Affiliate Marketing voor Publishers

De betekenis van affiliate marketing voor affiliates / publishers!

Hey, Kevin Louwers van OnlineToekomst.nl hier! Top dat je in mijn artikel over Affiliate Marketing voor publishers terecht gekomen bent. 


Waarom dit artikel over Affiliate Marketing voor publishers?

Ben jij een startende online ondernemer of denk jij er aan om online ondernemer te worden? Maar weet je nog niet zo goed welke richting je in wilt? Dan is het wellicht een optie om je eerst te verdiepen in de Online Marketing Tornado (boek), waarin jij alle kernfactoren van een online business leert; en je vervolgens te verdiepen in online ondernemen op basis van het affiliate marketing verdienmodel!

Affiliate marketing is een van de meest passieve online verdienmodellen die jij jarenlang kunt blijven bouwen en opschalen; en dat allemaal als digital nomad. Ik ga dit artikel uitbouwen tot een kennisbank met allerlei informatie over affiliate marketing voor affiliates, dus als de termen online werken; werken vanuit huis of online ondernemen jou aanspreken, nodig ik je uit om verder te lezen! 

Bij de meest populaire Nederlandse affiliate marketing netwerken zitten tienduizenden affiliates aangesloten die actief bezig zijn met affiliate marketing en in hun kennis over het internet geïnvesteerd hebben zodat ze geld verdienen vanuit huis met een website of blog; of soms zelfs met een social media kanaal zoals Instagram of Youtube. Het blijft in ieder geval een "heet" item, want ongeveer 6600 Nederlanders zoeken elke maand op de zoekterm "online geld verdienen" en 9900 mensen vragen Google iets over affiliate marketing! 

Misschien wil jij ook vanuit huis aan een passief inkomen bouwen door aan de slag te gaan met een online business met een website of blog. Hoe moeilijk de start ook is, je hoeft tegenwoordig niet meer zelf met het gouden idee te komen om succesvol te worden! Je moet alleen leren begrijpen hoe het bouwen van een online business in zijn werk gaat, en daar kun jij je het beste in verdiepen door aan de slag te gaan met studiematerialen van de Internet Marketing Unie.

In dit artikel vind je allerlei praktische ideeën om laagdrempelig online te ondernemen door middel van het affiliate marketing verdienmodel!Klinkt affiliate marketing voor affiliates voor jou heel lastig? Lees dan mijn artikel met praktische tips!

Klinkt affiliate marketing jou als affiliate beginner in de oren alsof je moet leren coderen? Lees praktische tips in dit artikel! 


De betekenis van Affiliate marketing voor affiliates / publishers

Wanneer jij affiliate marketing toepast promoot je via jouw eigen online kanalen (website, community, e-maillijst, whatsapp of social media) producten van anderen. Wanneer jij iets verkoopt via jouw affiliatielink krijg jij van de adverteerder / verkoper een percentage commissie. Dit kun je zien als een "vindersloon" of prestatiegerichte beloning.


Wat is affiliate marketing?

Via affiliate marketing bouw je aan een inkomstenbron voor lange termijn, waarbij jij een niche productcategorie promoot en daarmee een vaste, specifieke doelgroep opbouwt. Je promoot via jouw website, social media kanalen, mailinglijst OF zelfs in het dagelijkse leven producten van andere aanbieders. Vaak verwijs je direct door naar iemand anders z'n webshop, soms zonder dat jouw klant daar erg in heeft. 


Wat kost het om te starten met affiliate marketing?

 Affiliate marketing kost relatief weinig geld om te starten. Echte winkels moeten soms duizenden tot tienduizenden euro's huur per maand betalen om open te kunnen gaan. Zij moeten personeel zetten gedurende de openingstijden, voorraad inkopen, voorraad opslaan. Wanneer hier iets mis gaat, kunnen ze geen klanten helpen.

Bij affiliate marketing gebruik jij het internet om te handelen met andermans producten. Afhankelijk van de tools die jij gebruikt, kun jij voor enkele tientallen euro's per maand klaar zijn. Jouw website kost enkele honderden euro's per jaar, is 24 uur per dag online, internationaal te bereiken en jij hoeft zelf niet online te zijn om "arbeid te leveren". Dat wil zeggen dat jouw bezoekers 24/7 bestellingen kunnen plaatsen, zonder dat dit jouw extra tijd kost. Het enige nadeel is dat jij vooraf tijd en geld moet investeren in kennis, ervaring en tools om het toe te leren passen. Het vergt inzicht en een leerproces, waarbij jij moet leren welke richting jou het beste past. Maar achteraf, is het een investering die je de rest van je leven bij je draagt. Dat is volgens mij de ultieme vorm van een passief inkomen!


Wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma ontstaat wanneer een webshop of bepaalde online dienstverlener kiest om zijn producten te registreren bij een bepaald affiliate netwerk. De medewerkers van het affiliate netwerk gaan dan samen met de medewerkers van de adverteerder in kwestie samenwerken om een affiliate programma vorm te geven dat voor alle betrokken partijen interessant is. 


Bij welke affiliate netwerken kun jij het beste aanmelden?

Er zijn tientallen affiliate netwerken die sterk scoren, zoals Tradetracker, Daisycon, Paypro, Plug & Pay en Awin. Je kunt je als affiliate publisher (meestal) gratis aanmelden om via deze affiliate netwerken samen te werken met adverteerders.


Wat voor producten zijn populair bij affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn producten zoals online coaching trajecten, software abonnementen, energiecontracten of zogenaamde "high ticket" producten populair. Er zijn ontzettend veel verschillende producten te promoten, in iedere branche, want veel bedrijven weten dat affiliate marketing een krachtige tool is om hun producten online op no cure - no pay basis te (laten) promoten. Het kost ze weinig marketingbudget en geen risico, want wanneer niemand iets verkoopt, ontvangt ook niemand commissie.


Hoe zit het met commissies?

 De te verdienen commissies zijn zeer verschillend en afhankelijk per product (categorie). Hoe langer jij bezig bent met affiliate marketing, hoe meer jij kunt gaan verdienen, want affiliate marketing heeft een ontzettend opbouwend karakter. Jij leert na verloop van tijd welke tools jij kunt gebruiken om jouw strategie te verbeteren, en welke artikelen de meeste commissie opleveren en/of minder concurrentie hebben. In sommige gevallen zijn er ook producten die terugkerende commissies hebben, waardoor jij maandelijks jouw deel van een bepaald abonnement kunt verdienen. Deze commissies kun je blijven opschalen doordat jij nieuw werk toe blijft voegen, terwijl oude abonnementhouders nog steeds elke maand een bijdrage doen aan jouw inkomen.


Hoe loopt dat nu? Zo'n affiliate marketing cyclus?

Het duurt een aantal maanden voordat er inkomsten binnen komen, maar deze inkomsten zijn wel onbegrensd. Je hoeft bovendien geen kosten te maken door inkopen te doen, spullen op de post te doen, of klantenservice te regelen. Je hoeft alleen maar artikelen of video's te plaatsen en via zoekmachineoptimalisatie of advertenties de (potentiële) klanten naar jouw website te trekken. Je kunt hier verschillende bewezen strategieën voor gebruiken, en deze zullen de komende tijd ook steeds meer van deze technieken op deze website worden gedeeld.


Compound Interest; op te schalen naar een sterke, passieve inkomstenbron.

Het grappige aan affiliate marketing is, dat als jij deze werkwijze toepast, jij soms jaren nadat jij het werk gedaan hebt nog geld kunt verdienen aan bepaalde websites of productcategorieën, zonder dat je er werk in steekt...  

Het is dan ook geen vreemd verschijnsel dat sommige mensen meerdere websites hebben. Hoe meer websites jij hebt die omzet draaien, hoe meer jij kunt verdienen. En eenmaal gebouwd kost het soms maar een aantal uur per week tijd om het te blijven updaten. En dat kan in sommige gevallen zelfs uitbesteed worden, zodat de eigenaar kan genieten van het leven.


Wil jij starten met affiliate marketing?

Er zijn weinig online inkomstenbronnen die zo goedkoop en locatie onafhankelijk te starten zijn. Denk jij dat het iets voor jou is? Kijk dan eens goed rond op deze website. Er staan een aantal artikelen en pagina's op die uitleggen hoe je er mee kunt beginnen. En je mag ook altijd een bericht sturen als je meer informatie nodig hebt.
Volgens Neil Patel; een van de meest succesvolle online marketeers ter wereld; moet je eerst een keuze maken of je wilt specialiseren in betaald of gratis zoekverkeer. Hij geeft aan dat dit belangrijk is omdat je altijd een niche moet kiezen wanneer jij via SEO zoekmachineoptimalisatie op zoekwoorden wilt scoren. Volgens hem is dat bij betaald zoekverkeer minder relevant.

Het mooie aan affiliate marketing is dat jij in principe alleen de juiste kennis, ervaring en software op een laptop nodig hebt om te beginnen. Daarvan zijn sommige software niet eens verplicht, maar luxeproducten. Ze maken het mogelijk om jouw online marketing strategie te bepalen en resultaten te analyseren en daardoor keuzes te baseren op cijfers / statistieken.

Het gaat tijd kosten om de strategieën te leren, maar heeft niet perse een startbudget nodig. Wanneer jij voldoende inkomsten hebt om iets nieuws te proberen, kan Affiliate Marketing de kans van je leven zijn. Er zijn dan ook vele niveaus van affiliate marketing mogelijk. Goedkope producten, dure producten, eenmalige aankopen en herhalingsaankopen. Er zit ontzettend veel verschil in de markt en elke vorm kent haar eigen aanpak.

Meestal moet je een website maken om je te registreren bij affiliate netwerken en deze website moet gevonden worden binnen de zoekmachines van Google. Als dat lukt, krijg je gratis (zonder te adverteren) bezoekers. Om dit te bereiken, moet jij heel nuttige content schrijven die vragen beantwoord van de doelgroep. Zo heeft affiliate marketing ook een dosis geduld en doorzettingsvermogen nodig. Dit proces moet je leren en oefenen voordat je de resultaten gaat bereiken die je zoekt.

Uiteraard zijn er bepaalde tools die de kwaliteit van jouw content verbeteren en het proces makkelijker kunnen maken, maar zelfs als jij NIET investeert kan het in theorie mogelijk zijn om bovenaan in Google te komen. Er zijn altijd manieren waarop dergelijke tools (zo goed als) gratis te gebruiken zijn als dat jouw voorkeur is.

Veel affiliate marketeers werken met een website, maar in sommige gevallen kan dit ook via sociale media kanalen. Je moet deze website op een goede manier bouwen en blijven updaten, anders red je het niet. Hoe meer promotie en/of social media kanalen jij opbouwt hoe meer mensen in aanraking komen met jouw product(en).

Daarnaast werken veel affiliate marketeers met mailingsoftware systemen zoals Getresponse. Daarmee kunnen zij e-mailadressen verzamelen en mailinglijsten bouwen met relevante contacten die zij af en toe een aanbieding kunnen sturen. Daar zit dan ook de echte waarde van affiliate marketing, doordat jij mensen die interesse in een bepaald onderwerp tonen later ook nog kunt bereiken!

Met grote, gerichte e-mail lijsten en de bijbehorende data valt veel geld te verdienen in het bedrijfsleven. Daarom is het altijd verstandig om het risico te nemen en te starten met bouwen binnen een bepaalde niche categorie.


Wat heb jij nodig om te beginnen met affiliate marketing?

Commercieel inzicht is erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te snappen dat affiliate marketing geen shortcuts geeft naar een vrij leven. Je moet namelijk veel verschillende skills leren om via het internet te kunnen werken als affiliate marketeer.

Het kost een aantal investeringen zoals een computer / laptop met internet, een website (bijv. via Wordpress)


Zijn er affiliate marketing cursussen in Nederland? 

Wil jij je meer verdiepen in affiliate marketing? Er zijn meerdere online cursussen over affiliate marketing op de Nederlandse markt. Op sommige van deze cursussen ben ik kritisch en over sommige ben ik heel erg positief! Daar ben ik open en eerlijk over en dit is gebaseerd op mijn eigen ervaringen!


De affiliate marketing revolutie

Jacko Meijaard schreef onlangs het boek "Laptop Lifestyle", wat zeker een aanrader is om te lezen. Persoonlijk heb ik al jaren een dubbel gevoel bij Jacko's affiliate marketing revolutie en raad ik deze niet zo graag aan. De reden daarvan is dat ik mij in een ver verleden behoorlijk "gefopt" heb gevoeld toen ik zijn coaching traject ging volgen, maar daar niet succesvol mee werd.

Dit is omdat ik weet dat er hoge kosten aan verbonden zitten en dat je uiteindelijk veel zelf uit moet zoeken. In de basis is de cursus van 47,- euro best prima, maar Jacko pakt het allemaal net wat te slim aan voor zichzelf en de kwaliteit van de cursus is niet zoals sommige cursussen die veel goedkoper zijn. Wel zit er een fijne community bij waar jij met duizenden affiliate marketeers kunt sparren over affiliate marketing. 

Jacko is zeker geen oplichter, maar maakt iets te makkelijk gebruik van de onwetendheid van de veelal nieuwe online ondernemers. Wanneer jij start met de affiliate marketing revolutie zul jij na een tijdje een uitnodiging krijgen om exclusief member te worden van Jacko's 10K club - ter waarde van bijna 2000,- euro! De deuren daarvan gaan al twee jaar bijna dicht!

Echter, is Jacko wel lange tijd een van de weinige online ondernemers geweest die hier een cursus over gemaakt heeft, waardoor meer dan 12.000 personen zijn cursus hebben gevolgd. En persoonlijk is het hier voor mij ook begonnen, maar de realiteit is dat jij bij Jacko in de cursus informatie krijgt die je op andere plekken meer uitgebreid EN goedkoper kunt vinden.


Affiliate Marketing Domination

Corne Marchand en Robert Jansen maakten samen een cursus over affiliate marketing. Deze cursus heet Affiliate Marketing Domination en is gepromoot als DE meest complete affiliate marketing cursus in Nederland. Beide zijn studenten geweest van Jacko Meijaard en ik weet dat Corne het ontzettend goed doet op gebied van affiliate marketing EN Youtube.

Corne is super fijn om naar te luisteren, perfectionistisch in zijn werk en weet goed waar hij het over heeft. Ik heb zelf veel naar zijn video's gekeken en heb er daarom veel vertrouwen in dat je hier als beginner meer kunt leren dan wanneer jij kiest voor de affiliate marketing revolutie! Het totaaltraject is overigens ook de helft goedkoper dan wanneer jij bij Meijaard het totaaltraject doorloopt. Het verschil is wel dat er geen "verborgen" kosten in zitten!


De meeste waarde: IMU + van de Internet Marketing Unie

De IMU + online marketing cursus is niet specifiek gebaseerd op affiliate marketing, maar volgt eigenlijk wel dezelfde koers en geeft je daarbij de mogelijkheid om zelf het affiliate marketing verdienmodel toe te voegen. Het leert je in de basis om een online business te starten en stimuleert je tot nadenken om echt waarde te kunnen leveren met jouw unieke capaciteiten aan jouw doelgroep.

Tonny Loorbach en IMU zie ik als de basis van de Nederlandse online marketing coaches. Doordat zij voornamelijk een software bedrijf zijn en alleen cursussen maken om hun klanten met de software te leren werken, zit er niet zo'n financiële druk op de cursussen. Met andere woorden: je vindt bij IMU veel meer diepgang, veel meer waarde en ook veel meer professionaliteit in hun werk.

Ze geven met een all-inclusive pakket toegang tot al hun materialen die ze in meer dan 10 jaar tijd geproduceerd hebben en verslaan daardoor iedere andere online marketing cursus aanbieder op de Nederlandse markt.

Van veel succesvolle online coaches die zelf online marketing coaching gaven is bekend dat ze werken met de online marketing producten van IMU en waarschijnlijk ook geïnspireerd zijn geraakt door de cursussen Tonny Loorbach, die al meer dan 10 jaar in het online marketing vak zit. Je kunt hierbij denken aan Jia Ruan; Boyd Hoek en Joshua Kaats, maar ook Jacko Meijaard draait zijn e-learning community op de software van IMU!

Hoe dichter bij de bron; hoe beter jij er in mijn optiek vanaf komt! Wil jij meer leren over IMU? Bekijk dan mijn kennisbank over deze internet coaches en bestel als absolute online marketing bijbel. Ik schreef een review over de online marketing tornado die je absoluut gelezen moet hebben als jij wilt groeien in online marketing. Je kunt deze ook direct kopen via de Online Marketing Tornado salespage!

Dan leer je hoe je echt op een duurzame manier een online onderneming bouwt en ben je niet alleen afhankelijk van "affiliate marketing". Hoewel ik op mijn website wel affiliate marketing toepas, heb ik via IMU namelijk veel breder leren kijken dan dat. De echte kracht zit wat mij betreft in het bouwen van eigen digitale producten en anderen iets te gaan leren. Niet om simpelweg afhankelijk van anderen te worden door andermans producten te promoten.


Conclusie: is de huidige markt nog interessant voor startende affiliates?

De markt is zeker interessant, maar ik zou het advies willen geven om vanwege de concurrentie altijd te focussen op een eigen bedrijf met eigen, relevante waarde. De grote kracht van affiliate marketing ligt naar mijn mening aan de kant van de online coach, die er zijn product mee kan promoten.

Ga jij toch als affiliate met affiliate marketing aan de slag? Ga niet zomaar lukraak alles promoten en zoek een enkele partner waar jij vertrouwen in hebt en jaren vooruit wilt. Zoek producten uit die waarde hebben en waarbij vervolgaankopen een belangrijke rol spelen (zoals abonnementen), maar zorg bovenal dat je iets verkoopt dat voor andere mensen veel waarde te bieden heeft.

Een tweede idee, dat ik slimme ondernemers wel eens heb zien doen (en zelf ook heb gedaan): ga zelf op zoek naar mensen om te promoten. Hierdoor voorkom je dat je steeds concurreert met de affiliates die op hetzelfde netwerk zitten en die steeds elkaars trucjes afkijken. Want hoewel afkijken een belangrijk onderdeel van jouw strategie moet zijn, is het niet altijd een pretje om steeds dezelfde websites en namen in jouw statistieken tegen te komen!

Zorg er daarnaast ook voor dat wat jij promoot, ook in jouw dagelijkse leven een belangrijke rol speelt en/of dat jij daar in wilt investeren om er veel kennis en ervaring in op te doen. Door uit te steken boven de rest ga jij meer opvallen en ga jij boven de andere affiliates staan die er "voor het geld" in zitten. De ervaring leert namelijk dat affiliate marketing voor affiliates een erg concurrerende markt is en dat zijn simpelweg allemaal ondernemers die concurreren met elkaar omdat zij het trucje afgekeken hebben van dezelfde coach.

Zorg dat jij een professional bent en jouw kennis ook naar opdrachtgevers kunt vertalen als jij aan de slag gaat met affiliate marketing. Het is in mijn optiek eeuwig zonde als jij zomaar een website start en eeuwig in dat schrijven blijft hangen. Zelf als affiliate moet jij er alles aan doen om jouw bedrijf te groeien en jouw kennis in het bedrijfsleven toe te passen!

Hopelijk heb jij iets gehad aan dit artikel uit mijn Affiliate Marketing kennisbank! Je bevindt je momenteel in de categorie Affiliate Marketing voor Affiliates

Heb jij vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Reactie plaatsen