Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren NLP

Wat is NLP en voor wie is het waardevol? | Neuro Linguïstisch Programmeren [Betekenis + Tips]

Veel mensen willen weten hoe ze zichzelf zo effectief en positief mogelijk in het leven zetten. Ze willen zo oplossingsgericht mogelijk aan hun problemen werken en investeren (veel) geld en tijd in methodes om dat voor elkaar te krijgen. Een veel gekozen methode is NLP (Betekenis Neuro Linguïstisch Programmeren) waarin ze podcasts luisteren; cursussen of Trainingen volgen.. 

Maar wat is NLP? En waar kun je NLP voor gebruiken? 

Ik leg je de betekenis van NLP uit via dit korte artikel! NLP is een techniek die te groot en breed is om in een enkel artikel te omschrijven en ik hoop vooral te bereiken dat je je er meer in gaat verdiepen wanneer je op dit artikel bent gestuit! Het vakgebied bevat namelijk een aantal interessante technieken en eigenzinnige ondernemers die niet door iedereen serieus genomen worden.

Klaar om te ontdekken wat NLP / Neuro Linguïstisch Programmeren is en waarom de basisbeginselen handig kunnen zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling?

Wat is de betekenis van NLP? Dat staat centraal in dit artikel over Neuro Linguïstisch Programmeren! Ik leg je uit hoe je het kunt gebruiken om je leven te veranderen...

Wat is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)?

Zoals in de introductie beschreven is de Betekenis van NLP Neuro Linguïstisch Programmeren; waarbij je probeert te richten op een positief en gelukkig leven. Je werkt aan je eigen doelen en stelt jezelf daarbij de volgende vraag: hoe zet ik mijn gedachten om naar acties? Neuro Linguïstisch Programmeren is "leren hoe je gelukkig kunt zijn zijn zonder dat daar een aanleiding voor is" en als je die eigenschap hebt is het lastig om jouw doelen in de weg te staan.

In Nederland waren het Jaap Hollander en Anneke Meijer die in de jaren 80 de eerste stappen in NLP zetten. Het kwam echter pas ECHT in de schijnwerpers te staan toen de Controversiële ondernemer Emile Ratelband NLP ging toepassen in zijn marketing acties. Hij had ook de methodes en technieken geleerd van Amerikaanse Coaches (NLP Practitioners) voordat het echt populair werd.

De Belangrijkste Elementen van Neuro Linguïstisch Programmeren

Om NLP toe te leren passen worden de ogen, oren, smaakpapillen, neus en de huid waarmee jij kan voelen bedoelt. Eigenlijk kun je alles analyseren wat je voelt en denkt! Je kunt als mens namelijk: 

  • Ruiken;

  • Proeven;

  • Voelen;

  • Horen;

  • Zien;

Wanneer en Hoe is NLP ontstaan?

In NLP Stond snel succes centraal en de eerste beoefenaars vroegen zich af hoe de snelste verandering mogelijk was! John Grinder en Frank Pucelik waren de coaches die Neuro Linguïstisch Programmeren introduceerden en een nieuwe trend veroorzaakten in Amerika. In bijna 10 jaar legden zij samen met een aantal coaches uit hun netwerk de basis die wij momenteel kennen. En van waaruit andere coaches hun eigen bijdrage hebben opgebouwd.

De NLP Betekenis  wordt haarfijn uitgelegd in dit boek voor nieuwelingen (dummies). Wil jij weten wat NLP is? Lees dan direct verder!

Wat zijn de meest bekende Methodes / Technieken / Oefeningen van NLP? 

Praktisch en Theoretisch gezien kun je NLP toepassen op jezelf en je relaties en de bijbehorende stemmingen, gedachten en gedrag. Via NLP kun je deze beïnvloeden en sturen wanneer jij begrijpt waarom en hoe de voel- en communicatie processen werken. Er zijn methodes om persoonlijke groei van anderen te stimuleren en motiveren door juist die talenten te benutten. Door goed te blijven communiceren houdt iedereen rekening met elkaar.

Kun je je leven veranderen met NLP? Of is het eerder Kwakzalverij? 

Dat ligt voornamelijk aan jezelf! Er ontbreekt tastbaar bewijs dat NLP echt levens verandert, maar er zijn vele coaches die NLP technieken toepassen in hun leven en bedrijf. Daardoor gebruiken mensen het niet meer op de "originele wijze" en vragen sommige mensen zich af of het nog wel serieus genomen wordt. 

P.S. Zie ook deze super interessante Wiki over Neuro Linguïstisch Programmeren!

Heb jij een NLP Coach / Neuro Linguïstisch Programmeren Trainer nodig?

Wil jij met jezelf aan de slag en lukt het niet om via boeken aan de slag te gaan? Dan kan het lonend zijn om met een NLP Coach / Trainer samen te gaan werken. Een goede NLP Coach weet jou te activeren wanneer er moeilijke momenten zijn en kan zorgen dat jij gefocust blijft om jouw doelen te bereiken. 

Hopelijk heb ik jou via dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank wegwijs kunnen maken in de wereld van Neuro Linguïstisch Programmeren. Als jij meer informatie zoekt over dit onderwerp of andere Mindset Hacks, of zelf met jouw persoonlijke ontwikkeling aan de slag wilt gaan mag je altijd een reactie achterlaten onder dit artikel! 

Reactie plaatsen