Uit je Comfort Zone Stappen

Uit je Comfort Zone Stappen | Waarom draagt dit op lange termijn bij aan jouw succes?

Uit je comfort zone stappen is iets wat veel mensen ontzettend lastig vinden. Ze weten niet hoe en waar ze moeten starten of hebben niemand die ze aanspoort om het te doen...

Toch is de Comfort Zone nooit de beste plek om in te blijven zitten, want het motiveert je niet om nieuwe dingen te doen en risico's uit de weg gaat. Je loopt snel het risico dat je leven in een sleur terecht komt en jezelf te veel gaat vervelen, met alle gevolgen van dien. 

Uit je Comfort Zone Stappen is belangrijk als jij op lange termijn wilt blijven groeien en daarom geef ik jou direct een aantal challenges / opdrachten en tips mee om te starten!!

Ik zal je motiveren om jezelf opnieuw te gaan ontdekken door meer nieuwe, spannende uitdagingen in jouw leven te brengen! Durf je dat aan?

Buiten je Comfortzone liggen de grote kansen als je psychologen moet geloven. Maar is dit ook echt zo?Alles wat je in het leven doet valt in 2 categorieën: "Binnen jouw Comfort Zone" OF "Buiten jouw Comfort Zone"...

Wat is de Comfort Zone [Betekenis & Uitleg]? 

De Piramide van Maslow is waar behoeften van de mens worden uitgelegd. Naast een dak boven je hoofd en eten en drinken (basisbehoeften) zijn er een aantal aanvullende behoeften levels (Erkenning + Zelfontplooiing) die jouw leven van normaal naar super gaaf kunnen brengen. In deze levels is veel groei mogelijk om jouw leven in te richten naar jouw eigen wensen. En in mijn optiek is een voldaan en gelukkig leven zeker mogelijk als jij effectief buiten jouw comfort zone durft te treden wanneer de situatie daar naar vraagt. 

Mensen hebben een ander beeld bij succes dan vroeger en hopen via shortcuts succesvol te worden. Ze worden comfortabel en willen geen vieze handen meer krijgen, en daarom nemen ze minder grote risico's om hun leven te veranderen en een sprong in het diepe te wagen. Ze blijven te veel in hun veilige bubbel zitten en groeien minder dan ze hadden verwacht. Een voorbeeld hiervan is dat ze alleen nog maar dingen doen die ze al honderden keren gedaan hebben. Je hoeft er niet meer over na te denken wanneer je iets doet en ze zijn makkelijk om te doen, zoals bijvoorbeeld autorijden; supermarkt bezoeken en gamen.

De betekenis van de Comfort Zone zoals IK die probeer toe te passen is dat het een psychologie is waarbij je jezelf leert uitdagen en steeds moeilijkere uitdagingen aan gaat. Het is een ongoing proces dat volledig afhankelijk is van jouw eigen input en de manier waarop je er mee om gaat. Hoe verder de dingen die jij doet buiten jouw comfort zone liggen, hoe moeilijker ze zijn om mentaal te doen. Echter, je merkt wel dat wanneer je iets doet buiten je comfort zone, dat het steeds dichter binnen jouw comfort zone komt. 

Door steeds initiatief te blijven nemen en er de gewoonte van te maken om spannende dingen te doen buiten jouw comfort zone groei jij naar iemand die steeds makkelijker met angsten en uitdagingen om gaat. De Psychologie achter het Comfort Zone model zegt eigenlijk dat jouw leven op lange termijn een stuk beter wordt als jij continue dingen doet die niet "makkelijk" zijn.

Daar wil ik aan toevoegen dat hoe kleiner jouw wereld is; hoe kleiner jouw comfort zone is; en hoe moeilijker het voor jouw gevoel is om er uit te komen. Daarom kunnen sommige mensen jarenlang iedere avond op de bank blijven zitten om naar een televisie te kijken. Het is een gewoonte geworden en daar blijven ze in hangen. 


Uit je Comfort Zone Stappen | Waarom draagt dit bij aan jouw succes? 

Ze zeggen wel eens dat het leven begint Buiten je Comfort Zone... Lijkt me wat overdreven, maar ik ben het er wel mee eens dat BINNEN je Comfort Zone weinig spannends gebeurt. De Comfort Zone Doorbreken zorgt ervoor dat je je angsten kunt overwinnen en dat jij om leert gaan met onzekerheid overwinnen. Het heeft op verschillende vlakken voordelen en wanneer jij leert om gecontroleerd uit jouw comfort zone te stappen zul jij op lange termijn stukken Succesvol Worden.

Ook is Uit je Comfort Zone Stappen belangrijk om op lange termijn je passie te vinden, want als je nooit iets nieuws probeert en voor de makkelijke, stress vrije weg kiest zul jij nooit iets tegenkomen waar je echt interesse in hebt en een gezonde dopamine kick van krijgt. Ook is de kans veel kleiner dat jij Nieuwe Dingen Leren op jouw verlanglijstje staat als je een leven in de comfort zone hebt.

Extra Tip: Je mag in kleine stapjes beginnen! 

Je hoeft niet direct morgen een maand te gaan backpacken door Siberië. Je mag het langzaam opbouwen en steeds verder opbouwen. Het mooie is dat de stappen veel groter worden, maar dat de spanning voor jouw gevoel in verhouding afneemt. 


Tips om uit jouw comfort zone te stappen!

Hieronder zul je tips, oefeningen, challenges en activiteiten vinden waarmee jij meer uit je comfort zone kunt stappen. 

  1. Vraag jezelf eens af wat je grootste angst op dit moment is... Waar ervaar jij in jouw dagelijkse leven het grootste ongemak van? Ga daar eens mee aan de slag!

  2. Voel de Angst; doe het toch! Je kunt jezelf helpen met een bepaalde regel dat je iets binnen 3 of 5 seconden moet doen. Mensen praten zichzelf altijd uit hun eigen angsten en daarom moet je leren om prioriteiten te stellen voor POSITIEVE DINGEN en er een gewoonte van maken om snelle keuzes te maken.

  3. Besef dat er NOOIT een perfect moment is om iets groots te veranderen in je leven. Veranderen van Baan? Wil je een kind krijgen? Huis kopen? Hond kopen? Er zijn altijd barrières en redenen te verzinnen om iets niet te doen. .. Leer dat het moment om iets te doen niet uitmaakt en dat het links of rechtsom toch wel goed komt. Besef dat je misschien over een jaar dood bent en ga actie ondernemen1

  4. Wist jij dat het een marketing-strategie is om mensen GRATIS proeflessen te geven voor allerlei cursussen en verenigingen? Benut dit wijs en maak er een gewoonte van om nieuwe dingen te proberen. Stop er mee als het niks is; en ga er mee door als je iets echt graag doet! Van het een komt het ander en wellicht heb jij je passie wel gevonden...

  5. Durf jouw verwachting en het eindresultaat van iets los te laten. Probeer te genieten van het moment zonder stil te staan bij hoe perfect iets verlopen is. Er zal best wel eens iets fout gaan en je zult best wel eens voor lul staan, maar dat weegt niet op tegen de mooie dingen die je meemaakt! Meer lezen over Perfectionisme Loslaten kan via dit artikel!

  6. Doe eens wat meer dingen ALLEEN en zonder er met anderen over te praten. Ga eens een week alleen op vakantie in een hostel en doe je best om andere reizigers die alleen in die locatie zitten te ontmoeten en er het beste van te maken samen. Persoonlijk heb ik op deze manier geweldige trips gemaakt waar ik kon gaan en staan waar ik wilde!  

  7. Leef een actief leven in plaats van een passief leven. Zorg dat je met mensen om gaat die soortgelijke doelen hebben en dat je ook nieuwe mensen ontmoet die dingen willen doen en zichzelf willen verbeteren. Doe waar jij je prettig bij voelt en laat je nooit iets afnemen door de meningen van anderen.

  8. Sta Stil bij de successen die jij hebt door jezelf bloot te stellen aan risico en ongemakkelijke situaties. Je kunt dit doen door een dagboek bij te houden of notities in jouw telefoon te maken. Je zult vaak zien dat je achteraf denkt "was dit het nou"? en "heb ik het nu zo lang uitgesteld voor dit"? Want ECHT grote gevaren zijn in onze leefomgeving beperkt...  

  9. Vraag jezelf af hoe jouw leven er over 10 jaar uit ziet als jij NIET uit jouw comfort zone leert stappen. Wil jij als je 65 bent terugkijken op jouw leven en spijt hebben van kansen die je niet hebt genomen of stomme dingen die je niet hebt gedaan?

  10. Kijk niet terug na het nemen van een keuze. Ga niet eeuwig lopen twijfelen of piekeren maar hak juist een knoop door en leef met de consequenties die de keuze voor je heeft. Besluiten nemen is het belangrijkste wat jij moet doen in je leven en het NIET nemen van besluiten geeft alleen uitstel; en van uitstel komt voor veel mensen afstel!

Met deze Tips kun jij DIRECT aan de slag om bewuster bezig te gaan met uit je comfort zone te stappen... Denk vooral zelf ook eens na over wat jij zou kunnen doen om jouw leven IETS moeilijker en uitdagender te maken en DEEL dat onder dit artikel ter inspiratie voor andere lezers!

Zet elke maand minimaal 1x een verplichte activiteit op jouw planning die bijdraagt aan het uitbreiden van jouw comfort zone! 

Onlangs heb ik ook een artikel geschreven over het maken van een Bucket-List. Ik raad je aan om deze ook even te bekijken wanneer jij op zoek bent naar activiteiten om uit je comfort zone te stappen! Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen. Als je je meer wilt verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van je Mindset raad ik je aan om mijn artikel van beste zelfontwikkeling boeken te lezen!

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen