Weerbaarheidstraining voor Volwassenen

Weerbaarheidstraining voor Volwassenen | Is het trainen van Weerbaarheid een goed idee?

Een weerbaarheidstraining voor volwassenen volgen is een goed idee als jij wat zelfverzekerder zou willen worden. Zowel Mentale Weerbaarheid als Fysieke Weerbaarheid kan bijdragen aan een beter gevoel over jezelf. En met het vergroten van jouw sociale weerbaarheid zorg jij voor een assertievere omgang binnen jouw netwerk. In mijn optiek is weerbaarheid een van de belangrijkstee vaardigheden om zelfstandig aan je doelen te werken!

Tegelijk is het iets waar veel mensen grote problemen mee hebben (zowel volwassenen als kinderen). Ze durven zich niet goed te profileren of zijn bang voor confrontaties met anderen, bijvoorbeeld op het werk of op een studie / opleiding.

Wat denk jij? Is het trainen van Weerbaarheid een goed idee? Laten we om te beginnen eens naar de feiten en tips over Weerbaarheid kijken!

Is een Weerbaarheidstraining voor Volwassenen iets voor jou? In dit artikel leer je waar je rekening mee moet houden!

Tip: Je kunt ook mijn artikelen over assertiever worden en meer doorzettingsvermogen ontwikkelen lezen. Dat zijn onderwerpen die vaak in 1 adem genoemd worden met je Weerbaarheid Vergroten.

Wat is Weerbaarheid en Wanneer is het belangrijk?

Als mens dien je een bepaalde weerbaarheid te ontwikkelen om je gemoedstoestand niet te veel te laten beïnvloeden door externe factoren. Want vaak zijn externe factoren vrij onbelangrijk en hebben niet de invloed op je leven die jij denkt dat ze hebben. Met het ontwikkelen van een gezonde dosis weerbaarheid zorg jij ervoor dat jij extra effectief werkt en gefocust blijft. Weerbaarheid is dus een belangrijk onderdeel van jouw persoonlijke Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen.

Een van de boodschappen die ik zo vaak mogelijk benoem op mijn website en Youtube kanaal is dat je jezelf en je behoeften op nummer 1 moet zetten, voordat je rekening gaat houden met anderen. OOK wanneer er bijvoorbeeld op het werk iemand is die jou tegenwerkt of onzedelijk / ongewenst benadert. Jij moet keuzes durven maken die tegen de belangen van anderen in gaan wanneer dat nodig is. En als het voor jou het beste is zul je dat moeten doen zonder veel te twijfelen. Er zijn verschillende soorten weerbaarheid die in mijn optiek belangrijk zijn om te benoemen.

Wat is Sociale Weerbaarheid? [Betekenis en Voorbeelden]

De betekenis van Sociale Weerbaarheid heeft te maken met hoe jij jezelf redt in sociale situaties. Kun jij bijvoorbeeld goed uit je woorden komen en iemand vertellen hoe je je ergens echt over voelt? Of raak jij in de problemen wanneer iemand je onder druk zet en iets wil laten doen wat jij niet helemaal ziet zitten? Iemand die sociaal vaardig en weerbaar is kan op positieve en negatieve situaties reageren zonder controle te verliezen of te stressen.

Voorbeelden van Sociale Weerbaarheid...

 • Jij kunt Nee zeggen wanneer iemand je (meer) werk toe wil schuiven dat niet jouw taak is;

 • Jij kunt zonder schaamte je mening geven of iemand stoppen die met iets onverantwoords bezig is;

 • Jij kunt jezelf of je partner beschermen zonder te vechten wanneer iemand jullie lastig valt;

 • Jij durft hulp te vragen wanneer je iets niet helemaal begrijpt of kunt;

Wat is Mentale Weerbaarheid? [Betekenis en Voorbeelden]

De betekenis van Mentale Weerbaarheid komt vanuit jezelf en je Mentale Vermogen en je reageert hiermee op dingen die in jouw omgeving gebeuren. Hieronder kunnen we je algemene gedachten en Mindset benoemen, want deze zijn het makkelijkst te peilen. Het is handig als jij inzicht in je eigen gedachten en gedrag krijgt zodat jij begrijpt waarom je op een bepaalde manier denkt / reageert. Dit kun je bijvoorbeeld leren via een Weerbaarheidscursus voor Volwassenen.

Het trainen van jouw Mentale Weerbaarheid kan in het begin onwennig aanvoelen, maar zal je op lange termijn ALTIJD stabieler in het leven laten staan. Je wapent jezelf tegen dingen waar jij zelf invloed op hebt; of juist onverwachte situaties die voorkomen dat jij jouw doel bereikt. Wanneer jij mentaal weerbaar bent wil dat zeggen dat jij je niet zo op de kast laat jagen wanneer je voor een lastige situatie komt te staan.

Mensen met minder sterke mentale weerbaarheid hebben meer last van:

 • Vervelende klachten rondom Stress (Burn-Out / Overspannenheid);  

 • Negatieve Gevoelens naar situaties of personen;

 • Constante Twijfels en Keuzestress;

 • Teleurstelling en gevoel van Onmacht;

 • Tegenslagen en kunnen zichzelf moeilijk op de rails krijgen;

 • Onzekerheid; Faalangst; Perfectionisme;

Je mentale status bepaalt letterlijk hoe je in het leven staat. Zie het als een ontwikkelpunt waar je constant mee bezig moet blijven! Het helpt om hier boeken over te lezen en met anderen over te praten. Kijk in mijn Mindset Kennisbank voor artikelen en bekijk mijn favoriete, beste boeken over Mindset en Persoonlijke ontwikkeling waarmee jij kunt starten! Hier heb ik een Webshop voor die ik constant blijf updaten!

Het is niet perse slecht als je het gevoel hebt dat je er mentaal niet zo sterk voor staat. En wanneer er iets vervelends gebeurt raak je sneller geprikkeld, waardoor je er extra negatief over nadenkt. Maar het is belangrijk dat je weer snel op de been bent wanneer er iets vervelends in jouw omgeving gebeurt. Als jij Mentaal Weerbaar bent voel jij je vervelend, maar kun je snel weer door naar de normale gang van zaken. Het weerhoudt je er in ieder geval niet van om gemotiveerd Doelen te Stellen!

Wat is Fysieke Weerbaarheid? [Betekenis en Voorbeelden]

De betekenis van Fysieke Weerbaarheid hangt vaak wat samen met sociale weerbaarheid. Het heeft meestal te maken met andere mensen in jouw persoonlijke omgeving. Zo kun jij problemen krijgen met een handtastelijke of kleinerende collega op het werk of betrokken raken bij een opstootje in het uitgaansleven. Bij Fysieke Weerbaarheid gaat het er om dat jij jezelf vertrouwt en krachtig genoeg bent om de situatie naar jouw hand te zetten als dat nodig is.

Als jij Fysiek Weerbaar bent kun jij jezelf op een eerlijke manier verdedigen als je in de problemen komt (mondeling of lichamelijk). En ja; hoewel dat geen voorkeur heeft; kan dat ook door spierballen te tonen of door geweld te gebruiken...

 • Een Assertiviteitstraining of Weerbaarheidstraining volgen;

 • Je weet wat je kunt doen als iemand jou zakelijk onrecht aan doet;

 • Actief sporten om conditie en kracht te krijgen (bijv. Fitnessen);

 • Ga aan de slag met een vechtsport zoals karate of Judo;

Hopelijk begrijp jij dat voor jezelf opkomen te maken heeft met alle verschillende vormen van Weerbaarheid. Daarom is het verstandig om jezelf op elk vlak van Weerbaarheid te ontwikkelen. In de volgende paragraaf ga ik het hebben over hoe je dat kunt aanpakken en kunt groeien.

Weerbaarheidstraining kan jouw kind veel goed doen doordat het zich mentaal en fysiek durft te verdedigen, bijvoorbeeld bij pesten.Benieuwd naar een van de Bestsellers over Weerbaarheid van afgelopen jaar? Bekijk dit boek!

Hoe kun je Weerbaarder Worden door te werken aan een betere weerbaarheid? [Zelfstudie; Praktijkervaring en Weerbaarheidstraining]

Weerbaarheid gaat over het algemeen over Zelfvertrouwen, Rust in je Hoofd en Assertiviteit, maar ook over zelfcontrole / zelfbeheersing verbeteren.  Je kunt hier over het algemeen al sterker in worden met een goede voorbereiding op het leven en de situaties waar je in terecht komt. Mensen schieten over het algemeen sneller in de stress als ze niet weten wat ze moeten doen en in het heetst van het moment doen ze dan iets waar ze achteraf spijt van hebben.

Daarom wil je voorkomen dat je veel onverwachte dingen meemaakt waar je je niet op voor kunt bereiden. OF leren hoe je in dat soort situaties los kunt laten dat jij perse moet presteren of winnen. Maar over het algemeen geldt: Hoe beter jij nadenkt over hoe je met bepaalde zaken om zou gaan. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het zal worden...

Extra Weerbaar Worden via Zelfstudie;

De makkelijkste manier om aan jezelf te werken is door aan de slag te gaan met zelfstudie. Focus op het verbeteren van jouw Persoonlijke Ontwikkeling en Mindset. Wat je aandacht geeft groeit in het leven en daarom ben ik een groot fan van zelfstudie richting onderwerpen die jij wilt verbeteren. Denk er eens over na wat de slechte gewoonten in jouw leven zijn die je aan zou kunnen pakken en duik met je neus in de boeken. 

Het bovenstaande boek zou een mooi startpunt kunnen zijn om te streven naar meer weerbaarheid en persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt ook via social media trainers gaan volgen die zich specialiseren binnen dit onderwerp. Je kunt ze vinden door de juiste zoektermen in Facebook, Youtube, Google en Instagram in te typen. Denk aan woorden zoals 

 • Weerbaar Worden;

 • Weerbaarheid Vergroten;

 • Weerbaarheidstraining;

Een tweede punt om tegen minder weerstand aan te lopen in jouw leven is door beter na te denken over wat jij wilt en NIET wilt in het leven. Door zuiniger met jouw energie om te gaan kun je kijken welke activiteiten, situaties en mensen echt belangrijk en waardevol zijn in jouw leven. 

Probeer altijd te richten op Verantwoordelijkheid Nemen voor alle aspecten in jouw leven. Heb je iets niet nodig of kost het te veel energie? Probeer er dan alles aan te doen om te zorgen dat het (indien mogelijk) verdwijnt. Heb je het bijvoorbeeld niet naar je zin op het werk of stoor je je aan allerlei handelingen? Blijf dan geen jaren hangen tot je in een Burn-Out raakt, maar ga onderzoeken wat meer bij je past!

Kijk bijvoorbeeld eens in mijn Kennisbank over Nieuwe Vaardigheden en Competenties ontwikkelen om aan de slag te gaan! Hierin staat bijvoorbeeld het artikel over . Extra Tip: Jij kunt jouw leven en gedrag makkelijker maken door een levensdoel te vinden waarin je vanuit intrinsieke motivatie kunt werken. Doordat je je eigen doelen nastreeft is het makkelijker om jouw eigen pad te blijven volgen en om voor jouw eigen recht op te komen.

Weerbaarheid Vergroten door meer Praktijkervaring;

Ik geloof er in dat je je Weerbaarheid kunt Vergroten door meer praktijkervaring op te doen binnen het vakgebied waarin je wilt groeien. Maar om daarmee te starten zul je wel uit je Comfort Zone moeten komen door jouw persoonlijke grenzen op te zoeken. Een voorbeeld waarbij dit plaatsvindt is op scholen en opleidingen. Want waarom denk je dat ze studenten stage laten lopen bij bedrijven?

Je kunt ook hobby's gaan beoefenen of jezelf binnenwerken bij bepaalde verenigingen zoals buurtverenigingen of sportclubs. EN je kunt proberen om een meer leidende rol te nemen binnen jouw vriendengroep. Het maakt niet perse uit WAT je gaat doen, zo lang het maar iets is waarbij je samen moet werken met anderen en er plezier uithaalt. Want wanneer je je Communicatieve Vaardigheden wilt Verbeteren is het echt nodig om dat met anderen te doen. Tenzij je een mooie grote spiegel hebt natuurlijk!

Weerbaarder worden door Weerbaarheidstraining voor volwassenen of kinderen; 

En last but not least, kun je investeren in workshops, cursussen of trainingen over Weerbaarheid. Dit is een uitstekende manier om de basis lessen over assertiviteit en Weerbaarheid te leren en van een expert te leren hoe je er mee om kunt gaan in lastige situaties. We noemen dit weerbaarheidstrainingen en deze zijn er specifiek voor volwassenen en kinderen, waarbij aandacht is voor de verschillende relevante zaken die hierboven al genoemd zijn (onzekerheid / pesten / keuzes maken etc.). Uiteraard worden Weerbaarheidstrainingen voor Kinderen wat speelser opgezet dan die voor volwassenen.

Wat is Weerbaarheidstraining voor Volwassenen?

Tijdens weerbaarheidstrainingen voor volwassenen leer je inspelen op problemen van buitenaf. De factoren die hier onder vallen zijn in de bovenstaande tekst al enkele keren benadrukt. Onderdelen die belangrijk zijn bij een weerbaarheidstraining voor Volwassenen liggen veel in de sociale sfeer; de maatschappij en hun werk / het zakelijke leven.

Als jij wilt starten met een Weerbaarheidstraining voor volwassenen is het verstandig om naar je huisarts te bellen voor een gesprek, waarin je uitlegt waarom je een dergelijke training wilt gaan volgen. Je huisarts kan je dan vertellen of hij een aanbieder kent in jouw regio die kwalitatieve cursussen geeft en misschien zelfs gedekt worden door jouw verzekering!

Het is af te raden om zomaar te starten met een training zonder eerst dit onderzoek te doen.

Wat is Weerbaarheidstraining voor Kinderen?

Als het goed is krijgen kinderen weerbaarheidstraining op de basisschool.  Als je zelf jouw kind naar een training wilt sturen kun je kiezen tussen Weerbaarheidstrainingen in kleine groepjes of individueel. Kinderen leren hierin hoe ze zich kunnen verdedigen tegen onrecht. Zo kun je je kind aan de hand van een weerbaarheidstraining weerbaar maken tegen pesten en hem/haar beter leren samenwerken en spelen met andere kinderen. 

Als jij wilt starten met een Weerbaarheidstraining voor kinderen is het verstandig om naar je huisarts te bellen voor een gesprek, waarin je uitlegt waarom je jouw kind een dergelijke training wilt laten volgen. Je huisarts kan je vertellen of hij een aanbieder kent in jouw regio die kwalitatieve cursussen geeft en die misschien zelfs gedekt worden door jouw verzekering!

Het is af te raden om zomaar te starten met een training zonder eerst dit onderzoek te doen.

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Snap je nu de betekenis / definitie van Weerbaarheid? Of heeft het geholpen om je iets krachtiger in het leven te laten staan? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen