Verslaving Overwinnen

Verslavingen of Verslavend Gedrag Overwinnen? DIT kun jij doen wanneer jij Verslaafd bent aan Alcohol / Social Media / Drugs / Gokken / Gamen / Seks!

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over je Verslaving Overwinnen terecht gekomen bent. 


Waarom dit Artikel over Verslavend Gedrag / Verslavingen Overwinnen?

Verslaving is een Belangrijke barrière die verslaafden in de weg staat om succesvoller worden. Het kan grote mentale en lichamelijke klachten veroorzaken voor degene in kwestie EN de directe omgeving. En dat terwijl de verslaafde in kwestie over het algemeen niet heel erg in de gaten lijkt te hebben dat er problemen zijn. 

Vraag jij je af hoe jij moet omgaan met vervelend behoeftes, Cravings en Potentiële Verslavingen? Of ervaar jij simpelweg problemen met bepaald gedrag en lijkt er geen eind aan te komen? 

Het kan zo zijn dat jij een verslavend gedrag aan het ontwikkelen bent dat er voor gaat zorgen dat jij jouw verslaving niet de baas bent en Verslaafd raakt aan Seks, Jouw Mobiele Telefoon, Coke, Drank, Drugs, Gamen of Gokken. Of we kunnen denken aan verslavingen zoals een Wiet Verslaving, Medicijn verslaving of social media smartphone verslaving... Want er zijn ontelbare verslavingen waar jij gevoelig voor kunt zijn, en de kans bestaat dat dit jouw succes structureel in de weg staat! Verslaving kan namelijk jouw eigen doelen, maar ook de doelen van al jouw naasten in de weg staan. Jij kunt bijvoorbeeld geen afspraken meer nakomen en gaat over andermans grenzen heen.

Maar wat is een Verslaving? En hoe weet jij of jij verslaafd bent aan een bepaald gedrag of middel? Dat is iets wat super belangrijk is om te erkennen! Een verslaving overwinnen door afkicken kan jou een nieuwe kans geven op een gelukkig leven. Want iedereen kan met verslavingsproblemen kampen, maar ben jij verslaafd? Dan is het verstandig om eens te analyseren waar het mis gaat en zelfstandig of met professionele hulp een plan te maken om jouw verslaving te overwinnen en er sterker uit te komen...

1 ding is zeker: Je zult moeten leren omgaan met een verslaving en deze proberen in de kiem te smoren. Ben jij klaar om meer te lezen over hoe jij jouw verslaving de baas wordt / kunt overwinnen? Lees dan direct dit artikel!

Een verslaving overwinnen kan jou een nieuwe kans geven op een gelukkig leven. Ben jij verslaafd en heb je een plan om er sterker uit te komen?Loop jij met problemen zoals een verslaving rond en wil jij deze overwinnen? 

Mijn persoonlijke definitie van Verslavingen en Verslavend Gedrag...

Iedereen kan verslaafd raken aan een bepaald gedrag. Het maakt niet uit wie jij bent; hoeveel geld jij hebt of uit wat voor wijk jij vandaan komt. Of je nu een succesvolle voetballer zoals Wim Kieft bent; een social media influencer zoals Koen Kardashian / Sarah van Soelen; een artiest zoals Thomas Berge of een anonieme prostituee; evenementen organisator of restaurant eigenaar. Een verslaving kan altijd op de loer liggen! 

Loop jij zelf met problemen zoals een verslaving rond en wil jij deze overwinnen? Bekijk dan even de onderstaande video uit mijn Online Membership Community waarin ik iets meer over mezelf vertel. Ik ben geen expert op gebied van verslavingszorg, maar misschien raak je gemotiveerd door mijn content waarmee ik mensen motiveer om een nieuw lange termijn doel in het leven te stellen en daar hard aan te gaan werken. Dat is in mijn optiek een van de weinige manieren om een betere toekomst tegemoet te gaan...

Persoonlijk heb ik ook met problemen rondgelopen en ik ben hier voor het grootste gedeelte vanaf gekomen door iets nieuws te gaan doen en me te richten op een totaal andere richting dan ik vroeger deed. Door in mezelf en mijn persoonlijke ontwikkeling te investeren en boeken zoals deze te lezen heb ik mezelf weer beter op de rails gekregen...

De eerste keer zal het moeilijk aanvoelen om iets nieuws te proberen zoals een boek lezen. En de kans bestaat dat jij op dit moment niet inziet waarom "het lezen van een boek" jou zou helpen om jouw verslaving te overwinnen, maar ik beloof je dat het snel beter zal worden als jij een onderwerp tegenkomt dat je interesseert. Want het kan er zomaar voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat er nieuwe kansen liggen die jij alleen kunt pakken als je voorgoed je problemen op kunt lossen!

Wat is een Verslaving of Verslavend Gedrag? 

Een verslaving ontstaat wanneer jij geen controle hebt over een bepaald gedrag dat jouw succes structureel in de weg staat. Je weet geen raad met bepaalde emoties en daardoor kun je jezelf verliezen in een verdovend middel OF gedrag om daarmee een masker te creëren. In principe leveren verslavende middelen sterke positieve emoties en Dopamine op in de neurotransmitters van jouw hersenen en dit levert genot op wanneer je gebruikt / bepaald gedrag vertoont. Dit zorgt ervoor dat jij extra gemotiveerd blijft om het als oplossing voor jouw angsten in te zetten! 

Middelen of Activiteiten die verslavend werken verdoven negatieve emoties en daardoor voel jij je (extra) fijn zolang jij ermee bezig bent! Je zou kunnen zeggen dat je "naar een middel grijpt om de gevoelens bij jouw probleem tijdelijk op te lossen".

Voorbeelden van soorten Verslavingen | Ja, je kunt hier ECHT verslaafd aan raken...

 • Verslaving aan Aandacht / Seks / Masturberen / Pornografie;

 • Verslaving aan door de dokter voorgeschreven (Legale) Pijnstillers / Opiaten / Medicijnen zoals Oxazepam / Oxycodon / Diazepam en Fentanyl;

 • Verslaving aan illegaal verkregen Soft- of Hard Drugs (GHB / Ketamine / Cannabis / Cocaïne / 3MMC / Crack / Amfetamine) en andere Verdovende Middelen;

 • Verslaving aan (Online) Gokken / Traden / Gamen / Spellen spelen;

 • Verslaving aan Sociale Media / Internet;

 • Verslaving Smartphone of Iphone (Mobiele telefoon);

 • Verslaving aan Alcohol (Drank) / te veel Drinken / Lachgas;

 • Verslaving aan Nicotine / Roken;

 • Verslaving aan (te) veel eten / Suiker / Snoepen;

Hoe werkt een Verslaving / Verslavend gedrag?

Zoals je in de bovenstaande lijst ziet zijn er VELE verschillende verslavingen mogelijk en niet alles draait om het innemen van middelen. Het heeft ook met afleiding van gevoelens en bepaald gedrag te maken. Van zaken zoals Gamen of Social Media gebruik was in de eerste jaren nooit echt bekend dat het verslavend kon werken, maar na verloop van tijd zijn er veel mensen geweest die hier zware problemen mee hebben gekregen.

Een verslaving komt altijd in fasen en iemand raakt nooit zomaar ineens verslaafd. Want het is nooit dat ene pilletje op een festival dat er voor zorgt dat jij na enkele jaren feesten als een mentaal wrak zonder baan en pensioen overblijft. Terwijl je 3 dagen per week staat te demonstreren tegen de corona maatregelen (geintje natuurlijk)... 

Vaak zit er een bepaalde onzekerheid of angst stoornis achter, waardoor het middel in kwestie een tijdelijke oplossing geeft... Verslaving start met positieve emoties / leuke ervaringen en loopt daarna steeds meer uit de hand. Tot er op een gegeven moment alleen nog maar een overheersende angst en schaamte overblijft en MEER GEBRUIKEN overblijft als de makkelijkste oplossing... 

Meer lezen over angsten overwinnen? Onlangs schreef ik een artikel over Angstklachten en Angst Stoornissen dat wellicht interessant voor je is!

Vraag jij je af hoe Verslavend een bepaald gedrag is? Meestal niet!

Meestal komt een verslavend gedrag zomaar jouw leven in geslopen, bijvoorbeeld via een kennis of een vriend(in). Je wilt samen een keer iets proberen en vraagt je op dat moment niet direct af wat het antwoord is op vragen zoals:

 • Hoe verslavend is Alcohol?

 • Hoe verslavend is Coke?

 • Hoe verslavend is Speed / 3mmc?

 • Hoe verslavend is XTC?

 • Hoe verslavend is Roken?

Want hoe groot is de kans dat jij direct verslaafd raakt aan een bepaald middel? Die kans bestaat bijna niet en zal in de praktijk heel erg meevallen. En je zult ongetwijfeld vele soorten drugs kunnen gebruiken zonder ooit problemen te ontwikkelen, maar je moet wel begrijpen dat er risico's op de loer liggen en dat je ergens mee bezig bent dat je niet meer om kunt draaien. Zeker als je lang genoeg in een bepaald kringetje ronddraait met mensen die (net als jij) steeds verder willen gaan.

Bekijk de onderstaande video van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) om meer helderheid te krijgen over het ontwikkelen van een Verslaving! Bekijk ook hun meest actuele artikel met kerncijfers over verslaving!


Wanneer is Iets een Verslaving of een verslavend gedrag? 

Wanneer iets een verslaving is heb jij het idee dat je de controle kwijt bent en dat jouw gedrag vanzelf gebeurt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook je werk niet meer goed doen en begint ook psychologisch / mentaal dingen te merken. Je bent bijvoorbeeld onzeker; achterdochtig; voelt jezelf anders dan de rest of denkt dat mensen tegen je zijn. Vaak gaan verslaafden ook stiekem gedrag vertonen en vreemde dingen doen om ongemerkt hun verslaving te blijven voeden.

Een gedrag is een Verslaving en een probleem als er Grote, Ongewenste Consequenties aan vastzitten…

 • Je haalt geen genot meer uit de dingen die je vroeger leuk vond;

 • Je raakt je Baan kwijt of stopt met je opleiding / studie;

 • Je raakt je Relaties en Contacten kwijt;

 • Je raakt je Rijbewijs kwijt of krijgt problemen met de politie / justitie / overheid;

 • Je raakt je Kinderen / Huisdieren kwijt;

 • Het heeft negatieve gevolgen voor je persoonlijke Gezondheid (ongelukken / overige gezondheidsklachten);

 • Je raakt je geld of je huis kwijt. Misschien ontwikkel je ook extra schulden;

Ondanks alle nadelen blijf je doorgaan wanneer er problemen optreden. Mensen hebben kort spijt maar vervallen daarna weer snel in het oude gedrag en de Dopamine Rush. Je hebt het middel van jouw verslaving nodig om weer opnieuw dat fijne kunstmatige gevoel op te wekken, want je lichaam raakt er aan gewend (verslaafd).

Hoe kun jij een Verslaving Overwinnen ["Gewoon" Opnieuw Beginnen of keihard Afkicken]? 

Een verslaving is helaas VEEL MAKKELIJKER op te bouwen dan te Overwinnen. Het verslaafde leven is lang leve de lol TOTDAT je zelf beseft dat je de controle kwijt bent en dat jouw verslaving het voor het zeggen heeft. Daarbij komt dat jij vaak een omgeving voor jezelf hebt gecreëerd met een netwerk van mensen die jouw verslaving tolereren OF zelf soortgelijk gedrag vertonen. Daarom vallen veel verslaafden na verloop van tijd terug nadat ze zijn gestopt of behandeld door zorgverleners.

Jij moet als gebruiker zelf inzien dat je een probleem hebt dat jouw leven dwarsboomt en bent de enige die iets aan jouw verslaving kan doen. Jij moet het negatieve gedrag erkennen en beseffen dat je volledig zelf verantwoordelijk bent voor het gedrag en de manier waarop je het op moet lossen. 

Anderen kunnen dat wel tegen je zeggen, maar ze zijn er meestal niet bij gebaat en kunnen er weinig invloed op uitoefenen wanneer jij zelf niet wilt. En voordat officiële instanties zoals de gezondheidszorg; justitie of verslavingsklinieken zich er mee gaan bemoeien moet het al behoorlijk fout gegaan zijn, waardoor het misschien al te laat is...  

Overwin je Verslaving door een nieuwe richting voor jezelf te creëren.

Verslaving ontstaat vaak vanuit een bepaalde leegte in jouw leven. Dit kan onzekerheid of angst zijn, maar ook verveling en het ontbreken van een ambitie of toekomstperspectief. Ook onverwerkte trauma's en problemen met emoties zijn veelgenoemde oorzaken van verslaving. Verslaafden kunnen vaak niet met hun emoties om gaan en daardoor vallen ze wanneer ze zijn behandeld / afgekickt weer terug in hun oude gedrag. 

Je zou kunnen zeggen dat de leegte waardoor jij in eerste instantie bent gaan gebruiken eerst gevuld moet worden voordat je terug de maatschappij in kunt. Daarom moet je altijd een nieuw gedrag terugzetten op de plek waar vroeger de verslaving stond; en dit is niet makkelijk te vinden. Je moet je passie vinden en met volle overtuigingskracht en doorzettingsvermogen een beslissing maken om met jouw verslaving te stoppen door te focussen op een nieuw leven.

Wat is een Verslaving? En hoe kom je van een verslaving af? Dat staat centraal in dit artikel over nieuwe doelen stellen en gedragsverandering!Dit boek heeft mij in laten zien dat er een klok tikt in het leven en dat het zonde is om in iets te blijven hangen waar ik spijt en schaamte voor voelde...

Zet Persoonlijke Ontwikkeling na jouw verslaving centraal en kijk van daaruit verder wat je kunt.

Een mooi startpunt is om nieuwe dingen te gaan leren. Hierdoor leer jij wat je wel en niet wilt en krijg je inzicht in het leven en waar jouw levensgeluk in de toekomst vanaf moet komen. Lees bijvoorbeeld mijn artikel over de behoeften piramide van Maslow eens, waarin jij leert wat mensen precies nodig hebben om gelukkig te worden. Zeker in het begin zal dit moeilijk worden omdat jij niet meer gewend bent om jezelf te verdiepen in dit soort onderwerpen, maar het is super belangrijk voor jouw persoonlijke groei en zelfontwikkeling. 

Hierdoor krijg jij interesse in nieuwe dingen en gaat je levenskwaliteit omhoog omdat je weer iets actiefs en interessants aan het doen bent waar je trots op kunt zijn. Je leert weer opnieuw hoe je iets op kunt bouwen en gaat aan de slag met het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan maken waarin je aan de slag gaat met nieuwe doelen stellen! (bekijk deze kennisbank voor meer tips!) 

Je zult in deze periode leren om jezelf op nummer 1 te zetten en krijgt meer lak aan de mening van anderen die eerder een belangrijke rol in jouw leven speelden. Je zult hier op een gegeven moment afscheid van moeten nemen als je verder wilt komen dan jouw verslaving, want waar deuren sluiten, zullen ook nieuwe deuren open gaan. En wanneer jij na jaren stil staan een nieuw levensdoel gevonden hebt en harder werkt om op het juiste pad te komen zul jij meer ambitie krijgen dan je ooit gehad hebt... Tot je op een gegeven moment iets gevonden hebt waar je ECHT al je passie in kwijt kunt en er misschien wel een leuke baan of een eigen bedrijf in kunt starten.

Bekijk mijn Think and Grow Rich review over het onderstaande boek waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat of verdiep je in EEN van de andere Persoonlijke Ontwikkeling Boeken.

Een verslaving is een gedrag dat optreedt wanneer jij jezelf probeert te verdoven tegen invloeden van buitenaf. Er komt dan een middel in je leven dat dit voor je doet!Dit boek heeft mij persoonlijk geholpen om meer richting en nieuwe doelen in mijn leven te krijgen. Voor mensen met problemen kan het een eye-opener zijn!


Hoe kun jij Clean Raken / afkicken [wat zijn de mogelijkheden]?

Je leven veranderen door af te kicken kost veel discipline en dit moet je zelf in je leven blijven bouwen. Dat is niet makkelijk en je moet altijd waakzaam blijven! In de bovenstaande paragrafen heb ik uitgelegd hoe je jezelf en je leven opnieuw kunt uitvinden en programmeren, maar dat wil nog niet direct zeggen dat jij ook succesvol kunt worden en volledig af komt van jouw verslaving. Want er moet in jouw gedachten echt een kookpunt bereikt zijn waarin jij ZELF beseft dat jouw leven anders moet; anders kom je er nooit vanaf.

Het fijne, positieve gevoel dat jij TIJDENS jouw verslaving hebt opgebouwd is namelijk nog steeds makkelijk te krijgen als jij even in de put zit. En zeker in de eerste periode nadat jij gestopt bent zit je vaker in negatieve gedachten dan in positieve. Afhankelijk van het middel / gedrag waaraan jij verslaafd bent EN de mate waarin het jouw leven beïnvloedt moeten sommige verslaafden dan ook met extra hulp afkicken, terwijl anderen het zelfstandig kunnen...

Moet jij Zelfstandig Afkicken of in een Kliniek Afkicken?

Van de meeste verslavingen moet je psychisch afkicken en van sommige verslavingen ook lichamelijk. Je kunt dan afkickverschijnselen zoals hoofdpijn; buikpijn; misselijkheid en nachtmerries ervaren. Dat maakt afkicken van Drank; Drugs en Medicijnen een heel ander proces dan afkicken van Gokken; Gamen of een Seksverslaving. Daar staan immers geen echte middelen centraal en deze verslavingen zijn puur geestelijk.

Toch kunnen deze verslavingen net zo'n belangrijk effect hebben op jouw leven en daarom is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met jouw huisarts of anoniem contact op te nemen met een organisatie zoals Novadic-Kentron of Verslavingszorg Noord Nederland. Deze kunnen jou informeren over de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Afkicken in een Kliniek, zoals je veel ziet in landen zoals Portugal of Afrika; of het bezoeken van AA meetings met andere verslaafden en het volgen van een 12 stappenplan. 

Laatste Tip | Hoe moeilijk het ook kan zijn: Denk niet aan het verleden maar stel nieuwe doelen voor de toekomst zonder in een schuldgevoel te blijven hangen. Denk in kleine stappen en werk op die manier naar een betere, grotere toekomst toe. Je bent goed zoals je bent. Als je meer wilt leren over Persoonlijke Ontwikkeling en het vinden van nieuwe doelen nodig ik je van harte uit om eens te komen luisteren naar mijn introductie Webinar waarin ik praat over het opbouwen van een nieuw leven. 

Via dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank kun jij direct aan de slag! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Problemen Oplossen. Er is meer van dit soort content als je daar behoefte aan hebt!

Hoe denk jij over een verslaving? Laat een reactie achter onder dit artikel als je vragen of feedback hebt! 

Reactie plaatsen