Wat is een Scam?

Wat is een Scam?

Wat is een Scam? Waarom is het steeds makkelijker aan het worden om mensen te scammen? En hoe herken je een scam via internet?

Vragen die centraal staan bij veel consumenten zoals jij en ik die niet veel kennis hebben over hoe het internet precies werkt...

Een Scam is een onbetrouwbaar iets, oftewel een oplichtingspraktijk. En oplichtingspraktijken zijn sinds de opkomst van het internet en wereldwijd handelen steeds makkelijker uit te voeren en te verspreiden. En sommige derdewereldlanden of "vrije landen" zoals Nigeria; India en China zijn beroemd en berucht om hun innovatieve internet scams...

Vaak verliezen slachtoffers van Scams geld, maar het kan ook dat er andere belangen in het spel zijn van meer persoonlijke aard. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook gechanteerd / gescamd worden via gevoelige foto's of videobeelden. Volgens een artikel van Statista is het grootste gedeelte van de internet scams (via e-mail) gericht op de Verenigde Staten; Australië en het Verenigd Koninkrijk...

Ten opzichte van de "veelplegers" erg rijke landen dus. En een goede, geslaagde scam kan zomaar enkele jaarsalarissen opleveren voor een scammer uit een derdewereldland. Want een gemiddeld maandsalaris in Nigeria komt neer op enkele tientallen tot honderden euro's, terwijl een spookfactuur naar een bedrijf al snel enkele duizenden euro's op kan leveren...

In dit artikel leg ik voor je uit welke scams er zijn! Ook geef ik je enkele tips om er achter te komen hoe betrouwbaar iets is...

Wat is een Scam? En hoe herken je een Scam? In dit artikel leg ik het je uit!Meer leren over Online Marketing Strategie en hoe het internet werkt? Bekijk mijn Webshop eens!

Meest voorkomende Internet Scams


 • Spullen niet geleverd krijgen vanuit Webwinkels;

 • Oplichtingspraktijken rondom "nieuwe kansen" / investeringen / beleggingen;

 • Mensen die Spookfacturen opsturen naar bedrijven;

 • Nepmails vanuit zogenaamde overheden of banken om jouw bankrekeninggegevens of DIGID te stelen;

 • (Niet bestaande) Goede Doelen of mensen die jou benaderen en om steun vragen vanuit sociale media;

 • Fraude (bijv. Nep Profielen) en Oplichting vanuit Dating en Sex-Websites;

 • Vermoedens zijn dat ook online gokken aanbieders en crypto banken niet altijd even betrouwbaar zijn;


Enkele Tips om niet in Scams te trappen...

 • Vaak worden Internet Scams via E-Mail lijsten gecoördineerd. Deze worden aangekocht bij malafide online ondernemers; gehackt bij instanties of bedrijven of doordat jij je gegevens zelf invult bij een fout bedrijf. Zorg ter preventie altijd voor een virusscanner zoals Bullguard!

 • Wees niet bang om e-mail adressen en telefoonnummers na te trekken. Je kunt bedrijven bellen wanneer je twijfels hebt en als er geen gegevens te vinden zijn is dat een rode vlag van onbetrouwbaarheid. Tenzij er geen andere opties zijn, is het prima om een andere partner te zoeken.

 • Controleer of de ondernemer waarvan jij wilt kopen autoriteit of expert status heeft opgebouwd... Met wie werkt hij / zij samen? Wat is er bekend over hem / haar? En zijn er Testimonials / Reviews te vinden op sites zoals Trustpilot van tevreden / ontevreden klanten?

 • Neem nooit overhaaste beslissingen. Bij online Scams (maar ook normale sales) worden mensen gepusht om snel actie te ondernemen. Ze doen dit door te dreigen OF te werken met psychologische kosten verhogingen.


Bekijk het onderstaande TV Programma van Kees van der Spek dat mensen voorbereid op het voorkomen van Internet Scams! Ook Alberto Stegeman maakt regelmatig programma's over oplichtingspraktijken via Internet. Naast dat het triest is om te zien waar mensen toe in staat zijn, is het ook goed om op de hoogte te blijven van de methodes die tegenwoordig worden gebruikt om anderen op te lichten...

Waakzaamheid is belangrijk in deze tijden! Pas dus altijd goed op wat je via het internet doet en aan wie jij jouw centen uitgeeft. Het is geen probleem om af en toe een dubbelcheck te doen wanneer nieuwe (potentiële) partners zich aandienen... Maar durf aan de andere kant ook af en toe te vertrouwen in de goedbedoelde kanten van een mens! Want gelukkig heeft niet iedereen het slechtste met de wereld voor!

Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen