Zelf Discipline Leren

Wat is de betekenis van Discipline en hoe kun jij Zelf Discipline Leren?

Zelf Discipline Leren is een van de belangrijkste eigenschappen wanneer jij jouw doelen wilt bereiken. Het zorgt er namelijk voor dat jij jezelf kunt activeren om iets te doen wanneer jij er eigenlijk geen zin in hebt. Dit voorkomt eindeloos uitstelgedrag en doelloos bankhangen.

Wil jij zelfstandig en in vrijheid leren werken en leven? Dan zul jij moeten leren om zonder controle van buitenaf gedisciplineerd te werken en eigen doelen na te streven. Discipline is een vaardigheid die jij moet leren en moet laten groeien tot een gewoonte. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je gedisciplineerd kunt leren werken.

Klaar om dit artikel te lezen over hoe jij jouw werk-ethiek kunt optimaliseren om voor lange termijn succes te gaan?

Zelf Discipline Leren is een van de belangrijkste eigenschappen wanneer jij jouw doelen wilt bereiken. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je gedisciplineerd kunt leren werken.Zelf Discipline Leren is een belangrijke gewoonte wanneer jij succesvol doelen wilt bereiken! 

Wat Betekent Discipline / Gedisciplineerd Werken?

Discipline krijg je niet zomaar. Je moet het ontwikkelen en bouwen! Een Gedisciplineerd Persoon kan zijn doelen bereiken; omdat hij / zij consistent blijft bouwen aan het doel voor ogen, zonder zich constant af te vragen of het zinvol is om vol te blijven houden... Dit is een goede vaardigheid en eigenschap die er voor zorgt dat je meer focust op "het proces" dan op "de verwachte resultaten". 

Het mooie hiervan is dat jouw resultaten zullen volgen wanneer jij op lange termijn blijft groeien en consistent de juiste keuzes maakt. 

Wanneer is Discipline / Gedisciplineerd werken belangrijk?

Wanneer jij Discipline hebt leer jij jezelf van "moeten presteren" naar "willen presteren". Je beseft simpelweg dat het doel dat jij voor ogen hebt belangrijker is dan de weg er naartoe. Discipline Is extreem belangrijk wanneer je SMART Doelen wilt bereiken die saai en niet zo sexy zijn. Je kunt denken aan doelen op gebied van;

  • Sport en Fit blijven (met name topsport);

  • Persoonlijke Doelen, zoals Relaties bouwen en onderhouden;

  • Nieuwe Competenties en Vaardigheden ontwikkelen;

  • Zakelijke Doelen (Studie; Werk; Bedrijf bouwen);

Wil jij meer Gedisciplineerd Werken / Meer Discipline Leren Toepassen in jouw leven?

Heb jij geen Discipline? En wil jij er aan werken om dit te ontwikkelen? Dan zul jij consistent (met consistentie) aan jezelf moeten blijven werken om jezelf te verbeteren. Wat veel mensen niet begrijpen is dat de basis van "Discipline" te vinden is bij het onderwerp "Keuzes Maken".

Keuzes Maken gedurende jouw leven is erg belangrijk, want het leven waarmee je uiteindelijk eindigt is een optelsom van alle keuzes die je in chronologische volgorde hebt gemaakt, en daarom zijn keuzes jouw beste vriend of jouw ergste vijand. Ze kunnen je op lange termijn naar de hoogste pieken brengen, maar ook in de diepste dalen.

Iedere keuze lijdt tot een gedrag; en van een gedrag naar een gewoonte. En wanneer gewoontes er eenmaal ingeslopen zijn is het vaak veel moeilijker om er vanaf te komen dan wanneer jij in het begin niet begonnen zou zijn met een slechte keuze of een bepaald gedrag.

Jij maakt je keuzes; en daarna maken je keuzes jou! Iedere beslissing heeft een klein stukje invloed op het pad dat jij op lange termijn bewandelt.

Het is belangrijk dat je bewustzijn creëert voor het feit dat je keuzes mag (en MOET) maken en uitvoeren die jouw leven verbeteren, in plaats van achteruit duwen. Jij moet er zelf voor gaan zorgen dat de keuzes die jij maakt jouw leven op lange termijn gaan verbeteren. Je gaat leiderschap nemen over wat je wel en niet meer wilt. En deze keuzes leiden uiteindelijk tot Zelf Discipline / Gedisciplineerd werken en Positieve Routines.

