Verantwoordelijkheid Nemen

Meer Verantwoordelijkheidsgevoel? | Zo kun jij de ULTIEME Verantwoordelijkheid Nemen!

Heeft iemand wel eens tegen je gezegd dat je meer verantwoordelijkheid moet nemen voor je leven of je daden? Dan zit je in dit artikel goed! Want ik ga je uitleggen wat verantwoordelijkheid is; hoe jij meer verantwoordelijkheidsgevoel opbouwt en uiteindelijk meer verantwoordelijkheid gaat nemen.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies met welke Mindset jij in het leven kunt gaan staan om niks aan toeval en geluk over te laten. Zo kun jij de ULTIEME Verantwoordelijkheid Nemen voor jouw Leven en alles wat daarin gebeurt! Lukt dat en ben jij in staat om doelen te bereiken? Gefeliciteerd! Dan is het jouw eigen verantwoordelijkheid! Maar verkloot je de boel? Ook dan is er pijnlijk genoeg maar 1 iemand verantwoordelijk...

Benieuwd hoe jij verantwoordelijkheid kunt nemen over jouw persoonlijke en zakelijke situatie? In dit artikel leer je het!

Wat is Verantwoordelijkheid Nemen?

Als jij meer artikelen uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank gelezen hebt weet je dat ik veel schrijf over hoe jij meer succesvol kunt worden door doelen te stellen en bereiken; nuttige nieuwe competenties te ontwikkelen en aan de slag te gaan met jouw problemen oplossen. Bij al deze onderdelen speelt jouw verantwoordelijkheid een grote rol! 

Als jij uit deze kennisbank 1 onderwerp zou moeten kiezen dat extra belangrijk is, en dat in enkele jaren jouw hele leven al zou kunnen veranderen, dan zou het “verantwoordelijkheid nemen + claimen” zijn.

Verantwoordelijkheid Nemen is belangrijk als jij succesvol jouw doelen wilt bereiken. Neem dus in jouw hele leven je eigen verantwoordelijkheid; en geef anderen of omstandigheden niet de schuld van wat jij niet bereikt…

Verantwoordelijkheid Nemen moet je doen op meerdere vlakken in jouw leven!

  • Verantwoordelijkheid Nemen in je Persoonlijke Leven;

  • Verantwoordelijkheid nemen in je Zakelijke Leven (je bedrijf of je werk);

  • Verantwoordelijkheid nemen in je sociale leven en je relatie(s); 

Hou je problemen bij jezelf en zorg ervoor dat jij maximale controle neemt over elke situatie door oplossingen te zoeken. Je moet niks aan het toeval overlaten en altijd alleen voor jezelf in staan. DAT is verantwoordelijkheid nemen...

Voorbeelden van situaties waarin mensen falen om verantwoordelijkheid voor hun gedrag te nemen... 

  • Het ligt aan mijn baas en die stokende collega dat ik de promotie niet gekregen heb;

  • Mijn kinderen maken me gek en daardoor kan ik me niet focussen op het werk;

  • Ik heb om 9 uur een belangrijke sollicitatie, maar ben te laat omdat het drukker is op de weg dan verwacht;

  • Mijn vrienden weerhouden me van succes door in de weekenden alleen in de kroeg te zitten;


Oplossing: Hou je leven en planning in eigen hand… 

We zijn allemaal “selfmade mannen en vrouwen” met volledige eigen controle en we mogen ons leven in eigen handen nemen, maar toch nemen alleen de succesvolle mensen daar de credits voor. Ze nemen verantwoordelijkheid over hun leven en zijn trots op wat ze bereiken, terwijl de niet succesvolle mensen vaak anderen de schuld geven of denken over bepaalde zaken geen invloed te hebben.

Je kunt volledige verantwoordelijkheid voor jouw situatie nemen zoals in het onderstaande voorbeeld

Als jij met mensen samen zou moeten werken en doelen zou moeten bereiken; welk percentage verantwoordelijkheid neem jij dan voor jouw gevoel in het laten slagen van relaties of acties? 

Het meest genoemde antwoord is 50%

Veel mensen zeggen 50%, want je bent immers met 2 mensen aan het bouwen nietwaar? En het kan niet zo zijn dat de ene meer doet dan de ander. Dus het moet wel rond de 50% liggen. Dit is echter niet het antwoord dat jou veel verder gaat helpen...

Het is beter om juist 100% controle te nemen; en daarbij 0% terug te verwachten van de ander. Je wilt er ten alle tijden voor zorgen dat jij de leiding neemt en alles controleert wat er samen gebeurt; en daarbij bereid bent om ook een paar stappen extra te zetten. Neem je volledige leven en verantwoordelijkheden in eigen hand en ga er niet van uit dat anderen iets doen.

Alleen als je 100% verantwoordelijkheid neemt; voorkom je dat een relatie of actie vatbaar is voor risico’s van buitenaf; of dat je geluk nodig hebt om ergens in te slagen. Dit is een concept dat alles voor jou kan veranderen. Want als jij altijd 100% de verantwoordelijkheid neemt in jouw hele leven; ben jij altijd 100% in controle over wat er in jouw leven gebeurt. Jij bent de krachtige factor die problemen op moet lossen en zaken initieert als er iets moet gebeuren.

Alles is jouw keuze; alles is afhankelijk van wat jij wilt; wat jij doet; hoe je reageert en hoe je omgaat met dingen die jou worden aangedaan.

Mensen zeggen verantwoordelijkheid te nemen, maar doen DIT structureel fout...

Mensen zeggen altijd dat ze controle nemen… Maar als je kijkt hoe ze er mee om gaan, zijn er veel meer mensen die met vingertjes wijzen; een slachtofferrol aannemen; of verwachten dat iemand anders of de overheid hun problemen oplossen. Zelfs als je ooit een simpel iets zoals het verkeer de schuld hebt gegeven van dat jij te laat was; neem jij geen volledige controle over de situatie.

Geluk, omstandigheden of de “goede situatie” waren nooit van invloed op de gang van zaken of het resultaat. Want jij bent simpelweg altijd degene die zich door iedere goede en slechte situatie heen moet slaan; en er voor moet zorgen dat risico’s zijn afgedekt door goede voorbereiding. En voorbereiding kun jij op lange termijn plannen om afscheid te nemen van situaties en regels waar jij niks in ziet...

Jouw resultaten in het leven zijn nooit afhankelijk van

  • Welke Politieke partij aan de macht is;

  • Welke Minister President het land runt;

  • Hoe de economie momenteel draait;

Jij bent ALTIJD degene die 100% verantwoordelijk is voor jouw verleden; jouw toekomst en de manier waarop je denkt. Anderen de schuld geven heeft geen zin, want er zijn altijd mensen die er slechter voor staan als jij. Hou daar rekening mee... Jij hebt de volledige kracht om richting jouw droombestemming te groeien. 

Als er een keer iets fout gaat, moet je er rekening mee houden dat het aan jezelf heeft gelegen. Zorg dat elk resultaat 100% een product is van jouw eigen inspanning; vaardigheden en Mindset.

Verantwoordelijkheid Nemen vs. de Cirkel van Invloed en betrokkenheid

Wanneer jij verantwoordelijkheid neemt voor iets in jouw leven is het belangrijk om rekening te houden met de cirkel van invloed en betrokkenheid, die aangeeft voor welke zaken jij daadwerkelijk verantwoordelijk bent. In dit concept draait het om criteria waar jij zelf invloed op hebt. Leg jij de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij jezelf in goede en slechte tijden? Zo nee, dan wil ik dat je iets gaat veranderen! 

Vanaf vandaag wil jij 100% verantwoordelijkheid zijn voor jouw resultaten en geeft geen excuses meer de kans om controle te nemen over jouw leven en resultaten. Zullen we dat afspreken? Want Verantwoordelijkheid is er om de ultieme controle over jouw leven te nemen terwijl je aan grote doelen werkt! :-) 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!


Reactie plaatsen