Prioriteiten Stellen Eisenhower

Gebruik de Eisenhower Matrix om Prioriteiten te stellen voor jouw leven of bedrijf!

Heb jij problemen met prioriteiten stellen in je bedrijf of je persoonlijke leven? Dan zal het lastiger zijn om doelgericht te werk te gaan en zelfstandig een succesvol project te bouwen. Maar niet getreurd, want via dit artikel help ik je vooruit met het bereiken van jouw doelen! Ik introduceer je met de krachtige Eisenhower Matrix die ook bekend staat als het Eisenhower model en dat heeft bij mij voor baanbrekende inzichten geleid die ik op maandelijkse en wekelijkse basis toepas! Naast Eisenhower; komt ook de term Bullet Journaling voorbij. 

Persoonlijk kwam ik met het Eisenhower Model in aanraking via een coach waarmee ik samen werkte. Dit was een mooie introductie, want een veelvoorkomend probleem dat ook mij in mijn ondernemerschap regelmatig heeft afgeremd is het niet helder hebben van mijn prioriteiten. En hoewel ik vaak goede keuzes maakte, maakte ik regelmatig ook keuzes die me op lange termijn tijd en geld kostten. En na verloop van tijd besefte ik dat dat vaak de dingen waren waar ik onnodig lang in bleef hangen.

De oorzaak van het probleem komt veel ondernemers bekend voor: ik moest een aantal nieuwe skills leren en tegelijkertijd ook content produceren om via het internet mijn bedrijf te bouwen en groeien. Zeker in die beginfase was het combineren van die twee zaken een hels karwei en dit zorgde er voor dat ik soms maanden achtereen 7 dagen per week meer dan 14 uur aan het werk was. Achteraf heb ik hier geen spijt van gehad, maar het had misschien ook een tandje minder stressvol kunnen zijn als ik de principes uit dit artikel eerder had leren toepassen.

Hopelijk kun jij dat voor jezelf realiseren! Ben je klaar om te gaan kijken naar de Eisenhower Matrix en hoe dit jouw kijk op je persoonlijke leven of bedrijf kan veranderen?

Prioriteiten Stellen is makkelijker via het Eisenhower model. Dit model geeft een aantal manieren aan om jouw (werk)week in slimme taken te delen. Maak jij al gebruik van het Eisenhower Model?Prioriteiten Stellen is makkelijker via het Eisenhower model. Dit model geeft een aantal manieren aan om jouw (werk)week in slimme taken te delen. Maak jij al gebruik van het Eisenhower Model?

Waarom is het zo belangrijk om Prioriteiten te Stellen en beslissingen te maken?

We hebben helaas allemaal maar 24 uur per dag te besteden en als het goed is slaap je daar minimaal 6 of 7 uur van. In een andere post van deze kennisbank heb ik al eens geschreven over het belang van een persoonlijk ontwikkelingsplan maken en SMART doelen stellen. Deze twee manieren om jouw doelen te definiëren en bereiken zijn echter nutteloos als jij niet leert om belangrijke beslissingen te maken en prioriteiten te stellen. 

En als je geen prioriteiten kunt stellen zul je nooit op het belangrijkste, meest urgente doel in jouw leven kunnen focussen. De vele (nutteloze) afleidingen zullen jou in hun greep krijgen en niet meer loslaten, waardoor jij jouw dromen op een gegeven moment op zult moeten geven en vastloopt, terwijl je voor anderen zult leven en werken. En als je mijn website al eens eerder bent tegengekomen weet je dat ik een online ondernemer ben die vecht om mijn eigen lot in handen te nemen en een online marketing leven voor mezelf te bouwen ZONDER voor een baas te werken. 

Ik had je al gezegd dat we naar het Eisenhower model gingen kijken, want aan de hand van dit template kun je leren om Prioriteiten te Stellen en beslissingen te maken. Dat hele spelletje is makkelijker te herkennen en organiseren via het Eisenhower model, dat in de basis super simpel in elkaar zit. Deze Matrix geeft een aantal manieren om jouw (werk)week en takenlijst te structureren in de meest belangrijke, urgente taken.

Als je dit goed toepast, levert dit jou minder stress en minder tijdsverlies op! Dat zijn zaken die jij voor de lange termijn toekomst kunt optimaliseren om er blijvend de vruchten van te plukken. 


Het Eisenhower Model is genoemd naar de Amerikaanse president Dwight Eisenhower, die veel Amerikanen zien als de meest productieve, goede president van Amerika.Het Eisenhower Model is genoemd naar de Amerikaanse president Dwight Eisenhower, die veel Amerikanen zien als de meest productieve, goede president van Amerika.

Wat kun je met de principes van het Eisenhower Model / de Eisenhower Matrix? 

De Eisenhower Matrix leert jou slimmer en effectiever werken, doordat je minder tijd met randzaken bezig bent. Over het algemeen zorgt dit er voor dat jij anders na gaat denken over je persoonlijke leven of jouw zakelijke doelstellingen, zodat jij beter inzicht krijgt in WAT op WELK MOMENT extra belangrijk is. Hetgene dat extra belangrijk en urgent is moet je uiteindelijk ook direct opvolgen. Je geeft het simpelweg voorrang op jouw to-do-lijst. 

  • Direct Doen: Dit is een Belangrijke EN Urgente taak en deze wil jij direct persoonlijk oppakken zodat je weet dat het goed gebeurt;

  • Direct Plannen: Dit is een belangrijke, niet Urgente taak. Je zet deze op de planning voor een moment dat er minder urgente taken zijn;

  • Direct Delegeren: Deze taak is onbelangrijk maar wel urgent. Om effectief te groeien kun je deze taak het beste uitbesteden zodat jij zelf op andere dingen kunt focussen;

  • Direct Elimineren: Deze taak kost te veel tijd en is niet belangrijk. Je wilt hier geen tijd aan besteden want hebt betere keuzes;

Bekijk op de onderstaande afbeelding hoe het Eisenhower Matrix Template er uit ziet. Ze noemen de vlakken ook wel "De Kwadranten van Eisenhower"...

De Eisenhower Matrix helpt bij het beter plannen van jouw persoonlijke leven of bedrijf. Je kunt het voor alle taken of doelen gebruiken.Beslis in welk vak de taken op jouw to-do list moeten staan en zet de belangrijkste taken in een Bullet Journal.

Een voorbeeld van hoe de Matrix van Eisenhower mij had kunnen helpen in het begin.

Toen ik begon met investeren in online marketing maakte ik goede keuzes en slechte keuzes. Een van de goede keuzes was om flink te investeren in SEO cursussen voordat ik echt begon met content produceren. Dit zorgde ervoor dat ik 5 weken achtereen bezig was met online marketing cursussen, Youtube video's kijken EN boeken lezen VOORDAT ik uiteindelijk begon te schrijven / bloggen.

Dit stond haaks ten opzichte van hoe ik vroeger werkte, maar het was nodig omdat ik wist dat mijn vorige projecten waren mislukt door fouten in mijn planning. Daarom koos ik er deze keer voor om voor de juiste basis te gaan en iets geduldiger te werken. Omdat ik wist dat dit mijn hele leven een zwakke plek is geweest zorg ik momenteel beter voor mezelf en neem ik onderwerpen zoals Mindset en Planning een stuk serieuzer als toen.

Maar toch; als ik achteraf terug kijk; had ik veel dingen anders kunnen doen ALS ik me eerder verdiept zou hebben in dit Eisenhower model. Zo had ik veel eerder mijn aanbod van online cursussen klaar willen hebben, in plaats van zo veel tijd in SEO Zoekmachine optimalisatie te steken. Ik had me iets meer willen focussen op zaken die DIRECT geld op hadden kunnen leveren, in plaats van lang (gratis) content bouwen om mijn website te groeien. 

Inkomsten bleven lang uit, waardoor te start-periode erg moeizaam ging en ik niet altijd wist of ik op de juiste weg zat, en dat inzicht heeft Eisenhower mij gegeven. Tegenwoordig ben ik van mening dat je altijd eerst je aanbod helder moet maken zodat je ook echt iets kunt verkopen wanneer potentiele klanten in aanraking komen met jou en klaar zijn om iets te kopen.

Hoe kun je het Eisenhower Model zelf inzetten om jouw persoonlijke leven of zakelijke doelstellingen te bereiken? 

Een probleem is dat jij als persoon OF ondernemer altijd vrijheid hebt om met bepaalde doelen aan de slag te gaan. Over het algemeen zal niemand tegen jou zeggen wanneer je iets moet gaan doen en daarom is het volledig jouw eigen verantwoordelijkheid om actie te nemen. Omdat jij effectief wilt groeien (hebben we het in het artikel over LEAN Management over gehad) moet je zorgen dat je dit soort methodes gaat leren gebruiken om jouw maanden en weken zo optimaal (en toch rustgevend) mogelijk in te richten. 

Het leven bestaat namelijk niet alleen maar uit werken; en dat heb ik in mijn eerste jaren bouwen wel gedaan!


Bullet Journal combineren met de Eisenhower werkethiek kan jou als ondernemer vooruit helpen. Je zult minder tijd verliezen en sneller groeien!

Extra Tip voor grote groei: Combineer het Eisenhower Model met Bullet Journaling...

Als het goed is kun je NA het lezen van dit artikel direct aan de slag met het optimaliseren van jouw belangrijke doelen en het stellen van prioriteiten. Als ik je nog 1 extra tip mag geven om meer overzicht te krijgen in deze extra belangrijke en urgente doelen; is het om via een Bullet Journal te gaan werken. Een Bullet Journal is een manier van werken om de belangrijkste punten echt overzichtelijk op te schrijven, zodat jij nooit meer vergeet wat je moet doen. 

Als je via deze manier jouw weken gaat plannen zul je minder keuzestress hebben en meer overzicht hebben van zaken die echt belangrijk zijn. 

Je kunt via bol.com bijvoorbeeld al Bullet Journal Notitieboekjes kopen om te beginnen met deze manier van werken, waarbij je extra inzichtelijk maakt wat je moet doen; wat je wil doen; wat je hebt gedaan etc. In de onderstaande video kun je zien hoe je kunt starten met Bullet Journaling en wat voor impact deze manier van werken kan hebben op jouw planning en peace of mind!

Dit was voorlopig voldoende over Prioriteiten Stellen en ook nakomen wat je met jezelf hebt afgesproken! Stel je voortaan net als ik de vraag hoe President Dwight EIsenhower jouw week zou indelen en overnemen zodat jij een extra effectieve TO-DO lijst krijgt! Afgesproken?

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Doelen Stellen en Bereiken

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!


Reactie plaatsen