Gedisciplineerd werken door Routines te creëren

Veel mensen die zelfstandig doelen willen bereiken bouwen bewust positieve routines in hun leven en nemen daardoor de ruimte weg voor negatieve routines. Want als jij op het goede richt, verdwijnt jouw aandacht voor het kwade.

Jouw dagelijkse routines en reacties mogen niet langer een gevolg zijn van wat jij per ongeluk doet, maar moeten aangepast worden naar aanleiding van de keuzes die jij hebt gemaakt. Dus vraag jezelf eens af hoeveel (en welke) dingen er in jouw leven zitten die jij eigenlijk niet wilt doen, maar wel steeds blijft doen vanuit gewoonte.

Maak een plan van aanpak voor jouw week en houd je daar zo veel mogelijk aan! Het is niet erg als je af en toe een keer een slippertje maakt, maar het beste is als je ECHT een vaste structuur in je leven krijgt. De grootste uitdaging voor jou is dan ook niet dat je geen slechte keuzes mag maken, maar juist dat je niet slaapwandelend tijdens het maken van jouw keuzes. Je moet overal over na gaan denken en analyseren of het nog in je leven past. Alleen op deze manier kom je er achter op welke manieren jij jezelf of je persoonlijke leven / bedrijf keer op keer saboteert.

Want van kleine foutjes ga jij geen grote missers krijgen, maar veel kleine foutjes in combinatie met een Ripple effect kunnen jouw leven naar de afgrond helpen. Want wanneer de sneeuwbal eenmaal rolt zul jij zien dat het steeds lastiger wordt om fouten te voorkomen en bepaalde manieren van werken en leven te veranderen. Het zijn vaak de kleine beslissingen waarvan jij denkt dat ze geen invloed hebben, die op lange termijn de meeste invloed hebben. Want een jointje zorgt er niet direct voor dat je Heroine verslaafd raakt, maar begin je NIET met dat ene jointje; is de kans dat jij Heroïne gaat gebruiken kleiner.

Meer Discipline in jouw leven door s'morgens, s'middags en s'avonds te plannen

Zonder routines zal het een stuk lastiger worden om echt gefocust te blijven. Het is de enige manier waarop je kunt voorspellen hoe iets gaat lopen op lange termijn. Bouw daarom een routine op basis van positieve gedragingen en gewoonten om jouw doelen te bereiken.

Houd Rekening met

  • Routines in de Morgen;

  • Routines in de Middag;

  • Routines in de Avond;

Wat wil jij met jouw routines doen? Hoe moeten jouw dagen er uit zien? Hoe laat sta je op? Waar start je mee? Hoe laat ga jij pauzeren? Hoe laat stop jij met werken? Hoe vul jij jouw avonden in? Door jouw dagen vast te leggen in zelfgekozen routines zul jij super effectief gaan werken.

Discipline Leren Combineren met Routines hoeft niet perfect te zijn

Begin niet bij het eindresultaat, maar bij consistente verbetering. Leer perfectionistisme Loslaten en besef dat elke stap in de goede richting kan leiden tot groot resultaat op lange termijn. Volgens experts kun je in 6 weken nieuwe gewoontes en routines in jouw leven krijgen. Start je dag met een vaste routine, werk in vaste blokken, ga elke dag om de zelfde tijd lunchen en zorg voor duidelijkheid in jouw leven. Zo weet jij altijd waar je (vandaag) aan toe bent en is het makkelijker om gedisciplineerd te werken.

Consistentie betekent via vaste doelen, vaste tijden / locaties / omstandigheden. Gedisciplineerd de juiste keuzes maken is het antwoord, en op een gegeven moment zal het harder gaan lopen doordat de tijd aan je zijde komt te staan.

Een uitspraak die ik veel in Amerikaanse "motivational influencer" kringen tegen ben gekomen is de volgende: 

Om succesvol te worden en binnen de top 10 van de beste spelers in jouw markt te kunnen staan, zul je verder moeten gaan dan 90% van de meeste ondernemers / mensen in de huidige markt. Met andere woorden: je moet constant in beweging blijven en gedisciplineerd aan je doelen blijven werken.

Consistent meer discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen is belangrijk als jij jouw doelen wilt bereiken. Een mooi startpunt is dan ook om een lange termijn plan van aanpak te maken, maar TOCH elke dag het beste er uit proberen te halen!

Stop er gewoon nooit mee! Verander je doelen wanneer deze naar nieuwe levels groeien, maar houd altijd het einddoel voor ogen en geef nooit op! :-) 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen