelijkse productiviteit hebben!


Zelfbeheersing Verbeteren Tips: Zo doe je dat!

Zelfbeheersing kun je Leren en beïnvloeden. Via de onderstaande tips kun jij direct aan de slag met jouw persoonlijke situatie verbeteren!

 1. Zorg voor een volle planning en vermijd risicovolle / ongewenste situaties. Als jij simpelweg weet dat er zwakke plekken zijn die jouw leven beheersen is er over het algemeen de mogelijkheid om prioriteiten te stellen en deze zaken uit je leven te verbannen. Een belangrijke voorwaarde om geen "terugval" te krijgen is om direct iets nieuws te implementeren wat nieuwe kansen biedt. Denk bijvoorbeeld aan het leren van nieuwe vaardigheden of skills voor de toekomst!

 2.  Zorg ervoor dat jij gemotiveerd bent (en blijft) door een sterk levensdoel in je leven te stellen. Als je dit doet zal jij een leven vanuit intrinsieke motivatie kunnen leiden, waardoor het makkelijker is om gefocust te blijven. Je kunt dit doen door een persoonlijk ontwikkelingsplan te maken waarin jij actief aan de slag gaat met het plannen en analyseren van jouw persoonlijke ontwikkeling en levensloop.

 3.  Denk na over wat er op het spel staat en tel iets vaker tot tien! Loopt iets niet helemaal jouw richting in? Besef dan dat jezelf professioneel gedragen belangrijker is en probeer het op te lossen door op een rustige, assertieve manier in gesprek te gaan met degenen die er iets over te zeggen heeft. Over Assertiever worden schrijf ik later nog een apart artikel!

 4. Gedraag je fatsoenlijk en lok geen problemen uit in jouw sociale kring. Gedrag zoals schelden, pesten en vechten zorgt nooit voor een goede lange termijn oplossing. Probeer dat gedrag dan ook in de kiem te smoren en grenzen aan te geven als het jou overkomt. 
 5. Verdiep je in verschillende nuttige eigenschappen en ga je focussen op het verbeteren daarvan. Leer bijvoorbeeld je Mindset Veranderen! Je kunt via mijn sectie over positieve vaardigheden ontwikkelen in mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank direct aan de slag. Je leert hier afscheid nemen van een groot aantal negatieve eigenschappen en frustraties die er voor zorgen dat jij jouw zelfbeheersing verliest.

 6. Wees niet te streng voor jezelf als je een fout maakt. Je moet het leven en jouw zelfbeheersing zien als een test waarbij jij op lange termijn kunt groeien. Je kunt dit doen door Meer Gedisciplineerd te werk te gaan en te blijven analyseren en evalueren hoe je progressie gaat. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een dagboek bij te houden waarin jij opschrijft wanneer jouw zelfbeheersing op de proef wordt gesteld. Hierdoor verandert het in een "top of mind" aandachtspunt waar je constant op let.

 7. Probeer je minder druk te maken om alledaagse dingen die je niet kunt of wilt veranderen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een van de beste zelfontwikkeling boeken te lezen. Een boek dat bij mijn persoonlijke ontwikkeling centraal heeft gestaan is Think and Grow Rich. Een van de concepten dat hier in centraal staat heet de cirkel van invloed en betrokkenheid, waarmee jouw leven veel makkelijker zal worden.

 8. Beloon jezelf wanneer je stappen in de goede richting zet! Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een Bucket List te maken met activiteiten die je altijd al een keer in je leven gedaan wilt hebben. Door zo'n lijst op te stellen weet je ook waar je naartoe werkt en waar je het voor doet!

 9. Bonustip: Pas op met verdovende middelen en alcohol. Dit zijn middelen die ervoor zorgen dat je steeds makkelijker de controle verliest en zelfs verslaafd kunt raken. Tot op een bepaald level is het heel gezellig, maar daarna gaan veel mensen de mist in en kan het leiden tot schaamteloos gedrag. Benieuwd hoe jij om moet gaan met verslavingen overwinnen?

Laat je me weten wat jouw favoriete tip was om jezelf beter te leren beheersen? En of je er iets van gaat implementeren in jouw huidige leven? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Reactie plaatsen