Wat is Garantietermijn

Wat is een Wettelijke Garantietermijn?

Wat is garantietermijn? En waarom speelt het een belangrijke rol wanneer jij als online ondernemer een eigen bedrijf aan het bouwen bent? 

Dat zijn vragen die veel startende webwinkel eigenaren of uitgevers van digitale kennisproducten bezig houden EN waar incidenteel ook fouten in worden gemaakt. Fouten die op termijn jouw reputatie; omzet en winst kunnen schaden.

Dus... Waar moet je rekening mee houden wat garantietermijnen betreft?

Ik leg het uit in dit artikel!

Wat is een garantie termijn? En waarom speelt het een belangrijke rol bij het verkoopproces in online marketing? Ik leg het uit in dit artikel!Wil jij meer leren over online marketing & Sales Strategie? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is een Wettelijke Garantietermijn?

Als ondernemer via het internet ben jij verplicht om een bepaalde mate van wettelijke garantie te bieden. Tijdens deze periode heeft jouw klant het recht om aankopen retour te sturen als ze iets gekocht hebben dat NIET VOLDOET aan de verwachtingen. Dit is uiteraard een begrip waarover te twisten valt en veel klanten zijn gewend dat ze zonder veel problemen producten terug kunnen sturen... 

De Wettelijke Garantietermijn gaat in vanaf het moment dat het product aangekomen is bij de klant. En je moet er van uit gaan dat klanten eerst mogen kijken of ze een volledig compleet en onbeschadigd product ontvangen hebben. Over het algemeen dekt een garantie termijn gebreken die volledig buiten de schuld van de klant zijn, maar in bepaalde soorten online ondernemingen / niches zoals online cursussen; online coaching en digitale producten is het niet onverstandig om hier minder streng in te zijn. 

Want het allerliefste zie jij tevreden klanten in jouw bedrijf. Daarom kun je beter iets minder moeilijk doen en mensen tevreden stellen. Vaak heeft dit positief effect op jouw online reputatie en toekomstige omzet.

Vooral in Kleding kan garantie en het terugsturen van producten een grote invloed op jouw bedrijfsresultaat hebben. Want klanten bestellen soms producten in verschillende maten om te passen, waardoor ALTIJD een aantal producten worden teruggestuurd. Het is daarom belangrijk dat jij een goede structuur hebt in hoe jij dit proces als online ondernemer in wilt vullen en aan wilt pakken.

EN uiteraard dat je dit incalculeert in jouw verwachte kosten.

Hoeveel wettelijke garantie moet jij als online ondernemer geven?

Dit is per product categorie verschillend. En naast de regels van de specifieke branche / producten waarin jij werkt zul je ook rekening moeten houden met jouw eigen houding ten opzichte van retouren. Dit kan in sommige gevallen maar 14 of 30 dagen zijn, maar bij bepaalde producten zoals wasmachines / koelkasten ook jaren zijn.

Zoek in ieder geval goed uit wat de regels in jouw branche zijn, bijvoorbeeld via deze link van de Kamer van Koophandel.

Tips om rekening te houden met de wettelijke garantietermijn...

  • Zorg dat jij altijd voldoende cash achter de hand hebt om in onvoorziene uitgaven te kunnen voorzien...

  • Doe niet te moeilijk over producten die worden teruggestuurd. Het is vaak de moeite niet waard om problemen te zoeken...

  • Doe er alles aan om vooraf geen valse verwachtingen te geven en positief op te vallen bij jouw klant. Er zullen altijd mensen blijven die iets terug willen sturen en in sommige gevallen ligt dat niet aan jou, maar probeer dit in te dekken door meer waarde te geven dan verwacht.  

  • Vraag mensen die iets terugsturen om een positieve testimonial / Google review achter te laten als het achter de rug is... Hierdoor heb jij de kans om een negatief bedrijfsresultaat in een positieve ontwikkeling om te buigen.

  • Het kan slim zijn om de Afterpay Betaalmogelijkheid toe te voegen aan jouw webwinkel. Dat zorgt voor minder administratieve rompslomp en laat klanten alleen betalen wat ze willen houden.

Heel veel succes met jouw groeiproces! Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter! 

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Eigen Bedrijf Starten Ideeën Kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn Internet Marketing Begrippenlijst. Wil jij meer leren over online marketing strategie en waardevolle online marketing tools? Bekijk dan mijn internet marketing unie kennismaterialen; mijn webshop en al mijn evergreen content zoals Internet Marketing voor Beginners!

Dan kun jij via persoonlijke ontwikkeling training aan de slag om zelf ook je resultaten te gaan verbeteren door te richten op meer autoriteit; meer organisch bereik; meer Web Verkeer; meer leads en meer omzet en winst! Voor jouw Side Hustle of een volwaardig eigen bedrijf! 

Reactie plaatsen