Brainstorm Sessie Organiseren

Een Brainstorm Sessie Organiseren

Een Brainstorm Sessie Organiseren kan jou als ondernemer helpen om tot creatieve ideeën te komen voor jezelf en je bedrijf. Maar hoe organiseer je een brainstorm sessie nu eigenlijk? En wat voor technieken kun je inzetten om er een optimaal resultaat uit te halen?

Een goede brainstorm sessie organiseren kost meer tijd en moeite dan veel ondernemers denken.

In dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt aanpakken!

Een goede brainstorm sessie organiseren kost meer tijd en moeite dan veel ondernemers denken. In dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt aanpakken!Benieuwd naar andere methoden om jouw online marketing strategie te verbeteren? Bekijk mijn Webshop eens!

Wat is een Brainstorm Sessie? [Betekenis & Uitleg]

Een Brainstorm Sessie is een meeting waarbij jij je best doet om creatieve stakeholders van jouw bedrijf bij elkaar te brengen om tot nieuwe ideeën te komen om jouw bedrijfsstrategie te verbeteren. Door in korte tijd een groot aantal ideeën op te gooien met verschillende personen zie je dat een stortvloed aan nieuwe groeirichtingen ontstaat.

Door te samenwerken / netwerken met andere ondernemers kun jij brainstormen om de onderstaande doelen te bereiken

 • Een Brainstorm sessie organiseer je om (nieuwe) Ideeën te genereren ;

 • Een Brainstorm Sessie organiseer je om (nieuwe) Oplossingen te bedenken voor problemen ;

 • Een Brainstorm Sessie organiseer je om onbekende problemen te achterhalen in jouw bedrijfselementen ;

 • Een Brainstorm Sessie organiseer je om oorzaken van problemen achterhalen ;

Een Brainstormsessie kan leiden tot een groot aantal eerste ideeën, die daarna verder worden geselecteerd op haalbaarheid en effectiviteit. 

Een Brainstorm Sessie Organiseren kan jou als ondernemer helpen om tot creatieve ideeën te komen voor jezelf en je bedrijf. Maar hoe organiseer je dit nu? Ik leg het uit in dit artikel!

Verschillende Fasen van een Brainstorm Sessie

Er zijn verschillende Fasen die jij moet uitvoeren wanneer je een Brainstorm Sessie aan het plannen bent.

Hoe kun je een Brainstormsessie Voorbereiden?

Wat kun je doen om Voor te bereiden? Is er een bepaalde probleemstelling die ten grondslag ligt aan de sessie? Wat moeten mensen inlezen en begrijpen voordat je aan de brainstorm sessie begint? Het is een goed idee om mensen vooraf te informeren over deze zaken, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Zorg in ieder geval voor een rustige en ontspannen omgeving waarin je zonder afgeleid te worden in alle vrijheid enkele uren kunt doorbrengen. Belangrijke Brainstorm Sessies kunnen ook gecombineerd worden met extra teambuilding of uitstapjes zodat de sfeer onderling goed is.

Hoe kun je een Brainstormsessie Realiseren?

De Realisatie (het doen van de Brainstormsessie) kun je samen met de betrokken partijen inplannen. Hierbij wil je natuurlijk rekening houden met de datum en het tijdstip zodat iedereen kan komen die een belangrijke rol speelt. Vaak gebeuren Brainstormsessies binnen het eigen bedrijf, maar zoals eerder gezegd kan het ook positief zijn voor de creativiteit om in een andere locatie te brainstormen.

Zorg voor de benodigde tools. Moet er bijvoorbeeld iemand iets presenteren? Is er geluidsapparatuur nodig? Krijgt iedereen pen / papier om opdrachten / aantekeningen te maken?

Wat is de nodige Nazorg na een Brainstorm Sessie?

Na het doen van een Brainstorm Sessie is het belangrijk om afspraken te maken en vervolgacties te plannen. We noemen dit ook wel nazorg. Wat moet er nu gebeuren en wie is daarvoor verantwoordelijk?

Het is verstandig om een Notulist te regelen die alles kort en bondig uitwerkt en doorstuurt naar alle betrokken partijen. Als je bang bent dat iets te snel gaat kun je geluidsopnames maken voor de notulist!

Een Brainstorm Sessie Organiseren kan jou als ondernemer helpen om tot creatieve ideeën te komen voor jezelf en je bedrijf. Maar hoe organiseer je dit nu? Ik leg het uit in dit artikel!

Tips voor een Brainstorm Sessie

Bij brainstormen moet je je nooit afremmen door de toekomst en barrières die bij een bepaald idee komen kijken. Je houdt alle mogelijkheden open zonder je af te vragen of iets mogelijk is of niet. Ook het team waarmee jij samenwerkt mag niet worden afgerekend op basis van antwoorden tijdens deze creatieve sessies (Brainstormen).

Brainstorm Sessies zijn er om zaadjes te planten in het hoofd van degenen die met jou samenwerken. Dit is zeer afhankelijk van het doel wat jij wilt bereiken met jouw brainstorm sessie. Dit kunnen allerlei verschillende stakeholders zijn zoals bijv. entrepreneurs in een denktank; partner ondernemers; vaste klanten; leveranciers; personeelsleden in loondienst of freelancers. Hiermee bedoel ik dat brainstormen ideeën op moet leveren waarvan mensen niet verwachten dat het haalbaar is, om juist te gaan toetsen of dat inderdaad zo is...

 • Denk (nog) niet na over de Haalbaarheid van een bepaald idee ;

 • Denk (nog) niet na over de benodigde resources (personeel / investeringen / kosten) ;

 • Denk (nog) niet na over de precieze gevolgen van de acties die nodig zijn voor een idee ;

 • Maak je (nog) geen zorgen over bepaalde stakeholders die een mening kunnen hebben over het idee ;

 • Maak je (nog) geen zorgen over of je aan bepaalde kwaliteitsstandaarden kunt voldoen ;

 • Denk (nog) niet na over de planning om het idee te realiseren ;

 • Denk (nog) niet na over de benodigde tijd om een idee te realiseren ;

 • Reken elkaar nooit af op antwoorden, maar stimuleer elkaar om buiten de box te denken ;


Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn persoonlijke ontwikkeling kennisbank! Je bevindt je momenteel in mijn categorie over Kernvaardigheden, Competenties en Eigenschappen ontwikkelen.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen