Angst stoornis Loslaten

Angst; Angst Stoornissen en paniekaanvallen Overwinnen | Kun jij een angst stoornis het beste Accepteren; Loslaten of Overwinnen?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over je Angst en Angsten Loslaten terecht gekomen bent. 


Waarom dit artikel over Angsten en Angststoornissen loslaten?

Angsten en Angst Stoornissen zijn Levensgevaarlijk... En ze vormen een van de belangrijkste oorzaken waardoor veel mensen nooit hun doelen bereiken en succesvol worden... Wellicht herken je het: Je bent in een bepaalde situatie en het angstzweet breekt je uit... Je krijgt een angstig gevoel in je buik; hartkloppingen; gaat zweten of ervaart zelfs hyperventilatie of overgeven. Dit kan uitdraaien op totale paniekaanvallen... En het komt uiteraard altijd op een moment wanneer jij het NIET kunt gebruiken! 

Hoe kun jij om gaan met dit soort angsten en angst stoornissen? Wat zijn de Symptomen? En hoe voorkom jij dat jouw angst een depressie gaat vormen die jouw leven bepaalt?

In dit artikel staan angsten en het loslaten en overwinnen van angst stoornissen zoals de sociale angst stoornis centraal, zodat jij een mooier leven kunt gaan leiden. Ik hoop jou op een positieve manier te beïnvloeden zodat jij jouw angst de baas blijft en groeit van Angst naar Vertrouwen! Want Angst loslaten; Accepteren of overwinnen kan een extreem zware beproeving voor je zijn, omdat je vecht tegen een onzichtbare vijand die jouw leven over kan nemen als je het op de foute manier aanpakt! 

Klaar om met jouw Persoonlijke Ontwikkeling en jouw angsten aan de slag te gaan?

Een angst stoornis loslaten of angst overwinnen kan een zware beproeving zijn. Vaak weet je niet waar een angst vandaan komt en lijkt het een onzichtbare vijand. In dit artikel staat het loslaten en overwinnen van angsten centraal.

Wat is Angst? (Uitleg Normale Angstklachten) 

Laten we bij de basis beginnen... Volgens de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) heeft 10% van de Volwassenen en 65+ers last van angstklachten en angst stoornissen zoals paniek aanvallen. Ook 5% van de kinderen en jong volwassenen zitten met soortgelijke problemen die invloed hebben op hun dagelijkse leven. Maar Wat is Angst? En wanneer is iets een Angst Stoornis? 

Angst kan ontstaan door stress; maar ook zonder reden en oorzaak en juist leiden tot stress. De Betekenis en definitie van angst zegt dat het een stemmingsstoornis is gebaseerd op gedachten / gevoelens en dat deze ontstaat in de hersenen. Mensen ervaren Angstklachten wanneer ze vanuit hun hersenen een terechte of onterechte waarschuwing krijgen voor een gevaarlijke situatie. Wanneer dit gebeurt begint het lichaam zich voor te bereiden om zichzelf te verdedigen door middel van het "Fight or Flight" (oftewel Vecht of Vlucht) mechanisme en dat is niet altijd makkelijk terug te draaien...

Hoe gevaarlijk is angst?

Angsten zijn de basis voor ontmoedigingen, verlegenheid, uitstelgedrag, onverschilligheid, besluiteloosheid en het gebrek aan ambitie, zelfvertrouwen, initiatief, zelfdiscipline en enthousiasme. Kijk eerlijk naar jezelf, want deze vijanden bestaan wellicht alleen in je onderbewustzijn. Wanneer jij angsten analyseert, zijn deze in feite niets anders dan spoken die bestaan in onze gedachten en een ongecontroleerde verbeeldingskracht die verantwoordelijk is voor de meeste schade en ellende die mensen zichzelf aandoen.

Angst is een slechte raadgever en is bovendien een killer voor succes. Door niet terug te deinzen wanneer het tegenzit; of wanneer je angsten tevoorschijn komen; kun jij het ver schoppen. Angst voor falen moet motiveren om harder te werken en je ergens in vast te bijten voor lange termijn. Via jouw mislukte pogingen in het verleden kom je uiteindelijk bij successen uit als je je fouten analyseert en nadenkt over wat er mis ging; en hoe dat beter kan in de toekomst.

Angst kan een negatieve invloed hebben op jouw sociale netwerk zoals je gezin, werk of vriendenkring! Veel mensen hebben dan ook langdurend last van Rare angsten of fobieën. Daar komt bij dat (volgens GGZ) veel mensen zich schamen voor hun angsten en daardoor onnodig lang met problemen blijven rondlopen.

Wanneer ervaren mensen angstklachten? 

Mensen ervaren angst in hun actieve dagelijkse leven (bijv. sociale angst stoornis), maar ook in hun slaap kunnen angsten een rol spelen. Zo ervaren veel mensen nachtmerries met angst in hun dromen. Dit kan er voor zorgen dat sommige mensen angst hebben om te slapen (niet kunnen slapen of niet durven te gaan slapen). Dit geeft aan dat angsten op elk moment kunnen opzetten en niet afhankelijk hoeven zijn van externe factoren zoals drukke en spannende situaties door mensen en dieren. 

Wie ervaren de meeste angstklachten?

Angst discrimineert niet en treft alle doelgroepen. Angsten vinden vaak plaats bij zwakkere doelgroepen zoals ouderen of kinderen, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het leven van pubers en volwassenen. De belangrijkste risicogroep voor angstklachten heeft volgens GGZ een leeftijd tussen de 25 en 44 jaar en de meest voorkomende angst heeft te maken met een sociale angst stoornis.

Hoe Ontstaan Angstklachten en Angst Stoornissen? [Mogelijke Oorzaken Uitleg]

Angst ontstaat meestal bij Besluiteloosheid. Besluiteloosheid leidt tot twijfel, en die twee zijn het begin van angst! De reden dat deze zo gevaarlijk zijn is dat ze groeien zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Dat wil zeggen dat jij al angsten kunt ervaren wanneer jij slecht voorbereide, maar kleine keuzes moet maken in jouw dagelijkse leven.

De Nederlandse organisatie GGZ geeft aan dat Angstklachten verergerd worden door Psycho Actieve stoffen zoals Cafeïne (Koffie); Alcohol of THC (Cannabis / Wiet / Hasj). Meerdere drugs worden niet genoemd, maar neem maar van mij aan dat het gebruik van de meeste soorten Drugs (tijdelijke) negatieve impact heeft op jouw hersenen.

Angsten kunnen veroorzaakt worden door Verslavingen, maar Verslavingen kunnen ook veroorzaakt worden door Angsten. Daarnaast worden Angsten vaak in verband gebracht met Depressieve Stoornissen en Zelfmoord Neigingen / Suïcidaal zijn.

Angstaanvallen door Stress komen veel voor, maar ook de sociale angst stoornis is erg bekend. In dit artikel leg ik uit hoe je angsten kunt overwinnen!

Wat is een Angst Stoornis / Paniek Stoornis? 

Het verschil tussen Angstklachten en Angst Stoornissen zit in de heftigheid van de symptomen. Bij normale angst is er nog wel mee te leven, maar bij Stoornissen valt de controle volledig weg. De ervaringen zijn dan een stuk traumatischer. Bij Angst of Paniek Stoornissen ben jij bang voor situaties waarin je bang denkt te worden. Dit kan er voor zorgen dat jij deze situaties gaat vermijden. 

Een Paniek Stoornis hoeft geen aanleiding te hebben, maar is zo heftig dat degene die de aanval heeft iedere keer hetzelfde gevoel terugkrijgt wanneer de lichamelijke / psychologische verschijnselen zich opnieuw voordoen. Dit kan erg heftig zijn voor degene die het heeft. Wat kenmerkend is bij een Paniek Stoornis is dat het slachtoffer tussen de aanvallen door bang blijft om het opnieuw te krijgen en dit werkt weer nieuwe situaties in de hand.

Wat zijn de meest voorkomende Angst Stoornis Symptomen op korte termijn?

In de onderstaande rij staan de belangrijkste kenmerken van Angst Stoornissen. Deze kunnen individueel of tegelijkertijd optreden en dit is per persoon verschillend.

 • Je krijgt last van ademnood,

 • Je krijgt last van hoofdpijn / buikpijn,

 • Je krijgt last van hartkloppingen,

 • Je kunt niet goed in slaap komen of krijgt nachtmerries,

 • Je krijgt last van pijn op de borst,

 • Je krijgt last van misselijkheid,

 • Je krijgt last van duizeligheid,

 • Je krijgt last van hevige transpiratie.

Slachtoffers van een angst aanval / paniek aanval herkennen de symptomen vaak als een hartaanval, waardoor ze zich nog meer zorgen maken en letterlijk vrezen voor hun leven.  

Wat zijn de meest voorkomende Angst Stoornis Symptomen op lange termijn?

De bovenstaande klachten vinden vooral plaats op het moment van de angst aanval / paniek aanval. Daarnaast kunnen mensen met angsten langdurige klachten krijgen zoals Gespannen en Prikkelbaar reageren; Schuchter en Terughoudend gedrag; Twijfelende en Labiele, Impulsieve keuzes maken; lusteloze relaties. 

Extra Tip: Het onderstaande boek gaat over persoonlijke ontwikkeling; Besluiten Nemen; Minder Twijfelen en Piekeren en ACTIE NEMEN om MINDER ANGSTEN in jouw leven toe te staan. Graag zou ik het je willen aanraden als jij meer aan jouw angsten wilt werken...

Een Sociale Angst Stoornis komt veel voor bij mensen. In dit artikel vertel ik mensen hoe ze om kunnen gaan met hun angsten!Dit boek is EEN van mijn favoriete boeken op gebied van Persoonlijke Ontwikkeling. Er staat een SUPER interessant hoofdstuk over ANGST in!


Veel voorkomende voorbeelden van Angst [Meest voorkomende angsten lijst]

Op basis van Literatuur Onderzoek en Online zoekmachineonderzoek is deze lijst van veelvoorkomende angsten naar boven gekomen. Dat wil zeggen dat in de zoekmachine van Google het vaakst werd gezocht naar oplossingen of methodes voor deze angsten. Dat geeft een realistische weerspiegeling van de internet gebruikende Nederlanders.

Meest voorkomende Angsten op basis van Angst Gerelateerde Literatuur [Bron: Think and Grow Rich]

Volgens het wereldberoemde boek zijn er 6 belangrijke persoonlijke vlakken / onderwerpen waar mensen (hevige) angsten voor ervaren. Deze zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, jouw achtergrond en afkomst. Toch krijgen de meeste mensen op al deze vlakken wel af en toe onzekere of angstige gevoelens te verduren.

 • De Angst voor Armoede;

 • De Angst voor Kritiek (sociale angst stoornis);

 • De Angst voor Ziekte;

 • De Angst om een Geliefde te Verliezen;

 • De Angst voor Ouderdom;

 • De Angst voor de Dood;

Alle andere angsten zijn varianten op deze "6 Spoken van Angst" zoals deze in het boek worden genoemd. Je kunt hier meer over lezen in mijn Think and Grow Rich Review als je hier meer over wilt weten!

Maar wat zijn de meest Voorkomende Angsten op basis van Google Zoekvolume [ sociale angst stoornis + Gezondheid]

 • Veel mensen ervaren angst voor Medische Ingrepen. Je kunt hierbij denken aan Angst voor de Tandarts; Naalden en operaties zoals staaroperatie etc;

 • Veel mensen ervaren Angst voor lange woorden of om dom gevonden te worden.

 • Veel mensen ervaren ook Angst voor Angst; wat wil zeggen dat ze bang zijn om bang te worden in bepaalde situaties.

 • Veel mensen ervaren angst voor Autorijden (in de auto als passagier; of bij bijzondere verrichtingen zoals inparkeren of invoegen op de snelweg);

 • Veel mensen ervaren Angsten voor dieren, zoals honden, vogels of spinnen;

 • Veel mensen ervaren Angst voor ziekte en de dood; of om mentaal gek te worden;

 • Veel mensen (met name vrouwen) ervaren angsten tijdens de zwangerschap of bevalling. Ze twijfelen of hun kind wel gezond is;

 • Veel mensen ervaren Angst om naar buiten te gaan. Ze zijn paranoïde en bang om in onverwachte situaties te komen;

 • Veel mensen ervaren Angst in een Relatie / Angst na Relatiebreuk / Angst om alleen te zijn / Angst als iemand te dichtbij komt;

 • Veel mensen ervaren Angst om iets vervelends mee te maken in hun carrière (Bang om hun baan te verliezen OF wanneer ze starten bij een nieuwe baan / werkgever);

 • Veel mensen ervaren een Sociale Angst Stoornis zoals Angst om naar school te gaan of er niet bij te horen / gepest te worden;

 • Veel mensen ervaren Angst voor (on)geneselijke ziektes zoals kanker, soa's of virussen. Een recent voorbeeld hiervan is de angst voor corona; de corona test of de corona vaccinatie. Ook kunnen mensen angstig naar de toekomst kijken wanneer ze een hartinfarct of een herseninfarct gehad hebben in het verleden.

Je ziet dat er een groot aantal angsten en situaties naar boven komen die ongetwijfeld voor veel mensen doodnormaal zijn, maar die kennelijk voor anderen een belangrijke rol spelen in hun dagelijkse leven. Daardoor zie je dat iedereen verschillend is en met eigen problemen kampt.

een Paniekaanval kun je voorkomen door goed voorbereid op pad te gaan en een helder doel te hebben. Paniek is een angst die ook door professionals verholpen kan worden!Angst Aanvallen; Angst Stoornissen; Paniek Aanvallen; Depressies; Fobieën en andere Angstklachten zitten meestal in jouw hoofd!

Wat zijn de beste manieren om met jouw angst Aanvallen om te gaan? [Beste Opties]

Een van de meest gestelde vragen is: "Hoe kun jij om gaan met jouw angst stoornis?" Er is geen perfect antwoord op, maar er zijn meerdere manieren om met angst om te gaan. Ik laat je zien dat jij jouw Angst en Angststoornissen kunt Overwinnen; en neem hierin mee of jij jouw angst stoornis / angst het beste kunt Accepteren; Loslaten of Overwinnen...

Persoonlijk denk ik dat angst het beste overwonnen kan worden door te accepteren dat angst altijd een rol in je leven zal spelen. Nogmaals, ik ben geen angst psycholoog, maar persoonlijk heb ik veel gehad aan het onderstaande model wat mij in het verleden ooit is aangeleerd door een coach waarmee ik zaken deed.

Wat centraal staat is dat je van angst naar vertrouwen moet groeien. Je moet jezelf inprenten dat angst alleen in jezelf zit en op basis van deze wetenschap en het stretchen van jouw comfort zone zelfvertrouwen gaan kweken met de wetenschap dat jij onbeschadigd door angstige situaties heen kan komen. Sterker nog: dat je er op lange termijn sterker door wordt... 

Je kunt dan ook het beste Ondernemend Gedrag vertonen om zo'n actief mogelijk leven te leiden en uitdagingen aan te gaan, waardoor je je comfort zone vergroot.

Angst Accepteren + Aanpakken

Een van de meest toegankelijke manieren om met jouw angsten aan de slag te gaan is door simpelweg te accepteren dat je angsten hebt. Je moet leren Leven met Angsten en werken aan een sterkere Mindset door nieuwe (spannende) dingen te proberen. Zo kun jij jouw angsten steeds meer onder controle krijgen via Persoonlijke Ontwikkeling. Je hoeft niet elke angst te trotseren en kunt prima sommige dingen ontwijken waar jij geen zin in hebt. 

Maar af en toe moet jij gewoon door de zure appel heen en accepteren dat het even moeilijk aanvoelt. Vaak wordt de angst minder wanneer jij je er niet tegen verzet en niet in paniek raakt. 

Angst Loslaten

Laat de angst of paniek over je heen komen; doe ademhalingsoefeningen en ontspan je hele lijf. Denk na over wat er gebeurt en wat de aanleiding voor jouw angst kan zijn. Als je dit proces een aantal keren herhaalt zal het snel minder worden en kun jij jouw pad vervolgen.

Angst Overwinnen + Aanpakken

Zoek Hulp en ga jezelf ontwikkelen door jouw angsten te trotseren. Jouw doel is om echt van jouw angsten af te komen en risico's te nemen om sterker te worden. Het is belangrijk dat je dit doet met hulp van iemand die hierin gespecialiseerd is. Ben jij bang voor haaien? Ga dan niet zomaar op vakantie eventjes in een haaienkooi zitten zonder begeleiding, maar win advies in van een professional en neem een coach mee (bijvoorbeeld).

Angst of Paniek Aanval voorkomen / Oplossen

Wanneer jij een Angst of Paniek Aanval krijgt kun jij het beste proberen naar een rustige omgeving te gaan. Ook bewegen (sporten) en ademhalingsoefeningen doen. Het is ook verstandig om mensen in jouw omgeving te waarschuwen en contact te maken met een "buddy" die jij kunt vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld je partner / ouders bellen wanneer je in een lastige situatie komt en zorgen dat ze vooraf weten wat ze moeten doen op zo'n moment. Deze kunnen je meestal wel kalmeren en vertellen dat het snel weer over gaat! 

Maak er vooral geen schaamte of geheim van, want angsten en fobieën zijn menselijk en door het te verbergen zal het alleen maar vaker optreden! 


Heb jij echt Professionele Hulp nodig om jouw angsten te overwinnen? 

In sommige gevallen is een angst stoornis ECHT een probleem voor degene die er mee rond loopt. Er zijn dan ook professionele Angst Stoornis Behandelingen die jouw klachten kunnen verminderen / verhelpen. Het is verstandig om bij angsten eerst contact op te nemen met jouw huisarts. Deze kan vervolgens beslissen in welke mate jij verdere hulp nodig hebt. Deze kan je bijvoorbeeld aanraden om contact op te nemen met de Angst; Dwang en Fobie Stichting (ADF)

Afhankelijk van de organisatie waar jij naar doorverwezen wordt kun jij rekenen op een van de onderstaande angst behandelingen / therapieën. 

 • Angst Therapie / Cognitieve Gedragstherapie;

 • Opname in een Kliniek;

 • EFT Therapie;

 • EMDR Trauma behandeling;

 • Privé Coaching;

 • Online Training;

 • Hypnose Therapie;

Wat is bekende Medicatie die wordt voorgeschreven om angst te overwinnen?

Er zijn meerdere verschillende medicijnen die worden voorgeschreven om angsten tegen te gaan. Je kunt hierbij denken aan Antidepressiva of andere Kalmerende Middelen. Mijn advies is om altijd te kijken of je zonder medicatie met jouw angsten kunt leren leven. Een medicijn voor angsten is in mijn optiek in de meeste gevallen een masker en na het stoppen met medicijnen komt de angst terug. Wat mij betreft kun je beter aan je Mindset en Persoonlijke Situatie werken om jouw angsten los te laten / overwinnen.

En je zult niet de enige zijn die door dit soort methodes verslaafd / afhankelijk raakt van medicijnen / verdovende middelen / pijnstillers.

Beste Medicijnen en Therapieën tegen Angst...

In mijn optiek moet jij om jouw angst / angst stoornis te overwinnen in actie gaan komen. Je kunt dit doen door met professionals aan de slag te gaan, maar kunt ook zelf aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling om jezelf sterker te maken. Jij moet een bepaald levensdoel vinden dat jij zo graag wilt zien slagen dat het belangrijker wordt dan jouw angsten. 

Ben niet te streng voor jezelf en accepteer je gebreken. Problemen zullen ALTIJD blijven komen! Zorg dat je er een sport van maakt om de uitdaging met ze aan te gaan en op zoek te gaan naar een oplossing!

Hou er rekening mee dat ik geen angst psycholoog ben, maar mijn ervaring wel gebruik in mijn online community over persoonlijke ontwikkeling. Op het bijbehorende Membership Forum besteed ik ook aandacht aan angst. Het is geen exclusief angst forum, maar er komen wel regelmatig experts voorbij die waardevolle inzichten delen.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over problemen oplossen

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen