Wat is Financiële Vrijheid? En hoe haalbaar is het om Financieel Vrij te worden?
01 september 2021 
9 min. leestijd

Wat is Financiële Vrijheid? En hoe haalbaar is het om Financieel Vrij te worden?

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn Financiële Vrijheid Blog terecht gekomen bent.  Financiële Vrijheid is een prachtig begrip, maar wat betekent het eigenlijk? En hoe haalbaar is het om een financieel vrij leven op te bouwen als "gewone mens"? In dit artikel bespreek ik hoe ik persoonlijk werk aan een financieel vrij bestaan; EN hoe jij zelf kunt starten met de voorbereidingen voor een financieel vrij bestaan.

Het is namelijk zo dat ik zelf wat zaken heb geprobeerd in het verleden en die hebben mijn Mindset gevormd naar een richting die voor mij favoriet is geworden.

Persoonlijk help ik ondernemers om voor een locatie onafhankelijk, financieel vrij leven te kiezen via een eigen online business. In mijn post Internet Marketing voor Beginners en de bijbehorende Kennisbank staan een groot aantal aanknopingspunten om te starten.

Hoewel ik zelf heel erg focus op het internet, bespreek ik in dit artikel ook andere veelvoorkomende manieren om financiële vrijheid te bereiken. Manieren waarin jij zelf zou kunnen investeren; zodat jij in de toekomst niet meer voor geld hoeft te werken, maar een vrijheid kunt ervaren waarmee jij aan jouw eigen doelen kunt werken en deze "zonder risico" bereikt.

Laat je me onder dit artikel weten of je er iets aan hebt gehad?

In dit Financiële vrijheid blog bespreek ik een aantal manieren waarop ik zelf naar financiële vrijheid toe werk.

Wat is Financiële Vrijheid?

In mijn optiek is een financieel vrij leven een breed begrip. Het staat ook wel bekend onder het begrip financieel onafhankelijk! Financiële vrijheid ontstaat wanneer jij niet meer MOET werken om de rekeningen te betalen; en je zult dan de vrijheid hebben om los te breken uit het uitzichtloze bestaan dat veel mensen in de lagere klasse van de maatschappij hebben. Ik bedoel dit niet denigrerend, maar het is een feit dat veel mensen zonder diploma's ontzettend hard moeten werken om de touwtjes elke maand aan elkaar te knopen en geen spaarrekening hebben om ze uit de problemen te houden wanneer ze bijvoorbeeld ontslagen worden.

Veel van deze mensen kunnen enerzijds niet stoppen met werken, want dan komen ze in de problemen. En omdat die baan ze iedere maand dat vaste salaris betaald waarmee ze eigenlijk geen vrijheid opbouwen (en 40 uur per week moeten werken); ervaren ze in hun normale leven ook geen vrijheid. Hoe langer je in zo'n situatie werkt, hoe minder kans jij hebt om er uit te komen en financieel vrij te worden. Want werken voor een baas zal je nooit veel meer betalen dan een "marktconform salaris".

Je werkt omdat het moet; en de vraag is altijd of jij gekozen hebt voor wat je doet... Wanneer mensen financiële vrijheid voor zichzelf gerealiseerd hebben, zie je vaak dat ze iets anders gaan doen dan wat ze in loondienst doen / deden. Het geeft het leven net wat meer perspectief om zelf te kunnen investeren.

Hoe word jij Financieel Vrij (financieel onafhankelijk)? 

Je kunt een financieel vrij leven opbouwen door geen uren voor geld in te ruilen, maar meer te denken in investeringen of Equity deals. Om dit te bereiken moet je echt op zoek gaan naar waardevolle skills en deals die andere mensen waarde en geld op kunnen leveren. En het beste is om een vaardigheid te leren die waardevol is en weinig andere mensen kennen, zodat jij in een schaarste markt kunt opereren.

Wat je in ieder geval moet doen; is jezelf zo snel mogelijk losmaken van het uurtje factuurtje verdienmodel als jij ooit financiële vrijheid wilt bereiken. Je wilt waarde gaan leveren op andere vlakken dan wat de standaard medewerkers kunnen en passieve inkomsten opbouwen voor een zorgeloze toekomst.

Er zijn een aantal stappen die jij kunt volgen naar financiële vrijheid

  1. Hoe ga jij anderen waarde leveren en geld verdienen (bij voorkeur via meerdere inkomstenbronnen)?
  2. Hoe ga jij zo weinig mogelijk geld verliezen? Dus hoe ga jij zorgen dat het geld wat binnenkomt zo veel mogelijk binnen blijft? (door kosten besparen)
  3. Hoe ga jij zo slim mogelijk opschalen wat je doet? En hoe kun jij effectiever gaan werken en meer geld investeren in de zaken die meer geld opleveren?

Wanneer jij deze stappen op een verstandige, duurzame manier volgt krijg jij na verloop van tijd meer ruimte om te investeren in zaken die jouw leven beter kunnen maken. Zo zorg jij dat geld voor jou gaat werken of dat jij bepaalde schaalvoordelen gaat benutten om van geld MEER GELD te maken, zonder dat jij daar tijd aan hoeft te besteden.

Om een financieel vrij leven voor jezelf te bouwen heb je in mijn optiek een investeerders Mindset nodig. Je moet op bepaalde momenten risico's durven nemen en keuzes durven maken om jouw leven te verbeteren. Je moet hard werken om te groeien in de skill naar keuze en ook de verantwoordelijkheid nemen wanneer je weet dat je nog niet hard genoeg hebt gewerkt om bepaalde inzichten te krijgen.

De weg naar financiële vrijheid kan voor iedereen anders zijn. Je moet dan ook zelf aan de slag om een financieel vrij leven voor jezelf te bouwen.De weg naar financiële vrijheid kan voor iedereen anders zijn. Je moet dan ook zelf aan de slag om een financieel vrij leven voor jezelf te bouwen.

Welke richtingen zijn er om een financieel vrij leven op te bouwen?

De weg naar Financiële vrijheid is voor iedereen anders, maar de methodes die je toe kunt passen blijft hetzelfde!

De betekenis van Financieel Vrij is dat jij zonder financiële zorgen kunt leven. Er zijn verschillende manieren om een Financieel vrij leven op te bouwen. Sommige zijn meer risicovol dan anderen, maar je moet een beetje risico voor je financiële vrijheid over hebben! Wat voor manier jij ook kiest om te richten op financiële vrijheid; ik raad je altijd aan om je aan jezelf te werken door belangrijke skills te leren, niet door op anderen te gokken.

En als jij wilde investeringen wilt doen, zorg dan dat je het geld kunt missen; de rest van je leven in orde hebt; en een stabiel inkomen binnenkrijgt uit een eigen bedrijf of goede baan. Laten we kijken naar de meest voor de hand liggende manieren om aan financiële vrijheid te werken.

Financiële vrijheid met een Blog

Persoonlijk run ik deze website met een blog en dat is een prima manier om op lange termijn aan website traffic en naamsbekendheid te werken. Vele ondernemers gebruiken het internet om een onderneming te bouwen op basis van blogs en affiliate marketing. Het voordeel van zo'n blog website is dat je er jaren aan kunt blijven werken en optimaliseren, waardoor het over de jaren heen ook meer waard wordt.

Hou er rekening mee dat je een website die inkomsten draait op basis van affiliate marketing; dropshipping of eigen producten vaak voor de jaarwinst van 30 tot 40x kunt verkopen. Je bouwt op deze manier dus aan een asset dat steeds meer waard wordt en ook andere mogelijkheden op gebied van online marketing gaat bieden in de toekomst.

Financiële Vrijheid via E-Commerce

Veel (jonge) ondernemers investeren tegenwoordig in E-commerce. Dit kan met eigen producten via een Shopify Webwinkel of door een website of social media kanaal te bouwen voor een Affiliate Marketing of Dropshipping Merk.

Het voordeel hiervan is dat het weinig geld hoeft te kosten om het op te zetten en dat het redelijk simpel uit te bouwen is wanneer je het proces begrijpt. Om deze reden behalen sommige e-commerce ondernemers miljoenen omzetten wanneer ze een tijdje bezig zijn.

E-Commerce is dan ook een interessante weg naar Financiële Vrijheid voor startende ondernemers die meer willen leren over online marketing!

Financiële vrijheid met Beleggen of Traden

Een van de meest laagdrempelige manieren om financiële vrijheid te bereiken is door te beleggen of traden. Je kunt Beleggen in indexfondsen; losse aandelen of voor producten met hogere risico's gaan zoals Crypto valuta; Forex of hefboomproducten. Wanneer je hier mee start kun je voor weinig risico kiezen en weinig research doen; maar ook voor meer risico kiezen en veel studeren om beter te worden.

Je kunt hierbij denken aan het bestuderen van trendlijnen en grafieken om de markt te voorspellen. Sommige mensen hebben hier zoveel geluk mee of studeren zoveel dat ze uiteindelijk snel hun inkomen kunnen vervangen. Het nadeel is echter wel dat je altijd afhankelijk bent van de cijfers op de beurs en bepaalde "gokken" die moeilijk te voorspellen zijn. Daarom moet je altijd goed opletten wat je doet en via bepaalde manieren jouw verliezen indekken.

Financiële vrijheid met een eigen online e-learning bedrijf (online coaching)

Een financieel vrij leven opbouwen kan ook door een eigen online bedrijf op te bouwen waarin jij groepscoaching trajecten gaat bouwen en optimaliseren als zelfstandige online ondernemer. De kracht hiervan is dat wanneer jij het proces hebt gebouwd; jij geen extra moeite meer hoeft te doen om meer klanten te helpen met hun probleem.

Dit groepscoaching model is erg populair en zorgde er in het verleden voor dat ondernemers die E-learning producten maken door de jaren heen duizenden personen tegelijk konden helpen via E-Learning producten zoals online cursussen; en een online membership community om hun doelen te bereiken. Niet alleen levert dit eenmalige omzet op aan de cursus zijde (omzet), maar in sommige gevallen ook passief inkomen (door affiliate inkomsten) en wederkerende inkomsten van memberships.

Je kunt meer leren over dit interessante verdienmodel door het onderstaande boek te lezen of mijn artikel te lezen over starten als online coach met een coaching business.

Financiële Vrijheid via marketing is te bereiken als jij voor de lange termijn durft te investeren. Je kunt dit jarenlang op blijven bouwen en er na enkele jaren de vruchten van plukken.Bestel dit boek om alles te leren over het starten van een online E-Learning Business op basis van Groepscoaching (mijn favoriete manier voor financiële vrijheid). 

Financiële vrijheid opbouwen door een carrière als Sales Agent of Copywriter

In mijn optiek is de meest haalbare manier om voor een financieel vrij leven te gaan om als Sales Agent of Copywriter te gaan werken. Dit zijn beroepen waarbij je commissies of royalties krijgt over de inkomsten die je genereert; en dit kun je als het ware opschalen door voor beter betalende opdrachtgevers te gaan werken (High-Ticket Sales). In principe ben jij vrij om te investeren in jezelf; je netwerk en de deals die jij maakt, zodat jij eventueel ook wederkerende inkomsten kunt genereren.

Over het algemeen liggen de salarissen in sales hoog en dit geeft je dus ook prima mogelijkheden om jouw inkomsten gedeeltelijk door te investeren in andere inkomstenbronnen zoals vastgoed; Crypto Currencies of andere beleggingen.

Daarnaast kan het lonend zijn om sales psychologie op het internet te bestuderen en te leren hoe je activerende reclame teksten schrijft. Als je dit kunt, kun je voor elk bedrijf dat iets verkoopt via het internet locatie onafhankelijk werken en betaald krijgen in een percentage van de extra omzet die jij genereert. Dat recht heb jij als ervaren copywriter en jij bent volledig vrij om deals te sluiten met opdrachtgevers. Hoe groter de bedrijven, hoe groter de inkomsten! Klik op deze link als jij meer wilt leren over Copywriting?

Financiële vrijheid met Vastgoed

Ik heb investeren in Vastgoed in de vorige paragraaf al benoemd. Dit is een van de meest bekende manieren om aan financiële vrijheid te werken. Een nadeel is dat je veel geld nodig hebt om vastgoed te kopen en onderhouden en dat is voor veel kleine spaarders lastig. Je hebt al meerdere hypotheken of een flink bedrag aan spaargeld nodig om meerdere huizen te bezitten. Lukt het jou echter om een aantal goede deals in vastgoed te maken? Dan kun jij vrij snel meer geld in handen krijgen via banken en betalen de huurders van jouw panden snel jouw salaris waardoor jij financieel vrij kunt leven.

Conclusie: Hoe haalbaar is het om een financieel vrij leven te bouwen?

Het is zeker haalbaar om een financieel vrij leven te bouwen. Financiële vrijheid kost alleen een andere denkwijze en een investeerders mindset die niet iedereen consistent voor zichzelf kan toepassen. Persoonlijk werk ik in online marketing en heb heldere doelen voor mezelf weten te realiseren om in enkele jaren tijd financiële vrijheid te kunnen bereiken... Dat zijn doelen waarvoor ik elke dag hard werk en weet dat het niet komt aanwaaien.

En dat is juist waar het bij veel anderen aan ontbreekt. Ze willen van alles, maar ze willen geen langdurige actie ondernemen of studeren om over nieuwe onderwerpen te leren. Het blijkt veel makkelijker om maar bij die baas te blijven werken die elke maand de rekeningen betaald, zodat risico's vermeden kunnen worden en door de veilige haven geen keuzes hoeven te worden gemaakt.

Mij niet gezien; laat mij maar risico's nemen en investeren. Wil jij weten hoe je dit op mijn manier ook voor jezelf kunt realiseren? Bekijk dan eens in mijn kennisbanken over persoonlijke groei en zelfontwikkeling; of mijn kennisbanken over internet marketing Begrippenlijst en het affiliate marketing verdienmodel om te kijken hoe ik hier naartoe werk. Ik zal de komende tijd ook een online cursus lanceren die gaat over financiële vrijheid creëren via een eigen internet onderneming op basis van e-learning producten en online coaching..

Heb jij vragen over dit onderwerp? Laat het me gerust weten in de comments!

Over de schrijver
Toen ik (Kevin) in 2018 startte met online marketing, ging dat niet zo lekker! Het was een lange weg waarin ik door veel (kostbare) fouten wijzer werd over internet marketing, mijn eigen persoonlijkheid en de benodigde kenmerken van succesvol ondernemerschap. Een van de grootste leerpunten was dat ik moest investeren in een doelgerichte, succesvolle Mindset; en terwijl ik zelf mijn omzet groei, gebruik ik deze website om andere startende online ondernemers te helpen met tips over online marketing en software die helpen opschalen!
Reactie plaatsen