Assertiever Betekenis

Wat is de betekenis van Assertiever Worden? En hoe wordt je Assertiever? [Tips / Voorbeelden / Oefeningen assertiviteit!]

Heb jij wel eens het gevoel gehad dat mensen over je heen liepen of zelfs misbruik van je maakten? Bijvoorbeeld in je persoonlijke leven of je zakelijke leven? Dan is het verstandig om iets assertiever te worden door je te verdiepen in het begrip assertiviteit!

Assertiviteit is een van de belangrijkste competenties om te ontwikkelen als jij meer voor jezelf op wilt komen! Maar wat is de betekenis van assertiever worden? Hoe kan je Assertiever worden? En heb je direct een assertiviteitstraining nodig om assertief gedrag te ontwikkelen of kun je ook zelfstandig aan de slag?

Je leert in dit artikel de betekenis van Assertief zijn; de voordelen van assertiviteit ontwikkelen en hoe dat jouw leven op lange termijn kan verbeteren. En om een tipje van de sluier te geven: assertief zijn kan er voor zorgen dat jij een fijner en beter leven ervaart waarin je omstandigheden meer onder controle hebt. Jezelf ontwikkelen om assertiever te worden is dus altijd een goed idee!

Ben jij klaar om meer te leren over dit onderwerp? Lees dan direct de rest van mijn artikel!

Assertief Zijn kan er voor zorgen dat jij een fijner en beter leven ervaart waarin je omstandigheden meer onder controle hebt. Assertiever worden is dus altijd een goed idee!Assertief zijn draait om denken, doen, communicatie verbeteren en meer rekening houden met elkaar...

Wat is de betekenis van Assertiever Worden? | Hoe wordt je (extra) Assertief? 

Wat is de betekenis van assertiever zijn? En hoe wordt je extra assertief in je leven en relaties? Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf, zonder daarbij verschil te maken in de rang of functie van de ander. Assertiviteit staat voor gelijkheid en een eerlijke benadering naar degene van wie jij respect en een gelijkwaardige behandeling vraagt...

Bij assertiviteit geef jij op basis van feiten en constateringen jouw grenzen aan naar aanleiding van hoe anderen met jou omgaan. Dus: Hoe moet je je uitspreken wanneer je je door toedoen van anderen verward, gefrustreerd, boos of gebruikt voelt in het dagelijkse leven? Door de stappen van assertiviteit te leren toepassen leer jij meer over het delen van jouw emoties en gevoelens.

Assertief Gedrag gaat over rekening houden met elkaar en over hoe jij relaties kunt bouwen met jouw medemens. Want hoe kun je controle nemen over je leven ZONDER daarbij controle te nemen over een ander? En zonder altijd te hameren op het feit dat jij de eerste in de rij moet zijn?

Twee punten spelen een cruciale rol bij assertief gedrag

 • Gevoelens en belangen van jezelf en anderen (her)kennen;

 • Op een goede, eerlijke manier Leren reageren op deze gevoelens en belangen;

Je moet sociale signalen van de mensen om je heen herkennen en uitvinden hoe je behoeftes, gevoelens en gedrag moet begrijpen. Bij assertiviteit worden positieve relaties gebouwd tussen mensen die elkaar respecteren / de ruimte geven.

Het Tegenovergestelde van Assertiviteit is sub-assertiviteit; of jezelf wegcijferen. Als je niet assertief bent ben je niet in staat om voor je gevoelens uit te komen; laat anderen te veel nemen en zet jezelf niet op de eerste plaats. OF je reageert op een manier die niet nodig is en de relaties juist in gevaar brengt.

De 3 belangrijkste redenen dat niet iedereen assertief durft te zijn

 • Ze geloven niet dat ze het recht hebben om in een bepaalde relatie assertief te zijn;

 • Ze zijn bang om zichzelf assertief op te stellen en voor hun gevoelens uit te komen;

 • Ze weten niet goed hoe ze zichzelf op een assertieve manier kunnen uiten;


Waarom zou jij assertiever willen worden?

Veel mensen hebben moeite met assertief zijn... Ze laten zich neerbuigend behandelen door anderen en slikken hun gevoelens in wanneer dit gebeurt. Ze hopen dat het de volgende keer niet meer voorkomt en zeggen niks, maar worden wel verdrietig en gefrustreerd. Anderen worden juist boos of reageren zelf neerbuigend  om de ander een koekje van eigen deeg te geven. Hierdoor voelen ze zich minder zwak en kunnen ze zich bewijzen naar anderen op de werkvloer. Dit kan vaak in extra olie op het vuur en nieuwe problemen of ruzies eindigen.

Wanneer jij je assertief gedraagt "neem je geen gelijk"; "pakt degene die je slecht behandelt niet terug" en "vermijdt ook geen conflict". Ondanks dat niemand weet wat de juiste manier is om te reageren ga je kalm en respectvol het gesprek aan om je ervaring te bespreken en afspraken voor de toekomst te maken.

 • Assertieve mensen kunnen hun grenzen aangeven. feedback geven of hulp vragen. Ze weten hoe ze eerlijk en comfortabel met andere mensen om kunnen gaan.

Door het onderstaande boek te lezen leerde ik meer over assertief gedrag en assertief zijn in relaties! Het gaf me de meest belangrijkste Eye-Openers die ook in dit artikel aan bod zijn gekomen! Dus wil jij assertiever gedrag vertonen? Lees dan dit boek!

Wat Betekent Assertiviteit? Door dit boek te lezen leerde ik meer over assertief gedrag en assertief zijn! Dus wil jij assertiever gedrag vertonen? Lees dan dit boek!Bekijk en/of bestel dit Boek over assertiviteit via bol.com!

Wanneer kun jij assertiever gedrag vertonen [Voorbeelden]?

Wanneer moet je assertief zijn? Lees hieronder een aantal Assertiviteit Voorbeelden / Assertief Gedrag Voorbeelden die jij wellicht wel eens ooit in jouw leven tegen bent gekomen...

 • Assertiviteit op het werk (je baas of collega's verdiepen zich te veel in je privé leven);

 • Assertiever zijn wanneer je een telefonische verkoper spreekt;

 • Assertief Reageren wanneer je huisgenoot te vaak gasten uitnodigt;

 • Assertiever worden in een relatie (je wilt dat je partner meer affectie toont);

 • Assertief reageren wanneer jouw huisbaas de gebreken niet repareert;

 • Je kind wordt gepest op school en staat er alleen voor;

 • Assertiever zijn wanneer jouw buurman problemen veroorzaakt;

 • Assertief Reageren op Kritiek; Grapjes; Laster of Smaad;

 • Assertief Gedrag vertonen naar jouw kinderen;

 • Assertief Leidinggeven;


Voordelen, Nadelen en kenmerken van Assertiviteit

 • De voordelen van assertiever gedrag vertonen zijn dat je je minder bang voelt in contact met anderen. Dit kan stressklachten en gespannenheid oplossen zoals hoofdpijn, maagproblemen en chronische moeheid.

 • Je bouwt voor jezelf de mogelijkheid om je eigen doelen na te streven en dat zelfverzekerd en met behoud van eigenwaarde te doen. Assertief staat namelijk vaak ook in lijn met de mate waarin iemand zelfverzekerd overkomt naar anderen.

 •  Assertiviteit zal voor gezondere relaties zorgen en een meer voldaan gevoel geven.

 • Er zitten niet echt nadelen verbonden aan assertief gedrag. Je verbetert je leven en dat van anderen er juist mee door een betrouwbare, duidelijke, stabiele relatie te bouwen ten opzichte van in het verleden.

Kenmerken van assertiever Worden: Is Assertief Gedrag ook Agressief?

Assertiviteit heeft niks te maken met agressiviteit, maar wel met krachtig. Sterker nog: Assertief zijn is voornamelijk bedoelt om agressiviteit uit de weg te gaan. Je dwingt niks af, maar vraagt de ander om vanuit wederzijds respect eerlijk met jou om te gaan. En je geeft precies datzelfde ook terug, ongeacht degene jou eerst benadert heeft.

Ook heeft assertief zijn niks te maken met manipulatie of misbruik maken van anderen. Het gaat er om dat je aan leert geven wanneer je het gevoel hebt dat jouw doelen minder waard zijn als die van anderen, waardoor de ander een eerlijke kans krijgt om zijn mening / gedrag bij te stellen... Door volledig eerlijk aan te geven hoe jij in een situatie staat kom je op voor je belangen! Dat kan voor beide partijen voordeel opleveren.


Tips om assertiviteit te ontwikkelen [Handige Assertiviteitstraining met Stappenplan]

Er zijn meerdere methoden en oefeningen om assertiever te worden. Je kunt dit zien als een assertiviteit test! Denk eens na over de onderstaande vragen en vraag jezelf af hoe je op basis van assertiviteit op de onderstaande vraagstukken moet reageren...

Wat zou volgens jou het meest assertieve antwoord zijn op basis van de informatie uit dit artikel? 

 • Maak eens een analyse over hoe assertief jij op dit moment bent...

 • Afhankelijk van het antwoord: In welke gebieden wil jij assertiever worden?

 • Ga actief bijhouden hoe jij in bepaalde situaties reageert en analyseer hoe jij dat in de toekomst beter zou kunnen doen!

 • Geef jij bijvoorbeeld kalm en rustig aandacht als iemand over jouw grenzen heen gaat?

 • Vind jij het moeilijk om keuzes te maken en daar achter te blijven staan?

 • Ben jij vaak luidruchtig en beoordelend op andermans ideeën en werk?

 • Hoe ga jij om met mensen die te laat komen en jou laten wachten?

 • Blijf jij doorgaan met problemen zoeken wanneer iemand aangeeft genoeg te hebben van een argument?

 • Hoe vind jij het als mensen je in de gaten houden op het werk?

 • Wat doe jij als je in een restaurant zit en het eten is niet naar jouw wens?

 • Hoe reageer jij in sociale situaties zoals drukke feesten van vrienden of vriendinnen?

 • Kun jij liefde tonen naar jouw partner / vrienden / vriendinnen? En teleurstelling / onvrede?

 • Hoe behandel jij mensen als je iets van ze gedaan wilt krijgen? Eerlijk en aardig? Of dreigend en manipulatief?  

Hopelijk heb jij via dit artikel meer inzicht gekregen in een assertiever leven met fijnere, heldere relaties...

Ik raad je aan om op deze manier met jouw assertiviteit aan de slag te gaan. Verdiep je eerst in het onderwerp voordat je grote stappen gaat zetten, want wellicht is jouw assertiviteit niet zo dramatisch als je in eerste instantie denkt. Wil je na het lezen van boeken en het analyseren van jouw gedrag alsnog verder groeien? Dan kun je altijd nog een assertiviteitstraining volgen!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen